Wat is het urencriterium?

Jaarlijks beginnen duizenden Nederlanders een eigen bedrijf. Misschien heb jij dit al gedaan of ben je van plan om dat nog te doen. Een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel is altijd verplicht. Als het goed is krijg je tijdens de inschrijving allerlei informatie, bijvoorbeeld over het urencriterium. Ben je even kwijt wat het ook alweer is? Lees dan snel dit artikel!

Wat is het urencriterium?

Het urencriterium is een fiscale regel die wordt toegepast door de Belastingdienst in veel landen, waaronder Nederland. Het is van toepassing op zelfstandig ondernemers en betekent dat iemand een bepaald aantal uren aan de onderneming moet besteden. Alleen dan komt de ondernemer in aanmerking voor bepaalde fiscale voordelen, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Hoeveel uren moet je minimaal aan jouw bedrijf besteden?

Op dit moment is het urencriterium minimaal 1225 uur per kalenderjaar. Dit is dus het minimum aantal uren dat besteed moet worden aan het eigen bedrijf. En dat komt neer op 24 uur per week. Misschien denk je nu: ‘wat veel!’. Dat valt in de praktijk best mee, omdat het niet alleen gaat om het werk dat je doet voor klanten. Ook alle andere activiteiten die je aan de onderneming besteedt tellen namelijk mee. Denk bijvoorbeeld aan de administratie, de marketing en het netwerken. Zelfs het volgen van een bepaalde opleiding wordt meegerekend.

wat is het urencriterium

Geldt het urencriterium alleen voor ZZP’ers?

Interessant om te weten is dat criterium van 1225 uur niet alleen geldt voor ondernemers met een eenmanszaak. Ook personen die deel uitmaken van bijvoorbeeld een vennootschap onder firma (vof) of een commanditaire vennootschap (cv) krijgen er mee te maken. Het urencriterium geldt per vennoot en dus niet samen. 

Waarom bestaat het urencriterium?

Het urencriterium bestaat natuurlijk niet zomaar. De overheid heeft het bedacht zodat alleen ondernemers die echt serieus met hun zaak bezig zijn kunnen profiteren van fiscale voordelen. Het voorkomt dat iemand slechts af en toe wat bijverdient. Kortom: een minimaal aantal uren stimuleert ondernemerschap en professionaliteit.

Tegengaan van schijnzelfstandigheid

Een ander doel van het urencriterium is het tegengaan van schijnzelfstandigheid. Helaas komt het wel eens voor dat een bedrijf werknemers laat werken als zelfstandig ondernemers om fiscale voordelen t krijgen. Men probeert op deze manier bijvoorbeeld sociale premies en bepaalde belastingen te ontwijken. Maar door het urencriterium moeten échte ondernemers aantonen dat ze voldoende tijd aan hun bedrijf besteden en dus geen verkapte werknemers zijn.

Hoe voldoe je aan het urencriterium?

Inmiddels weet je hoe belangrijk het urencriterium is. Maar dan dient zich de tweede vraag aan: hoe voldoe je er aan? Dat is minder ingewikkeld dan het lijkt. Het gaat er vooral om dat je een gedetailleerde administratie bijhoudt. Schaf bijvoorbeeld een agenda aan om al jouw werkzaamheden in te noteren. En schrijf de begin- en eindtijden op van een taak of project waar je werkt. Op die manier zie je later precies hoeveel uren je aan een bepaald project of een specifieke opdracht hebt besteedt. Vergeet ook niet om bonnetjes en facturen te bewaren als bewijs van jouw gewerkte uren. Onderschat vooral niet hoe belangrijk het is om een nauwkeurige administratie bij te houden, want de Belastingdienst kan er tijdens een controle om vragen.

Wat gebeurt er als je het minimaal aantal uren niet haalt?

Stel je voor dat je niet aan het urencriterium voldoet. Moet je dan meteen stoppen met je bedrijf? Dat niet, maar helaas betekent het wel dat je geen fiscale voordelen hebt. Zo mag je niet gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. En dat betekent weer dat je meer belasting moet betalen. En dat wil niemand, aangezien het meteen financiële gevolgen heeft voor jouw bedrijf.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?