Relatiebeheer Software top 7 + Uitleg van programma

relatiebeheer software

Relatiebeheer speelt zelfs bij de meest traditionele bedrijven een rol. Wanneer een organisatie de zaken op orde heeft, is het veelal relatiebeheer waarmee de omzet binnen het netwerk wordt gemaximaliseerd. Door dicht op de relaties te zitten, wordt het volledige potentieel benut. De laatste twintig jaar is het software waarmee relatiebeheer de weg omhoog heeft ingezet. Want met relatiebeheer software is het beheren van relaties makkelijker dan ooit.

In mijn werk als boekhouder adviseer ik mijn klanten niet alleen op het gebied van boekhoudsoftware. Ik vertel ze ook over de mogelijkheden om klant- en relatiebeheer naar een hoger niveau te tillen. Dat doe ik altijd met een vast lijstje programma’s waaruit klanten kunnen kiezen. Daarbij is dus al een selectie gemaakt waardoor er een lijstje overblijft met uiteenlopende opties.

Dat zijn de volgende relatiebeheer programma’s:

 • Zendesk
 • Monday
 • Salesforce
 • Exact
 • Silvasoft
 • Tribe CRM
 • AFAS

Binnen dit lijstje zijn er natuurlijk wat favorieten. Dit artikel vertelt je precies wat ik normaal tegen mijn klanten over relatiebeheer software vertel. Ik ben benieuwd welke conclusies jij trekt.

Wat is relatiebeheer software?

Relatiebeheer software is een programma waarmee je relaties, contacten en klanten kunt beheren. Ieder bedrijf heeft een groot aantal contacten, waarbij veelal een onderverdeling te maken is van onder andere klanten, partners (leveranciers, aannemers etc) en instanties (Belastingdienst, UWV etc.).

Het is voor een bedrijf cruciaal om een programma te hebben waar alle contacten in te vinden zijn. Denk aan een klassieke Rolodex, maar dan online. Met een klein aantal contacten, heeft zoiets kleins als een Rolodex nog altijd zijn functie. Maar zowel het enorme aantal nieuwe functies van relatiebeheer software als het verschil dat het bij grote bedrijven kan maken, is genoeg reden om voor het beheer volledig digitaal te gaan.

Want waar relatiebeheer op papier (bijvoorbeeld middels een Rolodex) niet slim is, is relatiebeheer software dat wel. Dat komt doordat het mogelijk is om andere software met relatiebeheer te koppelen en data te onttrekken uit de actieve relaties. Een groot verschil waar bedrijven hun voordeel uit kunnen halen.

De voordelen van relatiebeheer software

Gaandeweg dit artikel waar de beste relatiebeheer programma’s in besproken worden, wordt duidelijk wat de voordelen per programma zijn. Dat zijn er namelijk heel wat meer dan dat ik hier met je bespreek. Veel voordelen zullen specifiek op jouw bedrijf van toepassing zijn. Ook zijn er voordelen die voor jou niet relevant zijn.

De belangrijkste voordelen van relatiebeheer software zijn:

 • Overal ter wereld te gebruiken, ook vanaf smartphones
 • Meer inzicht in je relaties
 • Koppelen met andere software
 • Meer datapunten toewijzen aan relaties
 • Veilig opgeborgen in de cloud
 • Beter klantcontact door herinneringen en notities

Dit is slecht een kleine greep uit het grote aantal voordelen dat met de juiste software gerealiseerd kan worden. Daarbij is het van belang dat wel van kwalitatieve software gebruik wordt gemaakt. De volgende zeven relatiebeheer programma’s zijn wat mij betreft de beste van dit moment.

Zendesk

zendesk relatiebeheer software

De relatiebeheer software van Zendesk wordt over de hele wereld gebruikt. Voor zowel salesteams als andere afdelingen heeft Zendesk alles in huis. Dit om de productiviteit van afdelingen en het stroomlijnen van processen actief te verbeteren.

Voor wie tot voor kort onbekend was met relatiebeheer software, staat met Zendesk wat te wachten. Je neemt meteen een diepe duik in de vele functies die met Zendesk beschikbaar worden gemaakt.

Bedrijven voeren tegenwoordig een groot deel van de communicatie middels email. Ook het contact met klanten gaat via dit kanaal. Met Zendesk wordt sales informatie automatisch uit email gehaald, om vervolgens weer toegepast te worden voor jouw voordeel.

Al het emailcontact dat je met een klant hebt, komt in Zendesk uit. Introductie emails met vaste sjablonen aan informatie kunnen geautomatiseerd worden, wat je helpt om het contact via de email te versterken en versnellen. Minder tijd aan werkzaamheden die ook geautomatiseerd kunnen worden. Op basis van de emails waarvan de relatiebeheer software ziet dat ze het best werken.

Ook alle communicatie die je via de telefoon doet, komt in Zendesk uit. Je kunt vanuit Zendesk bellen, gesprekken registreren, scrips bijhouden (en verbeteren) en zelfs sms-berichten sturen. Op basis van deze informatie kunnen omroepanalyses worden gedraaid waardoor communicatie met klanten geoptimaliseerd kan worden.

Binnen Zendesk zijn de functies aanwezig om potentiële klanten om te zetten tot vaste klanten. Je zorgt ervoor dat je geen kans onbenut laat doordat leadlijsten effectief opgevolgd worden. Nieuwe markten aanboren door verbeterd relatiebeheer. Met Zendesk is het mogelijk.

Monday

monday relatiebeheer programma

Monday is een andere grote jongen als het op relatiebeheer aankomt. Net als Salesforce en wat andere spelers uit dit lijstje is Monday heel veel meer dan alleen relatiebeheer. Daardoor kan het je bedrijf bij meer helpen dan je waarschijnlijk had verwacht.

Sales en CRM, zoals Monday dat zelf in een adem noemt, is overzichtelijk ingericht met een moderne tint. Veel kleuren en blokken die herkenbaar voor de software van Monday zijn. Het voordeel hiervan is dat het hele team snel begrijpt hoe de software precies werkt. Dit kan vervolgens worden ingezet om grote delen bij de inzet hiervan te betrekken. Want ik maak in veel bedrijven mee dat medewerkers het onprettig vinden om naar nieuwe software over te stappen. Met Monday wordt dat geruisloos makkelijker gemaakt.

Je kunt Monday met modules binnen het systeem zelf koppelen of met je huidige software (bijvoorbeeld boekhouden). Hierdoor kun je klantafspraken uit je relatiebeheer automatisch naar je facturatiesysteem doorzetten.

Zoals je van moderne software gewend bent, is het op alle apparaten te gebruiken. Monday heeft een van de beste apps voor iOS en Android waardoor medewerkers snel wat aanpassingen kunnen doen. Handig als je onderweg bent voor een salesafspraak en nog snel even wat notities wilt kunnen doornemen.

Salesforce

salesforce relatiebeheer software

Salesforce is de grootste naam uit dit lijstje. Het beursgenoteerde Amerikaanse bedrijf is extreem succesvol in dat het bij een groot deel van de Nederlandse bedrijven te vinden is. Dat is niet zonder reden: Salesforce werkt gewoon ontzettend goed. Het is een enorm programma waar vrijwel iedere bedrijfsfunctie mee gedigitaliseerd kan worden. Daar is relatiebeheer slechts een voorbeeld van.

Aan zo’n groot programma als Salesforce zit een behoorlijk prijskaartje. Eentje die volledig afhankelijk is van welke modules jij allemaal nog meer nodig hebt. Daarom kan ik lastig aangeven welke kosten je precies rekening mee moet houden.

Salesforce helpt je in de praktijk wel echt met alles wat bij relatiebeheer komt kijken. Op het hoogst haalbare niveau waar je als bedrijf kunt komen, laat Salesforce zijn kracht zien. Het is eindeloos op te schalen en blijft waardevolle informatie geven op basis van de door jouw team ingevoerde gegevens. Hoe beter van de software gebruik wordt gemaakt (denk aan het toevoegen van variabelen en koppelen met andere software), hoe meer profijt er uit Salesforce wordt gehaald.

