Wat is een handelsregister?

Jaarlijks registreren duizenden mensen hun eigen bedrijf bij de Kamer van Koophandel. Na de inschrijving krijgt de onderneming een eigen plekje in het zogeheten handelsregister. Alle bedrijven, rechtspersonen en organisaties die deelnemen aan het rechtsverkeer in Nederland zijn er in te vinden. Maar wat is een handelsregister precies? We leggen het graag uit in dit artikel.

Wat is een handelsregister?

Een handelsregister is een openbare database met informatie over bedrijven en ondernemingen die in een bepaald land of rechtsgebied zijn geregistreerd. Het zorgt voor transparantie en verantwoording bij zakelijke transacties.  De informatie in een handelsregister verschilt van land tot land, maar omvat meestal informatie over de wettelijke naam van het bedrijf, de plaats van vestiging, de namen van bestuurders en functionarissen, de kapitaalstructuur en de aandeelhouders.

Informatie over financiële prestaties

Naast deze basisinformatie bevatten sommige ondernemingsregisters ook informatie over de financiële prestaties van de onderneming, de fiscale status en eventuele rechtszaken of geschillen betreffende de onderneming.

wat is een handelsregister

Waarom is een handelsregister belangrijk?

Een handelsregister is om verschillende redenen belangrijk voor bedrijven, investeerders en toezichthouders. Laten we ze voor het gemak even op een rijtje zetten:

1 – Het verhoogt de transparantie van bedrijven
Een handelsregister draagt bij aan de transparantie door informatie over ondernemingen en vennootschappen beschikbaar te maken voor het publiek. Dit zorgt ervoor dat bedrijven verantwoording afleggen voor hun daden en dat investeerders en klanten weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

2 – Het draagt bij aan wettelijke naleving
Handelsregistratie helpt ervoor te zorgen dat bedrijven de wettelijke voorschriften naleven. In sommige landen moet een onderneming bijvoorbeeld worden geregistreerd in het handelsregister voordat ze legaal kunnen opereren. Niet registreren kan leiden tot boetes, juridische stappen of zelfs sluiting van het bedrijf.

3 – Bescherming van schuldeisers
Een handelsregister beschermt de rechten van schuldeisers door hen informatie te verschaffen over de financiële situatie en de eigendomsstructuur van de onderneming. Deze informatie helpt schuldeisers bij het beoordelen van de kredietwaardigheid van de onderneming te beoordelen. Op basis van die informatie verstrekken ze bijvoorbeeld wel of geen krediet.

4 – Het vergemakkelijkt transacties tussen ondernemingen
Deze database het voor ondernemingen gemakkelijker om met elkaar handel te drijven. Zo moet een onderneming soms zijn eigendomsstructuur verifiëren voordat het een contract met een potentiële zakenpartner ondertekent. Een handelsregister komt daarbij goed van pas, aangezien het een belangrijke bron van informatie is die je kunt gebruiken om dergelijke informatie te verifiëren.

Hoe wordt een handelsregister bijgehouden?

De Kamer van Koophandel is verantwoordelijk voor het bijhouden van het handelsregister in Nederland. Een aanvraag voor deze basisregistratie verloopt meestal als volgt:

Stap 1: Aanvraag
Een nieuw bedrijf meldt zich aan bij de Kamer van Koophandel. Vervolgens dient de ondernemer informatie in te vullen op een formulier, zoals de wettelijke naam van de onderneming, het adres van de onderneming en de eigendomsstructuur.

Stap 2: Verificatie
Het handelsregister verifieert de door de onderneming verstrekte informatie. Dit houdt in dat officiële documenten worden gecontroleerd of dat rechtstreeks contact wordt opgenomen met de onderneming om aanvullende informatie te vragen.

3 – Registratie
Zodra de informatie is geverifieerd en klopt, wordt het bedrijf geregistreerd in het handelsregister. Overigens is een inschrijving in het handelsregister van de KvK niet gratis. Je dient eenmalig 75 euro te betalen.

4 – Bijwerken van actuele informatie
Heb je een eigen bedrijf met een plekje in het handelsregister? Hou dan de informatie actueel. Dit betekent dat je het register op de hoogte moet stellen van eventuele wijzigingen in de eigendomsstructuur, het bedrijfsadres of andere relevante informatie.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?