Wat is een kilometervergoeding?

Wist je dat Nederland op 1 januari 2023 om precies te zijn 8.9 miljoen personenauto’s kende? Een toename van 5.6 procent in vier jaar tijd. Een deel van de Nederlanders gebruikt een auto voor zakelijke doeleinden. Hoor jij ook bij deze groep? Dan is de kans groot dat je te maken krijgt met de zogeheten kilometervergoeding. Wat houdt dit precies in?

Wat is een kilometervergoeding?

De meeste werkgevers betalen een deel van de kosten die werknemers betalen om naar hun werk te komen. Dit staat bekend als de kilometervergoeding en is momenteel 0,21 cent per kilometer. Waarschijnlijk stijgt het bedrag naar 0,24 cent per kilometer in 2024. De werkgever is niet verplicht om een dergelijke vergoeding te betalen, maar het komt vaak voor. Als het goed is maakt de reiskosten regeling deel uit van de arbeidsovereenkomst of cao. In dat geval heeft een werknemer recht op een vaste vergoeding per kilometer voor woon-werkverkeer. Deze regel geldt voor elke werkdag en is ook terug te vinden op het loonstrookje.

wat is een kilometervergoeding

Voor welke vormen van vervoer geldt deze vergoeding?

Een kilometervergoeding geldt voor elke vorm van vervoer. Of je nu met de auto gaat, de trein pakt of kilometers maakt met de fiets. Een uitzondering op de regel vormt een auto van de zaak. Denk bijvoorbeeld aan een leaseauto of een poolauto. De werknemer hoeft geen reiskostenvergoeding te betalen, omdat de werknemer zelf geen kosten maakt. Hetzelfde geldt voor een OV kaart voor de trein, die al eerder is betaald door het bedrijf. Overigens mag een werkgever alle kosten voor reizen met het OV belastingvrij vergoeden. Daarbij heeft hij of zij de keuze tussen twee opties:

  • De reiskosten die daadwerkelijk zijn gemaakt (geldt meestal voor de trein)
  • Het aantal gemaakte kilometers (maximaal 0,21 cent per kilometer, vaak gebruikt bij de auto)

Hoe zit het met carpoolen en de reiskostenvergoeding?

De populariteit van carpoolen neemt steeds meer toe. Dit betekent dat je samen met collega’s naar het werk rijdt. Misschien ben je hier wel bekend mee. Soms organiseert een werkgever het carpoolen. Dit fenomeen noemen we ‘vervoer van de werkgever’. Wederom geldt een vergoeding van maximaal 0,21 cent per kilometer, maar alleen voor de chauffeur. Medereizigers hebben geen onkosten en krijgen dus ook niets betaald. Ben jij de chauffeur en moet je omrijden? Ook dan worden de kilometers gewoon vergoed.

Eerlijke compensatie

Deze vergoeding bestaat natuurlijk niet zomaar. Het is wel zo eerlijk dat reizende werknemers compensatie krijgen voor de kosten die ze maken, zoals brandstof en onderhoud van het vervoermiddel. Een eerlijke vergoeding zorgt er voor dat werknemers niet opdraaien voor kosten onderweg. Overigens willen we nog even benadrukken dat de kilometervergoeding niet hetzelfde is als de reiskostenaftrek. Dit betekent dat iedereen die meer dan 10 kilometer naar zijn of haar werk reist, dit bedrag van het inkomen af mag trekken. Hoe meer kilometers je reist, hoe hoger het bedrag.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?