De omvang en complexiteit van Salesforce zorgt er echter ook voor dat het mogelijk is dat een of meerdere werknemers een korte opleiding volgt om bekend te worden met de software. Dit is dus ook een investering waar rekening mee moet worden gehouden. De waarde van je personeel en de potentiële voordelen die met Salesforce na de juiste training behaald kunnen worden neemt wel toe. Vooral voor grotere bedrijven is dit de investering vrijwel altijd waard.

Exact CRM

exact crm

Spelen sales een belangrijke functie in jouw bedrijf? Dan kan Nederlands bekendste relatiebeheer programma je daar mogelijk bij helpen. Je moet namelijk een vaste plek hebben waar je op een overzichtelijke manier kunt inzien wat de prestaties van het salesteam zijn. Dit is in Exact makkelijker te regelen dan in veel andere programma’s.

Als jij ervoor zorgt dat je salesteam de software actief gebruikt, is alles rechtstreeks te volgen. Ben je zelf verantwoordelijk voor alle sales? Dan kun je in de klantenbeheer software alles zelf invoeren. Je hoeft dan dus niet meer van programma naar programma of van notitie naar notitie te gaan.

Een groot voordeel is dat je ook data kunt krijgen uit de sales die wel of juist niet doorgegaan zijn. Zie je bij bepaalde klanten dat sales keer op keer niet doorgaan? Dan is er veel data beschikbaar waarmee je mogelijk de oorzaak hiervan kunt vinden. Een te lang verkoopproces of een verkoper die ondermaats presteert.

De kracht van Exact zit niet alleen in sales. Het zit ook in de data waarmee je jouw relaties verrijkt. Tussen haakjes in je Rolodex wat notities bijschrijven is heel normaal. Maar je Rolodex is al snel vol. Daarnaast kunnen collega’s je niet helpen om jouw Rolodex info te verfijnen. In de relatiebeheer software van Exact kan dit wel. Daar kun je eindeloos datapunten aan klanten toevoegen waardoor er aanzienlijk meer kwalitatieve info per klant beschikbaar is. Deze info kan vervolgens worden ingezet om meer omzet te realiseren of juist klanten naar nieuwe projecten toe te trekken. Een win-win situatie!

Silvasoft

silvasoft crm

Silvasoft is het kleinste en goedkoopste relatiebeheer programma van dit artikel. Het is samen met Tribe en Exact de enige optie voor kleinere bedrijven om hun relatiebeheer te digitaliseren. Silvasoft in het bijzonder is ook geschikt voor een eenmanszaak. Helemaal omdat het slechts € 3,95 per maand kost. Altijd en overal heb je met relatiebeheer van Silvasoft zicht op klantcontacten zoals afspraken, adressen en communicatie. Je maakt als het ware een database waar je al jouw relaties kunt invoeren. Doordat je eigen velden aan relaties kunt toekennen, kun je de database zo sterk maken als je zelf wilt.

Relaties kunnen vanuit bestaande programma’s geïmporteerd worden. Als je dus al een boekhoudprogramma hebt waar al je relaties in te vinden zijn, kun je ze direct naar Silvasoft overbrengen. Handmatig overtypen is dus niet nodig en dat is wel zo fijn. Verdeel ze onder in groepen en je hebt meteen alles netjes staan.

Verder kun je documenten opslaan en log berichten bijhouden. Ook zijn deze weer te importeren uit andere programma’s zoals verschillende notitie apps en Word. Klantenkaarten en adreslabels zijn eenvoudig aan te maken waardoor er bij productie- of handelsbedrijven snel voordelen gerealiseerd kunnen worden.

Tribe CRM

Tribe crm

Tribe heeft een fris relatiebeheer systeem ontwikkeld dat niet zomaar met de andere opties te vergelijken is. Een voorbeeld daarvan is dat het eenvoudig uit te breiden is met modules die voor jouw eigen branche relevant zijn. Hierdoor zorg je er al snel voor dat de relatiebeheer software van Tribe heel wat beter ingespeeld is op jouw bedrijf dan veel van de alternatieven.

Vanwege de soepele integraties met zowel Outlook en Gmail kunnen communicatiestromen via de mail in de software worden verwerkt. Door zoveel mogelijk datapunten en variabelen binnen Tribe toe te voegen, wordt alle communicatie meteen vakkundig weggezet. En het mooiste is nog wel dat het zeer betaalbaar is. Vanaf € 15 per maand. Een stuk goedkoper dan veel van de andere opties.

AFAS CRM

afas relatiebeheer software

AFAS is toch wel een beetje de oude rot tussen deze jonge jongens. Het grote Nederlandse IT-bedrijf ontwikkeld al jaren bedrijfssoftware. Relatiebeheer is al sinds jaar en dag een belangrijke pijler binnen het software aanbod van AFAS. Naar mijn mening is het tegenwoordig alleen interessant om relatiebeheer van AFAS te gebruiken als je ook de andere producten van AFAS gebruikt (boekhouden, planning etc.).

Het relatiebeheer programma dat binnen AFAS te vinden is, is van degelijke kwaliteit. Je kunt het gemakkelijk met je administratie integreren en heeft wat interessante functionaliteiten. Zo zit er een flinke forecasting module in, kun je de verkoop stroomlijnen en zijn zelfs marketingactiviteiten verweven. Klantenservice vanuit relatiebeheer speelt bij veel andere progamma’s een kleine rol. Waarschijnlijk omdat daar veel andere software voor te vinden is. Bij AFAS niet, daar heeft klantenservice een eigen plekje in de relatiebeheer software gekregen.

Waar AFAS relatiebeheer sterk kan verbeteren, is bij de gebruikservaring. De software voelt wat stroef en verouderd aan. Dat terwijl er een nieuwe generatie klaarstaat die eventueel de software zou willen gaan gebruiken. Veel functies zijn voor moderne bedrijven interessant, denk aan ERP-koppelingen en KvK integraties.

Meestgestelde vragen

Wat is relatiebeheer software?

Relatiebeheer software is een programma waarmee je relaties, contacten en klanten kunt beheren. Ieder bedrijf heeft een groot aantal contacten, waarbij veelal een onderverdeling te maken is van onder andere klanten, partners (leveranciers, aannemers etc) en instanties (Belastingdienst, UWV etc.).

Klik hier voor meer informatie

Wat zijn de belangrijkste voordelen van relatiebeheer software?

De belangrijkste voordelen van relatiebeheer software zijn:

– Overal ter wereld te gebruiken, ook vanaf smartphones?
– Meer inzicht in je relaties
– Koppelen met andere software
– Meer datapunten toewijzen aan relaties
– Veilig opgeborgen in de cloud
– Beter klantcontact door herinneringen en notities

Klik hier voor meer informatie

Hoe helpt software je met relatiebeheer?

Software is het perfecte hulpmiddel om relaties professioneel te beheren. Het is niet mogelijk om met een oplossing als Excel of papier je relatiebeheer te onderhouden. Je hebt een structuur nodig waarbij aan alles gedacht wordt. Dat is simpelweg alleen mogelijk met een professioneel programma.

Klik hier voor meer informatie

Is er een relatiebeheer app beschikbaar?

Er is een relatiebeheer app ontwikkelt. De nieuwste versie van de relatiebeheer app is een echte opstap naar meer. Exact heeft de tijd genomen om een app te ontwikkelen waarmee ze hun eigen klanten iets te bieden hebben. De huidige versie geeft je vrijwel alle functies die je ook in de normale variant kunt gebruiken. Voor veel bedrijven is het een app die dagelijks door een groot deel van het personeel gebruikt zal worden.

Klik hier voor meer informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *