Tellow Online Review 2024

Is Tellow hét boekhoudprogramma voor de ZZP’er? Lees het in ons onderzoek

Tellow richt zich specifiek op ZZP’ers die hun zakelijke administratie willen bijhouden, vanaf vaste maar ook zeker vanaf mobiele apparaten. Het bedrijf bestaat sinds 2015 en heeft als missie het bijhouden van de eigen administratie zo leuk mogelijk te maken. Dit doen ze door een totaalpakket aan te bieden voor eenmanszaken, inclusief alle aangiftes, bankkoppelingen, facturatie, uren- en rittenregistratie. Plus natuurlijk het verkrijgen van inzicht.

In deze review bekijk ik of Tellow dit daadwerkelijk waarmaakt met hun software en of het programma prettig werkt. Natuurlijk komen ook de kosten aan bod en de bijbehorende prijs-kwaliteitverhouding. Zo weet jij aan de hand van deze review of de software van Tellow jouw leven als ondernemer een beetje makkelijker kan maken.

Voor- en nadelen

Voordat ik overga op de review zelf, hier alvast de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje:

Pluspunten Tellow

  • Geschikt voor het indienen van de BTW- en IB-aangifte.

  • Gratis abonnement voor starters, inclusief een automatische bankkoppeling, facturatie, het verwerken van bonnen en meer.

  • Gratis Tellow betaalrekening mogelijk zonder vaste kosten.

  • Factuuropties zijn uitgebreid, inclusief het automatisch invullen van gegevens, factureren in het Engels en het opstellen van meerdere templates.

  • Gratis scan & herken (op basis van fair use) en een zeer goede mate van herkenning.

Minpunten Tellow

  • Software is niet geschikt voor MKB-bedrijven.

  • De live chat werkt niet naar behoren en supportverzoeken worden veelal pas na meerdere werkdagen beantwoord.

  • De mogelijkheden voor periodiek factureren zijn beperkt en op basis van een verzamelfactuur. Het online goedkeuren van offertes is niet mogelijk.

  • De rittenregistratie is geheel handmatig.

  • Geen externe koppelingen mogelijk.

Eenvoudig Boekhouden als ZZP’er? Tellow is nu gratis!

Expert score

Prijs / kwaliteit 4 sterren review
4,2
Slimme functies 4 sterren review
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review
4,2

Hoe is de software van Tellow getest?

Om boekhoudprogramma’s te beoordelen test ik deze in de praktijk. Dit is de beste manier om achter het gebruiksgemak te komen, waarbij ook eventuele gebreken duidelijk worden. In deze review komen alle functies aan bod, evenals de ervaring met de klantenservice, die van andere gebruikers en uiteraard de kosten. Kortom, alles wat je wil weten voordat je een betaalverplichting aan gaat.

Wil je meer weten over hoe het onderzoek tot stand is gekomen? Bekijk hier de complete onderzoeksmethode.

Wat kost Tellow?

De kosten bepalen grotendeels je keuze voor boekhoudsoftware en vooral als je een startende ondernemer bent wil je deze zo laag mogelijk houden. Toch is het belangrijk om te kiezen voor software met een goede prijs-kwaliteitverhouding, zodat je waar voor je geld ontvangt. Verderop in deze review belicht ik alle kosten uitgebreid, maar hier alvast een kort overzicht zodat je weet waar je aan toe bent.

Tellow biedt een gratis optie aan met behoorlijk wat functionaliteiten. Toch zullen de meeste ondernemers kiezen voor een betaald pakket, aangezien deze net wat meer mogelijkheden biedt. In totaal heb je de keuze uit drie betaalde abonnementen, die beginnen bij €14,99 per maand. Kies je voor een jaarabonnement dan ontvang je een behoorlijke korting. Het duurste pakket is enkel te verkrijgen als jaarabonnement en kost €69,99 per maand. Dit is inclusief de hulp van een boekhouder.

Alle vier de opties zijn met inbegrip van een betaalrekening van Tellow, maar uiteraard kun je ook een eigen zakelijke rekening integreren met de software. Hoe duurder het pakket dat je kiest, hoe meer mogelijkheden. Denk aan het indienen van de BTW-aangifte en het aantal facturen. Extra kosten komen vooral voor bij het gratis pakket, evenals voor betaalverzoeken. Later in deze review ga ik hier nog uitgebreid op in.

