Zakelijk leasen ZZP

Kosten en voordelen

Een auto zakelijk leasen als ZZP’er kan een interessante optie zijn. Zo weet je precies waar je iedere maand aan toe bent en kom je niet voor onaangename kosten te staan als je auto gerepareerd moet worden. Wat natuurlijk erg fijn is als je voor je werk afhankelijk bent van een auto.

In dit artikel vertel ik je alle voor- en nadelen van zakelijk leasen voor ZZP’ers, waar je aan moet denken, en wat een leaseauto je gaat kosten. Plus alle mogelijkheden: van het private leasen van een automaat tot het zakelijk leasen van een gepersonaliseerd bedrijfsbusje, en van het leasen van een tweedehands occasion tot de nieuwste Tesla.

Voor- en nadelen van zakelijk leasen

Laat ik beginnen met de voordelen van het zakelijk leasen als ZZP’er, waarvan dit de belangrijkste zijn:

 • Je betaalt een vast bedrag per maand. Zo weet je iedere maand precies waar je aan toe bent en kun je dit geld alvast reserveren. Ook als startende ondernemer weet je dus precies hoeveel extra omzet je moet draaien om jezelf van A naar B te kunnen verplaatsen
 • Verzekeringen en onderhoud zijn inbegrepen. Je hoeft dus niet bang te zijn voor extra kosten die hoger uitvallen dan verwacht, zoals een peperdure reparatie of erger nog, het moeten aanschaffen van een nieuwe auto
 • Je hoeft geen wegenbelasting te betalen. Met name voor zwaardere wagens kan dit behoorlijk wat schelen per jaar
 • Je rijdt erg comfortabel. Lease auto’s zijn vaak uitgerust van moderne snufjes, wat het rijden een stuk plezieriger maakt. Zo kun je tijdens de rit naar klanten of kantoor nog een beetje ontspannen
 • Soms zijn er opties om een bedrijfswagen zelf in te richten, zodat je deze ook kunt gebruiken voor specifieke vakgebieden of werkzaamheden. Bijvoorbeeld als je aannemer bent
 • Als je autopech hebt valt niet meteen je hele planning in duigen. Vrijwel altijd kun je rekenen op hulp van de wegenwacht als je auto het begeeft, waarbij je ook gebruik kunt maken van vervangend vervoer. Iets dat essentieel is als je jouw werkzaamheden moet stopzetten als je geen auto tot je beschikking hebt
 • Zakelijk leasen heeft fiscale voordelen. Als ZZP’er zakelijk leasen zorgt ervoor dat je de autokosten mag aftrekken als bedrijfskosten, waardoor je dus minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Waarmee ik meteen terecht kom bij het volgende punt, zakelijk of privé leasen als ZZP’er?
zakelijke leasen zzp

Zakelijk of privé leasen?

Als Zelfstandige Zonder Personeel heb je de keuze om een auto privé of zakelijk te leasen en beide hebben een aantal voordelen. En hoewel er veel overeenkomsten zijn, zoals een luxe auto rijden voor een vast maandbedrag en het feit dat je geen dure reparatiekosten hoeft te betalen, zijn er wel degelijk verschillen tussen deze twee vormen van leasen.

Een auto zakelijk leasen betekent dat je de BTW mag aftrekken, evenals overige gemaakte kosten zoals brandstof of bijvoorbeeld ruitenwisservloeistof. Dit zijn namelijk bedrijfskosten, aangezien je deze moet maken om je onderneming draaiende te houden. Hoe meer kosten je kunt aftrekken, hoe minder je aan het eind van het jaar aan inkomstenbelasting hoeft te betalen en dat is natuurlijk altijd meegenomen.

Er hangt echter ook een nadeel aan zakelijk leasen als ZZP’er, wat met name het geval is als je ook veel privé kilometers gaat rijden in je leasewagen. Zodra dit er namelijk meer zijn dan 500 per jaar, ben je verplicht om bijtelling te betalen. Deze bijtelling is een stuk voordeliger bij een elektrische auto, maar je moet toch rekenen op een percentage van 16% (elektrische auto) of 22% (brandstof auto). En aangezien dit wordt berekend aan de hand van de cataloguswaarde, is dit meer bij een nieuwe leasewagen dan een oudere occasion. Het moeten betalen van bijtelling kan dus een nadeel zijn als je maar net over die 500 privé kilometers heen zit. Het is dus afhankelijk van jouw persoonlijke situatie of dit wel of niet nadelig is op financieel gebied.

Als je onder de 500 privé kilometers zit, zul je dus ook een rittenregistratie moeten bijhouden. Iets waar tijd in gaat zitten, maar gelukkig zijn er wel goede software programma’s die dit werk voor een groot deel uit handen nemen. Een andere manier om dit te voorkomen is door te kiezen voor een private lease, dus het leasen van een auto die niet op de zaak staat. Natuurlijk kun je de auto dan ook gewoon gebruiken om naar klanten te gaan en dergelijke.

Een privéauto gebruiken, dus ook een private lease auto, werkt totaal anders dan een zakelijke leasewagen. Je kunt alles dat te maken heeft met bijtelling vergeten, maar dit betekent ook dat je de autokosten niet kunt aftrekken. In ruil daarvoor kun je jouw gemaakte kilometers declareren, en dit bedrag wordt door de overheid jaarlijks vastgesteld. Op het moment van schrijven mag je voor iedere gereden kilometer met je lease auto €0,21 declareren, wat je dus kunt aftrekken van je winst. Andere kosten mag je dus niet opgeven als onkosten, en dit geldt ook voor het maandelijkse premiebedrag dat je betaalt voor je lease auto.

Het is dus goed om voordat je overgaat op het zakelijk leasen van een wagen, eerst te berekenen wat voor jou het meest voordelig is of wat je voorkeur heeft, bijvoorbeeld als je gewoonweg geen zin hebt om een kilometerregistratie bij te houden. Als je een BKR-registratie hebt, is het soms wel mogelijk om een auto zakelijk te leasen als ZZP’er, terwijl dit privaat niet mogelijk is.

Een aanbieder kiezen

Als je erover denkt om een auto zakelijk te leasen, dus ook als het om een private lease gaat, doe je er goed aan om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. Let daarbij niet alleen op de kosten, maar ook op de voorwaarden van het leasecontract. Hoewel het natuurlijk in je budget moet passen, is het ook belangrijk om te letten op onderstaande punten:

 • Hoelang de looptijd van het leasecontract is
 • Wat de opzegtermijn is als je de lease wil opzeggen
 • Welke verzekeringen zijn inbegrepen en wat het eventuele eigen risico is
 • Wat er gebeurt als je met panne stil komt te staan
 • Of je recht hebt op vervangend vervoer
 • Hoe het is geregeld als je een ongeval hebt, ook als dit door eigen schuld is
 • Binnen welke termijn reparaties worden uitgevoerd
 • Hoe de auto gekeurd moet worden (occasion)
 • Wat de kwaliteit van de klantenservice is, bijvoorbeeld als je een klacht wil indienen of als je hulp nodig hebt
 • Of er uitzonderingen gelden voor het gratis beëindigen van een contract, bijvoorbeeld bij een echtscheiding
 • Enzovoorts

Aanbieders voor (zakelijk) leasen met elkaar vergelijken

Nu je weet waar je allemaal op moet letten bij het leasen van een auto als ZZP’er en hoe je kunt berekenen wat voor jou de beste optie is, is het tijd om een aantal aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo kom je er ook achter hoeveel je ongeveer kwijt bent voor een lease wagen.

Hieronder een overzicht van 5 verschillende aanbieders inclusief alle voor- en tegens, waarbij één aanbieder het net iets anders aanpakt. Zo zit er altijd wel een aanbieder tussen die aansluit op jouw wensen en de behoeften van je onderneming. (De aanbieders staan in willekeurige volgorde.)

#1 ANWB Zakelijk Leasen

Een aanbieder die we allemaal kennen is de ANWB, waarbij je uiteraard geniet van de ANWB wegenwacht, mocht je toch problemen hebben onderweg. Naast de wegenwacht zitten ook een WA-verzekering en een Cascoverzekering inbegrepen in de prijs.

Voor een personenwagen moet je rekenen op een maandbedrag tussen de €271 en €741 per maand, exclusief BTW. De goedkoopste modellen (ook automaat) zijn een Hyundai I10 en een Kia Picanto, en de luxeste wagens een Tesla Y, Volkswagen ID.4 en een Kia EV6. Let op, hoe korter de looptijd en hoe meer kilometers; hoe hoger het maandbedrag.

Voor bestelwagens variëren de prijzen van €508 tot en met €659 voor een Mercedes Benz-Vito. Je hebt daarbij ook de mogelijkheid om deze zowel van binnen als van buiten te personaliseren, denk aan een logo aan de buitenkant of een werkbank vanbinnen.

anwb zakelijk lease

Je bepaalt zelf hoelang je zakelijk least als ZZP’er, waarbij je kunt kiezen uit een looptijd tot 10 jaar of een totaal aantal van 30.000 kilometers voor personenauto’s. Bij bedrijfswagens liggen deze criteria hoger en zijn ze op aanvraag. Daarnaast heeft de ANWB een mooie actie, waarbij je tijdens de looptijd van het leasecontract gratis mag switchen van een diesel naar een elektrische auto.

Nadelen van leasen bij de ANWB als ZZP’er is dat je geen vervangend vervoer krijgt bij reparaties die binnen 24 uur kunnen worden opgelost, je een eigen risico hebt van €300 bij niet verhaalbare schade, winterbanden behoren niet tot het pakket, en de levertijd kan langer uitvallen dan in eerste instantie aangegeven. Het is ook belangrijk om te vermelden dat de ANWB samenwerkt met LeasePlan en je dus niet bij de ANWB zelf moet zijn voor afhandelingen van schade, inbraak of het inleveren van je auto.

#2 XLeasy

XLeasy biedt enkel private lease aan van personenwagens, waarbij je zowel de keuze hebt uit nieuwe auto’s, occasions en voorraad deals. Dit laatste is erg handig als je snel een auto nodig hebt, want deze worden binnen 2 tot 3 weken geleverd. Nadeel is dat de keuze in deze categorie een stuk beperkter is.

Je hebt bij XLeasy een ruime keuze uit personenwagens, die variëren van €269 voor een Volkswagen Up of een Citroën C1, tot €999 voor een Tesla Model X. Houd er wel rekening mee dat de looptijd van het contract sterk varieert, waarbij de contractduur langer is voor luxere modellen.

xleasy logo

Hoewel XLeasy een veel minder bekende aanbieder is dan de ANWB, heeft het een aantal voordelen om te kiezen voor een minder bekende verhuurder. Mede vanwege de drie inbegrepen verzekeringen in de huurprijs, namelijk: de verplichte WA-verzekering, een All Risk verzekering en een SVI verzekering (schadeverzekeing inzittenden), plus pechhulp in binnen- en buitenland. Daarnaast hebben ze veel positieve recensies mogen ontvangen van gebruikers op onafhankelijke platformen.

De inbegrepen looptijd is slechts 24 maanden en 10.000 kilometer per jaar. Als je daar overheen gaat betaal je (maximaal) 8 cent extra per gereden kilometer. Daarnaast kun je kiezen uit extra mogelijkheden, zoals direct vervangend vervoer, winterbanden, en een lager eigen risico. Uiteraard betaal je hiervoor extra kosten per maand, waarvan sommige variëren per model. Iets dat een nadeel kan zijn, omdat de kosten zo behoorlijk hoger kunnen uitvallen dan de vanaf prijs.

#3 justLEASE

justLEASE blinkt uit in een groot aanbod, wat fijn is als je een bepaald model in gedachte hebt. Je hebt net als bij de ANWB keuze uit een zakelijke en private lease, voor zowel personenauto’s, gesloten bestelwagens, stationwagens, en meer. Evenals occasions, zelf samen te stellen wagens en modellen die snel leverbaar zijn.

Qua kosten varieert het bij justLEASE van €250 per maand voor een Opel Karl, Renault Twingo of een Citroën C1, tot en met prijzen rond de €550 voor een Jeep Renegade of een Opel Combo. Ook kun je genieten van zeer luxe modellen zoals een Mercedes Benz C-klasse en zelfs een Ford Mustang Mach voor €1.007 per maand. Niet alleen heb je ruime keuze uit personenwagens, maar ook gesloten bestelbusjes, met vanafprijzen voor een Fiat Fiorino voor €485 tot een Fiat Ducato voor €1.505 per maand, exclusief BTW. Net als bij de overige lease maatschappijen zijn de maandprijzen afhankelijk van de looptijd en het aantal kilometers. Een groot nadeel van justLEASE is echter dat veel auto’s die op de site staan niet beschikbaar zijn. De gemiddelde looptijd is 60 maanden, met een inbegrepen aantal kilometers van 12.000.

just lease logo

Alle wagens zijn via justLEASE standaard All Risk verzekerd en je kunt daarnaast kiezen voor een optioneel pakket. Denk aan een schadeverzekering inzittenden of een verlaagd eigen risico van slechts €150. Als je kunt aantonen dat je meer dan 5, of 6 schadevrije jaren hebt ontvang je korting. Ook tijdens het leasen bouw je korting op, maar je moet in gedachten houden dat deze vervalt als je schade hebt.

Een nadeel van justLEASE is dat je borg moet betalen, die je pas na het einde van het contract terug kunt krijgen. Houd er ook rekening mee dat je alle schade direct meldt, anders wordt deze aan jou doorberekend. En als je een lekke band hebt, kun je hiervoor enkel terecht bij Kwikfit of Bosch Car Service.

#4 Athlon

Athlon richt zich onder meer op startende ZZP’ers, waarbij je ook kunt kiezen voor een occasion met een looptijd vanaf 12 maanden; de zogenaamde shortlease voor ZZP’ers. Hoewel Athlon duidelijk aangeeft auto’s te leasen aan starters, voeren ze wel een financiële check uit waarbij er wordt gekeken naar de leeftijd van de onderneming en de bedrijfscijfers. Wat ik een beetje tegenstrijdig vindt. Als je liever voor een private lease gaat, dan wordt er gekeken naar je (persoonlijke) draagkracht net zoals bij het afsluiten van een hypotheek.

Bij het zakelijk leasen van een occasion moet je denken aan prijzen vanaf €427 voor onder andere een Toyota Yaris, tot €1.223 voor een Audi e-tron. Bij de prijzen wordt echter uitgegaan van een lang leasecontract van 54 maanden. Kies je voor de shortlease van 12 maanden, dan betaal je voor dezelfde Toyota Yaris €487 per maand, inclusief 10.000 km. 

Het reguliere aanbod personenwagens is echter goedkoper, maar dan heb je wel een kleiner model auto, zoals bijvoorbeeld een Kia Picanto voor €271 per maand bij een lease contract van 60 maanden. Bij een contract van 24 maanden betaal je €288,06 voor dezelfde auto. Bedrijfswagens gaan vanaf €319 voor een Peugeot Partner of een Opel Combo met een contractduur van 60 maanden, tot €1.185 voor een Landrover Discovery met hetzelfde aantal inbegrepen kilometers. Wat een groot voordeel is van deze aanbieder, is dat je de bedrijfswagens volledig naar wens kunt samenstellen.

athlon leasen zzp

Een ander voordeel van Athlon is het grote aantal mogelijkheden om je leaseplan te upgraden, denk aan: vervangend vervoer, minder dringende pechhulp, pechhulp in Europa, winterbanden, een schadeverzekering inzittenden, een verlaagd eigen risico, en meer. Zorg er dus voor dat je de kosten wel bij elkaar optelt, voordat je besluit om een auto te leasen bij Athlon.

Als je neigt naar een private lease bij deze aanbieder, dan zit het grote verschil in het aantal inbegrepen kilometers. Dit is namelijk maar de helft van een zakelijke lease. Daarnaast zijn de extra kosten lager, maar daarentegen is de minimale contractduur meestal langer en 36 maanden.

#5 FinancialLease.nl (Auto afbetalen)

Tenslotte een iets andere optie. Bij FinancialLease.nl betaal je ook een maandelijks bedrag, maar dan voor het afkopen van de wagen. Voordelen hiervan zijn dat je zelf kiest naar welke garage je gaat, hoeveel kilometers je rijdt en waar je jouw auto laat verzekeren. Uiteraard is het nadeel dat jij ook degene bent die deze kosten moet betalen, evenals de wegenbelasting. Dus deze vorm van “zakelijk leasen” brengt meer risico met zich mee, maar uiteindelijk bezit je wel een auto.

financiallease logo

Bij FinancialLease.nl kun je ook terecht voor het afsluiten van een lening als je nog geen jaarcijfers hebt en net bent gestart als ZZP’er. Je kunt kiezen uit een wagen op de site van FinancielLease.nl, maar ook zelf een auto voorstellen. Het is bij FinancielLease.nl overigens alleen mogelijk om zakelijk te leasen.

Qua maandbedrag loopt het enorm uiteen, en de kosten zijn afhankelijk van de “verkoopprijs” en de looptijd. Voor de goedkoopste auto’s met een verkoopprijs van €3.000 tot €4.000 betaal je tussen de €60 en €80 per maand, en voor een wagen van €6.000 betaal je rond de €117. De prijzen zijn op basis van de langste looptijd van 60 maanden. Kies je voor de minimale looptijd van 24 maanden, dan betaal je geen €117, maar €243 per maand. Dit is dus wel exclusief verzekeringskosten, wegenbelasting, pechhulp, reparaties, enzovoorts.

Slotwoord

Houd bij het vergelijken van de maandkosten rekening met de inbegrepen looptijd en het aantal kilometers. Zo kan een aanbieder bijvoorbeeld in eerste instantie het goedkoopst lijken, maar als je liever een kortere looptijd wil of een groter aantal kilometers kan een andere aanbieder uiteindelijk een stuk voordeliger zijn.

Controleer ook altijd bij het afsluiten van een leasecontract welke verzekeringen daadwerkelijk inbegrepen zijn. Het is mogelijk dat deze anders zijn dan op het moment van schrijven, of variëren  voor een specifieke wagen. Hieronder een tabel met de belangrijkste gegevens op een rij:

AanbiederPrijs personenwagen p/mPrijs bestelbus p/mInclusiefInbegrepen looptijd / km personenautoInbegrepen looptijd / km busjeExtra
ANWB€271 – €741€508 – €659WA, Casco, Wegenwacht24 t/m 60 maanden, 10.000 kmTot 96 maanden, 25.000Op maat gemaakte bestelbussen mogelijk
XLeasy€269 – €999n.v.t.WA, All Risk, SVI, pechhulpvarieert van 24 t/m 48 maanden, 10.000 kmn.v.t.Ook occasions
justLEASE€250 – €1.007€485 – €1.505Allrisk, WA, Casco, 24/7 pechhulpvarieert van 12 t/m 60 maanden, 12.000 kmvarieert van 12 t/m 60 maanden, 12.000 kmOok occasions
Athlon€271 – €1.223€319 – €1.185WA, All Risk, Pechhulp NLvarieert van 12 t/m 60 maanden, 10.000 kmvarieert van 12 t/m 60 maanden, 10.000 kmShortlease mogelijk, ook occasions
FinancialLease.nlVanaf €60Vanaf €60NietsNiets24 t/m 60 maandenJe koopt de auto af

Veelgestelde vragen

Wat is het minimale leasebedrag voor een zakelijke auto?

Als je een auto zakelijk wil leasen moet je rekenen op minimaal €250 per maand, exclusief BTW. Dit is op basis van de maximale looptijd en het minimale aantal inbegrepen kilometers. Het verschilt per aanbieder wat inbegrepen zit, maar dit is vrijwel altijd een WA verzekering, pechhulp in Nederland, reparaties en wegenbelasting.

Kan ik als ZZP’er zakelijk leasen?

Ja, al doen sommige bedrijven van tevoren een financiële check waarbij onder meer wordt gekeken naar de bedrijfscijfers en hoe lang de onderneming bestaat. Sommige leasemaatschappijen vragen ook een borg.

Wat betaal je voor het leasen van een Tesla Model X?

Het leasen van een Tesla Model X kost je ongeveer duizend euro per maand. Dit is inclusief een WA verzekering, pechhulp, wegenbelasting en meestal ook een Casco of Allrisk verzekering.

Mag ik een bestelbusje beletteren bij een zakelijke lease?

Of je een bestelbusje kunt personaliseren, zowel van binnen als buiten, is afhankelijk van de aanbieder. ANWB biedt in samenwerking met LeasePlan op maat gemaakte bedrijfswagens aan, waarbij het mogelijk is om deze onder meer te beletteren.

Wat is de goedkoopste lease auto als ZZP’er?

Als je kiest voor een zakelijke lease als ZZP’er, dan beginnen de prijzen ongeveer vanaf €250 per maand, exclusief BTW. De contractduur varieert, waarbij je moet denken aan een looptijd van ongeveer 5 jaar. In totaal ben je dan €15.000 kwijt, inclusief verzekeringen, pechhulp en wegenbelasting. Bij een kortere looptijd, betaal je een hoger maandbedrag.

Gerelateerde artikelen

ZZP Opdrachten, hoe kun je ze makkelijk vinden? Zo dus!

Wat kun je doen om snel ZZP opdrachten te vinden? Volg deze stappen en ik verzeker je dat je snel een opdracht kunt vinden!

Online Boekhoudprogramma ZZP – De Beste ZZP Tools Vergelijken

Zeker weten dat je het beste ZZP online boekhoudprogramma kiest? Ik kan met zekerheid zeggen dat dit jouw beste opties zijn.

ZZP’er Worden? Compleet Stappenplan voor ZZP

Denk jij erover na om met ZZP-en te beginnen? Dit is waar je allemaal rekening mee moet houden als je ZZP’er wilt worden!

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *