Urennorm zzp: Hoeveel uur, zelfstandigenaftrek en eisen

urennorm zzp bijhouden met app

Om voor de Belastingdienst als ondernemer gezien te worden, moet je onder andere voldoen aan de urennorm van 1225 uur. Door aan de urennorm zzp van 1225 uur te voldoen, heb je onder andere recht op de zelfstandigenaftrek. Deze 1225 uren dienen binnen een kalenderjaar bij elkaar gespaard te worden. In het geval dat je nog niet van de startersaftrek gebruik hebt gemaakt, kun je hierdoor ook van de startersaftrek gebruik maken.

Op deze pagina leg ik je alles uit over de urennorm voor het zzp, wat er precies tot de gemaakte uren gerekend wordt en welke andere eisen er zijn om de zelfstandigen- en eventueel startersaftrek te mogen ontvangen.

Dat is wel zo handig als je als ondernemer maximaal wilt profiteren van de regelingen die er momenteel voor jou beschikbaar zijn. Op je aangifte inkomstenbelasting kan dit tot wel duizenden euro’s aan voordelen schelen. Tenminste, als jij besluit hier volledig gebruik van te maken.

Daarom loont het hier dieper op in te gaan. Mocht je nog vragen hebben over de urennorm voor zzp ander relevant onderwerp, beantwoord ik je vragen graag in de reacties.

Inhoudsopgave

Wat is de zzp urennorm?

De door de overheid en Belastingdienst gestelde urennorm staat momenteel op 1225 uur per jaar. Dit aantal uren dient binnen een kalenderjaar, dus van 1 januari tot 31 december, te worden gemaakt. Je kunt dus niet uren van verschillende jaren met elkaar compenseren.

Daarnaast kan je op voorhand alleen aan de urennorm komen als je al minstens 50% van de gewerkte tijd in een jaar aan je bedrijf besteedt hebt. Mocht je niet eerder de afgelopen 5 jaar ondernemer zijn geweest, is dit punt niet van toepassing.

Voor velen is dan nog steeds de vraag welke uren precies meetellen voor de zzp urennorm. Daar heb ik een eenvoudig antwoord op.

Welke uren tellen mee voor de zzp urennorm?

Lang niet alle uren tellen mee aan de zzp urennorm. Maar toch heeft de Belastingdienst het je makkelijk gemaakt. Ieder uur dat je in je onderneming investeert, of dat nu voor het doen van de boekhouding of het maken van een website is, telt mee voor de zzp urennorm. In de praktijk kun je als ondernemer daarom eenvoudig aan de urennorm komen. Tenminste, als dat je primaire bezigheid is.

Naast dit soort voor de hand liggende werkzaamheden, kun je werktijd en zelfs de zwangerschap (maximaal 16 weken) hier ook voor opvoeren. Als je ziek bent of op vakantie gaat, mag je dat dan weer niet bij de urennorm optellen.

Ook hier is weer een uitzondering te vinden. Iedere minuut die je namelijk tijdens je ziekte of vakantie alsnog aan je bedrijf moet besteden, al is het een belletje of een email, telt dan weer wel mee voor je urennorm. Zo ben je als zzp wel even bezig met het bijhouden van je uren.

Even belangrijk om te weten: uren die uit een samenwerkingsverband voortvloeien, bijvoorbeeld een maatschap of firma, tellen lang niet altijd mee. Het is daarom belangrijk bij de Belastingdienst, bijvoorbeeld via de Belastingtelefoon, na te vragen welke uren precies mee tellen. Hierdoor weet je zeker wat wel tot de urennorm gerekend mag worden en wat niet.

Hoe kun je de urennorm voor het zzp het best zien?

De makkelijkste manier om een goed idee te krijgen van de urennorm, is door door te nemen wat precies meetelt in de totstandkoming van de urennorm. Want uiteindelijk komt er meer kijken bij de urennorm dan dat de meeste ondernemers vooraf verwachten. Als zzp ben je gedurende het jaar al veel bezig met het bijhouden en registreren van uren en kilometers.

In de praktijk is het vooral belangrijk dat je beseft dat alle uren die bijdragen aan je onderneming, meegenomen mogen worden. Dat wil zeggen dat je;

 • Vakliteratuur
 • Cursussen
 • Opleidingen volgen
 • Netwerken
 • Marketing
 • Website onderhoud en creatie
 • Boekhouding
 • Acquisitie
 • En nog veel meer!

Een lijst die dus eindeloos door kan blijven gaan. Jij kunt zelf bepalen, zolang het bedrijfsmatige werkzaamheden zijn, wat er nog meer op deze lijst staat. Volgens diverse ondernemers is het halen van de urennorm als zzp hierdoor moeiteloos te doen. Het wordt pas echt lastig, als je met een vaste baan je werkzaamheden als ondernemer probeert te combineren.

Als zzp voor je urennorm bijhouden

De Belastingdienst vertrouwt je niet zomaar op je blauwe ogen dat jij je urennorm haalt. Daardoor verplicht de Belastingdienst om als zzp de gemaakte uren bij te houden. Hierdoor is de Belastingdienst in staat om de controleren of jij aan de urennorm van 1225 uur per jaar voldoet.

Je kunt je urennorm eenvoudig tracken door een urenregistratie bij te houden. Dit is met een agenda of excel-sheet mogelijk, maar kost natuurlijk veel werk. Veel slimmer is om een boekhoudprogramma te gebruiken om je uren in bij te houden. Zogeheten urenregistratie modules helpen je om eenvoudig alle gemaakte uren bij te houden. Je kunt de Belastingdienst dan moeiteloos laten zien welke uren je gemaakt hebt en zo heb je meteen voldaan aan de urennorm!

Voor alle zzp is de urenregistratiemodule van boekhoudprogramma’s voldoende om dit mee te doen. Het gemiddelde boekhoudprogramma doet dit door je een overzicht te bieden waar je per dag, week of maand de gemaakte uren kunt aangegeven. Doordat je de uren ook nog eens kunt specificeren, is het hierdoor eenvoudig de uren bijeen te brengen.

In principe zijn de meeste moderne boekhoudprogramma’s in staat om je hierbij te helpen. Afhankelijk van jouw precieze wensen, is er altijd wel een boekhoudprogramma dat een urenregistratiemodule heeft dat voldoende is om je urennorm volgens te laatste regelgeving te registreren.

Mijn favorieten? Dat zijn;

 • MoneyMonk
 • Rompslomp
 • Tellow
 • Moneybird

Vier boekhoudprogramma’s die bekend staan als een gebruiksvriendelijke manier voor het registreren van de uren. Mocht je jouw urennorm op een klassieke manier willen bijhouden, is dit nog altijd mogelijk met een excel-bestand of notitieboek. Of het ook zo handig is, hangt af van jouw precieze wensen. Het is op de lange termijn prettiger om dergelijke informatie digitaal te bewaren.

De beste boekhoudprogramma’s voor bijhouden urennorm

Je kunt dus uit een groot aantal boekhoudprogramma’s kiezen om je urennorm in bij te houden. Dat maakt het tot een eenvoudige manier om dit te doen. Vooral als je jouw boekhouding toch al ergens in moet bijhouden, is het wel zo fijn als dit gewoon in een boekhoudprogramma kan.

Daar vertel ik je graag meer over. Er zijn vier boekhoudprogramma’s die ik je van harte kan aanbevelen om als zzp je uren te registreren zodat je aan de Belastingdienst kunt laten zien dat je aan de urennorm voldoet. Dat zijn de volgende vier programma’s;

MoneyMonk

moneymonk boekhoudprogramma

MoneyMonk is een publiekslieveling en ook in mijn eerdere MoneyMonk review liet ik mij positief uit over het boekhoudprogramma dat al veel ondernemers voor zich heeft weten te winnen.

Urenregistratie is kinderwerk bij MoneyMonk, wat mede het gevolg is van de doelgroep van MoneyMonk. MoneyMonk richt zich hoofdzakelijk op zzp-ers waar het halen van de urennorm onderdeel is van het basispakket. MoneyMonk begrijpt dan ook maar al toe goed dat het op een gebruiksvriendelijke manier een urenregistratiemodule moet inrichten. Iets wat het als het aan mij ligt, perfect heeft gedaan.

Rompslomp

rompslomp

Een andere topspeler voor het bijhouden en registreren van de uren, is Rompslomp. Rompslomp is net als MoneyMonk zeer populair onder zzp-ers. Dat betekent dat Rompslomp ook net zoveel aandacht heeft besteed aan het ontwikkelen van een prettige manier om je urennorm in te tracken.

De module is eenvoudig ingericht zodat het altijd duidelijk is hoe je jouw uren kunt bijhouden. Er is zo min mogelijk gebruik gemaakt van afwijkende vormen en functies. Daardoor is de urenregistratie module van Rompslomp een van de beste.

Een handige nieuwe functie van Rompslomp is dat het ook mogelijk is om nu je uren aan een bedrag te koppelen. Hierdoor kun je op een net wat makkelijkere manier je omzet koppelen aan de gemaakte uren!

Tellow

tellow boekhoudprogramma voor zzp

Zoals iedere lezer van zelfboekhouden.com weet, is Tellow mijn favoriete boekhoudprogramma van dit moment. Het design van Tellow is volgens velen, waaronder ikzelf, onverslaanbaar. Dat is ook te zeggen van de stijlvol ontworpen urenregistratiemodule.

Wie de urennorm wilt bijhouden, doet dat bij Tellow in stijl. Vooral omdat je hoogstwaarschijnlijk regelmatig in de urenregistratie module te vinden zal zijn, is het wel zo prettig dat je bij Tellow weet dat je dit altijd op een mooie en prettige manier kunt blijven doen.

Moneybird

Moneybird

Betrouwbaarheid en functionaliteit voorop, dat is waar Moneybird sinds jaar en dag bekend om is. Het registreren van uren? Dat gaat net zo makkelijk bij het jonge Moneybird. Tijdens de proefperiode kun je voor je zelf ontdekken hoe gemakkelijk de urennorm te registreren is, simpelweg door je uren en dagen met elkaar te koppelen. Handig toch?

Gerelateerde artikelen

Meest gestelde vragen

Wat is een urenregistratiesysteem?

Een urenregistratiesysteem is een systeem of programma dat jou in staat stelt je gewerkte uren te registreren. Dit systeem is zowel voor jou als je opdrachtgever nuttig doordat jullie beiden inzicht hebben in de gemaakte uren.

Jij weet nu hoeveel uur jij aan je opdrachtgever moet factureren. Je opdrachtgever weet hoeveel uur er voor welke taken nodig is geweest. Daarnaast is het mogelijk de gewerkte uren te controleren doordat een urenregistratiesysteem zeer specifiek in te richten is.

In de meest simpele opzet, is een urenregistratiesysteem dus niet meer als een systeem waarmee je uren registreert. Of dat nu met het doel is om je gewerkte uren te registreren of de uren dat je onderweg bent.

Bekijk hier het overzicht van de beste urenregistratie apps

Waar moet een urenregistratie app aan voldoen?

Hoogstwaarschijnlijk heb je niet een heel uitgebreid urenregistratiesysteem nodig. Vooral als je een freelancer bent, heb je genoeg aan een systeem waarmee je registreert:
* Wanneer je hebt gewerkt
* Waar je aan hebt gewerkt
* Hoelang je hebt gewerkt
* Waar je hebt gewerkt
* Tegen welk tarief
* Of je hiervoor extra kosten hebt gemaakt (vervoerskosten, reiskosten, etc.)

Bekijk hier het overzicht van de beste urenregistratie apps

Wat kost een urenregistratie app?

De wat betere boekhoudprogramma’s hebben een urenregistratiesysteem inbegrepen. Hierdoor blijven de kosten van een urenregistratiesysteem met € 10 tot € 50 per maand beperkt.

Bekijk hier alle prijzen van de beste urenregistratie apps.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Urenregistratie Bijhouden?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten