ZZP opdrachten, hoe kun je ze makkelijk vinden? Zo dus!

Het vinden van ZZP opdrachten is geen makkelijke klus en het kost sowieso een hoop tijd om passende opdrachten te vinden die ook nog eens voldoende betalen. In dit artikel behandel ik een aantal handige tips voor het vinden van werk als ZZP’er.

Voorbereiding

De tips zijn gericht op freelancers; ondernemers die willen gaan werken voor verschillende opdrachtgevers. Je kunt namelijk ook op interim basis werken als ZZP’er, waarbij je vaak een tijdelijke functie vervult via een detacheringsbureau. Dit artikel is dus bedoeld voor de eerste categorie, met echte tips waar je wat aan hebt.

Wat biedt je aan?

Voordat je start met het zoeken van ZZP opdrachten is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te krijgen wat je precies aanbiedt en hoe je dit op een goede manier kunt overbrengen. Beide zijn namelijk belangrijk om jezelf te kunnen presenteren. Zorg er dus voor dat je precies weet wat je te bieden hebt, zodat ook potentiële klanten weten wat ze van jou kunnen verwachten. Leer ook je toekomstige klanten alvast kennen, door het vaststellen van je doelgroep.

zzp opdrachten vinden

Wie is je doelgroep?

Het bepalen van je doelgroep kan een hoop tijd schelen tijdens het zoeken naar opdrachten. Door van tevoren vast te stellen wat voor mensen van jouw diensten gebruik willen maken, kun je deze op een betere manier bereiken. Zo weet je namelijk precies waar je moet zoeken en op welke manier je jezelf moet presenteren. Als zelfstandige advocaat zul je namelijk een heel andere strategie in werking moeten zetten, dan wanneer je een hondenuitlaatservice begint.

Om je doelgroep helder te krijgen, kun je een aantal persona’s verzinnen die jouw toekomstige klanten kunnen zijn. Door de doelgroep als het ware een gezicht te geven, zal het een stuk makkelijker worden. Denk aan leeftijd, geslacht, interesses, woonplaats, en meer. Bedenk vervolgens wat belangrijk is voor deze persoon, waar diegene precies behoefte aan heeft en wat de doorslag kan geven dat een klant uiteindelijk voor jou kiest. Als je bijvoorbeeld een natuurfotograaf bent, kan het een meerwaarde zijn als je ook een bijpassende tekst kunt schrijven. Of als je zelfstandige pedicure bent, zullen klanten het wellicht heerlijk vinden als je hun nagels meteen kunt voorzien van een kleurtje. Een andere manier om eruit te springen, is door in te spelen op een niche markt.

Kies een niche uit

Het aanbieden van niche gerichte diensten kan erg in je voordeel werken, als er genoeg vraag naar is. Denk aan het aanbieden van fotoreportages van pasgeboren kinderen en familie fotografie, in plaats van jezelf te presenteren als een algemene fotograaf. Of het aanbieden van mobielvriendelijke webshops, in plaats van je te profieleren als een algemene website ontwikkelaar. Probeer iets te vinden waar zowel vraag naar is, maar ook iets dat past bij jou als persoon zodat je echt een meerwaarde kunt bieden.

Zorg voor een (digitaal) visitekaartje

Het werkt altijd in je voordeel om een visitekaartje te hebben, zodat klanten jouw makkelijk kunnen contacteren. Tegenwoordig is het handig om zowel een fysiek als een online visitekaartje te hebben. De eerste om te geven aan klanten of tijdens het netwerken, en de andere zodat je snel meer informatie over jezelf en je werkzaamheden kunt verstrekken als er online interesse is. Het scheelt je ook een hoop tijd, want je hoeft niet telkens opnieuw relevante informatie bij elkaar te verzamelen.

Je kunt deze informatie bijvoorbeeld plaatsen op een simpele website of tonen via een online profiel zoals LinkedIn. Als je kiest voor een eigen website, dan is het goed om de zichtbaarheid in Google te verhogen. Dit kan op diverse manieren, zoals SEO optimalisatie en het zorgen voor nieuwe content, bijvoorbeeld met een blog.

Vertel op jouw site of profiel wat over jezelf en waarvoor mensen bij jou terecht kunnen. Het is voor jezelf waarschijnlijk erg duidelijk wat je doet, maar dit is niet altijd het geval voor anderen. Vertel dus kort en bondig welke diensten en/of producten je aanbiedt. Bijvoorbeeld dat je logo’s ontwerpt, maar ook andere ontwerpen zoals flyers en posters. Of dat je gespecialiseerd bent in het isoleren van woningen, waarbij je kort wat vertelt over de specifieke opties die mogelijk zijn via jouw onderneming. Probeer de kern van jouw activiteiten dus in een paar zinnen op te sommen.

