Wat is een modelovereenkomst?

Het hebben van duidelijke verwachtingen tussen zakelijke partners is heel belangrijk. Daarmee vergroot je de kans op een lange en succesvolle samenwerking. Een van de manieren om dit te bereiken is het opstellen van een modelovereenkomst. Veel ZZP’ers in Nederland maken er gebruik van. Maar wat is het precies en hoe gebruiken zelfstandig ondernemers het? De antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel.

Wat is een modelovereenkomst?

Een overeenkomst biedt meerdere partijen zekerheid en duidelijkheid over hun samenwerking, bijvoorbeeld op financieel en juridisch vlak. Het is een document dat de voorwaarden schetst voor een samenwerking tussen twee of meer partijen.  In Nederland wordt het vaak gebruikt bij de werkrelatie tussen een ZZP’er en een opdrachtgever. Uiteindelijk moet het document worden goedgekeurd door de Belastingdienst. Het is namelijk een bewijs dat een ZZP’er daadwerkelijk zelfstandig werkt. Dat staat er als het goed is ook in vermeld.

Waarom is deze overeenkomst belangrijk en wat staat er in?

Overigens is een modelovereenkomst niet verplicht. Wel is het verstandig om dit document te gebruiken als er twijfel bestaat over de relatie tussen jou en je werkgever. Een goed opgestelde modelovereenkomst beschermt zowel jou als de andere partij door duidelijke grenzen te creëren voor jullie samenwerking in de toekomst. Het is daarom uitermate belangrijk voor een goede samenwerking. Wat er precies in dit type overeenkomst staat verschilt per situatie en opdracht. Gebruik in elk geval de volgende gegevens in het standaard model:

  • De gegevens van de ZZP’er
  • De gegevens van de opdrachtgever
  • Een beschrijving van de opdracht en/of taken
  • De datum waarop het project begint en de datum waarop het eindigt
  • De prijs en/of kosten van de opdracht. Vermeld ook of er sprake is van btw
  • De wettelijke betaaltermijn
  • De wettelijke opzegtermijn, doorgaans een maand.
  • Informatie over wie er aansprakelijk is voor bepaalde zaken
  • Eventuele licenties en het auteursrecht
wat is een modelovereenkomst

Eventuele misverstanden sneller de wereld uit

Een modelovereenkomst is een onmisbare gids en een referentiepunt bij het opstellen van een contract. In dit document staan immers alle informatie voorwaarden die een goede samenwerking moeten garanderen. Daardoor is het een stuk eenvoudiger om te voldoen aan de wet- en regelgeving van het land waarin je samenwerkt. Ook kun je eventuele misverstanden of geschillen voorkomen omdat alle clausules al beschikbaar zijn.

Hoe stel je een modelovereenkomst op?

Onderschat het belang van een modelovereenkomst niet. Dit document is namelijk een belangrijk bewijs voor als er in de toekomst geschillen ontstaan tussen bepaalde partijen. Neem dan ook de tijd om een dergelijke overeenkomst op te stellen. Doe dit met behulp van ons handige stappenplan:

Stap 1: Noteer alle betrokken partijen
Schrijf op wie betrokken zijn bij deze overeenkomst met hun namen, adressen en contactgegevens.

Stap 2: Schets de verwachtingen van alle partijen
Wees duidelijk over je verwachtingen van elke betrokken partij en noteer deze op nauwkeurige wijze, zodat er later geen verwarring over ontstaat.

Stap 3: Stel rechten en verantwoordelijkheden vast
Bedenk welke rechten en verantwoordelijkheden elke partij heeft onder dit document. Denk bijvoorbeeld aan betalings- of toegangsvoorwaarden voor de levering van diensten en/of producten tussen partijen.

Stap 4: Noteer alle details
Besteed voldoende aandacht aan de details, zoals informatie over de prijs, eventuele tijdlijnen voor levering, betaaltermijnen en al het andere dat relevant is voor de periode waarin je met elkaar samenwerkt.

Stap 5: Voldoe aan de lokale wetgeving
Zorg ervoor dat je tijdens het opstellen van je overeenkomst rekening houdt met de lokale wetgeving die van toepassing kan zijn op jouw type bedrijf. Dit komt goed van pas bij een eventuele juridische procedure, hoewel dat hopelijk niet nodig is.

Stap 6: Maak een gedeelte voor handtekeningen
Ook belangrijk: kaak een gedeelte aan het einde van je document met gedeeltes voor de handtekeningen zodat iedereen kan tekenen voor akkoord voordat je verder gaat.

Tip: gebruik een standaard opzet en bespaar veel tijd

We raden om een standaard opzet te hanteren bij een modelcontract. Iedere samenwerking is weer anders, maar door te standaardiseren kun je een hoop tijd besparen. Je hoeft daardoor niet telkens compleet nieuwe contracten op te stellen. In plaats van je versie vanaf nul aan te passen, heb je al een document paraat die je alleen nog maar hoeft in te vullen. De tijd die je daarmee bespaart kun je besteden aan andere belangrijke zaken binnen het bedrijf.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?