Een vergelijking van de vijf populairste boekhoudprogramma’s

Welk boekhoudprogramma past bij jou?

Het enorme aanbod online boekhoudprogramma’s maakt het er ondertussen niet makkelijker op. We zoeken, graven en speuren wat af om te ontdekken welk programma het best in staat is onze administratie te verzorgen. Binnen ieder categorie, welk product dan ook, is echter een top vijf te maken. Ook bij online boekhouden is dat mogelijk, aangezien vijf spelers de absolute top 5 bepalen. Hierbij de vergelijking van de beste boekhoudprogramma’s.

Om jouw zoektocht voor het perfecte online boekhoudprogramma wat makkelijker te maken, hebben we een top vijf opgesteld met onze favorieten. Wij hebben deze programma’s eenieder uitvoerig getest. Hierdoor weet jij zeker dat het programma in staat is te voldoen aan jouw wensen.

Top 5 beste boekhoudprogramma’s

 1. Exact Online – Van alle markten thuis
 2. e-Boekhouden – Beste prijs/kwaliteit
 3. Moneybird – Super eenvoudig boekhoudprogramma
 4. Moneymonk – Beste in gebruiksvriendelijkheid
 5. Visma eAccounting – eenvoudig je webshop koppelen

#1 Exact Online – Van alle markten thuis

Voor veel ondernemers komt het niet als een verrassing dat juist Exact Online bij onze vergelijking van boekhoudprogramma’s op de eerste plek staat. Exact staat in Nederland te boek als dé bekendste en grootste partij op het gebied van boekhouden. Ook het online boekhoudprogramma doet het in de vergelijking uitstekend. Exact heeft haar expertise van eerdere boekhoudprogramma’s naadloos toegepast op de online variant. Dit heeft als gevolg dat gebruikers optimaal hun administratie met de software van Exact kunnen verzorgen.

vergelijking boekhoudprogramma's exact online nummer 1

Daar stopt onze vergelijking niet, want het koppelen van banktransacties gaat bij Exact Online nog net wat makkelijker dan bij Moneybird. 90 procent van de bankafschrijvingen wordt door het algoritme van Exact Online met de juiste rekening gekoppeld. Hierdoor ben jij minder tijd kwijt aan het controleren van betalingen.

Tevens is de online boekhoudsoftware van Exact Online eenvoudig uit te breiden naarmate jouw bedrijf in omvang toeneemt. Weliswaar is Exact Online een stuk duurder dan de overige deelnemers van onze boekhoudprogramma vergelijking, maar daar krijg je dan ook aanzienlijk meer voor terug.

De boekhoudpakketten van Exact Online beginnen vanaf € 39,- per maand waarbij de basisfuncties van het beheren van een boekhouding zijn inbegrepen. Het pakket dat wij aanbevelen, door Exact Online ook wel het Pluspakket genoemd, bevat echt alles dat bij een goed online boekhoudpakket hoort.

Een continue kostenanalyse, mogelijkheid tot budgetbeheer en vreemde valuta is bij dit pakket inbegrepen. Ook kan je kosteloos een extra gebruiker aansluiten waar je bij veel andere boekhoudprogramma’s een meerprijs voor moet betalen.

De populaire Exact Online iOS en Android app is bij ieder pakket inbegrepen. Met deze app kan je iedere functie die in het reguliere programma te bedienen is ook vanaf een mobiel apparaat gebruiken. Handig voor als je buiten de deur bent!

Prijs / kwaliteit 5 sterren review
5
Slimme functies 5 sterren review
5
Gebruiksgemak 5 sterren review
5

Pluspunten Exact Online

 • Zeer uitgebreid waardoor je nooit van boekhoudpakket hoeft te wisselen
 • Uitzonderlijk veel koppelingen mogelijk
 • Gratis webinars om meer over Exact te leren beschikbaar
 • Mogelijkheid om alle modules met elkaar te koppelen

Minpunten Exact Online

 • Klantenservice niet altijd goed bereikbaar
 • Prijzig in vergelijking met andere software
 • Complexiteit kan snel toenemen

#2 e-Boekhouden.nl – Meeste waar voor je geld

e-Boekhouden is een verrassende deelnemer in onze top vijf. Het bedrijf dat zich de afgelopen jaren heeft weten uit te bouwen tot een betrouwbare ‘online boekhouder’ kan zich met duizenden positieve reviews als een verdiende zilveren winnaar zien. Het heeft namelijk in onze vergelijking van boekhoudprogramma’s sterk weten te houden tegen partijen als Moneybird en MoneyMonk.

vergelijking boekhoudprogramma's e-boekhouden nummer 2

Maar wat heeft e-Boekhouden gedaan om op de tweede plek te kunnen eindigen? Dat heeft onder andere te maken met het gratis instappakket dat e-Boekhouden startende ondernemers biedt.

Als je minder dan 15 maanden geleden gestart bent met je bedrijf kan je bij e-Boekhouden maar liefst 15 maanden lang zonder beperkingen gratis gebruik maken van de online boekhoudsoftware. Aan het einde van de periode kan de gebruiker zelf voor een verlenging kiezen. Hiermee laat e-Boekhouden zien overtuigd te zijn van de kwaliteiten van de eigen boekhoudsoftware.

Ook de andere pakketten van e-Boekhouden liegen er niet om. Ondernemers kunnen vanaf slechts € 5,95 per maand al terecht bij het bedrijf. Hierdoor is e-Boekhouden de meest betaalbare optie voor beginnende ondernemers. Zelfs het volledig doorgeladen programma blijft de betaalbaarste optie, met een maandelijks prijskaartje van € 14,50 per maand.

Binnen dit pakket kan de gebruiker onbeperkt facturen versturen, gebruikers toevoegen en is de volledige administratie overal en altijd bereikbaar.

Prijs / kwaliteit
5
Slimme functies
5
Gebruiksgemak
5

Pluspunten e-Boekhouden.nl

 • Speciale pakketten voor ondernemers, verenigingen/stichtingen en accountants
 • Gratis pakket (15 maanden) voor startende ondernemers
 • Met € 9,95 per maand een van de meest betaalbare opties
 • Onbeperkt factureren en gebruikers binnen het Standaard-pakket
 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten e-Boekhouden.nl

 • De vormgeving van de software is wat gedateerd
 • In het begin kan het even zoeken zijn naar alle functies
 • Urenregistratie is alleen mogelijk met het duurdere pakket van € 14,50 per maand

#3 Moneybird – Super eenvoudig boekhoudprogramma

De snelste groeier van 2020, 2021 en 2022 is met stip Moneybird. Moneybird doet het in onze vergelijking van boekhoudprogramma’s goed, mede doordat de systemen zeer gebruiksvriendelijk zijn en vanaf ieder apparaat bereikbaar is. Vanaf € 12,- per maand kunnen ondernemers bij Moneybird terecht. Het goedkoopste pakket bevat alle functies van de duurdere pakketten, met uitzondering van het aantal gekoppelde banktransacties. Indien je al jouw banktransacties met Moneybird gekoppeld wilt hebben, adviseren wij je dan ook te kiezen voor een alternatief als Exact Online of e-Boekhouden.

vergelijking boekhoudprogramma's moneybird nummer 3

Moneybird weet zich vooral te onderscheiden door haar eenvoudige interface. Als volledig online boekhoudprogramma is de website vanaf ieder apparaat op ieder vlak te gebruiken. Facturen inboeken, rapporten of jaarrekeningen bekijken tot het versturen van herinneringen. Voor iOS en Android apparaten is er zelfs een app beschikbaar om de administratie vakkundig te beheren!

Prijs / kwaliteit 4 sterren review
4,2
Slimme functies 4 sterren review
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review
4,2

Pluspunten Moneybird

 • Alle betaalde pakketten bieden het volledige aanbod van functies aan, inclusief urenregistratie
 • Minimalistische en overzichtelijke interface
 • Handige help functies en snelle klantenservice
 • Hoe groter het pakket; hoe meer banktransacties

Minpunten Moneybird

 • Enkel met het duurste pakket geniet je van een onbepaald aantal transacties
 • Beperkt aantal bankkoppelingen met Nederlandse banken

#4 Moneymonk – Gebruiksvriendelijk en intuïtief boekhoudprogramma

De laatste vijf jaar zijn het vooral de kleinere bedrijven die hebben laten zien online boekhoudsoftware te kunnen ontwikkelen voor een scherpe prijs. Uitgebreide boekhoudprogramma’s voor een scherpe € 10,- per maand (eerste 6 maanden, daarna € 20 per maand). MoneyMonk is een van de jonge spelers waar je voor deze prijs van een sterk boekhoudprogramma gebruik kunt maken.

vergelijking boekhoudprogramma's moneymonk nummer 4

Van uren- en rittenadministratie tot het opmaken van offertes, facturen en nieuwe projecten. MoneyMonk bevat vrijwel alle functies die een ZZP-er nodig heeft om optimaal te kunnen presteren. Voor het MKB heeft MoneyMonk een systeem gebouwd dat in staat is extra onderdelen aan te kunnen. Vanaf € 40,- per maand kunnen VOF’s en BV’s eenvoudig gebruik maken van MoneyMonk. MoneyMonk verdient absoluut een plek in onze vergelijking van boekhoudprogramma’s.

Prijs / kwaliteit 4 sterren review
4,2
Slimme functies 4 sterren review
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review
4,2

Pluspunten Moneymonk

 • Zolang je omzet onder de € 30.000 per jaar is, betaalbaar pakket
 • Boekhoudtoegang voor je boekhouder
 • Ook in goedkope pakketten alle functies beschikbaar
 • Bankkoppeling met je zakelijke bankrekening mogelijk

Minpunten Moneymonk

 • Relatief prijzig voor zzp’ers met een omzet van onder de € 50.000 (€ 25 per maand)
 • Groei je door naar een BV? Dan heb je een ander boekhoudprogramma nodig

#5 Visma eAccounting – Eenvoudig je webshop koppelen

In deze vergelijking van boekhoudprogramma’s het wat statige Visma is een naam die voor velen bekend in de oren klinkt. Het bedrijf is namelijk de hoofdsponsor van verschillende sportteams, waaronder het landelijke schaatsteam. Een klein deel is echter op de hoogte van wat Visma precies doet. Een korte blik het belangrijkste product verklapt het al: eAccounting. Visma was voorheen een van de grote drie spelers op het gebied van boekhoudsoftware. Ondertussen is het bedrijf ook online gegaan en biedt het een soortgelijk product in de ‘cloud aan’.

vergelijking boekhoudprogramma's visma eaccounting nummer 5

Vanaf € 10,- p.m. kunnen ondernemers gebruik maken van Visma eAccounting voor factureren, waarmee je jezelf vooral beperkt tot het versturen van facturen. Het volledig uitgeladen programma, dat voor veel ondernemers de functies bevat die onmisbaar zijn, betaal je al snel € 25,- per maand. In onze boekhoudprogramma’s vergelijking komt Visma daarom opvallend duur uit de test.

Prijs / kwaliteit 4 sterren review
4,2
Slimme functies 4 sterren review
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review
4,2

Pluspunten Visma

 • Koppeling met vrijwel ieder webshopsysteem mogelijk (Shopify, WooCommerce, Bigcommerce, Magento etc.)
 • Gratis uit te proberen voor 30 dagen
 • Facturatie is vanaf € 8 per maand mogelijk, maar weliswaar beperkt

Minpunten Visma

 • Standaard-pakket is zeer beperkt voor de prijs
 • Veel extra kosten
 • Bankkoppelingen (transacties) kosten geld (€ 1,75 per maand)

Meest gestelde vragen

Hoe weet ik welke boekhoudsoftware geschikt is voor mijn type bedrijf of branche?

Om te bepalen welke boekhoudsoftware geschikt is voor je bedrijf of branche, kun je eerst een lijst maken van je specifieke behoeften en functies die je nodig hebt. Onderzoek vervolgens de beschikbare softwareopties, lees recensies en vergelijk hun functies, prijs en integraties.

Wat is de beste boekhoudsoftware?

De beste boekhoudsoftware voor jouw bedrijf hangt sterk af van de omvang van je bedrijf en de branche. Voor veel startende ondernemers is e-Boekhouden, vanwege de lage prijs en aanwezige functies, de beste optie. Als je al een wat groter bedrijf hebt, kun je het beste Exact of AFAS SB+ overwegen.

Is boekhoudsoftware eenvoudig te gebruiken en te begrijpen voor beginners?

Boekhoudsoftware is over het algemeen ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn voor beginners, maar de ervaring kan variëren. e-Boekhouden wordt als intuïtief en gemakkelijk in gebruik beschouwd, wat het geschikt maakt voor startende ondernemers.

Kan ik een boekhoudprogramma integreren met andere systemen, zoals CRM, webshops of kassasystemen?

Ja, veel boekhoudprogramma’s, waaronder e-Boekhouden, bieden integraties met CRM, webshops, kassasystemen en andere software om een naadloze workflow te creëren.

Hebben boekhoudprogramma’s proefperiodes voor startende ondernemers?

Sommige boekhoudprogramma’s bieden proefperiodes of speciale aanbiedingen voor startende ondernemers. e-Boekhouden heeft bijvoorbeeld een promotie waarbij starters 15 maanden gratis gebruik kunnen maken van het programma.

Hoe zit het met de beveiliging en privacy van mijn financiële gegevens in de software?

Boekhoudsoftware moet voldoen aan strikte beveiligingsnormen om de privacy en veiligheid van uw financiële gegevens te waarborgen. Controleer de beveiligingsmaatregelen en het privacybeleid van de software voordat u een keuze maakt.

Kan de software mij helpen bij het doen van btw-aangifte en het opstellen van jaarrekeningen?

Ja, boekhoudsoftware zoals e-Boekhouden heeft ingebouwde functionaliteiten om u te helpen bij het doen van btw-aangifte en het opstellen van jaarrekeningen, waardoor het administratieve proces eenvoudiger wordt.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Gratis Excel Template Boekhouding nodig?

Gratis boekhoudprogramma’s in Excel inclusief templates voor jouw boekhouding ✓Vergelijk & kies ✓Onafhankelijke vergelijking

Factuur Eenvoudig maken?

Wil je gratis, gemakkelijk en snel een factuur maken? Bekijk onze top 3 gratis software om facturen te maken ✓Onafhankelijke vergelijking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Online Boekhouden, Factureren en Uren Registreren als ZZP'er?