Het kan tevens helpen om alvast wat voorbeeldprijzen te vermelden, vooral als je een aantrekkelijker tarief aanbiedt dan concurrenten. Op deze manier weten potentiële klanten al bij voorbaat of jouw diensten binnen hun budget vallen en haken ze niet af omdat ze bang zijn dat je diensten te duur zijn.

Maak een Google bedrijfsprofiel aan en verzamel recensies

Het maken van een Google bedrijfsprofiel zorgt niet direct voor nieuwe opdrachten, maar het verhoogt wel je online zichtbaarheid. Zorg dat dit profiel up to date is en voeg relevante informatie toe, zoals openingstijden, contactmogelijkheden en dergelijke. Als een potentiële klant jouw profiel tegenkomt, zal het een positieve indruk geven als diegene ziet dat je een actieve onderneming hebt. Vraag huidige klanten om een review achter te laten op Google (of een ander onafhankelijk platform), aangezien de kans veel groter is dat je een opdracht krijgt als je positieve recensies hebt die een gevoel van vertrouwen wekken.

Tips voor het vinden van ZZP opdrachten

Net zoals het verkopen van een product, zul je ook als ZZP’er jezelf moeten verkopen. Het vinden van opdrachten kun je het beste vergelijken met een reeks aan open sollicitaties, waarbij je hoopt een goede match te vinden.

starten met zzp opdrachten

Maak reclame

Om ZZP opdrachten te vinden is het goed om reclame te maken, op een manier die past bij jouw bedrijfje. Denk aan het flyeren als je bijvoorbeeld een mobiele hondentrimsalon hebt, of het plaatsen van online advertenties als je websites ontwikkelt. Het goede nieuws is dat je deze kosten voor het marketen van jouw diensten kunt indienen als onkosten bij de Nederlandse Belastingdienst, aangezien het bedrijfskosten zijn.

Mond-op-mond reclame

Ik heb het natuurlijk al even gehad over het maken van reclame, maar niet specifiek over mond-op-mondreclame. Deze manier is het waard om apart te noemen, omdat het een geweldige manier is om langdurige relaties op te bouwen. Vertel nadat je jouw onderneming hebt ingeschreven bij de KvK tegen zoveel mogelijk mensen in je vriendenkring, familie en omgeving dat je een eigen bedrijf bent gestart en wat je precies doet. Mensen die jou persoonlijk kennen, zullen je eerder aanbevelen en misschien hebben ze zelfs zelf wel behoefte om jou in te huren. Vergeet ook niet om dit online te delen, bijvoorbeeld op je persoonlijke social media accounts.

Als je een opdracht hebt gevonden, kun je de klant altijd laten weten dat je hoopt op een vervolg. Controleer natuurlijk eerst even of de klant tevreden is met het door jou geleverde werk en vraag vervolgens of ze nog meer opdrachten hebben. Je kunt zelfs laten weten dat je op zoek bent naar meer opdrachten en dat ze jou een groot plezier zouden doen om je bij iemand die ze kennen aan te bevelen. In het begin is het niet makkelijk om jezelf te verkopen, maar uiteindelijk kan het tonen van een beetje lef je een hoop opleveren.

Meld je aan op professionele jobsites

Er bestaan veel online platformen waar opdrachtgevers opdrachten kunnen plaatsen en jij als ZZP’er op kunt reageren. Het is afhankelijk van jouw branche welke sites geschikt zijn. Brede platformen die internationaal werk aanbieden zijn bijvoorbeeld Freelancer, Designhill, UpWork en Fiverr. Ook in ons eigen land zijn er meerdere platformen te vinden met een vraag-en-aanbod rubriek, zoals bijvoorbeeld Hoofdkraan. Meld je aan bij meerdere sites en bekijk welke het beste werkt voor jou.

Zorg er wel voor dat je de tijd neemt om een goed profiel aan te maken. Het kan dus geen kwaad om je eerst op één platform te richten, en vervolgens pas een profiel aan te maken op een andere site. Zorg ervoor dat je profiel in orde is en dat geïnteresseerden een portfolio van je werk kunnen bekijken. Doe dus wat onderzoek op het platform zelf en bekijk welke categorieën er zijn, welke freelancers het goed doen en hoe zij hun profiel hebben opgebouwd, hoe jij kunt opvallen tussen het huidige aanbod, en meer. Een manier om te testen op je profiel goed is, is door een bekende te vragen om dit te bekijken en feedback te geven. Zo kom je er op een snelle manier achter of het jou gelukt is om duidelijk over te brengen wat je precies aanbiedt.

