Wat is een KvK nummer?

In het bedrijfsleven komen allerlei nummers en afkortingen voor. Het kan soms erg verwarrend zijn om te begrijpen wat ze betekenen. Een van deze nummers die van groot belang is voor bedrijven is het KvK nummer. Wat is het precies en waarom is het zo belangrijk?

Wat is een KvK nummer?

Een KvK-nummer is een unieke identificatiecode die wordt toegekend aan bedrijven die lid zijn van een plaatselijke Kamer van Koophandel. Het bestaat uit 8 cijfers en is een bewijs van officiele inschrijving. Dit nummer betekent meer dan het lijkt, want het brengt een groot aantal voordelen met zich mee. Welke dat zijn vertellen we graag in dit artikel.

Inschrijven bij de KvK: een belangrijke stap

Het lidmaatschap van de Kamer van Koophandel is voor de meeste bedrijven de eerste stap van een zakelijk avontuur. Bovendien is het in Nederland verplicht volgens de wet. Wie meer verdient dan 8750 euro uit overige inkomsten is verplicht om zich in te schrijven. Na de inschrijving dien je het nummer altijd te vermelden op facturen, offertes, brieven, websites en zakelijk e-mailberichten.

wat is een kvk nummer

Deelname aan het economische verkeer in Nederland

Misschien heb jij je kort geleden ook wel ingeschreven in het handelsregister. Je bent zeker niet de enige, want Nederland telt immers ruim 2 miljoen bedrijven.  Wie deelneemt aan het economische verkeer speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling ervan. Jouw KvK nummer is daar in feite een bewijs van. Overigens hoeven de volgende groepen het niet verplicht te vermelden bij hun correspondentie:

  • Verenigingen van eigenaars
  • Overheden
  • Kerkgenootschappen
  • Reclame-uitingen
  • Verenigingen en stichtingen zonder onderneming

Voor welke zakelijke activiteiten moet je een KvK nummer hebben?

Het hebben van een KvK nummer brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo mag je ten eerste natuurlijk opereren als bedrijf. Bij het inkopen van goederen, het aanvragen van leningen, vergunningen en het tekenen van contracten moet je dit nummer altijd opgeven. Ook bij het afsluiten van een zakelijke bankrekening, het kopen van een zakelijke auto en het afsluiten van een telefoonabonnement is het verplicht.

Uniek ID maakt veilig zaken doen mogelijk

Een nummer van de Kamer van de Koophandel is voor elke ondernemer een uniek ID. Andere bedrijfseigenaars controleren het om te zien met wie ze te maken hebben. Ook kun je zelf zien wie jouw zakenpartners of opdrachtgevers zijn. Het is dus een goede manier om veilig zaken te doen. Wil je graag weten wat het KvK nummer is van een bedrijf? Kijk dan in het Handelsregister online. Jouw eigen nummer is overigens terug te vinden in het KvK uittreksel.

Toegang tot groot netwerk vol expertise

Een ander groot pluspunt is dat je toegang krijgt tot een groot netwerk van middelen en ondersteuning. Kamers van Koophandel staan bekend om de uitgebreide kennis en expertise in vele aspecten van de bedrijfsvoering. Denk aan informatie over markt, contact leggen met potentiële klanten en partners. Ook is het mogelijk om toegang te krijgen onderwijs- en trainingsprogramma’s. De KvK Kamer is erg waardevol voor ondernemers. Heb je eenmaal een nummer, dan mag je deelnemen aan speciale evenementen, netwerkmogelijkheden en workshops die jouw bedrijf mogelijk laten groeien en floreren.

Waar vind je alle evenementen van de KvK?

Op het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel vind je alle evenementen die binnenkort gaan plaatsvinden. Schrijf je vooral in als je streeft naar meer connecties. Het geeft jou de mogelijkheid om in contact te komen met gelijkgestemde personen, bedrijven en organisaties. Wellicht vloeien er samenwerkingsinitiatieven uit voort die leiden tot innovatieve projecten en de groei en uitbreiding van bedrijven.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?