Wat is het afnemerskrediet?

De leverancier en de afnemer communiceren voortdurend  met elkaar. Ze maken bijvoorbeeld afspraken over de levering van goederen. Soms is er sprake van het zogeheten ‘afnemerskrediet’. Wat houdt dit precies in en welke gevolgen heeft het voor de leverancier en afnemer? We bespreken het in dit artikel.

Wat is het afnemerskrediet?

De betekenis van de term afnemerskrediet’ is vrij simpel uit te leggen. Het komt er op neer dat de afnemer alvast betaald voor de goederen voordat er sprake is van een levering. Dit kan bijvoorbeeld een onderneming zijn die bereid is om het geld alvast vooruit te betalen. De levering van de goederen is de tegenprestatie waar de onderneming op wacht. In deze situatie is er sprake van een ‘verstrekt afnemerskrediet’. Het komt ook voor dat een bedrijf het krediet eerst ontvangt en een tijdje later de tegenprestatie levert. In dat geval is er sprake van ‘ontvangen afnemerskrediet’.

Hoe werkt het afnemerskrediet in de praktijk?

Zowel productiebedrijven als dienstverlenende bedrijven krijgen te maken met het afnemerskrediet. Denk bijvoorbeeld aan abonnementen of verzekeringen bij bedrijven uit de dienstverlening. Productiebedrijven voeren soms speciale orders uit. Zo betalen ze alvast in het voren voor het laten maken van speciale kleding of schoenen. Pas enkele weken of maanden later ontvangen ze daadwerkelijk de producten.

wat is afnemerskrediet

Krediet aan bedrijf

Bij een afnemerskrediet is er sprake van een kortlopende schuld. De onderneming moet immers nog een aantal goederen of diensten leveren aan de klant, die alvast vooruit heeft betaald. Deze zogeheten ‘afnemer’ heeft door middel van een vooruitbetaling alvast krediet gegeven aan het bedrijf. Het is in principe hetzelfde als een ‘lening’. Natuurlijk staat daar wel iets tegenover, namelijk dat de klant binnen een bepaalde periode de goederen of diensten ontvangt waar hij voor heeft betaald.

Het afnemerskrediet: een praktijkvoorbeeld

Het afnemerskrediet komt ontzettend veel voor in het bedrijfsleven. Zo komt het vaak voor dat een bedrijf alvast vooruit betaald voor de levering van bepaalde materialen. Daarmee geven ze als het ware een ‘lening’ aan het bedrijf dat de materialen gaat leveren. Met het ontvangen geld koopt de onderneming de materialen en huurt het personeel in om alles in goede banen te leiden. Op het moment dat de materialen zijn geleverd, komt er een einde aan het afnemerskrediet. Het is dus een kortlopende lening die snel wordt afgelost.

Hoe de consument zelf ook te maken krijgt met het afnemerskrediet

Zelfs de gewone consument krijgt regelmatig te maken met afnemerskrediet. Denk maar eens aan jouw koopgedrag. Wanneer je bij Bol.com of Amazon iets besteld, betaal je vaak met digitaal bankieren. De betaling is alvast gedaan, maar je hebt het bestelde product nog niet binnen. Dit is in feite ook een ‘krediet’. Hopelijk arriveert de tegenprestatie snel bij jou thuis!

Verstrekt afnemerskrediet: een praktijkvoorbeeld

Bij een verstrekt afnemerskrediet gaat het om vooruit betaalde bedragen. Misschien vind je dit een beetje vaag klinken, maar dat is het absoluut niet. Een goed voorbeeld van een dergelijk afnemerskrediet zijn bouwkosten die vooraf al zijn betaald. Laten we even een praktijkvoorbeeld gebruiken. Een bedrijf wil graag nieuwe kantoren bouwen. Het doet zodoende alvast een aanbetaling aan het bouwbedrijf die het gebouw moet realiseren.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?