Wat zijn kortlopende vorderingen?

Kortlopende vorderingen maken vaak deel uit van het financieel beheer van bedrijven. Misschien is het voor jou niet helemaal duidelijk wat het betekent. Toch is het belangrijk om er voldoende kennis van te hebben, aangezien het gedeeltelijk bepaalt of een onderneming  wel of niet financieel gezond is. Hoe zit dit precies? Wij zochten het voor je uit.

Wat zijn kortlopende vorderingen?

Met kortlopende vorderingen worden vorderingen bedoeld die naar verwachting binnen een relatief korte periode zullen worden geïnd. Het zijn uitstaande bedrijven die een onderneming nog moeten betalen of het is een bedrag dat een bedrijf nog moet ontvangen. Kortlopende vorderingen komen voort uit diensten, krediet en/of leningen aan klanten en leveranciers. Bedrijven verwachten ze op korte termijn om te zetten in geld. Zodoende zijn ze op de balans terug te vinden als vlottende activa.

Betalingstermijn en specifieke voorwaarden

Vorderingen op de korte termijn komen voort uit de verkoop van goederen en diensten op krediet. Dit betekent dat klanten nog moeten betalen voor hun aankoop. Vaak is er sprake van een betalingstermijn, die varieërt van enkele dagen tot een paar maanden. De meeste bedrijven hebben een eigen beleid en voorwaarden om dit type vorderingen effectief te beheren, zodat hun geld altijd netjes en op tijd betaald wordt.

wat zijn kortlopende vorderingen

Wat is een nota van een debiteur?

Een klant die nog moet betalen staat bekend als een debiteur. Soms heeft hij of zij een contract afgesloten met een bedrijf. Doorgaans is er sprake van een schriftelijk contract waarin onder andere de specifieke terugbetalingsvoorwaarden staan beschreven. Soms is er ook sprake van een rentevoet, en uiteraard ontbreekt de vervaldatum niet.

Waarom is dit type vordering zo belangrijk voor een bedrijf?

Kortlopende vorderingen spelen een belangrijke rol in het liquiditeitsbeheer van een onderneming. Het geld wordt naar verwachting in de nabije toekomst ontvangen. Dit stelt een bedrijf in staat om aan al haar betalingsverplichtingen te voldoen. Wel is het heel belangrijk om vorderingen op de korte termijn effectief te controleren en te beheren. Dit zorgt voor een stabiele ‘cashflow’ en maakt het mogelijk om bedrijfskosten noodzakelijke investeringen te financieren.

Beter werkkapitaal

Wie alle kortlopende vorderingen effectief weet te beheren zorgt voor optimaal werkkapitaal. Of laten we het simpeler stellen: hoe sneller je het geld krijgt, hoe minder hoog de financieringskosten en hoe beter de financiële gezondheid van een bedrijf. Het zorgt voor een soepele bedrijfsvoering en groei van het bedrijf.  En dat is zeker niet het enige. Door goed beheer beperk je het risico op wanbetaling aanzienlijk. Maar hoe doe je dat dan? Bij deze een aantal tips:

1 – Neem de tijd om een duidelijk kredietbeleid op te stellen
2 – Voer regelmatig controles van de financiën uit
3 – Controleer altijd de kredietwaardigheid van klanten. Door mogelijke wanbetalers snel op te sporen en aan te pakken, vermindert een bedrijf het risico op wanbetaling. En dat vergroot de stabiliteit van de kasstroom aanzienlijk.

Hoe geeft dit type vordering bedrijven meer inzicht in hun prestaties?

Kortlopende vorderingen zijn ook om een andere reden erg belangrijk. Zo hebben ze veel impact op de jaarrekening van een bedrijf. Zo beïnvloeden ze financiële ratio’s, waaronder de current ratio en het debiteurenverloop. Deze ratio’s geven inzicht in de liquiditeit van een bedrijf, de bedrijfsefficiëntie en de effectiviteit van het kredietbeheer. Deze cijfers zorgen er voor dat geïnteresseerde partijen, zoals mogelijke investeerders, met zoveel mogelijk kennis een beslissing nemen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?