Belangrijkste punten van Tellow beoordeeld

Beoordeelde onderdelenConclusieExpert score
FunctionaliteitenVrijwel alle functies zijn aanwezig, enkel de rittenregistratie kan vele malen moderner.4,5 van de 5 sterren
GebruiksgemakDe software werkt erg intuïtief en is daardoor ook geschikt voor ondernemers zonder boekhoudkennis.5 van de 5 sterren
Mobiele appDe mobiele app beschikt over alle mogelijkheden en sluit aan op de look&feel van de desktop-software.5 van de 5 sterren
SchaalbaarheidDe software is enkel geschikt voor ZZP’ers en niet voor het beheren van meerdere administraties. Er zijn wel meerdere pakketten.3,5 van de 5 sterren
KoppelingenBankkoppelingen zijn er veel, maar het is niet mogelijk om externe apps te integreren.4 van de 5 sterren
SupportDe mate van support is afhankelijk van het gekozen pakket en niet alle gebruikers zijn te spreken over de geboden service.3 van de 5 sterren
PrijsDe abonnementen hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding, en bij een jaarabonnement ontvang je een mooie korting.4,5 van de 5 sterren
Expert scoreGoed4,2

Starten met Tellow

Starten met de software van Tellow is erg eenvoudig. Enkel door het invullen van je naam, e-mailadres en telefoonnummer kun je een gratis proefaccount aanmaken. Je kunt hierna meteen kennis maken met het programma. Het is zelfs niet nodig om je e-mailadres te bevestigen, want je kunt indien gewenst ook tijdelijk inloggen via een eenmalige code. Na het inloggen kom je op het dashboard terecht. Je hebt naast een account in het Nederlands, ook de mogelijkheid om voor de Engelse taal te kiezen. Je proefabonnement is onbeperkt, waarna je kunt kiezen voor een upgrade op ieder gewenst moment. Betaalgegevens hoef je pas in te vullen als je overgaat op een van de betaalde pakketten.

factuur versturen

Het dashboard heeft een lichte en moderne uitstraling. Toch wordt er veel gewerkt met pictogrammen en illustraties ter verduidelijking, zonder dat het onoverzichtelijk wordt. Je vindt op het dashboard informatie over de meest voorkomende handelingen en hoe je dit doet, notificaties, inzichten in bepaalde cijfers, faq, en een overzicht van recente transacties (als je jouw bankrekening hebt gekoppeld).

overzicht tellow

Er zijn meerdere menu’s te zien in het dashboard. Aan de linkerzijde vind je bovenin de meest voorkomende acties, zoals het maken van een factuur en het uploaden van een bon. Eronder bevindt zich het hoofdmenu, met alle functionaliteiten. Denk aan: bankieren, uitgaven, verkoop, belasting en meer. Er wordt gewerkt met duidelijke termen, zodat het ook voor beginnende gebruikers makkelijk is om met de software te werken. Bovenin vind je nog een klein menu, waar je de mogelijkheid hebt om je accountgegevens in te zien en te wijzigen. Rechtsonderin vind je tenslotte het helpcentrum, inclusief chatbot. Ik vond het wel wennen dat je deze enkel kunt minimaliseren door helemaal in de hoek op het “V-icoon te klikken.

tellow factuur maken

Het dashboard werkt prettig en ook de opbouw van de menu’s zorgt ervoor dat je niet lang hoeft te zoeken naar een specifieke functie. Het enige wat een beetje onlogisch is, is het menu dat “verstopt” zit onder het upgrade-icoon. Het is namelijk niet mogelijk om alle opties te testen via het proefabonnement, maar enkel de functies die beschikbaar zijn bij het gratis pakket. In dit menu kun je (bij een betaald abonnement) ook gebruikers toevoegen, kortingen ontvangen en je bedrijfsgegevens wijzigen.

Functies Tellow

Tijdens deze review van Tellow komen de belangrijkste functies aan bod die je als ZZP’er nodig hebt om je administratie te regelen. Onder het kopje “specifieke mogelijkheden” bespreek ik een aantal extra opties, waaronder de zakelijke Tellow bankrekening. Hieronder een overzicht van de functies die als eerste aan bod komen in deze review:

  • Automatische bankkoppeling
  • Facturatie
  • Inkoopfacturen, inclusief scan & herken
  • Belastingaangiften
  • Rapportages en inzichten

Transacties automatisch verwerken

Ik begin de review met het verwerken van transacties, wat het makkelijkste verloopt door het koppelen van je zakelijke bankrekening. Bij Tellow ontvang je bij ieder pakket een gratis zakelijke rekening die je kunt koppelen aan je administratie, maar je kunt ook een andere bankrekening koppelen. Beide opties vind je onder het menu-item “bankieren”.

Onder de optie “Open bankrekening” kun je een online Tellow rekening aanmaken, inclusief een virtuele betaalkaart. Via het menu-item “Transacties” kun je vervolgens deze bankrekening koppelen, wat wordt geregeld door Aiia; een partnerapplicatie. Naast het integreren van een Tellow rekening, is het mogelijk om een zakelijke rekening te koppelen van de Rabobank, ABN AMRO, ING Bank, Knab, bunq, Triodos, RegioBank, ASN Bank, SNS Bank, N26 en Revolut. Voor het koppelen wordt je altijd doorverwezen naar een aparte pagina. Vergeet tijdens het koppelen niet te kiezen voor de zakelijke/business-optie, aangezien veel banken zowel persoonlijke als zakelijke rekeningen verstrekken.

De automatische bankkoppeling maakt gebruik van PS2, waarbij de transacties vier keer per dag worden gesynchroniseerd. Vanwege de huidige wet- en regelgeving dien je iedere 90 dagen toestemming te geven, zodat de functie kan blijven doorlopen. In totaal is het mogelijk om vijf bankrekeningen te koppelen aan een Tellow-account.

bankkoppeling tellow

De eventuele extra kosten voor de bankkoppeling zijn onduidelijk. Als je ingelogd bent kun je vragen stellen aan de klantenservice via de chat, maar dit vond ik persoonlijk erg verwarrend. Je vindt hier namelijk ook de chatbot. Bij een vraag over de kosten was het automatisch gegenereerde antwoord niet voldoende en kun je via de optie “support” onderin het hoofdmenu een extra chatvenster openen. Ook hier dien je de vraag nogmaals aan de chatbot te stellen, maar kun je er vervolgens voor kiezen om de vraag door te sturen naar een medewerker. Je hebt echter wel veel geduld nodig, want in het algemeen ontvang je pas na meerdere werkdagen een antwoord op je vraag per e-mail. Er is dus geen werkende live-chat, zoals wel staat aangegeven op de site van Tellow.

instellingen tellow

Regelen van betalingen

Het maken van een factuur kan op twee manieren, via de “shortcut” bovenin het menu of via het menu item “facturen”. In beide gevallen kom je uiteindelijk bij hetzelfde scherm terecht. Het maken van een factuur in Tellow is overzichtelijk weergegeven. Inclusief een overzicht van nog te ontvangen bedragen en de voorlopige winst; een handig extraatje.

facturen overzicht

Iets dat ik persoonlijk erg prettig vind, is dat je tijdens het opmaken van de factuur ook de lay-out kunt aanpassen. Denk aan je bedrijfsgegevens en/of het uploaden van een logo. Bovenin vind je tevens de mogelijkheid om een factuur sjabloon te kiezen. Je kunt dus meerdere sjablonen aanmaken, wat handig is als je meerdere handelsnamen hebt en/of betaaltermijnen hanteert.

Een andere optie, die ik nog niet eerder ben tegengekomen, is het omzetten van de factuur naar het Engels met een enkele klik. Houd er rekening mee dat enkel de standaardgegevens worden vertaald, dus niet je persoonlijke aanvullende bericht.

factuur sturen in engels

Ook kun je de factuur alvast even bekijken, al is het overzicht erg klein en onleesbaar. Inzoomen in de interface zelf is niet mogelijk. Je kunt de afbeelding wel openen in een nieuw tabblad om in te zoomen, maar dit is behoorlijk omslachtig.

voorbeeld factuur

Het invullen van klantgegevens is eenvoudig en kan op basis van onder ander het KVK nummer of bedrijfsnaam. Zo hoef je dus zelf geen gegevens meer over te typen. Je kunt ook meteen aangeven of het om een particuliere (persoon) of zakelijke klant (bedrijf) gaat. Het enigste kleine nadeel, is dat je de contactgegevens van een toegevoegd contact niet via hetzelfde venster kunt aanpassen. Hiervoor dien je even naar het adresboek te gaan, waar je tevens een selectie vindt van je zakelijke en particuliere klanten. Vergeet niet om een factuur zelf tussentijds op te slaan, aangezien dit niet automatisch gebeurt.

crm tellow

Je bepaalt zelf welke gegevens op de factuur verschijnen. Je kunt het menu uitklappen, zodat je meer velden kunt invullen. Denk aan een onderwerp, het koppelen van je bankrekening en meer. Onderaan kun je indien gewenst tevens een bijlage toevoegen. Hier vind je ook de optie om de factuur op te slaan, te annuleren, definitief te maken of direct te versturen. Pas na het definitief maken wordt het factuurnummer gegenereerd, dat je eventueel kunt instellen via “factuurinstellingen”. Doe dit wel voordat je begint met het definitief maken van facturen in de software. De manier waarop is erg leuk gedaan en zeer gebruiksvriendelijk.

factuurnummers

Het verzenden van de factuur kan vanuit de software zelf, inclusief een betaalverzoek via iDEAL. Je vult zelf het e-mailadres in en je kunt ook aangeven dat het gaat om een herinnering of aanmaning. Als je te maken hebt met periodieke facturen, dan kun je dit doen door middel van een verzamelfactuur die je instelt op basis van weken of maanden. Helaas is dit enkel mogelijk voor facturatie na levering, een aandachtspunt om op te letten als je met abonnementen werkt.

Het maken van offertes gaat op vrijwel dezelfde wijze als facturen. Deze kun je eveneens direct verzenden, maar ook bewaren voor later. Je kan een offerte ook omzetten naar een factuur, waarna direct het factuurnummer wordt gegenereerd. De enige optie die ontbreekt is het online goedkeuren van offertes door de klant.

Verwerken van kostenposten

Naast het verwerken van verkoopfacturen, is het natuurlijk erg belangrijk om ook inkomende kosten in je administratie te verwerken. Je vindt deze optie in het hoofdmenu onder “uitgaven”, evenals bovenaan het menu als snelkoppeling. Hier vind je zowel het overzicht van alle inkoopbonnen- en facturen, evenals de mogelijkheid om een bon te uploaden.

inkoopfacturen met tellow

Bij de laatste optie doet scan & herken meteen zijn werk. Ik heb een buitenlandse bon geupload om deze functie meteen goed te testen. De belangrijkste gegevens worden perfect overgenomen, zoals het bedrag, de datum en zelfs het nummer van de bon. (Iets dat software van andere boekhoudprogramma’s zelden herkent). Je kunt eventuele missende gegevens makkelijk aanvullen, inclusief de bijbehorende categorie. Indien gewenst kun je tenslotte de bon resetten of boeken. Na het boeken kun je een betaalwijze of transactie toekennen, waarbij ook een contante betaling mogelijk is.

bonnetjes verwerken met tellow

Er is ook de mogelijkheid om alle bonnen te filteren. Dit kan wederom op twee manieren:  op status en op datum. Bij de laatste optie heb je de keuze uit een bepaalde periode of een eigen selectie.

tellow voor bonnetjes inscannen

Aangiften online regelen

Het berekenen van zowel de BTW- als IB-aangifte is mogelijk met de boekhoudsoftware van Tellow. Je vindt deze opties onder het menu-item “Belastingen”. Hierbij dien je wel rekening te houden dat de aangifte inkomstenbelasting alleen mogelijk is bij het duurste pakket, waar ik later in deze review verder op inga. Het is erg makkelijk om de BTW-aangifte zelf te controleren en te versturen, dankzij de overzichtelijkheid van het design.

aangifte btw met tellow
btw aangifte versturen naar belastingdienst

De financiële stand van zaken

Als ZZP’er wil je natuurlijk weten hoe je er zakelijk voor staat, wat mogelijk is via het menu-item “Rapportage”. Hier kun je verschillende soorten overzichten bekijken, resultaten filteren en afdrukken. De zoekbalk is het enige minpuntje, aangezien je bijvoorbeeld niet kunt zoeken op een bedrag of ander trefwoord. Onder instellingen vind je nog extra inzichten, en natuurlijk is ook op het dashboard een en ander aan handige informatie te vinden.

overzicht balans

De mobiele app

De Tellow mobiele app is te downloaden voor iOS en Android en de eerste keer log je in met je e-mailadres en wachtwoord (of via een eenmalige code). Hierna kan dit met je eigen pincode, of via Touch ID of Face ID. De uitstraling van de app is redelijk gelijk aan die van vaste apparaten, enkel iets minimalistischer. Het menu is vrijwel hetzelfde, zodat je niet lang hoeft te zoeken naar een specifieke functie.

Dankzij de “plus” knop kun je snel een factuur of bon toevoegen, waarbij het laatste natuurlijk erg handig is voor inkoop- en tankbonnetjes. Ook is het registreren van uren mogelijk, waarbij het alleen jammer is dat de app niet over een timer beschikt.

Wat echter wel behoorlijk tegenvalt, is de methode voor het bijhouden van ritten. Dit geschiedt via een rittenregistratie sheet, die je kunt downloaden en handmatig moet invullen om vervolgens te uploaden naar je administratie. Er is dus geen optie om dit te doen in combinatie met Google Maps, zoals wel het geval is bij onder andere Rompslomp en MoneyMonk. Iets dat ook niet mogelijk is via een partnerkoppeling.

mobiele app tellow

Gebruiksgemak en ervaringen van overige gebruikers

Persoonlijk ben ik erg te spreken over het gebruiksgemak van Tellow in het algemeen. De software heeft een zeer intuïtief design en het is niet lastig om erachter te komen hoe bepaalde functies werken. Hetzelfde geldt voor de mobiele app, waardoor het bijhouden van ritten naar mijn mening eigenlijk gewoon ontbreekt. Een ander verbeterpunt is de chatbot, hoewel het handig is voor het vinden van informatie over een specifieke functie, is de kennis die je kunt opvragen beperkt. Je dient je vraag duidelijk te stellen en je ontvangt vaak een standaard antwoord, als de informatie niet voorkomt in de kennisbank.

Tellow ontvangt van gebruikers niet zo’n goed cijfer, waarbij ik heb gekeken naar beoordelingen op onafhankelijke platformen. Op Trustpilot zijn er maar een tiental beoordelingen en ontvangt de software een onvoldoende (2,2 van de 5 sterren). En op Google Reviews is dit iets beter (3,7 van de 5 sterren), op basis van iets meer dan 100 reviews. Dit zijn naar mijn mening nog steeds erg weinig beoordelingen om goede conclusies te trekken, maar de dingen die meerdere keren worden genoemd zijn: “toch kosten in rekening brengen”, “trage support” en “telefonisch niet bereikbaar”. Sommige klanten zijn echter wel te spreken over de geboden ondersteuning, met opmerkingen als “goede mobiele app” en “goede service”.

De opstarthulp van Tellow heb ik als prettig ervaren. Tellow is een gebruikersvriendelijk boekhoudtool voor ZZp’ers wat grotendeels voor zich spreekt. Echter waren er een paar kleine dingen waar ik zelf niet goed uitkwam. Daar is de opstarthulp dan super handig voor.

Stijn uit Den Haag

Tellow is een ontzettend duidelijk en overzichtelijk platform. Ik werd gebeld om uitleg te krijgen over het programma, wat ik erg fijn vond. Ik ben zelf een beginnende ondernemer, en helemaal nieuw in het boekhouden. Tellow heeft me hier goed bij geholpen!

Puck uit Alkmaar

Na dat ik een account had aangemaakt werd ik een paar dagen later opgebeld of ze mij konden helpen met een introductie gesprek, super handig en een top service als het gaat om de customer journey.

Ook het gesprek zelf was super relaxed en de app doet echt bijna alles voor je, echt fascinerend!

Doris uit Den Brink

Tijdens mijn proefperiode kon ik een gratis bel-afspraak inplannen om de ins-en-outs van Tellow telefonisch te bespreken. Het gesprek was duidelijk, persoonlijk en leerzaam. Fijn om op die manier aan te slag te gaan met een nieuw jaar boekhouden, nog voordat je begint met je betaalde abonnement. Zeker de moeite waard om dit in te plannen. Ik vind het een leuke, unieke en persoonlijke dienst!

Paula uit Maastricht

Persoonlijke ervaring met de klantenservice

Informatie inwinnen kan bij Tellow op meerdere manieren. Uiteraard kun je vragen stellen aan de chatbot, waarna je vooral over de werking van functies duidelijke uitleg krijgt over hoe deze werken, inclusief nuttige afbeeldingen. Via de support-optie, helemaal onderin het hoofdmenu, kun je de kennisbank openen. Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen en diverse handleidingen, inclusief screenshots.

De andere methode om hulp te vragen is het gebruik van de chat, waarbij je sneller wordt geholpen als je voor een duurder abonnement kiest. Bij het proefabonnement moet je soms wel drie (werk)dagen wachten op een antwoord, ook als je deze via de “live chat” stelt. Indien je het duurste abonnement afsluit, kun je wel telefonisch contact opnemen met de klantenservice. Zelfs videobel afspraken zijn dan mogelijk en je mag ook onbeperkt advies vragen. Dit is natuurlijk erg prettig, maar het betekent ook dat je met een gratis of goedkoop abonnement erg lang moet wachten op een antwoord. Ook als het geen boekhoudkundige vragen zijn, maar inhoudelijke vragen over bijvoorbeeld je account of bepaalde kosten.

support tellow

Complete functielijst

Tellow werkt met verschillende pakketten, waarbij je meer functies en mogelijkheden ontvangt bij een duurder pakket. Hieronder de meest voorkomende functies, waarbij sommige opties bij het gratis pakket dus ontbreken of niet onbeperkt zijn.

  • Facturatie en offertes, inclusief meerdere sjablonen, verzamelfacturen en verzending
  • Bankkoppeling(en), via Aiia
  • BTW-aangifte, plus indienen en betalen
  • IB-aangifte (duurste pakket)
  • Urenregistratie
  • Scan & herken
  • Rapporten inzien
  • Zakelijke rekening
  • Tellow app (iOS en Android)

Is Tellow veilig online te gebruiken?

Vooral bij software voor gevoelige gegevens, is het belangrijk dat je kiest voor een betrouwbare en veilige aanbieder. De informatie over de veiligheid vind je in de footer van de site (onderaan de pagina). Hier staat bijvoorbeeld in duidelijke taal welke en hoe persoonsgegevens worden verwerkt, en wat voor soort cookies voor welke doeleinden worden ingezet. Het is echter jammer dat er geen speciale sectie is gewijd aan de online veiligheid van de software, aangezien de geboden informatie vooral duidt op de plichten van gebruikers en niet zozeer op de online veiligheidsmaatregelen die Tellow zelf treft. Dit is zeker een verbeterpunt en de onderneming kan onder andere een voorbeeld nemen aan e-Boekhouden.nl.

Pakketten en kosten

Tellow hanteert meerdere pakketten, inclusief een gratis optie. De hoeveelheid functies en ook de mate van verbruik loopt op als je een duurder pakket afneemt, iets dat ook geldt voor de contactmogelijkheden met de klantenservice. Vanwege het gratis abonnement, is de duur van het proefabonnement als het ware onbeperkt.

In totaal biedt Tellow drie betaalde pakketten aan, waarbij je korting tot 45% ontvangt als je kiest voor een jaar- in plaats van een maandabonnement. Het duurste abonnement is echter enkel beschikbaar als jaarabonnement. Alle abonnementen zijn inclusief een gratis zakelijke rekening van Tellow, plus een fysieke pinpas bij de betaalde pakketten.

Hoewel de meeste kosten vrij helder staan aangegeven, zijn er een aantal kosten die naar mijn mening toch iets duidelijker kunnen. Dit zijn onder andere de “fair use policy” voor het aantal bonnen en/of facturen, waarbij je extra gaat betalen als dit er meer dan 100 per maand zijn.

Iets anders om rekening mee te houden is dat de betaalrekening niet geschikt is voor een behoorlijk aantal activiteiten, waaronder bedrijven die zich bezighouden met crypto, dropshipping, online farmaceutica, gokken en meer. Het is aan te raden om dus eerst even na te kijken of jouw onderneming hier niet onder valt. Daarnaast betaal je wel als je een BV hebt in plaats van een eenmanszaak, evenals kosten voor overboekingen en transacties, die ik hieronder in een overzicht heb gezet. (Ook de betaalrekening van Tellow is op basis van fair use).

Pakketten Tellow:

PakketPrijsToelichting
GratisGratisExtra kosten voor facturen maken en versturen, bonnen scannen, verwerken en bewaren, en het automatisch inladen van transacties.
Basis€12,99 per maandEen aantal functies zijn gratis te proberen, maar niet onbeperkt.
Plus€22,99 per maandExtra gebruikers mogelijk.
Compleet€69,99 per maandInclusief boekhouder en IB-aangifte. Extra gebruikers mogelijk.

Optionele extra kosten:

Betaalverzoeken factuur:0,5% commissie + 0,29 per betaling, bij de twee duurste pakketten betaal je geen commissie

Kosten overboekingen en transacties:

SEPA incasso:€0,20 per stuk
Transactie:€0,20 per stuk
Basisprijs Swift overboeking:€1 per maand + €4 per maand aan Ponto
Apple Pay transactie:€10, alleen mogelijk bij het MKB Plus pakket

Specifieke mogelijkheden

Een specifieke mogelijkheid van Tellow is de betaalrekening, een optie die overigens ook Moneybird aanbiedt. Het voordeel is dat je er zeker van bent dat de integratie vlekkeloos verloopt. Met als nadeel dat je natuurlijk wel extra gebonden zit aan de boekhoudsoftware van Tellow, aangezien andere aanbieders geen koppeling voor deze bankrekening aanbieden. De kosten staan duidelijk vermeld, waarbij je als ZZP’er bespaart op de vaste kosten van een zakelijke rekening (aangezien deze gratis zijn).

Een andere mogelijkheid die Tellow aanbiedt, is het registreren van uren. Dit kan zowel via vaste apparaten als de Tellow app. Hoewel Tellow geen timer aanbiedt, is het wel mogelijk om uren te factureren aan klanten en bij te houden op projectbasis. Ook kun je als ZZP’er op deze manier je uren bijhouden voor het urencriterium.

Conclusie

Tellow heeft erg veel te bieden. De software is modern en een zeer goede keuze voor kleinere ZZP’ers. Wel dien je er rekening mee te houden dat er weinig koppelingen mogelijk zijn met partners, behalve dan met een zakelijke bankrekening. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de software te koppelen aan een rittenregistratiesysteem. De software zelf vond ik persoonlijk erg overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Je hoeft niet lang te zoeken naar een functie en ook voor de beginnende ondernemer zal dit veel tijd schelen.

Pluspunten zijn de verschillende pakketten, waarbij je ook de mogelijkheid hebt om te kiezen voor een pakket inclusief boekhouder en het indienen van de IB-aangifte. Nadelen zijn de extra kosten die soms ietwat onduidelijk zijn, en de beperkte mate van support bij het gratis en goedkoopste pakket.

Eenvoudig Boekhouden als ZZP’er? Tellow is nu gratis!

Expert score

Prijs / kwaliteit 4 sterren review
4,2
Slimme functies 4 sterren review
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review
4,2

Vergelijking alternatieve boekhoudsoftware voor ZZP’ers

Hoewel Tellow zeker een uitstekende keuze is voor bepaalde ondernemers, kan het zijn dat er software is die beter bij je past. Hieronder een drietal alternatieven, als je nog niet zeker weet of de boekhoudsoftware van Tellow de juiste keuze is voor jouw eenmanszaak.

PrijzenTellowRompslompe-Boekhouden.nlDigiBTW
Gratis proefversieOnbeperkt30 dagen14 dagen30 dagen
OpzegtermijnMaandelijksMaandelijksMaandelijksMaandelijks
Vanaf prijs per maand€ 12,99€ 25€ 9,95€ 12,50
Onbeperkte aantal facturen / boekingenGratisGratis€ 14,05Gratis
Scan & herkenGratisGratisGratisGratis
Bankkoppeling€ 5GratisGratis€ 4
BTW aangifte koppeling Belastingdienst€ 10GratisGratisGratis
Toegang boekhouder / accountantGratisGratisGratisGratis
Totaal prijs onbeperkt boekhouden + factureren€ 27,99€ 25€ 24€ 16,50
Extra administratieNiet mogelijk€ 10€ 5,95Niet mogelijk
Extra gebruikerGratis€ 3GratisGratis
Vergelijking prijzen boekhoudsoftware ZZP

e-Boekhouden.nl

Ik begin even met e-Boekhouden en vooral vanwege het gratis abonnement voor starters. Dit bespaart je een hoop kosten en ook de betaalde pakketten zijn voordelig geprijsd. Een verschil met Tellow is de uitstraling van de software, die bij e-Boekhouden namelijk een stuk minder modern is. Voordelen van e-Boekhouden zijn echter de gratis telefonische ondersteuning voor alle gebruikers (ook als je een gratis abonnement afneemt) en het gratis kunnen toevoegen van gebruikers. HIerdoor is e-Boekhouden tevens een slimme keuze voor ondernemers die willen groeien.

