Wat is een begroting?

In de financiële wereld komt de term ‘begroting’ regelmatig voorbij. Voor zowel bedrijven als organisaties en instellingen is het een belangrijk onderdeel van hun beleid. Maar wat is een begroting precies en hoe kan het jou helpen om bepaalde financiële doelen te bereiken? Het antwoord op deze belangrijke vragen vind je in dit artikel.

Wat is een begroting?

Een begroting is een schatting van hoeveel geld een bedrijf, instelling of organisatie in een bepaalde periode zal verdienen en uitgeven. De meeste schattingen worden regelmatig gemaakt en geëvalueerd. Een begroting wordt doorgaans opgesteld door een partij die zowel geld verdient als uitgeeft. Dit kan zowel een persoon als een groep mensen, een bedrijf, organisatie en de overheid betreffen.

Waarom is het opstellen van een begroting belangrijk?

Het is belangrijk om een begroting op te stellen zodat je je maandelijkse kosten kunt bijhouden, klaar bent voor onverwachte zaken en genoeg geld hebt om dure producten te kopen zonder schulden te maken. Je hoeft echt niet goed te zijn in rekenen en heel veel tijd kost het opstellen van een begroting gelukkig ook niet. Er zijn immers geen kosten verbonden aan het bijhouden van jouw uitgaven. Wel krijg je meer controle over jouw geld, aangezien je precies weet waar het naar toe gaat.

wat is een begroting

Waarom is het bijhouden van een begroting belangrijk voor bedrijven?

Budgettering is een van de belangrijkste financiële instrumenten die bedrijven gebruiken om hun financiën te beheren. Het opstellen van een begroting hoort daarbij. Het is een hulpmiddel waarmee bedrijven hun inkomsten en uitgaven kunnen bijhouden, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hoe ze geld verdienen en uitgeven.

Overzicht van de in- en uitgaven

Er zijn veel voordelen van het bijhouden van een begroting voor bedrijven. Het meest voor de hand liggende voordeel is dat het bedrijven helpt hun geld bij te houden. Dit is belangrijk omdat managers zo kunnen zien waar het bedrijf zijn geld uitgeeft en of dit al dan niet in overeenstemming is met de algemene financiële doelen van het bedrijf.

Beter geïnformeerde beslissingen

Een ander groot voordeel van budgettering is dat het een kader biedt voor het nemen van financiële beslissingen. Als bedrijven weten wat hun inkomsten en uitgaven zijn, kunnen ze beter geïnformeerde beslissingen nemen over waar ze hun middelen moeten inzetten. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld weet dat het een beperkte hoeveelheid geld te besteden heeft aan marketing, kan het zijn marketinginspanningen prioriteren om het meeste rendement te halen.

Kosten beheersen

Tenslotte kunnen budgetten bedrijven helpen de kosten te beheersen door grenzen te stellen aan hoeveel er op bepaalde gebieden kan worden uitgegeven. Zo kunnen bedrijven voorkomen dat ze te veel uitgeven en in de schulden raken.

Welke verschillende bedrijfsbegrotingen bestaan er?

De meeste bedrijven hebben een eigen budget om toekomstige uitgaven te plannen. Ook helpt het de onderneming om uitgaven bij te houden. Het soort budget dat een bedrijf gebruikt varieert en is afhankelijk van de grootte en structuur van het bedrijf. Ook de boekhoudmethoden die een bedrijf gebruikt spelen een rol. Deze bedrijfsbegrotingen komen vaak voor:

1 – Exploitatiebegroting
Een exploitatiebegroting is het meest algemene type bedrijfsbegroting. Het omvat alle verwachte kosten die samenhangen met de dagelijkse bedrijfsvoering van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan huur, nutsvoorzieningen, salarissen en materialen. Een exploitatiebegroting wordt gewoonlijk op maand- of kwartaalbasis opgesteld.

2 – Kapitaalbegroting
Een kapitaalbegroting wordt gebruikt voor het bijhouden van uitgaven voor langetermijnprojecten of investeringen, zoals nieuwe apparatuur, aankoop van onroerend goed of grote renovaties. Dit type begroting wordt gewoonlijk op jaarbasis opgesteld.

3 – Kasstroombegroting
Een kasstroombegroting volgt de in- en uitstroom van geld binnen een bepaalde periode, meestal op maandbasis. Deze informatie is vaak nuttig bij het beheer van werkkapitaal en het voorspellen van toekomstige financieringsbehoeften.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?