Wat is een verdienmodel?

Veel bedrijven dromen er van om uit te breiden. Ze krijgen echter vaak met te maken met allerlei complexe zaken. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse wetgeving en allerlei belastingzaken. Een overzichtelijke administratie en een goed verdienmodel is zeer belangrijk om te floreren in een dynamische wereld. Wat is een verdienmodel precies en hoe boek je succes als bedrijf? In dit artikel komt het uitgebreid aan de orde.

Wat is een verdienmodel?

Een verdienmodel is in feite een strategisch kader waarin staat hoe een bedrijf inkomsten genereert en zijn activiteiten uitvoert. Het is dus veel meer dan een financiële blauwdruk alleen. Het beschrijft op een uitgebreide manier hoe een bedrijf geld verdient met zijn producten en/of diensten. Je kunt het zien als een methode waarin de vraag ‘hoe verdienen we geld’ centraal staat. Daarbij spelen zowel de prijsstrategie als de verkoop en distributie een belangrijke rol.

Hoe stel je een sterk verdienmodel op?

Natuurlijk wil je als bedrijf graag een goed verdienmodel opstellen. Om dit te bereiken moet je een aantal stappen nemen. Hou bijvoorbeeld rekening met factoren als prijsstrategieën, klantsegmentatie, distributienetwerken en verkoopmethoden. Ook de marktdynamiek, en kosten voor klantenwerving mag je niet over het hoofd zien. Een sterk verdienmodel is in feite de route naar winstgevendheid en duurzaamheid. Maar de stenen voor die route leg je alleen aan door te kijken naar de bovengenoemde factoren.

wat is een verdienmodel

Uit welke onderdelen bestaat een verdienmodel?

Om een verdienmodel op te stellen moet je kijken naar verschillende factoren. Dit kader bestaat uit verschillende onderdelen. En samen vormen ze een sterk bouwwerk. Neem nu de prijsstrategie, dat in feite de hoeksteen van elk verdienmodel vormt. Dit houdt in dat je uitzoekt welke prijs kopers willen betalen voor je goederen of diensten. Ga niet over één nacht ijs bij het kiezen van de juiste prijs. Je dient zorgvuldig rekening te houden met belangrijke onderdelen als productiekosten en de prijzen van concurrenten en de kwaliteit van de producten en/of diensten die je aanbiedt. Een goed doordachte prijsstrategie verhoogt mogelijk de winst én de concurrentiepositie op de markt.

Het eerste onderdeel: een duidelijke klantensegmentatie

Met een goede prijsstrategie alleen ben je nog niet klaar. Klantsegmentatie is minstens zo belangrijk. Daarbij hou je rekening met het feit dat niet alle klanten hetzelfde zijn. Het is de bedoeling dat je jouw klantenbestand onderverdeelt in verschillende groepen. Daarbij hou je rekening met factoren zoals demografie, gedrag en koopkracht. Deze segmentatie van jouw klantenbestand maakt aangepaste prijs- en marketingstrategieën mogelijk. En die hebben op hun beurt een grote invloed op de verkoop.

Onderdeel twee: verschillende distributiekanalen

Een belangrijk onderdeel van het verdienmodel is de manier waarop producten en/of diensten aan klanten worden geleverd. Daarbij heb je als bedrijf de keuze om rechtstreeks aan klanten verkopen, via tussenpersonen zoals distributeurs, of via een combinatie van beide. Onderschat het belang van distributiekanalen niet. Ze zijn van invloed op zowel de inkomsten, het marktbereik en de tevredenheid van jouw klant(en).

Onderdeel drie: Verschillende verkoopstrategieën

Natuurlijk mogen we het onderdeel verkoopstrategieën niet vergeten als het om een sterk verdienmodel gaat. Dit zijn technieken die je als bedrijf gebruikt om leads om te zetten in betalende klanten. Ten eerste moet je natuurlijk leads te genereren, maar klantrelatiebeheer en de organisatie van het verkoopteam is minstens zo belangrijk. Effectieve verkoopstrategieën trekken mogelijk nieuwe klanten aan, verhogen  de omzet én hopelijk ook de loyaliteit van bestaande klanten.

Het vierde onderdeel: De kosten

Natuurlijk wil je als bedrijf zoveel mogelijk winst behalen. Maar het financiële plaatje is niet compleet zonder de kosten. Hou zodoende goed rekening met de kostenstructuur van het verdienmodel. Naast vaste uitgaven, bijvoorbeeld salarissen en de huur van panden, hebben we het ook over variabele kosten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor productie en marketing, die elke maand anders zijn. Winst is alleen mogelijk met een overzichtelijke kostenstructuur. Dus een goede balans tussen inkomsten én uitgaven.

Waarom is een sterk verdienmodel belangrijk?

Een effectief verdienmodel is zeer belangrijk voor bedrijven. Laten we er eens dieper op ingaan. Ten eerst legt het de basis voor groei op de lange termijn. Een sterk plan creërt een duidelijk pad voor groei. Dit zorgt er voor dat jouw bedrijf alle rekeningen kan betalen en hopelijk winst maakt. Vooral voor kleine bedrijven en starters die willen groeien, is dit van groot belang.

Reden 1:Het zorgt voor meer flexibiliteit
Omdat markten dynamisch zijn, geeft een verdienmodel bedrijven de mogelijkheid om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Een bedrijf moet precies weten hoe er inkomsten worden gegenereerd. Alleen dan kan het zich snel aanpassen aan de dynamische markt of eventuele problemen die zich onderweg voordoen.

Reden 2: Het doet het vertrouwen van investeerders groeien
Bedrijven met een duidelijk verdienmodel krijgen eerder steun van investeerders en andere geïnteresseerde partijen. Er is een duidelijke route naar winst en daardoor weet men zeker dat hun inspanningen lonen.

Reden 3: Het levert concurrentievoordeel op
Een sterk verdienmodel levert absoluut concurrentievoordeel op. Een bedrijf kan zich weet zich namelijk te onderscheiden op de markt en behaalt een voordeel op rivalen door zowel de prijsstrategie als de distributie en verkooptechnieken te verbeteren.

Reden 4: Je zorgt voor een meer klantgerichte aanpak
Klantgerichte verdienmodellen omvatten klantsegmentatie en gepersonaliseerde acties, zoals bepaalde kortingen aan loyale klanten. Deze strategie verhoogt niet alleen de inkomsten, maar ook de loyaliteit en tevredenheid van de klant)en). De kans is groot dat ze nog een keer terugkomen voor de producten/diensten van jouw bedrijf en dat is natuurlijk wat je graag wil. We wensen je veel succes met het opstellen van een verdienmodel!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?