Winst- en verliesrekening digitaal opmaken?

Hier moet een winst en verliesrekening aan voldoen!

winst en verliesrekening vrouw met grafiek

Als zelfstandig ondernemer ben je verplicht om verschillende administratieve zaken op orde te hebben. Een van deze zaken, is het hebben van een correcte winst- en verliesrekening. Met deze winst- en verliesrekening kan jij namelijk in één overzicht de prestaties van jouw bedrijf beoordelen. Het is dan ook geen wonder dat deze rekening door velen ook wel de resultatenrekening wordt genoemd.

Veel ondernemers laten de winst- en verliesrekening opstellen door een boekhouder. Dit omdat je de wat complexere posten zoals afschrijvingen hier ook op moet verwerken. Je kunt er echter ook voor kiezen om de resultatenrekening zelf op te stellen.

Het opstellen van een winst- en verliesrekening is verrassend eenvoudig als jij jouw administratie dit jaar netjes verzorgd hebt. Door het beantwoorden van enkele vragen weet je precies welke posten je moet gebruiken. Dit geeft jou de kans je eigen winst- en verliesrekening op te stellen waardoor je ook een beter inzicht krijgt in de gezondheid van jouw bedrijf.

Je kunt een winst- en verliesrekening simpel opmaken met een onlinefacturatieprogramma. Ik bespreek in dit artikel dan ook de mogelijkheden hiervan waarmee jij voortaan je eigen winst- en verliesrekening kunt opstellen!

Inhoudsopgave

Wat is een winst- en verliesrekening eigenlijk?

De winst- en verliesrekening wordt ook wel de resultatenrekening of exploitatierekening genoemd. Deze rekening geeft namelijk een weergave van de jaarresultaten van jouw bedrijf. Alles wat jij dit jaar geëxploiteerd hebt, aan kosten en baten, is hierop te vinden. De invulling van de winst- en verliesrekening hangt sterk af van jouw rechtsvorm. Als jij als enkel rechtspersoon een eenmanszaak voert, ziet jouw winst- en verliesrekening er waarschijnlijk eenvoudiger uit dan de resultatenrekening van een BV of VOF. Het is dan ook verstandig jezelf te verdiepen in alle gegevens die voor jouw winst- en verliesrekening benodigd zijn.

Waarom is een resultatenrekening verplicht?

De Belastingdienst én KvK heeft het voor ondernemers verplicht om een winst- en verliesrekening te voeren. Dat wil zeggen dat jij, als welke rechtsvorm dan ook, op aanvraag een winst- en verliesrekening moet kunnen voorleggen. Deze exploitatierekening geeft aan de ontvanger direct weer wat de status van het bedrijf is. Met deze informatie kan vervolgens gericht gekeken worden of de boekhouding klopt.

Waarom is deze rekening handig?

Daarbij komt de handigheid van de winst- en verliesrekening, aangezien veel instanties deze rekening gebruiken om jouw financiële status te beoordelen. Als jij als zelfstandig ondernemer bij de hypotheekadviseur op bezoek gaat, kan de adviseur om je resultatenrekening vragen. Deze resultatenrekening geeft namelijk jouw omzet en kosten weer. Dat geeft de hypotheekadviseur de kans om een inschatting te maken van jouw inkomsten en risicoprofiel.

Voor velen geeft de winst- en verliesrekening echter ook meer informatie over de eigen financiële status. Welke investering kan je wel maken? Waar kan ik besparen? Waar laat ik steken vallen?

Winst en verliesrekening schoolbord

Hoe kan ik zelf een winst- en verliesrekening laten maken?

Voordat ik je ga vertellen hoe jij je eigen winst- en verliesrekening kunt maken, is het verstandig om meer te weten te komen over het laten maken van deze rekening. Je hoeft namelijk niet perse zelf aan het werk te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om hier iemand anders voor in te schakelen. Daar komen dan wel de nodige kosten bij kijken. Niet iedere boekhouder is even vlot klaar met jouw winst- en verliesrekening.

De makkelijkste manier om een goede boekhouder te vinden is door in je zakelijke netwerk rond te vragen naar huidige ervaringen. De kans is groot dat iemand in jouw netwerk al regelmatig van een boekhouder gebruik maakt. Vraag ze naar de mogelijke tarieven voor het opstellen van een winst- en verliesrekening en hoeveel tijd dit doorgaans kost. Ook is het verstandig om na te gaan of de boekhouder kennis heeft van moderne aftrekposten, zoals de stakings- en startersaftrek.

Het liefst zie ik je natuurlijk je eigen resultatenrekening opmaken. Dit is een stuk makkelijker dan je waarschijnlijk denkt, vooral wanneer je een onlineboekhoudprogramma gebruikt. Dan zie je terwijl je facturen verwerkt automatisch een actuele resultatenrekening verschijnen. En daar is geen boekhouder voor aan het werk geweest.

Mocht je de winst- en verliesrekening met pen en papier willen maken, helpen we je daar hieronder bij. Direct naar het online opstellen van een winst- en verliesrekening toe? Scroll dan naar het laatste deel van dit artikel!

Zelf een winst- en verliesrekening maken

Natuurlijk kan je ook kiezen om je eigen winst- en verliesrekening op te maken. Dit kan je behoorlijk wat geld schelen op jaarbasis. Vooral als je het een wat prijzige boekhouder hebt. Daarom kan het lucratiever zijn om je eigen tijd te gebruiken voor het opstellen van de winst- en verliesrekening. Als dit je echter te veel tijd kost, is het interessanter dit ofwel te laten doen of dit op een efficiëntere methode te doen. En daar kom ik later op terug.

De meest eenvoudige opzet van de winst- en verliesrekening kent de volgende opzet;

Opbrengsten

            Inkomsten uit afgenomen producten of diensten

Totale omzet

Inkoopwaarde van de omzet

            Inkoop handelsgoederen

Totale inkoop

Brutowinst

Kosten

            Loonkosten

            Inventaris

            Afschrijvingen

Totale kosten

Bedrijfsresultaat

Belastingen

Nettowinst

Het hoofddoel van het opstellen van de resultatenrekening is het uitrekenen van het bedrijfsresultaat. Je kunt als jouw bedrijf eenvoudig is opgezet, het houden bij de bovenstaande termen. Als jouw bedrijf echter al met wat meer posten te maken heeft, kom je al snel uit bij termen als marges, credit, lasten en meer.

Een van de posten waar de meeste ondernemers moeite mee hebben, zijn de afschrijvingen. Velen weten namelijk niet wat wel kan worden afgeschreven en wat niet.

winst en verliesrekening zakenvrouw

Dit is hoe afschrijvingen op de resultatenrekening moeten worden weergegeven

Als ondernemer ben je verplicht de aankoop van bedrijfsmiddelen, zoals een laptop of machine, in een bepaalde periode af te schrijven. Laten we zeggen dat je een Macbook laptop van € 2000 koopt. Deze Macbook heeft een levensduur van circa vijf jaar en wordt dan ook in 5 jaar afgeschreven.

Dat wil in dit geval zeggen dat je de nieuwe Macbook met € 400 per jaar afschrijft. Je voegt vijf jaar lang € 400 per jaar aan de post ‘afschrijvingen’ toe. Deze kosten kan je aftrekken van jouw omzet.

Verschillende soorten winst- en verliesrekeningen

Bij het opstellen van de rekening zijn er verschillende indelingen en modellen die gekozen kunnen worden. De Kamer van Koophandel adviseert je een van de twee bekendste modellen te gebruiken, dat zijn de functionele en categorale indeling.

De functionele indeling geeft beknopt inzicht in alle baten en lasten die uit jouw bedrijfsactiviteiten voortkomen. Dit is dan ook de indeling die het meest gebruikt wordt door bedrijven en tevens als hoofdindeling door de KvK aanbevolen wordt.

Het categorale model geeft de verschillende opbrengsten en kosten binnen specifieke categorieën weer. Dit model is minder geschikt voor zelfstandige ondernemers. Het is vooral ontworpen voor producenten waarbij het belangrijk is dat in productievoorraden onderscheid gemaakt wordt.

Controleer je resultatenrekening met tools

Zelfs als je besluit niet gebruik te maken van een boekhouder of boekhoudprogramma, kan je beide middelen wel inzetten om je winst- en verliesrekening te controleren.

Tot voor kort kozen veel ondernemers ervoor om de door hunzelf opgestelde winst- en verliesrekening te laten controleren door een boekhouder. Dit geeft ondernemers namelijk de vrijheid zelf de resultatenrekening op te stellen zonder dat een boekhouder een eigen opmaak en indeling kiest. Het enige wat de boekhouder vervolgens nog hoeft te doen, is na te kijken of jij geen posten vergeten bent.

Je kunt daarentegen ook een boekhoudprogramma gebruiken om je winst- en verliesrekening te controleren. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is je facturen in het programma te importeren.

Vervolgens gaat het boekhoudprogramma voor jou aan de slag. En dat neemt geen uren in beslag maar juist enkele seconden. Je krijgt direct een compleet overzicht te zien van jouw boekjaar en de bijbehorende resultaten. Zelfs afschrijvingen kunnen gecontroleerd worden!

Maar dan kun je toch beter van een onlineboekhoudprogramma gebruik maken?

Mogelijk heb je al door waar ik precies heen wil. Het is namelijk inderdaad interessanter om je winst- en verliesrekening op te maken via een boekhoudprogramma dan met pen en papier. Je hoeft er in principe helemaal niets voor te doen. Als jij consequent jouw inkomende en uitgaande facturen via een boekhoudprogramma importeert, kan je real-time je winst- en verliesrekening bekijken.

Dit is de winst- en verliesrekening waarmee jij je belastingaangifte kunt doen. Deze rekening is namelijk identiek aan de rekening die je anders van een boekhouder ontvangen zou hebben.

Afhankelijk van de omvang van jouw bedrijf zijn er vier boekhoudprogramma’s die wij je kunnen adviseren. Onze absolute favoriet is Exact Online, de kwalitatieve speler voor de proactieve ondernemers onder ons. Via Exact Online kan je jouw complete administratie verzorgen zonder er echt omkijken naar te hebben. Mocht dit programma niet bij jouw wensen passen, kan je ook een van de volgende drie programma’s overwegen;

Eenvoudig zelf de winst- en verliesrekening maken!

Je hebt nu gelezen waar je op moet letten bij het maken van een winst- en verliesrekening. Met een druk op knop heb je een winst- en verliesrekening gemaakt.

ZZP

e-boekhouden.nl

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • ongekend eenvoudig in gebruik
 • factureren en boekhouden in 1
 • Vanaf € 9,95 per maand
Klik hier voor meer informatie

Eenmanszaak

exact home

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • met elke webshop te koppelen
 • Scan en herken service
 • Vanaf € 39 per maand
Klik hier voor meer informatie

MKB

twinfield logo

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • marktleider voor MKB
 • uitgebreide rapportages mogelijk
 • Vanaf € 37,50 per maand
Klik hier voor meer informatie

Meest gestelde vragen

Is er een gratis digitaal boekhoudprogramma?

Bijna elk digitaal boekhoudprogramma is voor een bepaalde periode digitaal boekhouden gratis. Meestal is dan het hele programma te gebruiken inclusief alle functies. Ik adviseer om verschillende boekhoudprogramma’s uit te proberen. Op deze manier weet je welk programma echt bij je past.

Lees hier verder voor de Top 3 van gratis digitale boekhoudprogramma’s

Hoe kun je digitaal boekhouden?

Met de meeste boekhoudprogramma’s is digitaal boekhouden zeer gebruiksvriendelijk. Zonder boekhoudkundige kennis kun je aan de slag. Daarnaast biedt het boekhoudprogramma gratis videotrainingen en online handleidingen aan.

Vergelijk de boekhoudprogramma’s die ik adviseer en maak een proefaccount aan.

Wat is digitaal boekhouden?

Ken je de uitspraak ‘boekhouding wanneer en waar je ook bent’? Digitaal boekhouden is op bijna ieder apparaat met mobile dataverbinding mogelijk. Vanaf iedere locatie kun je facturen blijven versturen en heb je inzicht in je administratie. Bijna alle digitale boekhoudprogramma’s hebben een app ontwikkeld zodat je bij je administratie kunt.
Welk digitaal boekhoudprogramma past bij jou? Lees verder voor boekhoudprogramma’s die ik adviseer.

Hoeveel kost digitaal boekhouden?

De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er vanaf € 7,95 per maand. Gemiddeld kost een boekhoudprogramma rond de € 15 per maand.
De boekhoudprogramma’s met de beste prijs-kwaliteit verhouding heb ik in een overzicht gezet. 

Lees hier verder voor meer informatie.

Is e-boekhouden.nl het beste digitale boekhoudprogramma?

e-Boekhouden.nl is vooral erg geschikt voor zzp en eenmanszaak. Als je startende ondernemer bent is zelfs 15 maanden lang gratis te gebruiken. Voor de kleine zelfstandige ondernemer is e-boekhouden.nl het meeste complete boekhoudprogramma dat op dit moment beschikbaar is.

Klik hier voor meer informatie

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winst - en Verlies Rekening Online Maken?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten