Wat is een freelancer en wat komt er allemaal bij kijken?

Niet iedereen vindt het even leuk om in loondienst te gaan werken. Sterker nog: wist je dat Nederland momenteel 1,1 miljoen ZZP’ers telt? Een van de redenen om aan de slag te gaan als zelfstandige is de vrijheid die dat met zich meebrengt. Misschien spreekt dit jou aan en overweeg je om een freelancer te worden. Wat houdt het precies in en wat komt er allemaal bij kijken? Wij zochten het voor je uit.

Wat is een freelancer?

Een freelancer is een zelfstandige zonder personeel. Een freelancer werkt uitsluitend voor zichzelf en heeft geen medewerkers in dienst.Dit betekent dus dat je zelf bepaald waar, wanneer en hoeveel uren je wil werken. Wat het nog mooier maakt is dat je uurtarief als freelancer in de meeste gevallen hoger ligt dan het minimum brutoloon.

Voor wie is freelancen geschikt?

In principe kan iedereen freelancen. Zo doen sommige studenten opdrachten naast hun studie. Maar ook fulltime werken als freelancer behoort tot de mogelijkheden. Hoeveel je doet en waar je aan de slag gaat bepaal je helemaal zelf. De flexibiliteit is enorm, maar tegelijkertijd is het een onzeker bestaan. Soms heb je drukke weken vol opdrachten, terwijl het ook een periode heel rustig kan zijn. Zodoende raden we aan om een buffer aan te leggen. Bij mindere periodes met minder werk heb je dan geen geldzorgen.

wat is een freelancer

Wat zijn de voor- en nadelen van het freelancer bestaan?

Besef goed dat het freelancer bestaan voor én nadelen met zich meebrengt. We hebben ze even voor jou op een rijtje gezet:

Voordelen

1 – Het is erg flexibel
Als freelancer heb je veel vrijheid om te werken wanneer en waar je wilt. Dit geeft jou de mogelijkheid biedt om werk te plannen rondom andere verplichtingen, zoals het gezin.

2 – Je hebt controle over jouw eigen werk
Als freelancer bepaal je zelf welke klussen je aanneemt. En dit betekent automatisch dat je meer controle hebt over je werk. Kies voor opdrachten die bij jou passen en die je leuk vindt. Ook mag je uiteraard bepalen welke tarieven je regelt.

3 – Het biedt financiële voordelen
Freelancers hebben vaak de mogelijkheid om meer te verdienen dan werknemers in traditionele banen. Dit geldt in het bijzonder als ze gespecialiseerde vaardigheden hebben die schaars zijn op de arbeidsmarkt. Bovendien mag je als freelancer kosten zoals reizen en kantoorruimte opnemen als aftrekposten bij de belastingaangifte

Nadelen:

1 – Je hebt een onzeker inkomen
Als freelancer heb je niet de zekerheid van een vast salaris. Dit betekent dat je inkomsten van maand tot maand kunnen variëren en onvoorspelbaar zijn. Sommige mensen vinden alleen al die gedachte erg stressvol.

2 – Geen ziektekostenverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering of pensioen als je die zelf niet regelt
Als freelancer ben je niet in dienst bij een bedrijf en daardoor heb je geen toegang tot een ziektekostenverzekering, pensioenplannen of vakantiedagen. Je moet zelf voor deze zaken zorgen.

3 – Je moet zelf administratieve taken doen
Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor het opstellen van contracten, het bijhouden van de financiële administratie en het doen van belastingaangifte. Voor sommige ondernemers is dit een complex en tijdrovend proces. Vind je dit echt te lastig? Schakel dan de hulp in van een professional, zoals een boekhouder.

De band tussen freelancers en opdrachtgevers

Bij een freelancer is er geen sprake van een werkgever. In plaats daarvan wordt er gesproken over een opdrachtgever. Voor deze opdrachtgever voer je verschillende werkzaamheden uit. Soms is dit voor langere tijd, maar het komt ook voor dat je switcht naar een andere opdrachtgever. Of misschien heb je wel meerdere opdrachtgevers tegelijkertijd. Hoe dan ook ontvang je na de werkzaamheden voor een of meerdere opdrachtgevers geen loonstrookje. In plaats daarvan stuur je een factuur. De opdrachtgever ontvangt deze en betaalt de freelancer op basis hiervan.

Freelancer zijn: de touwtjes in eigen handen, maar ook een grote verantwoordelijkheid

Een freelancer heeft de touwtjes in eigen handen. Dit zorgt voor veel vrijheid, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor de financiële gezondheid, de opbouw en reputatie van jouw bedrijf. Vind je dit geen probleem? Dan is het freelancer bestaan misschien wel wat voor jou.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?