Wat is een leverdatum?

In de dynamische en competitieve wereld van het bedrijfsleven komt vroeg of laat het begrip ‘leverdatum’ voorbij. Het draagt in belangrijke mate bij aan de klanttevredenheid en de reputatie van een bedrijf. Allemaal leuk en aardig, maar wat is een leverdatum dan precies en waarom is het belangrijk? Wij zochten het met veel plezier voor je uit.

Wat is een leverdatum?

De naam geeft het al prijs: een leverdatum is het moment waarop een bepaald product of een bepaalde dienst bij een klant terecht komt. Dit kan zowel een ander bedrijf zijn als een individu. Voor bedrijven is het nakomen van afgesproken leverdata erg belangrijk omdat het bijdraagt aan de klanttevredenheid. De klant is immers beloofd dat er op een bepaalde datum wordt bezorgd. Het is de kunst om je daar als bedrijf aan te houden. Dit zorgt
voor een sterke reputatie en mogelijk een loyaal klantenbestand. En, ook niet onbelangrijk, het levert positieve reviews op.

Waarom is een leverdatum belangrijk voor bedrijven én klanten?

Een leverdatum vertegenwoordigt meer dan alleen een datum waarop goederen of diensten worden geleverd. Dat is inmiddels wel duidelijk. Het is een belofte aan de klant en een weerspiegeling van de betrouwbaarheid en efficiëntie van een bedrijf. Klanten hebben vaak specifieke behoeften en verwachtingen met betrekking tot de tijdige levering van hun bestellingen. Door de beloofde leverdatum na te komen, laat het bedrijf zien dat het voldoet
aan de verwachtingen van de klant. Een tijdige levering zorgt voor een positieve ervaring en versterkt het vertrouwen onder klanten.

wat is een leverdatum

Op tijd leveren zorgt voor een loyale klantenkring

Wanneer een bedrijf consistent op tijd levert, bouwt het vertrouwen op bij klanten, die geneigd zijn om terug te keren voor toekomstige aankopen. Daarbij geeft de klant voorkeur aan het bedrijf boven concurrenten. Onderschat niet hoe belangrijk is. Loyaliteit van klanten is van onschatbare waarde voor bedrijven, aangezien het de kosten voor het aantrekken van nieuwe klanten vermindert en de omzet verhoogt. Ga maar na: vaak geven tevreden klanten graag positieve mond-tot-mondreclame en dit leidt mogelijk tot nieuwe klanten. En dat resulteert uiteindelijk in een groeiende klantenkring.

Wat gebeurt er als de leverdatum niet wordt nagekomen?

Het niet nakomen van een leverdatum komt helaas wel eens voor. Soms is het niet eens de schuld van het bedrijf, maar spelen externe omstandigheden een rol. Ondanks excuses is de klant hier vaak niet blij mee. Sterker nog, te laat leveren leidt vaak tot  vertrouwensverlies en zelfs het verlies van klanten aan concurrenten die wel betrouwbaar zijn in het nakomen van hun beloftes.

Negatieve reputatie en slechte reviews zorgen voor hoofdpijn

Ten tweede heeft de leverdatum invloed op de reputatie van een bedrijf. Een bedrijf dat bekendstaat om het consistent nakomen van leverdata, wordt gezien als betrouwbaar en professioneel. Een goede reputatie is van onschatbare waarde omdat het kan leiden tot mond-tot-mondreclame en positieve beoordelingen. We schreven er zonet al even kort over. Aan de andere kant kan het missen van leverdata leiden tot negatieve mond-tot-mondreclame en een minder goede reputatie. Besef goed hoeveel impact dit heeft in een tijdperk waarin online recensies en sociale media een grote rol spelen bij de besluitvorming van consumenten. Anno 2023 brengt een slechte reputatie grote schade toe aan de groei en het succes van een bedrijf.

Maar wat als er onvoorziene omstandigheden zijn?

Hoewel het nakomen van leverdata haast van levensbelang is, moet een bedrijf ook flexibel zijn om adequaat te reageren op onvoorziene omstandigheden. Soms zijn er onverwachte gebeurtenissen die de levering flink vertragen. Denk bijvoorbeeld aan logistieke problemen of productiefouten. In dergelijke gevallen is het belangrijk voor een bedrijf om om open en eerlijk te communiceren met klanten, alternatieve oplossingen te bieden en eventuele ongemakken te compenseren. Dit draagt bij aan het behoud van klanttevredenheid en vertrouwen, zelfs in tijden van tegenspoed.

Welke interne gevolgen heeft de leverdatum voor bedrijven?

Naast het belang voor klanten, heeft de leverdatum ook interne gevolgen voor bedrijven. Het stellen van haalbare en realistische leverdata vereist namelijk een nauwkeurige planning en coördinatie tussen verschillende afdelingen. Zo moeten productie, logistiek en klantenservice goed met elkaar communiceren. Dit stimuleert absoluut de samenwerking binnen een bedrijf. En dat heeft een positief effect op de algehele efficiëntie en effectiviteit. Het stellen van duidelijke leverdata helpt ook bij het prioriteren van taken en het beheren van werklast. Zo leidt het tot beter gestroomlijnde processen en een hogere productiviteit.

Leverdatum en de operationele efficiëntie van een bedrijf

De leverdatum is van invloed op de operationele efficiëntie van een bedrijf. Dat zit zo: het vermogen om leverdata te voorspellen en te behalen, is een teken van effectieve planning, voorraadbeheer en logistiek. Een bedrijf is in staat om interne processen te stroomlijnen en producten en/of diensten op tijd te leveren. Bovendien kan het beter omgaan met onverwachte gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld vertragingen in de toeleveringsketen of productieproblemen. Kortom: effectieve planning en op tijd leveren is goed voor de bedrijfscontinuïteit én de veerkracht van een onderneming.

Leverdata en het gebruik van nieuwe technologie

Succesvolle naleving van leverdata is soms best een uitdaging. Tegelijkertijd brengt het ook interessante en nieuwe mogelijkheden met zich mee. Zo maken steeds meer bedrijven gebruik van technologie en geautomatiseerde systemen. Deze helpen bij het volgen van de voortgang van bestellingen, het beheren van voorraadniveaus, het optimaliseren van de toeleveringsketen en het voorspellen van de levertijden. Door middel van data-analyse zijn bedrijven in staat om trends en patronen te identificeren. Op die manier verbeteren ze vrij eenvoudig hun operationele processen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?