Wat is een Bezwaarschrift?

Dagelijks overkomt het bedrijven in heel Nederland: er valt een bezwaarschrift in de brievenbus. Het kan zijn opgesteld door de raad van het bestuur, een regelgevende instantie, een overheidsinstelling of een andere partij. Wat houdt een bezwaarschrift precies in? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat is een bezwaarschrift?

Een bezwaarschrift verwijst naar een verzoek of uitdaging tegen een beslissing of actie van het bedrijf. De raad van het bestuur of een regelgevende instantie is het bijvoorbeeld niet eens met een bepaalde beslissing die een onderneming heeft genomen. De situatie kan ook precies andersom zijn. Zo kan jouw bedrijf een beroep of bezwaar indienen als het van mening is dat een besluit van een regelgevende instantie onjuist of oneerlijk is. In dat geval kun je aanvoeren dat een beslissing is gebaseerd op onvolledige of onjuiste informatie of dat een besluit in strijd is met de wettelijke rechten van het bedrijf.

wat is een bezwaarschrift

Wat zijn redenen om een bezwaarschrift in te dienen?

Een partij kan ook een bezwaarschrift indienen als het het niet eens is met een besluit van het management of de raad van bestuur. Dit heeft soms betrekking op een zakelijke beslissing, bijvoorbeeld het sluiten van een bepaalde productlijn of geen zaken meer doen met een bepaalde leverancier. Of wellicht gaat het om personeelskwestie, zoals een besluit om een werknemer te ontslaan. Kortom: het indienen van een bezwaarschrift kan allerlei redenen hebben.

Kun je ook een bezwaarschrift indienen tegen een accountant?

Ook accountants krijgen soms te maken met een bezwaarschrift. Een bedrijf vindt bijvoorbeeld dat het onvoldoende of onjuiste diensten van de accountant heeft ontvangen. Dit kan gaan om zaken als een onjuiste belastingaangifte, het niet indienen van vereiste documenten of slechte communicatie en klantenservice.

Hoe kom je samen tot een oplossing?

Misschien ben je ondernemer en niet tevreden over de werkzaamheden van jouw accountant. Er zijn in dat geval verschillende stappen die je kunt ondernemen. Probeer altijd als eerste het probleem rechtstreeks met de accountant op te lossen. Bespreek de issues en probeer samen tot een oplossing te komen. Lukt het niet om de kwestie op te lossen door directe communicatie? Neem dan contact met de beroepsorganisatie van de accountant of regelgevende instantie.

Wanneer moet je een formele klacht indienen?

Als de kwestie niet kan worden opgelost door rechtstreekse communicatie met de accountant of via de toezichthoudende instantie, heb je de optie een formele klacht in te dienen. Hopelijk komt het niet zover, maar het kan gebeuren. Je dient een formele klacht in via een de toezichthoudende instantie of via een gerechtelijke procedure. In beide gevallen kan het nodig zijn om documentatie en bewijsmateriaal te verstrekken ter ondersteuning van de klacht.

Tijdrovend en duur proces

Wees je bewust van het feit dat een bezwaarschrift tegen een accountant een tijdrovend en mogelijk duur proces kan zijn. We raden aan om de hulp van een advocaat of andere professional in te roepen om ervoor te zorgen dat het beroep correct en in overeenstemming met de relevante wet- en regelgeving wordt afgehandeld.

Bewijsmateriaal en argumenten als onderdeel van formele procedure

Over het algemeen is het indienen van een bezwaarschrift een manier voor een bedrijf om een beslissing of actie aan te vechten waarvan het denkt dat die niet in zijn belang is. Dit vindt meestal plaats via een formele procedure, zoals het indienen van een rechtszaak of een schriftelijk verzoek om herziening. Daarbij worden bewijsmateriaal en argumenten aangedragen ter ondersteuning van het standpunt van het bedrijf.

Probeer het op te lossen door te onderhandelen

Het is nooit fijn om een bezwaarschrift in te dienen of te ontvangen. Het goede nieuws is dat dit probleem meestal kan worden opgelost door communicatie en onderhandeling tussen de partij die ontevreden is en de partij  die het bezwaarschrift ontvangt. Dit scheelt een hoop tijd en geld.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?