Wat is een beginbalans?

Voor wie nieuw is in de financiele wereld klinkt de term ‘beginbalans’ misschien vreemd in de oren. Je probeert te bedenken wat het zou kunnen zijn, maar hebt toch echt een beetje hulp nodig. En daar komen wij in beeld, want we vertellen je graag alles over dit interessante begrip waar bedrijven regelmatig mee te maken krijgen.

Wat is een beginbalans?

De naam van dit begrip doet al een tipje van de sluier oplichten. Een beginbalans is namelijk het het beginsaldo van een rekening bij de start van een nieuwe boekhoudperiode. Dit kan het saldo van de vorige boekhoudperiode zijn of het resultaat van een nieuwe transactie. Het beginsaldo wordt gebruikt om transacties in de nieuwe boekhoudperiode te registreren en het eindsaldo voor die periode te berekenen.

Positief en negatief beginsaldo

Het beginsaldo van een rekening kan positief of negatief zijn, afhankelijk van het soort rekening. Een passivarekening heeft bijvoorbeeld een negatief openingssaldo, terwijl een activarekening een positief openingssaldo heeft. Het totaal van alle rekeningen met positieve saldi moet gelijk zijn aan het totaal van alle rekeningen met negatieve saldi, aangezien dit de nettopositie van het bedrijf aan het begin van het nieuwe boekjaar in kaart brengt.

wat is een beginbalans

Waarom is een beginbalans belangrijk?

Beginbalansen zijn belangrijke cijfers voor bedrijven, of ze nu nieuw zijn of al lang bestaan. Daar zijn een paar belangrijke redenen voor. Ten eerste is het een snelle en eenvoudige manier is om te kijken hoe goed een bedrijf presteert. Daarnaast kun je er op trends mee bijhouden en snel ontdekken of er problemen zijn met de inkomsten of uitgaven van het bedrijf. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe periode begint met een negatief beginsaldo, moet je in de volgende periode wellicht minder uitgeven om jouw financiën weer op orde te krijgen.

Bewijs van presteren

De andere reden van het belang van een beginbalans is dat het investeerders, belanghebbenden en de belastingdienst laten zien hoe goed jouw bedrijf het presteert. Openingssaldi bij de start zijn erg belangrijk. Maar voor een correcte openingsbalans moet elke transactie, of het nu gaat om geld dat binnenkomt of uitgaat, correct worden geregistreerd. Gebruik daarvoor een boekhoudprogramma of een kasboek. Dit geldt zowel voor inkomsten als uitgaven. Besteed er voldoende aandacht aan om de financien van jouw bedrijf zo overzichtelijk mogelijk te houden.

Hoe bereken je het beginsaldo?

Misschien ben je actief in het bedrijfsleven en wil je graag het beginsaldo berekenen. Er zijn een paar verschillende manieren om dat te doen.  De meest gebruikelijke methode is om het eindsaldo van de vorige periode te nemen en alle nieuwe transacties die sindsdien hebben plaatsgevonden toe te voegen. Dit geeft jou voor de huidige periode een helder overzicht.

Andere methode om openstaande saldo te berekenen

Een andere manier om het beginsaldo te berekenen gaat als volgt: neem het beginsaldo van de vorige periode en trek daar alle transacties van af die sindsdien zijn afgewikkeld. Dit geeft het huidige openstaande saldo. Deze methode wordt vaak gebruikt wanneer een groot aantal transacties nog niet is verrekend terwijl je graag een nauwkeurig beeld wilt krijgen van jouw financiële positie.

Nauwkeurigheid vereist

Welke bovengenoemde methode je ook gebruikt, het is belangrijk om alle transacties nauwkeurig bij te houden. Op die manier bereken je het beginsaldi in de toekomst op de juiste manier.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?