Wat is een thuiswerkplek?

De Covid-19 pandemie ligt inmiddels achter ons. Het heeft echter behoorlijke verschuivingen teweggebracht in de manier waarop we tegenwoordig werken. Steeds meer mensen verkiezen een thuiswerkplek boven een kantoortuin. Zo werkt in Nederland inmiddels 4 op de 10 mensen regelmatig vanuit huis. Wat is een thuiswerkplek precies en welke voordelen brengt het met zich mee? De antwoorden lees je in dit artikel.

Wat is een thuiswerkplek?

Zoals de naam al prijsgeeft werk je op een thuiswerkplek vanuit huis. Je hebt een eigen ruimte ingericht voor je bureau, comfortabele stoel, laptop en andere werkspullen. Contact met opdrachtgevers, leidinggevenden en/of collega’s is mogelijk via software als Zoom. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen thuis efficiënter en productiever werken. Men heeft meer controle over de werkomgeving en dat is een voordeel. Zo kun je jouw werkplek aanpassen aan de eigen persoonlijke behoeften en voorkeuren.  Kies voor een fijne en ergonomische stoel om een paar uur comfortabel in te werken. En draai jouw favoriete muziek voor een ontspannen werksfeer. Jij heb de controle!

Geen afleidingen (of toch wel?)

Afleidingen van een traditioneel kantoor, zoals luidruchtige collega’s en eindeloze vergaderingen, zijn op een thuiswerkplek voorgoed verleden tijd. Je beheert jouw tijd efficiënter en voert werktaken uit zonder constant onderbroken te worden. Dit zorgt voor meer productiviteit. Tegelijkertijd is er natuurlijk wel het huishouden of lopen er misschien wel luidruchtige kinderen en/of huisdieren rond. Zorg daarom voor een thuiskantoor waarin je rustig kan werken zonder afleidingen.

wat is een thuiswerkplek

Werk-privé balans is beter dan ooit

Een groot voordeel van een thuiskantoor een betere werk-privé balans. Zoals we eerder schreven heb je veel controle over je dagelijkse schema. Zo kun je veel gemakkelijker tijd vrijmaken voor persoonlijke activiteiten en quality time met familie en vrienden. Bovendien bespaar je tijd en stress omdat je niet hoeft te reizen naar kantoor. Urenlange files en vertragingen in het OV maak je gelukkig niet meer mee. En dat geeft jou de mogelijkheid om voor een optimale werk-privé balans te zorgen.

Werken wanneer je het meest productief bent

Het hebben van een thuiskantoor betekent ook dat je meer flexibiliteit hebt om je werkuren aan te passen aan je persoonlijke behoeften. Of je nu ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat het meest productief bent: jouw werkschema en je eigen ritme gaan hand in hand. Zodoende ga je aan het werk wanneer je het meest gefocust en energiek bent, wat de kwaliteit zeker ten goede komt.

Bespaar kosten met een thuiswerkplek

Door vanuit huis te werken bespaar je veel kosten. Je geeft immers niet langer geld uit aan benzine, treinkosten, lunches buiten de deur en werkkleding. En we hebben meer goed nieuws: je komt mogelijk in aanmerking voor belastingvoordelen als je een deel van je huis als kantoor gebruikt. Zo is het mogelijk om btw terug te vragen voor zakelijke kosten.

Hoe zorg je voor een effectieve en gezonde thuiswerkplek?

Een goede gezondheid is van onschatbare waarde. Zorg daarom voor een thuiskantoor die daar een positieve invloed op heeft. Bij deze een paar tips:

Tip 1: Richt een ergonomische werkplek in
Kies voor een ergonomische bureaustoel waarin je een goede werkhouding hebt. Dit voorkomt rugpijn, nekpijn en andere gezondheidsproblemen en dat is natuurlijk wel zo fijn.

Tip 2: Let op je eetgewoonten
Op een thuiskantoor is de koelkast altijd dichtbij. Even wat snacken is wel heel simpel, maar probeer zo min mogelijk ongezond te eten. Haal daarom altijd gezonde snacks en maaltijden in huis.

Tip 3: Vermijd langdurig zitten
Neem regelmatig pauze en maak eventueel om de paar uur een wandeling als je thuis werkt. Dit bepaal je zelf, want er zijn geen managers of collega’s om rekening mee te houden. Door regelmatig te bewegen verminder je de negatieve gevolgen van langdurig zitten én hou je jouw energieniveau op peil. Soms heb je zelfs de mogelijkheid om buiten te werken, als het weer het toelaat. Natuurlijk licht en frisse lucht heeft een positieve uitwerking op je humeur én lichamelijke gezondheid.

Bovendien kun je gemakkelijker toegang krijgen tot online trainingen en professionele ontwikkelingsmogelijkheden, omdat je niet gebonden bent aan een fysieke locatie. Dit kan je helpen om je vaardigheden en kennis voortdurend te verbeteren, wat op lange termijn je carrièrekansen kan vergroten.

Tot slot: zorgt een thuiskantoor voor meer geluk?

Een thuiskantoor is veel meer dan alleen een plek om te werken. Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat. De manier waarop we ons werk benaderen en prioriteiten stellen is de afgelopen jaren sterk veranderd. Je hebt meer controle over jouw werk dan ooit en beslist zelf welke projecten je aanneemt. Ook de tijdsindeling is helemaal aan jou. Dit heeft een positieve invloed op je persoonlijke ontwikkeling. Het geeft de mogelijkheid om je te richten op taken die je echt interesseren en waar je in wilt groeien. Bovendien geniet je van een betere werk-privé balans, bespaar je kosten én hoef je niet te reizen naar het werk. Dat laatste voordeel is zelfs goed voor het milieu, aangezien je veel minder vaak in de auto stapt.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?