Naast het reageren op bestaande opdrachten, kun je ook zelf actief jouw diensten aanbieden. Met name als startende ZZP’er is dit een goede manier om een geverifieerd profiel op te bouwen en een aantal positieve recensies te krijgen. Over het algemeen ontvang je sneller een aanbod als opdrachtgevers aan je profiel kunnen zien dat je kwalitatief werk levert en kunt omgaan met deadlines. Het kan dan ook geen kwaad om in het begin je tarieven iets lager te houden, om je profiel wat op te bouwen.

Samenwerken

Netwerken is al van oudsher een geweldige manier om nieuwe opdrachten te vinden, en dat geldt ook voor het aangaan van samenwerkingen. Als je mensen kent die ook een eigen onderneming hebben, kan het zinvol zijn om elkaar een handje te helpen. Als je bijvoorbeeld yoga cursussen aanbiedt, dan kan het heel zinvol zijn om je visitekaartje weg te leggen bij een natuurvoedingswinkel. In ruil daarvoor kun je weer reclame maken voor deze winkel, zodat jullie beiden voordeel halen uit deze samenwerking.

Ook online kun je de handen ineen slaan. Bijvoorbeeld het aanbieden van een gratis proefles als personal coach, via een blogger die zich richt op gezonde voeding. Aangezien jullie geen concurrenten van elkaar zijn, is het een zinvol idee om elkaars diensten te promoten. In ruil daarvoor kun jij weer een gratis e-book aanprijzen van deze blogger, aan jouw cliënteel. Probeer andere ondernemers te zoeken die zich in ongeveer dezelfde fase bevinden als jij, zodat jullie elkaar kunnen helpen groeien.

Houd je concurrenten in het oog

Zelfs concurrenten kunnen je helpen om ZZP opdrachten te vinden. Gewoon door uit te zoeken hoe anderen in dezelfde branche aan opdrachten komen. Leren van succesvolle ondernemers kan een zeer nuttige leerschool zijn, omdat zij net als jou ooit zijn begonnen.

Ook als je een iets andere dienst aanbiedt of een iets andere doelgroep wil aanspreken, kan het je een hoop inspiratie bieden om te ontdekken hoe anderen dit doen. Meld je bijvoorbeeld aan voor de nieuwsbrief van bedrijven, of neem contact op als je een specifieke vraag hebt. Hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is dat je iemand na gaat doen, zijn veel ondernemers bereid om wat tips van het vak te delen en jou een handje te helpen bij het vinden van opdrachten.

Grote bedrijven die wellicht te veel aanbod hebben, zijn misschien zelfs wel bereid om wat werk jouw kant op te schuiven. Denk aan een aannemer die omkomt in het werk en bepaalde klussen liever niet meer doet, omdat ze in verhouding minder geld opleveren. Als startende ondernemer kan dit juist een uitgelezen kans zijn om een netwerk op te bouwen. Hetzelfde geldt voor online dienstverlening en dergelijke.

Extra tip: krijg meer inzicht met boekhoudsoftware

Hoewel een administratie die op orde is niet direct zorgt voor het vinden van nieuwe ZZP opdrachten, kan het je wel een hoop vertellen over het werk dat je hebt gedaan. Een online boekhoudprogramma geeft je namelijk ontzettend veel inzicht in de cijfertjes en zo weet je precies welke opdrachten de meeste winst hebben opgeleverd, welke eigenlijk te veel tijd hebben gekost, wie je beste klanten zijn of waarvoor je de meeste onkosten hebt gemaakt. Dit inzicht zal je helpen om te groeien en je te richten op de opdrachten die het meest winstgevend zijn. Dit zal jou helpen om je bedrijfje naar het volgende niveau te tillen.

Een online boekhoudprogramma hoeft overigens helemaal niet veel te kosten en er zijn al opties van een tientje per maand, zoals DigiBTW. e-Boekhouden is zelfs geheel gratis voor starters, en dat 15 maanden lang vanaf je inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Je kunt deze software meteen gebruiken om facturen te maken en te sturen. Zo zal boekhoudsoftware je een hoop tijd besparen, die je weer kunt gebruiken voor het werven van nieuwe klanten en het vinden van nieuwe ZZP opdrachten.

e-boekhouden voor zzp opdrachten

Tot slot

Ik hoop dat dit artikel jou zal helpen bij het vinden van nieuwe ZZP opdrachten. De eerste paar opdrachten zijn vaak het lastigste en daarna zal het balletje vanzelf gaan rollen. Voor het gemak heb ik alle bovenstaande tips nog even in een handig overzicht gezet:

  • Zorg dat je helder hebt wat je aanbiedt, wie je doelgroep is en of je een eventuele niche hebt
  • Profileer jezelf via een fysiek en/of digitaal visitekaartje. Dit laatste kun je onder andere doen via een eigen website, social media zoals LinkedIn en een Google bedrijfsprofiel
  • Maak reclame voor je bedrijfsactiviteiten en kies een manier die past bij jouw onderneming, van flyeren tot het plaatsen van een online advertentie
  • Mond op mond reclame is een vorm van reclame maken die erg effectief is. Spreek ook je eigen netwerk aan, zowel offline als online en vraag anderen of ze jouw diensten willen aanbevelen. Laat klanten ook weten dat je het prettig vindt om vaker samen te werken, in de hoop een langdurige werkrelatie op te bouwen
  • Laat zien wat je te bieden hebt op professionele jobsites (internationaal en/of nationaal). Zorg voor een volledig en duidelijk profiel. Reageer op opdrachten, maar biedt ook zelf werkzaamheden aan. Vermeld indien mogelijk prijzen, zodat potentiële klanten alvast een richtlijn hebben. Als starter kun je erover denken om lagere tarieven te hanteren, om sneller een eerste opdracht binnen te slepen
  • Ga samenwerkingen aan met andere nieuwe ondernemers, om elkaar te helpen groeien
  • Kijk hoe concurrerende ondernemers de dingen aanpakken en leer hiervan. Je kunt zelfs de stoute schoenen aantrekken en gevestigde ondernemers binnen het vakgebied om tips vragen en met een beetje geluk zijn er bedrijven die jou een opdracht kunnen toeschuiven
  • Krijg meer inzicht met een online boekhoudprogramma, zodat je weet waar kansen liggen evenals eventuele verbeterpunten om jouw onderneming te laten groeien

Meest gekozen boekhoudsoftware door ZZP’ers

 

Bekijk hier alle boekhoudsoftware

Veelgestelde vragen

Hoe vind ik nieuwe ZZP opdrachten?

Er zijn verschillende manieren om aan ZZP opdrachten te komen en in dit artikel geef ik meerdere tips. Houd er wel rekening mee dat het zoeken van werk en nieuwe klanten niet eenvoudig is en waarschijnlijk een hoop tijd in beslag neemt.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn eerste opdracht vindt als ZZP’er?

Het is afhankelijk van meerdere factoren hoe lang het duurt voordat je een eerste opdracht vindt als ZZP’er. Iemand die logo’s ontwerpt zal waarschijnlijk eerder een opdracht vinden, dan een ondernemer die uitgebreide webshops bouwt. Laat jezelf niet ontmoedigen, want het vinden van een ZZP opdracht kost in veel gevallen behoorlijk wat tijd en inzet.

Welke sites zijn het beste om ZZP opdrachten te vinden?

Er zijn veel platformen waar je opdrachten kunt vinden. Een aantal goede sites om te bekijken zijn UpWork, Freelancer, Fiverr, Hoofdkraan en HeadFirst. Het is afhankelijk van hetgeen dat jij aanbiedt, welke site het beste werkt voor jou.

Welke Nederlandse site is vergelijkbaar met Fiverr?

Hoofdkraan is wellicht het beste te vergelijken met Fiverr als je op zoek bent naar freelance opdrachten als ZZP’er. Je vindt hier veel werk op het gebied van design en ICT.

Is het moeilijk om als ZZP’er aan opdrachten te komen?

Vaak is het niet eenvoudig om als ZZP’er aan opdrachten te komen. Het vinden van werk als nieuwe zelfstandige ondernemer zonder personeel vereist meestal behoorlijk wat tijd en inzet. Veel factoren zijn van invloed, zoals de vraag naar hetgeen dat jij aanbiedt, je ervaring in het vakgebied en de prijzen die je hanteert.

Gerelateerde artikelen

Online Boekhoudprogramma ZZP – De Beste ZZP Tools Vergelijken

Zeker weten dat je het beste ZZP online boekhoudprogramma kiest? Ik kan met zekerheid zeggen dat dit jouw beste opties zijn.

Kamer van Koophandel: alles wat je over de KvK moet weten

Wil jij meer te weten komen over de KvK, een van de belangrijkste instanties van Nederland? Ik geef je antwoord op je Kamer van Koophandel vragen.

Factuur Eenvoudig maken?

Wil je gratis, gemakkelijk en snel een factuur maken? Bekijk onze top 3 gratis software om facturen te maken ✓Onafhankelijke vergelijking

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *