Wat is een verklaring van oordeelsonthouding?

Nauwkeurige financiële verslaglegging is belangrijk binnen elk bedrijf, organisatie en instelling Het is een manier om verantwoording af te leggen en om transparant te zijn. Op die manier laat een bedrijf zien dat het voldoet aan de wetgeving van het land waarin het actief is. Accountants spelen een essentiële rol wat betreft het analyseren en het beoordelen van de financiën van een bedrijf. Soms volgt er na een onderzoek van de jaarrekening echter een ‘verklaring van oordeelsonthouding’. Dit is helaas geen goed nieuws voor een bedrijf. Waarom is dat zo? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat is een verklaring van oordeelsonthouding?

Een van de taken van een accountant is het beoordelen van de jaarrekening van een bedrijf. Na een uitgebreid onderzoek volgt er een rapport. Een onderneming hoopt op goedkeuring van de cijfers, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Soms volgt er namelijk ook een verklaring van oordeelsonthouding. Zoals de naam al zegt velt de accountant geen oordeel omdat er mogelijk iets niet klopt aan de jaarrekening.

Waarom stelt een account deze verklaring soms op?

Een onafhankelijke accountant stelt dit rapport op wanneer hij of zij specifieke beperkingen of uitzonderingen ontdekt tijdens het doornemen van de financiële gegevens van een bedrijf. In feite komt het er op neer dat er een aantal problemen en/of onzekerheden zijn waardoor de accountant geen goede beoordeling kan geven. Dit gebeurt zelfs wanneer de meeste financiële gegevens gewoon kloppen. Er is nog geen sprake van een afkeuring, alleen de accountant is er niet zeker van dat hij of zij een gekwalificeerd oordeel kan geven.

wat is een verklaring van oordeelsonthouding

Waardoor ontstaan er soms problemen tijdens het onderzoeken van de jaarrekening?

Een verklaring van oordeelsonthouding kan ontstaan om verschillende redenen. Een daarvan zijn beperkingen die het bedrijf zelf heeft opgelegd. Zo komt het wel eens voor dat een accountant beperkte toegang tot heeft tot bepaalde documenten. Soms ontbreken er zelfs documenten of werkt het management simpelweg niet mee. Dit maakt het voor een accountant heel erg lastig om informatie te verzamelen. Hij of zij wordt beperkt in het uitvoeren van controles. En wanneer deze beperkingen het praktisch onmogelijk om om een grondig beeld te vormen, volgt er soms een verklaring van oordeelsonthouding.

Onnauwkeurige boekhouding

Soms zijn bepaalde afwijkingen of onduidelijkheden in de boekhouding voldoende reden om een verklaring van oordeelsonthouding af te geven. Denk bijvoorbeeld aan boekhoudkundige fouten, onjuiste beweringen of het schenden van boekhoudkundige principes (het GAAP principe)

Onzekere situatie

Soms heeft een accountant niet genoeg informatie om onzekerheden over de financiële positie van een bedrijf volledig te kunnen beoordelen. In de tussentijd, totdat de onduidelijkheden zijn opgehelderd, is er sprake van een verklaring van oordeelsonthouding. De account kan simpelweg geen oordeel geven totdat er het een en ander is opgehelderd.

Waarom is deze verklaring zo belangrijk voor accountants en bedrijven?

Deze verklaring toont aan dat de accountant zijn of haar verantwoordelijkheid serieus neemt en problemen die financiële huishouding beïnvloeden niet negeert. Deze professional is verplicht om verantwoordelijk en transparant om te gaan met financiële verslaglegging. Bovendien biedt een verklaring belangrijke informatie voor belanghebbenden. Denk bijvoorbeeld aan (mogelijke) investeerders in een bedrijf. Voor deze groep is het belangrijk om potentiële problemen te signaleren, zodat ze betere zakelijke beslissingen kunnen nemen. Geen enkele partij wil immers investeren in een bedrijf waar mogelijk sprake is van een onnauwkeurige boekhouding of fraude.

Wake-up call voor het bedrijfsmanagement

Een goed rapport is absoluut een wake-up call voor het bedrijfsmanagement. Het vestigt de aandacht op gebieden waar meer aandacht voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het naleven van boekhoudstandaarden, interne controles en/of financiële verslaglegging. Bovendien eisen regelgevende- en wetgevende instanties dat bedrijven met een verklaring van oordeelsonthouding hun problemen zo snel mogelijk oplossen. Daarmee voorkomt een onderneming uiteindelijk financiële problemen en mogelijk juridische geschillen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?