Wat is een IBAN nummer?

In onze geglobaliseerde wereld zijn grensoverschrijdende transacties aan de orde van de dag. Daardoor zijn internationale bankrekeningnummers (IBAN’s) een onmisbaar onderdeel geworden van het moderne bankieren. Maar wat is precies een IBAN-nummer en welke voordelen brengt het met zich mee? In dit artikel vertellen we graag alles over deze unieke identificatiecode.

Wat is een IBAN nummer?

IBAN is de afkorting van ‘International Bank Account Number’. De kans is zeer groot dat je er zelf een hebt. Het is namelijk een unieke code voor de bankrekening van particulieren of bedrijven. IBAN is internationaal erkend en vergemakkelijkt de verwerking en verificatie van betalingen in binnen- en buitenland. Sinds de invoering van IBAN op 1 augustus 2014 in Nederland is het verrichten van een (internationale) transactie een stuk eenvoudiger geworden. Overigens is deze code al sinds 1 januari 2006 verplicht bij grensoverschrijdend Europees betalingsverkeer.

wat is een iban nummer

Hoe ziet een IBAN nummer er uit?

De samenstelling van een IBAN-nummer verschilt per land. Het bestaat doorgaans uit een combinatie van letters en cijfers. Alleen de lengte kan variëren per land. Soms is de IBAN code 15 tekens, maar zelfs 34 tekens is geen uitzondering. De eerste twee tekens van een IBAN staan meestal voor de landcode, gevolgd door een controlegetal van twee cijfers dat wordt gebruikt voor foutdetectie. De overige tekens staan meestal voor de bankfiliaalcode en het individuele rekeningnummer.

Wat is het doel van dit unieke nummer?

Deze unieke code bestaat natuurlijk niet voor niets. Het zorgt er voor dat internationale transacties nauwkeurig en efficiënt worden verwerkt. Zo vermindert het de kans op onjuiste of afgewezen betalingen als gevolg van onjuiste of onvolledige informatie. Wanneer de code niet overeenkomt met de naam van de partij aan wie je een betaling stuurt krijg je een melding. Door een uniek en gestandaardiseerd formaat voor bankrekeningen te bieden, vereenvoudigt IBAN grensoverschrijdende transacties. Daardoor ben je als individu of bedrijf veel minder tijd kwijt aan handmatige handelingen en controles. En dat scheelt een hoop!

Extra beveiligingsmaatregel

Het IBAN nummer vergemakkelijkt niet alleen de verwerking van internationale transacties, maar is ook een veiligheidsmaatregel. Het is namelijk in staat fouten in rekeningnummers en branchecodes op te sporen. Dit voorkomt criminele activiteiten zoals vervalsing en ongeoorloofde grensoverschrijdende betalingen. In feite wordt er een extra beveiligingslaag toegevoegd. Dit zorgt voor meer vertrouwen bij verzenders en ontvangers wat betreft de juistheid en geldigheid van transacties.

In welke landen wordt het IBAN nummer gebruikt?

In eerste instantie kwam IBAN alleen in Europa voor, met uitzondering van Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne. Inmiddels maken ook Mauritius, Israël, Tunesië, Saudi-Arabië, Turkije en Libanon er gebruik van. Ook in die naties is het inmiddels de standaardvorm van een bankrekening. In de landen van de Europese Unie (EU) en de Europese Economische Ruimte (EER) is deze code wettelijk vereist voor grensoverschrijdende betalingen in euro. Kortom: in minder dan een decennium is het gemeengoed geworden in de wereld.

Hoe zorgt IBAN voor financiële inclusie?

Dit unieke nummer geeft particulieren en bedrijven  veel meer mogelijkheden gegeven om toegang te krijgen tot financiële diensten. Het afgelopen decennium is het een stuk eenvoudiger geworden om deel te nemen aan de wereldhandel. Door een standaardformaat voor bankrekeningen te bieden, is het voor jou als particulier veel eenvoudiger om in verschillende landen bankrekeningen te openen en internationale transacties te verrichten. Dit is gunstig voor de wereldhandel, (internationale) transacties en financiële inclusie. Dit laatste betekent dat ook particulieren en bedrijven in ontwikkelingslanden kunnen deelnemen aan het internationale betalingsverkeer.

Heeft dit nummer ook nadelen?

Inmiddels is duidelijk dat het IBAN nummer een aantal voordelen biedt.  Maar zoals we allemaal weten heeft een medaille twee kanten. Wees je daarom bewust van de nadelen. Zo vinden veel mensen het vervelend dat deze code bestaat uit een lange reeks van cijfers en letters. Vanwege de lengte is het erg lastig om te onthouden en handmatig in te voeren zonder dat je fouten maakt. Dit zorgt soms voor verwarring en frustratie bij het uitvoeren van een transactie. Bovendien heeft elk land, zoals we eerder aangaven, een eigen specifiek IBAN formaat De lengte en de structuur verschilt dus per natie, en ook dat maakt het invoeren van de code bij een internationale transactie lastig. Het invoeren van een verkeerde IBAN zorgt soms voor vertraging. En dat terwijl het transacties juist moet versimpelen. Controleer bij een betaling deze code altijd meerdere malen. Daar voorkom je een hoop problemen mee!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?