Wat is een urenadministratie?

De zogeheten urenregistratie maakt deel uit van de dagelijkse gang van een bedrijf. Of het nu gaat om een kleine onderneming of een multinational: vrijwel elk bedrijf moet de gewerkte uren bijhouden. Waarom is dit zo belangrijk en waar moet je rekening mee houden bij de urenadministratie? Wij zochten het voor je uit.

Waarom is een correcte urenadministratie belangrijk voor bedrijven?

Een correcte urenadministratie is belangrijk voor zowel het bedrijf als haar werknemers. Het op de juiste manier bijhouden van het aantal gewerkte uren verhoogt namelijk de efficiëntie en productiviteit op de werkvloer. Het geeft namelijk aan hoeveel tijd er aan verschillende zaken binnen het bedrijf is besteed. Wel is het belangrijk om deze informatie uitgebreid te analyseren. Dit zorgt voor een beter begrip van de gedane taken. En daardoor zijn bedrijven beter in staat om te plannen en om bepaalde prioriteiten te stellen.

Beter beheer van kosten

Een ander groot voordeel van de juiste urenadministratie is dat het kostenbesparend is. Feit is dat het personeel vaak de grootste kostenpost is voor bedrijven. Maar door nauwkeurig bij te houden hoeveel tijd er aan bepaalde projecten is besteed, is een bedrijf in staat om budgetten realistischer in te schatten. Dit verkleint de kans dat het budget wordt overschreden. Oftewel: door betere kostenbeheersing blijft er meer geld over. Daarnaast zijn bedrijven in staat om de kosten te verbinden met specifieke projecten of afdelingen. Door daar helderheid over te verschaffen vergroot een bedrijf of ondernemer de financiële transparantie.

wat is een urenadministratie

Hoe vergroot urenregistratie de transparantie binnen een bedrijf?

Het bijhouden van het aantal gewerkte uren is vergroot de transparantie binnen een bedrijf en verkleint mogelijk de kosten. Ook heeft het direct gevolgen voor de facturatie. Klanten betalen namelijk alleen voor de daadwerkelijk geleverde diensten. Het aantal uren staat duidelijk vermeld in de administratie, dus de klant krijgt precies wat hij of zij verdient. Dit vergroot het vertrouwen in het bedrijf. En dat brengt alleen maar voordelen met zich mee. Klanten weten immers precies waar hun geld naar toe gaat en hoeveel tijd er aan een bepaald project is besteed.

Op welke manieren hebben werknemer profijt van de urenadministratie?

Werknemers die hun uren nauwkeurig registreren zij in staat om hun eigen productiviteit te monitoren en te verbeteren. Urenregistratie geeft inzicht in waar een persoon op de werkvloer zijn of haar tijd aan besteedt en waar eventuele knelpunten liggen.

Urenadministratie zorgt voor meer inzicht

Wil je als werknemer graag weten hoeveel uren je daadwerkelijk aan bepaalde taken besteedt? Dan is het fijn als er een overzichtelijke urenadministratie is. Het geeft jou de mogelijkheid om bepaalde werkpatronen te analyseren. En dit levert mogelijk nieuwe en bruikbare inzichten op. Zo ontdek je misschien wel dat je eigenlijk teveel tijd aan bepaalde zaken besteedt. Misschien kun je bepaalde kennis en vaardigheden beter voor andere gebieden gebruiken.

Betere werk-privé balans

Ook zorgt een correcte urenregistratie voor een betere werk-privébalans aangezien je meteen ziet hoeveel uren je ergens mee bezig bent geweest. Misschien kun je dat aantal uren wel verminderen om meer tijd te hebben voor privé zaken.

Is urenregistratie wettelijk verplicht?

In sommige landen zijn bedrijven zelfs verplicht om hun urenregistratie bij te houden. Nederland vormt daarop geen uitzondering. Nog niet zo lang geleden stelde het Europese Hof van Justitie dit zelfs verplicht. Het is met name wettelijk verplicht voor bedrijven die werken met uurtarieven. Die moeten altijd voldoen aan bepaalde wetten, bijvoorbeeld die voor maximale werktijd en overuren. Wie deze wetten niet naleeft moet mogelijk een boete betalen. Ook neemt de kans op juridische geschillen toe. Zodoende is correcte urenregistratie ook vanuit juridisch oogpunt zeer belangrijk.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?