Wat is een urenregistratie?

Misschien ben jij een van de duizenden ondernemers die Nederland telt. Het hebben van een eigen bedrijf geeft veel vrijheid, maar brengt tegelijkertijd ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Zo dien je een uitgebreide administratie bij te houden. De Belastingdienst kan tijdens een controle vragen om het aantal uren dat je in de zaak steekt. Dit maakt het zeer belangrijk om een overzichtelijke urenregistratie bij te houden. Wat houdt dit precies in? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat is een urenregistratie en waarom is het belangrijk?

Urenregistratie komt er simpelweg op neer dat je bijhoudt hoeveel tijd je besteedt aan bepaalde onderdelen binnen jouw bedrijf. Het is dan ook een handig hulpmiddel om jouw tijd te beheren. Eén blik op de urenregistratie maakt al duidelijk waar je meer en minder tijd aan kun besteden. Zodoende is het een effectieve manier om jouw productiviteit te vergroten.

Een handige tool op professioneel en persoonlijk gebied

Urenregistratie is meer dan het bijhouden van de tijd die je aan het bedrijf besteedt alleen. Het is een sterk hulpmiddel die  inzicht geeft in jouw tijdsbesteding. Waar ben je veel mee bezig en welke onderdelen van het bedrijf kunnen wel wat extra aandacht gebruiken? Bovendien is deze tool niet alleen geschikt voor zakelijk gebied. Het is zeker geen slecht idee om eens te noteren wat je op een dag doet en hoeveel uur je bezig bent met bepaalde zaken. Dit geeft jou meer inzicht en maakt het hopelijk gemakkelijker om professionele én persoonlijke doelen te behalen.

wat is een urenregistratie

Waarom is urenregistratie onmisbaar voor ondernemers en freelancers?

Dit hulpmiddel voor tijdmanagement is onmisbaar voor (zelfstandig) ondernemers en freelancers. Sterker nog, het is van financieel belang omdat het jou in staat stelt om nauwkeurige facturen op te stellen. Je houdt immers heel precies de tijd bij die je hebt besteedt aan een bepaalde opdracht en/of project. Deze nauwkeurigheid zorgt voor vertrouwen bij klanten, die goed weten waar ze aan toe zijn. Daarmee verbeter je de klantenbinding en loyaliteit. Alleen maar voordelen dus!

Beheer jouw tijd op een effectieve manier

Urenregistratie is een onmisbaar onderdeel van tijdmanagement. Oftewel: het beheren van jouw waardevolle tijd. Je noteert al jouw bezigheden in een document en ziet vrij snel waar er verbeteringen mogelijk zijn. Daardoor is het opeens een stuk gemakkelijker om prioriteiten te stellen en benut je jouw tijd effectiever. Je richt je sneller op wat écht belangrijk is en vindt hopelijk manieren om tijdrovende taken te optimaliseren.

Hoe zorgt urenregistratie voor beter tijdmanagement?

Zoals we eerder schreven is beter tijdmanagement is een groot voordeel van urenregistratie. Door je uren bij te houden, zie je al vrij snel waar je tijd aan verspilt. Misschien check je veel te vaak de e-mailbox of doe je taken die niet echt bijdragen aan je doelen. Is dat het geval? Dan is het hoog tijd om jouw manier van werken aan te passen.

Stel betere prioriteiten

Het registreren van het aantal gewerkte uren zorgt er voor dat je beter prioriteiten kunt stellen. Je ziet vrij snel welke taken dringend zijn en wat er wel even kan wachten. En daardoor hou je meer energie en tijd over voor wat echt belangrijk is. Dit zorgt op zijn beurt voor een betere werk-privé balans. Voor veel mensen is dit anno 2024 een grote uitdaging. Maar door jouw uren te registreren zorg je er voor dat je niet teveel werkt. Er moet immers ook ruimte zijn voor ontspanning en leuke activiteiten!

Realistische planning

Tenslotte geeft urenregistratie een beter beeld van hoe lang bepaalde taken echt duren. En dat brengt meteen een groot voordeel met zich mee: je bent in staat om meer realistisch planningen maken en voorkomt dat je jezelf overwerkt.

Hoe beheer je jouw urenregistratie?

Inmiddels is het wel duidelijk waarom deze manier van registreren belangrijk is. Of je nu een ondernemer bent of niet: je hebt altijd baat bij structuur en overzichtelijkheid. Maar hoe begin je met een goede urenregistratie? Maak je geen zorgen, wij hebben een aantal handige tips voor je. Zet ten eerste al jouw doelen op een rijtje. Wat wil je bereiken met de uren die je noteert? Misschien streef je naar het vermogen van jouw productiviteit. Ook kan het zijn dat je beter wil begrijpen waar jouw kostbare tijd naar toe gaat

Gebruik speciale tijdmanagement software en apps

Heb je jouw doelen op een rijtje? Dan raden we aan om te zoeken naar speciale apps en software voor het registreren van uren. Zo valt eBoekhouden.nl bij de meeste ondernemers wel in de smaak. Je betaalt 5,95 euro per maand. Kies software of een app die bij jouw manier van werken past. Bekende urenregistratie apps zijn bijvoorbeeld:

  • TimeMate: 4,95 euro per maand
  • Gekko Uren: Gratis
  • Rompslomp.nl: 5 euro per maand
  • UrenReg: 4,49 euro per maand

Maak een schema en specificeer jouw taken

Hopelijk heb je inmiddels bepaalde software of een app gekozen die past bij jouw wensen en voorkeuren. Bepaal vervolgens wanneer je jouw uren gaat bijhouden en maak er een schema voor. Dit kan zowel elke week als dagelijks of maandelijks zijn. De keuze is helemaal aan jou. Maar wees altijd consistent en nauwkeurig. Noteer niet alleen het begin- en de eindtijden, maar wees echt specifiek. Zet bijvoorbeeld de taken en projecten waar je aan werkt op een rijtje, inclusief het aantal uren dat je er aan hebt besteedt.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?