Btw en een auto kopen of verkopen

Hoe zit dit precies?

Vrijwel iedereen in Nederland (en ook in de meeste Europese landen) krijgt te maken met de btw. Dit is een belasting op de prijs van artikelen en diensten. Denk bijvoorbeeld aan de producten in de supermarkt, waar een lager btw-tarief van 9 procent voor geldt. Heb je een eigen bedrijf? Dan moet je om de maand, het kwartaal of per jaar btw aangifte doen. Maar hoe zit het eigenlijk met de btw als je een auto hebt? Een goede vraag, waar we in dit artikel graag antwoord op geven.

Moet je btw betalen bij het kopen van een auto?

Misschien ben je van plan om een nieuwe auto te kopen. Het is erg leuk om rond te kijken naar een mooie wagen, maar verdiep je wel in een aantal belangrijke zaken. Besef bijvoorbeeld goed dat er ook op auto’s btw wordt gerekend. In Nederland geldt een percentage van 21 procent bovenop het netto bedrag. Dit geldt overigens alleen wanneer je een wagen koopt bij een autobedrijf. En vaak is het al bij de prijs inbegrepen. Dus maak je daar niet al te druk over. Bovendien hoef je 21 procent btw te betalen bij het kopen van een tweedehands auto van een particulier.

Waarom is de btw al inbegrepen bij de prijs?

Dat de btw is inbegrepen in de prijs van de auto is niet zomaar. Het autobedrijf betaalt dit bedrag tijdens de btw aangifte weer terug aan de Belastingdienst. Het geld komt vervolgens in de schatkist terecht. Bij een tweedehands auto heeft de vorige eigenaar al btw betaald, dus dat hoef je dan niet meer te doen. Dat scheelt weer! Aan de andere kant ben je wel verplicht om een andere belasting te betalen, namelijk Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BMP). Hoeveel precies is afhankelijk van de CO2-uitstoot in gram per kilometer.

btw en auto kopen of verkopen

Ondernemers en zakelijk rijden: zo zit het met de btw

Voor ondernemers is de btw regeling bij auto’s net even iets anders dan bij particulieren. Schaf je een wagen aan voor zakelijk gebruik? Dan mag je de betaalde btw op de aanschafkosten terugvragen tijdens de aangifte. We kennen dit principe als ‘voorbelasting’ en pakt vaak gunstig uit voor ondernemers. Dankzij de belastingteruggave hou je immers meer geld over om te investeren in jouw bedrijf.

Moet je ook btw betalen voor elektrische auto’s?

Elektrische auto’s zijn momenteel behoorlijk in opkomst. Het is een duurzame investering at goed is voor de planeet. Toch dien je ook bij dit type auto BTW van 21 procent te bewaren Daar staat echter wel tegenover dat je geen BPM (motorrijtuigenbelasting) hoeft te betalen. Bovendien kun je als ondernemer de btw terugvragen tijdens de aangifte. Dit alles moet het gebruik van milieuvriendelijke auto’s stimuleren.

Wat als je een auto hebt gekocht in het buitenland?

Heb je een auto gekocht in een land die bij de Europese Unie hoort? Dan is het niet nodig om invoerrechten te betalen, maar de btw blijft verplicht. Voor nieuwe goederen geldt altijd het Nederlandse btw percentage van 21 procent. De enige uitzondering vormen gebruikte auto’s. Een wagen is tweedehands als het:

  • Meer dan 6000 kilometer heeft gereden
  • Het meer dan 6 maanden op kenteken staat

Conclusie: Zo zit het met auto’s en btw betalen

Laten we de boel nog eens samenvatten. De btw is een belasting op producten en/of diensten, waar ook auto’s onder de vallen. Voor een nieuwe wagen dien je 21 procent btw te betalen, voor tweedehands auto’s geldt dit niet. Ondernemers hebben de mogelijkheid om de btw terug te vragen wanneer ze zakelijk rijden. Dit type belasting, dat goed is voor de schatkist van de overheid, geldt ook voor elektrische auto’s. Maar omdat de overheid duurzaam rijden wil bevorderen hoef je voor een EV geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Dit belastingvoordeel geldt in elk geval tot 2024.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?