dashboard-e-boekhouden

Pluspunten e-Boekhouden.nl

  • Intuïtieve software met een groot aantal functies, waaronder een uren- en kilometerregistratie

  • De kosten zijn op basis van gebruik, met inbegrip van een onbeperkt aantal gebruikers ongeacht het pakket

  • Meerdere contactmogelijkheden en telefonische hulp is beschikbaar

  • Een erkende partner van de Nederlandse Belastingdienst, met een directe koppeling voor het doen van BTW-aangiften

  • Gratis abonnement van 15 maanden voor startende ondernemers, zonder beperkingen op het gebied van functionaliteiten

Minpunten e-Boekhouden.nl

  • Facturatie via Peppol is niet mogelijk

  • Bij meer dan 240 boekingen per jaar kom je automatisch terecht in het duurdere pakket en betaal je apart voor boekhouden en facturatie

  • Credits voor Mail en Herken dienen apart te worden aangeschaft en zijn alleen te koop in de vorm van bundels

  • Het beheren van projecten is alleen mogelijk via een koppeling, bijvoorbeeld met programma’s als Simplicate en Teamleader

  • Het koppelen van je bankrekening kost extra

Rompslomp

Een tweede alternatief is Rompslomp, waarbij de gebruiksvriendelijkheid van de software erg overeenkomt met dat van Tellow. Je hoeft dus geen enkele kennis te hebben van boekhouden, om met de software aan de slag te gaan. Ook qua prijs zitten de pakketten behoorlijk bij elkaar in de buurt. Het voordeel van Rompslomp is de rittenregistratie en de mogelijkheid om externe apps te koppelen, zoals apps voor het integreren van een webshop. Het nadeel is dat je met Rompslomp niet je IB-aangifte kunt indienen, wat uiteraard wel gewoon mogelijk is voor de BTW-aangifte.

boekhouding dashboard

Pluspunten Rompslomp

  • Eenvoudige software, waarbij gebruik is gemaakt van simpele termen. Rompslomp is geschikt voor nieuwe ondernemers zonder boekhoudervaring

  • Er zijn veel automatische koppelingen mogelijk met diverse Nederlandse banken en via de Wizard is het erg eenvoudig om deze te integreren. Je hebt ook de mogelijkheid om meerdere bankrekeningen te koppelen aan je Rompslomp administratie

  • De AI chatbot is erg handig als je een vraag hebt over de werking van de software of waar je een bepaalde optie kunt vinden. De technologie werkt erg goed en het bespaart je een hoop tijd, doordat je direct een antwoord krijgt

  • Zeer goede OCR software voor het automatisch scannen en herkennen van bonnen, die ook erg eenvoudig is in gebruik. Bij de boekhoudpakketten van Rompslomp zitten standaard een X-aantal gratis “scan & herkens” inbegrepen

  • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, met een pakket voor ZZP’ers en het MKB

Minpunten Rompslomp

  • Het is niet mogelijk om de klantenservice te bellen, maar je kunt wel een belafspraak inplannen. En hoewel de live chat goed werkt, is deze met gebruik van AI en is het niet mogelijk om met een medewerker van Rompslomp te chatten

  • Voor het indienen van de BTW aangifte dien je eerst een verificatiebrief aan te vragen, die per post wordt verstuurd. Dit kost dus even wat tijd. Daarnaast is het niet mogelijk om de IB aangifte in te dienen via Rompslomp

  • Het financiële overzicht is wat beperkt en kan een stuk beter. Vooral het niet kunnen filteren op een specifieke periode, maakt het lastig om voldoende inzicht te krijgen. Bij het exporteren kun je wel een periode aangeven

  • Het kleurgebruik van de mobiele app kan beter, aangezien niet alle details even goed leesbaar zijn

DigiBTW

Tenslotte DigiBTW, een programma dat zich ook echt richt op ZZP’ers. Ze bieden vrijwel hetzelfde concept aan als Tellow, met een optie om de IB-aangifte uit handen te geven aan een deskundige. Het verschil is echter dat je hiervoor eenmalig een extra bedrag betaalt, wat dus juist voordeliger of juist nadeliger kan zijn afhankelijk van het Tellow pakket dat je nodig hebt. DigiBTW hanteert in tegenstelling tot Tellow één enkel pakket met een zeer betaalbare prijs, terwijl de software net als Tellow overzichtelijk en duidelijk in gebruik is.

dashboard

Pluspunten DigiBTW

  • Een complete facturatie- en boekhoudoplossing, inclusief de mogelijkheid om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen

  • Ontzettend veel bankkoppelingen mogelijk, via Ponto. (Houd wel rekening met een meerprijs)

  • Zeer professionele en hulpvaardige klantenservice. De medewerkers van DigiBTW reageren snel op berichten en zijn ook telefonisch bereikbaar

  • Gratis proefabonnement en facturatie pakket, om met de software kennis te maken

  • Zeer makkelijk in gebruik. Je hebt geen boekhoudkennis nodig en er is maar een kleine leercurve

Minpunten DigiBTW

  • DigiBTW richt zich echt op starters, waardoor de software niet geschikt is voor het MKB

  • Geen scan & herken optie, voor het automatisch verwerken inkoopfacturen en losse bonnen

  • Buiten een aantal basis koppelingen, is het integreren van externe apps (zoals een webshop) niet mogelijk

  • Het indienen van de IB aangifte kost extra, evenals de automatisch bankkoppeling

FunctiesTellowRompslompe-Boekhouden.nlDigiBTW
BTW overzicht
BTW verlegd factureren
Electronische BTW aangifte
Elektronische aangifte inkomstenbelasting
Factureren in eigen huisstijl
IDEAL koppeling
Periodieke facturen / abonnementen
Digitaal archief
Peppol facturatie
Scan & herken
Aanmaningen versturen
Automatische bankkoppeling
Mobiele app (IOS/Android)
Vreemde valuta
ICP opgave
Debiteurenbeheer
Offertes
CRM systeem
Urenregistratie
Kilometerregistratie
Ledenadministratie
Vergelijking functies boekhoudsoftware ZZP

Veel gestelde vragen over Tellow

Sinds het plaatsen van de Tellow review heb ik veel vragen over het boekhoudprogramma en specifieke zaken gehad. De belangrijkste vragen zijn hieronder met mijn antwoord te vinden.

Wat kost Tellow?

De kosten van Tellow lopen behoorlijk uiteen en zijn echt afhankelijk van het gekozen pakket. Ze bieden een gratis pakket aan, maar ook een optie inclusief boekhouder en IB-aangifte. In deze review lees je precies wat de kosten zijn voor iedere mogelijkheid, waarbij ik ook extra en optionele kosten benoem.

Kan ik Tellow gratis gebruiken?

Ja. Niet alleen starters, maar ook gevestigde ondernemers kunnen gratis gebruikmaken van de Tellow software. Je kunt dit vergelijken met een gratis onbeperkt proefabonnement, waarbij je wel rekening moet houden dat je voor betaalde opties moet betalen. In deze review lees je precies wat de functies en kosten zijn van dit online boekhoudprogramma voor ZZP’ers.

Is Tellow gebruiksvriendelijk?

Ik heb de boekhoud- en facturatie software van Tellow uitgebreid getest en de software is erg gebruiksvriendelijk. Ook gebruikers zonder boekhoudkundige kennis kunnen ermee aan de slag.

Is Tellow geschikt voor het MKB?

Tellow richt zich vooral op ZZP’ers, waardoor er naar mijn mening betere keuzes zijn voor ondernemers met een MKB-bedrijf. Op mijn site zelfboekhouden.com heb ik vrijwel alle Nederlandse aanbieders van boekhoudsoftware beoordeeld, zodat je op basis van deze informatie de juiste keuze kunt maken voor jouw onderneming.

Heeft Tellow een goede klantenservice?

De mate van support verschilt per gekozen abonnement. Vooral bij de twee duurste pakketten ontvang je een snelle klantenservice en meerdere contactmogelijkheden. Bij het gratis pakket duurt het helaas veel langer voordat je antwoord krijgt op je vragen.

Welk programma is beter, DigiBTW of Tellow?

Beide programma’s zijn erg gebruiksvriendelijk en modern. De beste manier om de juiste keuze te maken voor jouw eenmanszaak, is door mijn reviews over deze aanbieders te lezen, en de belangrijkste voor- en nadelen met elkaar te vergelijken.

Kan ik met Tellow meerdere administraties beheren?

Nee. Tellow richt zich echt op ZZP’ers en is niet geschikt voor het beheren van meerdere administraties. Op zelfboekhouden.com vind je reviews van aanbieders die wel online software aanbieden voor MKB-bedrijven.

Biedt Tellow korting aan?

Ja, als je kiest voor een jaar- in plaats van een maandabonnement kan de korting oplopen tot 45%.

Met welk boekhoudprogramma kan ik de IB-aangifte indienen?

Tellow is een aanbieder die het mogelijk maakt om ook de IB-aangifte in te dienen als eenmanszaak. In deze review lees je precies hoe dit werkt en wat de kosten zijn. 

Wat is Tellow?

Tellow is een Nederlandse aanbieder van boekhoudsoftware. De onderneming heeft als missie om ZZP’ers te helpen bij het beheren van hun zakelijke boekhouding.

Gerelateerde artikelen

e-Boekhouden.nl review | Mijn ervaringen

e-Boekhouden review: e-Boekhouden is volgens veel reviews de beste optie voor starters en ZZP. We bespreken: kosten, funties en ervaringen

Exact Online review | Ervaringen en Kosten

De ervaringen met Exact Online zijn bij een groeiend deel van de gebruikers negatief. We onderzoeken en bespreken beide kampen in onze Exact Online review.

Beste Boekhoudsoftware 2024? | Top 10 Ruim 12 maanden Getest

Welke boekhoudsoftware is wél het geld waard? 100+ programma’s zijn een jaar getest. Ontdek direct welke boekhoudsoftware het best is getest.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tellow is nu gratis voor alle ondernemers!