Wat is een creditfactuur?

Een deel van een factuur kwijtgescholden krijgen? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het voor consumenten zeker mogelijk met behulp van een creditfactuur. Dit komt uitermate goed van pas wanneer je als bedrijf bepaalde producten en diensten niet hebt geleverd. En er zijn nog meer redenen voor het versturen van een creditfactuur. In dit artikel zetten we ze voor jou op een rijtje.

Wat is een creditfactuur?

Een creditfactuur vermindert de hoeveelheid geld die een klant aan een bedrijf verschuldigd is. Het is dan ook heel anders dan een standaard factuur. Dit laatste is een document waar de geleverde diensten/producten op staan vermeld, samen met het bedrag dat de klant er voor moet betalen. Op een creditfactuur staat juist een minteken voor het factuurbedrag. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer er teveel geld is betaald voor bepaalde producten en/of diensten. Of wie weet is een product wel helemaal niet geleverd, waardoor de klant niets hoeft te betalen.

wat is een creditfactuur

Wanneer is er sprake van een creditfactuur?

Soms belt een klant een bedrijf op om een bepaalde factuur aan te vechten of of een terugbetaling te eisen. Het bedrijf beoordeelt dan de klacht van de klant en maakt, indien nodig, een creditfactuur om de fout te herstellen of om de vergoeding te regelen. Op de nota staat hetzelfde bedrag als op de oorspronkelijke factuur. Het grote verschil is een minteken dat aangeeft dat het om een verlaging of kwijtschelding gaat.

Waarom is het gebruik van dit type factuur praktisch?

Het gebruik van creditfacturen brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo zorgt het voor een goed overzicht van de financiën. Zo zie je meteen wat een klant wel of niet heeft betaald. Bedrijven kunnen heel eenvoudig het saldo van een klant wijzigen als er sprake is van een terugbetaling of kwijtschelding. Dit voorkomt conflicten met klanten en verkleint het risico op fouten aanzienlijk.

Goed voor de relatie met jouw klanten

Een ander voordeel van een creditfactuur is dat ze de relatie met jouw klanten verbeteren.
Het is belangrijk om klachten van de consument snel en efficiënt te behandelen. Daardoor blijft de klant tevreden en schrijft hij of zij geen negatieve recensie. Bovendien bouw je op die manier vertrouwen op en zorg je voor meer loyaliteit, wat essentieel is voor succes op lange termijn.

Hoe bepaal je of een creditfactuur echt noodzakelijk is?

We willen echter benadrukken dat je creditfacturen alleen moet opstellen als dat écht nodig is. Overmatig gebruik en/of het verstrekken van vergoedingen zonder juiste reden is niet goed voor de financiële positie en winstgevendheid van een bedrijf. Je wilt immers niet constant geld hoeven terug te betalen aan klanten. Zodoende moeten bedrijven, instellingen en/of organisaties een duidelijk beleid hebben voor het opstellen van creditfacturen. Voer na een klacht van de klant uitvoering onderzoek uit en bepaal aan de hand daarvan of een terugbetaling/kwijtschelding noodzakelijk is. Gebruik het op een effectieve manier om de relatie met jouw klanten goed te houden. Bovendien verklein je de kans op misverstanden en in het ergste geval juridische problemen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?