Wat is de netto winst?

Zowel investeerders als externe partijen met interesse in een bedrijf willen graag een goed beeld van het financiële plaatje. Daar zijn verschillende methodes voor. Zo kijkt men onder andere naar de netto winst. Wat is dit precies en waarom is het een maatstaf voor wel of geen financieel succes?

Wat is de netto winst?

Nettowinst is een goede maatstaf voor hoe winstgevend een bedrijf eigenlijk is. Het wordt berekend door alle kosten die een onderneming maakt af te trekken van de inkomsten. Alle vaste lasten en andere uitgaven zijn dus al betaald. Zodoende geeft de netto winst de werkelijke financiële winst van een organisatie aan.

Waarom is deze vorm van winst belangrijk?

Het netto bedrag dat overblijft is van groot belang voor zowel ondernemers als investeerders in een bedrijf. Dit bepaalt mede of ze wel of geen geld willen steken in het bedrijf. Misschien is de netto winst zeer laag. In dat geval kun je als ondernemer twee dingen doen: je bedrijfsstrategie aanpassen en proberen om meer winst te maken, of stoppen als je het echt niet meer ziet zitten.

wat is de netto winst

Hoe bereken je de netto winst?

Nettowinst laat precies zien wat je als ondernemer of werknemer mee naar huis neemt. Het staat altijd vermeld op het loonstrookje of in de boekhouding van een bedrijf. Nadat alle kosten zijn betaald, inclusief het loon van werknemers, blijft er een netto bedrag over. Het is eenvoudig te berekenen via de volgende rekensom:

Bruto winst – de belastingen en alle indirecte kosten van het bedrijf

Welke informatie heb je nodig om de netto winst in kaart te brengen?

Om de uiteindelijke netto winst in beeld te krijgen,  heb je bepaalde informatie nodig. Breng bijvoorbeeld de totale inkomsten en de totale uitgaven over een bepaalde periode in kaart. De totale inkomsten bereken je door alle inkomsten uit de verkoop van producten en/of diensten bij elkaar op te tellen. Ook andere inkomstenbronnen tellen mee. Het totale bedrag aan inkomsten noemen we de bruto-omzet. Je bepaalt zelf over welke periode je de inkomsten wil berekenen. Dit kan zowel 3 maanden als een halfjaar of een jaar zijn.

Uitgaven

De totale uitgaven omvatten alle kosten die samengaan met jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de huur van panden, de belastingen en de salarissen van werknemers. Vervolgens trek je de totale uitgaven van de totale inkomsten af. Hopelijk blijft er uiteindelijk een positief netto bedrag over.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?