Wat is een verklaring met beperking?

In zowel de bedrijfswereld als bij financiële bedrijven kom je af en toe het begrip ‘verklaring met beperking tegen’. Misschien gaat er niet meteen een belletje rinkelen. Toch is het voor bedrijven een belangrijke wake-up call wanneer een accountant het gebruikt. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een verklaring met beperking.

Wat is een verklaring met beperking?

Bij het onderzoeken van de jaarrekening van een bedrijf geeft een registeraccountant soms een verklaring met beperking. We noemen dit in het Engels ook wel een ‘qualified opinion’. Hoewel de jaarrekening meestal accuraat en betrouwbaar is, geeft dit type verklaring aan dat er bepaalde zorgen of gebreken zijn. En daardoor is de accountant niet in staat om een goedkeurende verklaring aan te geven. Het komt er op neer dat er iets niet klopt aan de boekhouding. De accountant trekt met deze verklaring aan de bel zodat een bedrijf actie onderneemt.

Waarom geeft een accountant een verklaring met beperking af?

Een accountant geeft dit type verklaring af als hij of zij bedenkingen heeft over de administratie van een bedrijf. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Laten we ze even overzichtelijk op een rijtje zetten:

Reden 1: Er staan mogelijk fouten in de jaarrekening
Gegevens in de jaarrekening van een bedrijf die niet kloppen: helaas komt het regelmatig voor. Het is ook meteen een van de meest belangrijke redenen om een verklaring met beperking af te geven.  Bepaalde fouten of weglatingen brengen mogelijk de nauwkeurigheid in gevaar. Accountants noemen ze ook wel ‘materiële fouten’. Deze blunders ontstaan bijvoorbeeld fraude, dubieuze boekhoudpraktijken of administratieve fouten. Er is uitgebreid onderzoek nodig om te achterhalen wat de oorzaak is van de foutieve informatie.

Reden 2: De accountant heeft beperkte toegang tot bepaalde informatie
Een accountant is soms niet in staat om bepaalde delen van de financiële administratie van een bedrijf grondig te controleren. Dit kan gebeuren als een bedrijf de toegang tot bepaalde informatie beperkt. Of de accountant heeft niet genoeg papierwerk om een grondige controle uit te voeren. Omdat hij zij dergelijke omstandigheden geen zekerheid kan geven over het volledige financiële plaatje, wordt er soms een verklaring met beperking gegeven.

Reden 3: De jaarrekening voldoet niet aan de boekhoudkundige normen
Boekhoudkundige variaties leiden er soms toe dat de accountant geen goedkeuring geeft voor de jaarrekening. Er moet namelijk worden voldaan aan bepaalde standaarden voor de financiële boekhouding, die bekend staat onder de afkorting GAAP. Wanneer de afwijking van de standaard teveel impact heeft op de cijfers kan de boekhouder maar één ding doen: een verklaring met beperking afgeven.

wat is een verklaring met beperking

Waarom is een verklaring met beperking belangrijk?

Een verklaring met beperking is niet alleen een wake-up call for bedrijven, maar ook een waarschuwing voor schuldeisers, aandeelhouders en andere belanghebbenden. Het suggereert dat er aanvullend onderzoek nodig is om mogelijke problemen binnen de financiële huishouding van een bedrijf aan te pakken. Externe partijen moeten extra voorzichtig zijn en de financiële situatie van een bedrijf grondig onderzoeken. Niemand wil immers het slachtoffer worden van fraude of onzorgvuldigheid.

Reden 1: Het heeft invloed op de geloofwaardigheid van een bedrijf
Het ontvangen van een verklaring met beperking is geen goed nieuws voor een bedrijf. De geloofwaardigheid loopt immers een behoorlijke deuk op. Zowel kredietverstrekkers als investeerders trekken zich misschien terug. Dit leidt mogelijk tot kredietwaardigheid en aandelenwaarde, waardoor het moeilijker wordt om financiering te krijgen of investeerders aan te trekken.

Reden 2: Er volgt mogelijk toezicht door regelgevende instanties
Bedrijven die een dergelijke verklaring ontvangen komen vaak onder streng toezicht te staan door regelgevende instanties. Er volgt mogelijk een onderzoek en een bedrijf moet de problemen zo snel mogelijk oplossen. In sommig situaties hebben fouten in de boekhouding of fraude zelfs juridische gevolgen.

Brengt deze verklaring alleen maar negativiteit met zich mee?

Laten we niet alleen maar negatief zijn. Deze beoordeling van de accountant is misschien wel een manier om de bedrijfseigenaars of het management wakker te schudden. Zo komen er delen aan het licht waar interne controles en financiële verslaglegging moeten zorgen voor verbetering. Bovendien nemen bedrijven vaak maatregelen om deze problemen op te lossen in een poging om het vertrouwen van externe partijen terug te winnen. Want een verklaring met een beperking is echt iets wat je wilt voorkomen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?