Wat zijn subsidies?

De moderne economie bestaat uit allerlei facetten. Zo hebben sommige mensen recht op toeslagen en subsidies. Vaak maken ze deel uit van een bepaalde groep, zoals studenten en boeren. Misschien heb je wel eens van het begrip subsidie gehoord, maar weet je niet precies wat het betekent. In dit artikel lees je er alles over zodat je binnenkort eventueel goed geïnformeerd subsidies aanvraagt.

Wat zijn subsidies?

Of je nu een ondernemer bent die een duurzaam energieproject wil opstarten of een boer die financiële hulp nodig heeft: subsidies zijn er voor iedereen en in allerlei soorten. Ze zijn dan ook belangrijk voor zowel bedrijven als individuen en niet weg te denken uit onze samenleving. Simpel gezegd zijn subsidies financiële bijdragen die de overheid verstrekt aan individuen, bedrijven en/of instellingen. Vaak stimuleert of ondersteunt een subsidie bepaalde activiteiten. Den bijvoorbeeld aan extra lessen in het onderwijs, culturele initiatieven of milieuprojecten. Vaak betreft het extra financiële steun, maar ook leningen zonder rente en belastingvoordelen vallen soms onder de noemer ‘subsidies’.

Kunstsector kan soms een extra steuntje wel gebruiken

Subsidies zijn vaak terug te vinden in de kunst. Sterker nog, ze zorgen er voor dat bepaalde literaire en muzikale instellingen kunnen blijven bestaan. Artiesten en culturele organisaties krijgen soms steun van de overheid zodat ze kunnen blijven creëren. In ruil daarvoor ragen ze bij aan een cultureel rijke en diverse samenleving.

wat zijn subsidies

Boeren en subsidieregelingen

Ook boeren maken gebruik van bepaalde steunmaatregelen vanuit de overheid. Niet alleen de regering, maar bijvoorbeeld dok de provincie. Zo zijn landbouwsubsidies van groot belang om voedselzekerheid te garanderen. Ze ondersteunen boeren in economisch zware tijden. Ook worden ze sms gebruikt om bepaalde landbouwpraktijken te bevorderen, zoals biologische landbouw.

Waarom zijn subsidies belangrijk?

Subsidies zijn om verschillende redenen belangrijk voor de samenleving. Zo stimuleren ze de economische groei door het ondersteunen van bedrijven en industriëen die anders financieel in de problemen komen. Soms is dergelijke steun hard nodig voor start-ups en opkomende technologieen, bijvoorbeeld in de duurzaamheidssector. Daar zijn subsidies zeer welkom om investeringen en innovaties mogelijk te maken. Ook individuen die graag duurzamer willen leven krijgen een steuntje in de rug. Zo zijn er in ons land onder andere subsidies voor:

  • Hybride waterpompen
  • Zonneboilers
  • Isolatiemaatregelen
  • 0 procent btw op het aanschaffen en installeren van zonnepanelen

Subsidies en gelijkheid in de samenleving

Tevens zorgt extra steun in de vorm van geld of belastingvoordelen voor meer toegankelijkheid en gelijkheid in onze samenleving, mits ze uiteraard eerlijk worden verstrekt. Ga maar na: dankzij studiebeurzen is het mogelijk om onderwijs te volgen, of je nu een kleine of grote portemonnee hebt. Onderwijs is daardoor bereikbaar voor iedereen. En subsidies op het gebied van de gezondheidszorg zorgen er voor dat ook mensen met lagere inkomens toegang hebben tot essentiële medische zorg.

Wie heeft er recht op subsidies?

Natuurlijk krijgt niet ieder persoon, bedrijf of instelling zomaar subsidie. Overheidsinstanties of particuliere organisaties bepalen eerst of het echt nodig is. Daarbij kijken ze naar de specifieke doelstellingen van de aanvraag. Zo kan het zijn dat een onderwijsinstelling het aantal studenten bij bepaalde opleidingen wil vergroten. Daar zijn financiële middelen voor nodig en een subsidie komt dan als geroepen. Of misschien wil een bedrijf graag investeren in hernieuwbare energie.

Aan welke criteria moet er worden voldaan?

Individuen of bedrijven die in aanmerking willen komen voor subsidies moeten meestal aan bepaalde criteria voldoen. Ten eerste is er natuurlijk het indienen van een aanvraag waarin e doelstellingen duidelijk worden uitgelegd. Ook het verstrekken van financiële informatie en het aantonen van hoe de subsidie zal worden gebruikt om de gestelde doelen te bereiken is een belangrijk onderdeel van de aanvraag.

Wat zijn de voor- en nadelen van subsidies?

Misschien denk je op dit moment dat subsidies voornamelijk voordelen met zich meebrengen. Dat klopt, maar wees je ook bewust van de mindere kanten. Extra steun is zeker niet altijd zonder nadelen. Laten we de plus én minpunten eens op een rijtje zetten.

Wat zijn de voordelen van subsidies?

Voordeel 1: Ze stimuleren innovatie
Subsidies moedigen vaak innovatie door bedrijven en individuen te stimuleren om nieuwe technologieën te ontwikkelen.

Voordeel 2: Ze bevorderen sociale gelijkheid
Dankzij subsidies worden kansen gelijkmatiger verdeel din de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan studenten die allemaal toegang hebben tot onderwijs. Mensen met verschillende achtergronden hebben allemaal toegang en ervaren dezelfde voordelen.

Voordeel 3: Ze dragen soms bij aan een beter milieu
Sommige subsidies voor milieuprojecten beschermen de planeet omdat ze de ontwikkeling van groene technologieën stimuleren.

Voordeel 4: Ze dragen bij aan het behoud van culturele diversiteit
Subsidies voor culturele instellingen, bijvoorbeeld musea, zorgen voor culturele diversiteit en het voortbestaan van kunstvormen die anders mogelijk verdwijnen.

Wat zijn de nadelen van subsidies?

Nadeel 1: De kosten voor de overheid zijn hoog
Subsidies vormen soms een vrij grote financiële last voor de overheid en belastingbetalers.

Nadeel 2: Soms is er sprake van misbruik
Helaas worden subsidies soms niet gebruikt waar ze voor bedoeld zijn.

Nadeel 3: Je moet oppassen voor politieke beïnvloeding
De toewijzing van subsidies is soms onderhevig aan politieke invloed, wat juist zorgt voor ongelijkheid tussen bedrijven/individuen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?