Rompslomp vs Moneybird

Wie heeft het beste boekhoudpakket?

Rompslomp en Moneybird worden door veel ondernemers als boekhoudprogramma’s overwogen. Beide programma’s lijken sterk op elkaar waardoor de keuze al snel ingewikkeld wordt. Zowel Rompslomp als Moneybird zijn specifiek ontwikkeld voor eenmanszaken. Alhoewel het mogelijk is om als BV je boekhouding in een van deze twee programma’s te doen, wordt dit niet geadviseerd. Dat komt doordat de meeste functies specifiek voor eenmanszaken geoptimaliseerd is.

Op veel vlakken ontlopen de boekhoudprogramma’s elkaar niet. Mede daardoor is een vergelijking tussen Rompslomp en Moneybird een van de meest gevraagde onderzoeken in mijn inbox van de afgelopen twee jaar. Na lang wikken en wegen heb ik besloten beide programma’s naast elkaar te leggen. Doordat diverse van mijn klanten van ofwel Rompslomp of Moneybird gebruik maken, ken ik de functionaliteiten uit mijn hoofd. In de praktijk betekent dit dat je een realistische vergelijking krijgt van twee van de misschien wel populairste boekhoudprogramma’s.

rompslomp

 

 • Factureren met betaallink
 • Onbeperkt factureren en offertes
 • Incl. Rompslomp app

€ 5,- per maand

Klik hier voor meer informatie

Moneybird

 

 • Rittenregistratie met de app
 • Onkosten beheren
 • Urenregistratie met de app

€ 12,- per maand

Klik hier voor meer informatie

Per functie leg ik Rompslomp en Moneybird naast elkaar zodat je zo’n goed mogelijk idee van het beste boekhoudprogramma per gebruik krijgt. Mocht je na het lezen van mijn Rompslomp vs. Moneybird review nog vragen hebben, beantwoord ik ze graag in de reacties.

Inhoudsopgave

Kosten en boekhoudpakketten

Alhoewel ik altijd herhaal dat het nooit om de kosten mag gaan, is het voor veel ondernemers het eerste waar ze bij een boekhoudprogramma naar kijken. Het spreekt voor zich dat normaliter duurdere boekhoudprogramma’s ook beter zijn. Vaste lezers van zelfboekhouden.com weten echter dat dit lang niet het geval hoeft te zijn. De állergoedkoopste boekhoudprogramma’s zijn daarentegen vaak wel minder kwalitatief dan programma’s met een gemiddelde prijs.

Bij de vergelijking van Moneybird vs. Rompslomp is het niet mogelijk om zwart-wit de pakketten en prijzen met elkaar te vergelijken. De pakketten lopen namelijk sterk uiteen. Laten we daarom eerst de individuele pakketten en prijzen bekijken.

Rompslomp pakketten en kosten

Bij Rompslomp kom je drie verschillende pakketten tegen die ook weer tegen verschillende prijzen af te nemen zijn. Als een van de weinige boekhoudprogramma’s kun je Rompslomp onbeperkt gratis gebruiken voor het maken van offertes en facturen. Je kunt zelfs binnen dit gratis pakket een logo en huisstijl voor je factuur kiezen. Tot op heden is er geen andere boekhoudsoftware beschikbaar waarbij je dit gratis zonder beperkingen kunt doen.

De drie betaalde pakketten van Rompslomp zijn als volgt:

rompslomp

Rompslomp Plus – € 5 per maand (16 procent korting bij jaarlijkse betaling)

 • Facturen vanuit Rompslomp via email versturen
 • Ritten- en urenregistratie
 • Alle soorten uitgaven inboeken

Rompslomp Pro – € 15 per maand (16 procent korting bij jaarlijkse betaling)

 • Btw-overzicht voor de btw-aangifte
 • Balans
 • Winst- en verliesrekening

Rompslomp Premium – € 25 per maand (16 procent korting bij jaarlijkse betaling)

 • Periodieke facturen
 • Abonnementen
 • SEPA-incasso’s
 • Digitaal ondertekenen
 • Meerdere boekhoudingen
 • Onbeperkt gebruikers

Het scheelt dus ook nog eens behoorlijk in de kosten als je bij Rompslomp voor jaarlijkse betaling kiest.

Moneybird pakketten en kosten

Op sommige momenten lijkt het wel alsof Rompslomp en Moneybird elkaar nauw in de gaten houden. Laatstgenoemde heeft namelijk ook drie pakketten. De inhoud van de pakketten is daarentegen bij lange na niet met elkaar te vergelijken. Waar bij Moneybird 90 procent van de gebruikers voldoende heeft aan het kleinste pakket, doe je er bij Rompslomp goed aan om het Pro of Premium pakket te nemen.

Momenteel kun je bij Moneybird kiezen uit de drie volgende pakketten:

Moneybird boekhoudpakket

€ 12 per maand

Binnen het kleinste pakket van Moneybird kun je meteen al van alle functionaliteiten gebruik maken. Het belangrijkste verschil met grotere pakketten is dat je niet meer dan 20 banktransacties per maand mag verwerken. Verder kun je:

 • Onbeperkt facturen versturen
 • Offertes onbeperkt versturen
 • Onbeperkt documenten verwerken
 • Onbeperkt uren verwerken

€ 21 per maand

Dit pakket kan precies hetzelfde als het € 12 per maand pakket. Het enige verschil is dat je nu 50 banktransacties in plaats van 20 kunt verwerken. Verder zijn de functionaliteiten precies hetzelfde.

€ 30 per maand

Dit pakket kan precies hetzelfde als het € 12 en € 21 per maand pakket. Het enige verschil is dat je nu onbeperkt banktransacties in plaats van 20 of 50 kunt verwerken. Verder zijn de functionaliteiten precies hetzelfde.

Gratis pakket tot drie facturen

Ook Moneybird is een van de weinige boekhoudprogramma’s waar je een gratis pakket kunt gebruiken. Vs Rompslomp gaat het hier jammer genoeg om een zeer beperkt gratis pakket. Met het gratis pakket van Moneybird kun je maximaal drie verkoopfacturen en drie inkomende facturen verwerken. Ook mag je niet meer dan 20 uren per maand registreren. Vooralsnog is er een manier om meer facturen te kunnen versturen, namelijk door de mobiele app te gebruiken. De verwachting is dat dit nog maar even mogelijk is.

Moneybird is duurder, maar meer functies

Het eerste wat natuurlijk opvalt is dat je bij Rompslomp een relatief uitgebreid gratis pakket hebt. Je kunt onbeperkt facturen sturen en inboeken. Dit is bij Moneybird tot slechts drie facturen per maand mogelijk. Dit betekent in de praktijk dat er vrijwel geen ondernemers zullen zijn die echt wat met de gratis variant van Moneybird kunnen doen. Veel ondernemers zullen juist wel in het begin met Rompslomp rond kunnen komen. Daar zit weliswaar de voorwaarde bij dat je handmatig je aangifte doet. Dit kan bij Rompslomp pas vanaf het Pro-pakket.

Wie meer dan het gratis pakket van Rompslomp nodig heeft, moet hoogstwaarschijnlijk al snel ombuigen naar Moneybird. Tenminste, als het doel is zoveel mogelijk voor de laagste prijs te krijgen. Wat je bij Moneybird aan functies krijgt binnen het € 12 pakket, krijg je bij Rompslomp pas als je op een pakket van € 15 per maand of meer inschrijft. Waar op het eerste gezicht Rompslomp goedkoper lijkt doordat het vanaf € 5 per maand al een boekhoudpakket heeft, ben je in werkelijkheid duurder uit. Dit komt omdat een functionaliteit als btw-overzicht, dat je toch echt nodig hebt om je btw-aangifte te doen, pas bij Rompslomp mogelijk is als je minstens € 15 per maand voor het Pro-pakket betaald. In dat geval ben je dus duurder uit dan bij Moneybird.

Op prijs dus een verrassende winnaar in de strijd Rompslomp vs. Moneybird.

Gebruiksgemak

rompslomp boekhoudapp

Beide programma’s begrijpen maar al te goed dat hun doelgroep, zzp-ers, weinig tijd heeft. Het ontwerpen van een omgeving waarbij gebruiksgemak vooropstaat is dan ook bij zowel Rompslomp als Moneybird prioriteit. Door de jaren heen heb ik bij mijn klanten de vormgeving van de twee programma’s continu zien veranderen. Zowel Rompslomp als Moneybird heeft de omgeving constant verfijnd waardoor de huidige versies tot de meest gebruiksvriendelijke gerekend kunnen worden.

Maar wat als we Rompslomp en Moneybird op het gebied van gebruiksvriendelijkheid naast elkaar plaatsen? Dan hebben we twee grootmachten die elkaar op dit vlak nauwelijks lijken te ontlopen.

Rompslomp

Een wandeling door het systeem van Rompslomp voelt als een genot. Ik heb in het verleden boekhoudprogramma’s mogen reviewen als Visma eAccounting en Twinfield die gebruiksvriendelijkheid absoluut niet op de eerste plek hadden staan. Daar was het normaal om voor langere tijd op zoek te gaan naar functionaliteiten die keer op keer verstopt waren. Na lang graven kwam je dan eindelijk eens de functie tegen die je nodig had. Bij Rompslomp is dat verre van het geval. Alle functionaliteiten lijken logisch aan elkaar verbonden te zijn.

Het overzichtelijke menu dat door Rompslomp ontworpen is, staat voor de bewegwijzering naar de verschillende functies. Je kunt in dit menu de meest gebruikte functies vinden. Denk dan onder andere aan facturen, rapporten en natuurlijk ook al je contacten. Kleinere functionaliteiten, zoals urenregistratie en offertes, zijn onderliggend aan de functies te vinden. Hierdoor ben je in een kwestie van minuten bij de functie die je nodig hebt aangekomen.

Moneybird

Moneybird komt op dit vlak wel heel sterk uit de verf. Vanaf het moment dat je bij Moneybird inlogt, kom je in het overzichtelijke dashboard terecht. Dit dashboard geeft op een prettige manier weer wat er allemaal gedaan moet worden. Op basis van jouw instellingen, kun je het dashboard vormgeven zodat het op jouw wensen aansluit. Zo kun je onder andere doelen instellen en taken automatisch laten weergeven. Ook wordt op duidelijke manier weergegeven welke taken er allemaal nog openstaan zoals het doen van je btw-aangifte of het verwerken van openstaande facturen.

In het menu van Moneybird kun je vervolgens gemakkelijk navigeren naar andere functies zoals facturen, offertes, contacten, uren en rapporten. 90 procent van de tijd zijn dit de enige functies die je nodig hebt. Daardoor heb je binnen enkele seconden altijd de pagina voor je die je nodig hebt.

De desbetreffende pagina’s zijn ieder op hun eigen manier ingericht. Er is overduidelijk gedacht aan de structuur die hierbij het best bij past. De facturenpagina kent een handige opsomming van alle facturen met een label van de huidige status. Rapportagepagina’s hebben een overzicht van de verschillende rapportages die je kunt raadplegen. Door op een van deze rapportages te klikken, kun je direct de rapportages inzien.

Moneybird vs. Rompslomp: wie is gebruiksvriendelijker?

Dit is een van de lastigere onderdelen om een winnaar te kiezen. Beide systemen zijn zeer gebruiksvriendelijk. Een belangrijk verschil is dat ze op ietwat verschillende manieren gebruiksvriendelijk zijn. De vormgeving is niet te vergelijken. Dat komt doordat stilistisch gezien de boekhoudprogramma’s waarschijnlijk een net wat ander type ondernemer aanspreken.

Moneybird komt wat jonger en hipper over doordat het een minimalistische, intuïtieve omgeving heeft. Zoveel mogelijk ‘bloat’ is weggehaald zodat het gemakkelijk is om dat te vinden wat je nodig hebt. Daarnaast is zoveel mogelijk bij Moneybird samengevoegd.

Bij Rompslomp heb je juist grote menu’s waar alle functies in één keer weergegeven worden. Dit is bij Moneybird op geen manier mogelijk. Het is een stuk minder minimalistisch en op een andere manier dan Moneybird overzichtelijk. Wel kun je net zo eenvoudig je weg in Rompslomp vinden. Op dit onderdeel is het dus echt een kwestie van smaak. Zowel Moneybird als Rompslomp is zeer gebruiksvriendelijk.

Slimme functies

Als er een onderdeel is waar Rompslomp zich de komende jaren kan verbeteren, is dat op het vlak van slimme functionaliteiten. Je kunt er niet omheen dat Rompslomp een jonger programma is met een minder krachtig team van ontwikkelaars. Alhoewel aan de voorkant het boekhoudprogramma slim overkomt, ontbreken in vergelijking met andere moderne boekhoudsoftware enkele innovatieve functies.

Rompslomp

Dat wil niet zeggen dat geen van de moderne functies bij Rompslomp aanwezig is. Zo kun je bij Rompslomp, weliswaar pas vanaf het Pro-pakket, je facturen via iDEAL laten betalen. Bij het opmaken van je factuur kun je automatisch aangeven dat betalen via iDEAL mogelijk is en dit in de factuuremail meesturen.

Een andere innovatieve functie die bij Rompslomp aanwezig is en bij veel andere boekhoudsoftware niet, is het digitaal ondertekenen van offertes. Tot op heden zijn er weinig voorbeelden van boekhoudsoftware waar je een offerte digitaal in de software kunt laten ondertekenen. Deze functie is wel bij Rompslomp aanwezig.

Een van de belangrijkste moderne functies is het kunnen scannen en herkennen van bonnetjes. Je kunt bij Rompslomp deze functionaliteit activeren. Gek genoeg kan dit pas als je een module van € 5 per maand activeert. Zelfs bij het duurste Rompslomp pakket van € 25 per maand moet je dus deze module alsnog activeren.

Ook banktransacties kun je alleen automatisch importeren van een zakelijke rekening als je een module van € 5 per maand activeert. Als je dus scan en herken én een bankkoppeling aan je boekhoudprogramma wilt toevoegen, zit je op € 35 per maand als je het grootste pakket van Rompslomp neemt. De kosten kunnen dus onverwachts snel oplopen als je van Rompslomp gebruik maakt.

Moneybird

Moneybird is een van de slimste boekhoudprogramma’s van dit moment. Dat is het lang niet altijd geweest. Door de jaren heen zijn er heel wat nieuwe functies bijgekomen waardoor het aanzienlijk effectiever voor ondernemers geworden is. Het grote verschil zit in de functies die tussen 2019 en 2021 aan Moneybird zijn toegevoegd.

Een goed voorbeeld hiervan is de elektronische btw-aangifte. Na verificatie met de Belastingdienst kun je Moneybird direct koppelen aan het systeem van de Belastingdienst. Vervolgens kun je als je jouw boekhouding op orde hebt en je klaar bent om aan de btw-aangifte te beginnen, dit vanuit Moneybird direct doen. Met enkele klikken vult Moneybird in het systeem van de Belastingdienst de verschillende gegevens in. Hierdoor kun je in nog geen minuut met Moneybird je btw-aangifte doen.

Banktransacties direct importeren vanuit een zakelijke rekening? Dat is met Moneybird mogelijk. Je kunt in het goedkoopste pakket met 20 banktransacties per maand beginnen. Deze worden automatisch gekoppeld aan facturen (zowel inkomend als uitgaand). Bij grotere pakketten kun je tot een onbeperkt aantal banktransacties verwerken. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat het niet meer nodig is om handmatig transacties na te kijken. Deze worden automatisch met de openstaande facturen verwerkt.

Moneybird is drie stappen verder als het op slimme functies aankomt

Je kunt er niet omheen: Moneybird heeft betere slimme functies die al bij het kleinste pakket a € 12 per maand inbegrepen zijn. Waar je bij Rompslomp op een abonnement van € 35 per maand uitkomt als je van alle slimme functies gebruik wilt maken blijft het bij Moneybird betaalbaar.

De enige slimme functie die Rompslomp wel heeft die bij Moneybird ontbreekt, is het digitaal ondertekenen van facturen. In de praktijk lijkt dit echter voor veel ondernemers niet een hele belangrijke functie te zijn, aangezien ik weinig klanten heb die van deze functie bij Rompslomp gebruik maken.

Inzicht in je bedrijf

Uiteindelijk kent een boekhoudprogramma twee doelen. Het moet ervoor zorgen dat je jouw boekhouding volgens de regels van de Belastingdienst kunt administreren. Daarnaast dient het je voldoende inzicht te geven in de resultaten en gezondheid van je bedrijf. Op basis van je boekhouding moet het mogelijk zijn je complete bedrijf financieel te kunnen begrijpen.

Zowel Moneybird als Rompslomp bieden uitstekende overzichten die op ieder moment te raadplegen zijn. Realtime worden deze overzichten bijgewerkt met de laatste cijfers. Hierdoor hoef je nooit te wachten totdat een boekhouder de cijfers bijwerkt. Wanneer jij wilt weten wat je huidige winst is, kun je dat met een paar klikken ontdekken.

De rapportages zijn aan de kant van Moneybird weliswaar wat minder overzichtelijk dan bij Rompslomp. Moneybird geeft klanten uitsluitend de kans om van numerieke overzichten gebruik te maken zoals een winst- en verliesrekening en balans.

Rompslomp geeft daarentegen ook de mogelijkheid voor haar klanten om grafieken op basis van de administratie te genereren. Deze grafieken zijn beter in staat om het verloop van de resultaten weer te geven dan een numerieke rapportage.

Conclusie Moneybird vs. Rompslomp

Op veel vlakken ontlopen Rompslomp en Moneybird elkaar niet. Dat wil niet zeggen dat ze precies gelijk zijn. Moneybird is alles bij elkaar genomen voor het geld een beter boekhoudprogramma. Voor zowel kleine als grote eenmanszaken ben je met Moneybird goedkoper uit zonder dat je naar een duurder pakket hoeft op te waarderen. Bij Rompslomp is dat wel nodig. Daarnaast ontbreken bij Rompslomp verschillende slimme functies die bij Moneybird wel aanwezig zijn. Dat terwijl, nogmaals, Moneybird goedkoper is dan Rompslomp.

rompslomp prijzen

Meestgestelde vragen

Hoeveel kost het boekhoudpakket Rompslomp?

Het boekhoudpakket Rompslomp kost vanaf € 5,- per maand. Je kan dan gebruik maken van de volgende functies:

– Facturen vanuit Rompslomp via email versturen
– Ritten- en urenregistratie
– Alle soorten uitgaven boeken

Klik hier voor meer informatie

Hoeveel kost het boekhoudpakket Moneybird?

Het boekhoudpakket Moneybird kost vanaf € 12 per maand. Je kan dan gebruik maken van de volgende functies:

– Onbeperkt facturen versturen
– Offertes onbeperkt versturen
– Onbeperkt documenten verwerken
– Onbeperkt uren verwerken

Klik hier voor meer informatie

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten