Operational lease ZZP

Wat, hoe en waarom?

In dit artikel ga ik in op operational leasen en de mogelijkheden voor ZZP’ers. Denk aan wat operational lease voor ZZP precies inhoudt, wat de kosten zijn en bij welke bedrijven je een zakelijke auto kunt huren als ondernemer, inclusief de voors en tegens.

Wat is operational lease?

Operational lease is een leasevorm waarbij het meestal gaat over een “full operational lease”. Dit betekent dat je iedere maand een vast bedrag betaalt en in ruil een auto mag gebruiken van de leasemaatschappij. Je hoeft verder nergens naar om te kijken en alles zit inbegrepen in de prijs.

Het grote verschil met een “reguliere” lease, is dat je geen eigenaar wordt van de wagen en je deze dus na de huurperiode weer inlevert. Dit betekent automatisch dus ook dat de auto niet op je zakelijke balans komt te staan. Wat een belangrijk detail is, als je ervoor kiest om een auto zakelijk te leasen. Je kunt operational lease het beste vergelijken met het huren van een kantoorpand, waarbij je iedere maand een vast bedrag betaald om van de ruimte gebruik te mogen maken. Als er problemen zijn, dan schakel je de verhuurpartij in.                                 

operational lease zzp

Bij een full operational lease hoef je dus geen extra kosten te betalen voor:

 • Belastingen
 • Verzekeringen
 • Onderhoud
 • Reparaties
 • (Winter)banden
 • Pechhulp
 • Vervangend vervoer
 • Haal- en breng hulp
 • En meer

Soms zitten ook een bepaalde mate van brandstofkosten inbegrepen in het maandbedrag. Uiteraard verschilt dit per bedrijf en vaak heb je tevens de keuze uit een goedkoper maandbedrag, waarbij je zelf bepaalde kosten voor je rekening neemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tankpas of winterbanden.

Bijtelling

Een kostenpost waar je wel rekening mee moet houden, ook als je kiest voor full operational lease, is bijtelling. Iets dat enkel het geval is als je de auto ook privé gaat gebruiken. Rij je minder dan 500 km privé met je toekomstige lease auto, dan kun je dit stukje over bijtelling overslaan. Houd er wel rekening mee dat je dit dan moet kunnen aantonen via een sluitende kilometerregistratie, wat het makkelijkste is via rittenregistratie software.

Verplichte onderdelen rittenregistratie:

 • Gegevens auto (merk, type, kenteken)
 • Periode waarin je de auto gebruikt
 • Ritgegevens:

Per rit: datum, begin- en eindstand kilometerteller, vertrek- en aankomstadres, bij een ongebruikelijke route de gereden route, of het een zakelijke of een privé rit is, inclusief eventuele privé of zakelijke omrijkilometers)

Rij je echter wel meer dan 500 km per jaar privé met de auto, dan heb je te maken met bijtelling. Iets wat dus niet inbegrepen zit in de maandelijkse kosten en je bij onderstaande voorbeelden er nog bij moet tellen. De bijtelling wordt berekend op basis van de cataloguswaarde (nieuwprijs) van de auto en de CO2-uitstoot. Dit laatste bepaalt het bijtellingspercentage, dat lager ligt voor milieuvriendelijkere auto’s. Ook de belastingschijf (box) waarin jouw aangifte valt en je eigen bijdrage zijn mede van invloed op de uiteindelijke bijtelling.

Voor een specifieke berekening kun je het beste contact opnemen met de leasemaatschappij van jouw voorkeur, om een exacte berekening te laten maken. Voor een duurdere wagen betaal je in ieder geval meer dan een goedkoper model, maar voor een energiezuinige auto val je weer in een lager bijtellingstarief. Dit lage tarief van 16% is alleen van toepassing op auto’s zonder CO2-uitstoot, zoals elektrische auto’s (geen hybride). Het reguliere bijtellingstarief is 22%, op het moment van schrijven.

Voorbeeld bijtelling operational lease ZZP

 • Cataloguswaarde auto €20.000
 • Bijtellingspercentage van 22%
 • Bijtelling per jaar -> 22% van €20.000 = €4.400 bruto

De bruto bijtelling moet worden opgeteld bij je bruto jaarinkomen waarover je belasting moet betalen. Als je in de eerste belastingschijf valt, dan moet je 36,93% belasting betalen.

De netto bijtelling is dan (36,93% * €4.400)/12= €135,41 per maand (zonder eigen bijdrage)


Let op: dit betaal je dus alleen extra bovenop de operational leaseprijs, als je jouw zakelijke auto ook privé gebruikt

Voorbeeld bijtelling voorbeeldauto Audi A1 Sportback

Bij de aanbieders heb ik de Audi A1 Sportback als voorbeeld genomen. De bijtelling voor deze auto is als volgt:

 • Als je meer dan 500 km privé rijdt, je minder dan €73.030 jaaromzet hebt en je eigen bijdrage €0 is, dan betaal je een bedrag van €197 per maand aan bijtelling.
 • Als je meer dan 500 km privé rijdt, je meer dan €73.030 jaaromzet hebt en je eigen bijdrage €0 is, dan betaal je een bedrag van €264 per maand aan bijtelling.
 • Als je meer dan 500 km privé rijdt en je dit kunt aantonen via de rittenregistratie, dan betaal je €0 aan bijtelling

Voors en tegens operational lease

VoordelenNadelen
Je weet precies wat je iedere maand kwijt bent voor het gebruik van een autoJe bent over het algemeen duurder uit dan een regulier leasecontract of het kopen van een (tweedehands) auto
Je beschikt over een luxe wagen die representatief is en comfortabel rijdtNa het einde van het operational leasecontract bezit je de wagen niet
Je loopt geen risico op onverwachte kosten voor onderhoud, schade en reparatiesJe bent afhankelijk van een derde partij, waardoor je ook zuiniger moet zijn op de auto
Je hoeft je niet bezig te houden met het kopen van een auto en kunt je tijd besteden aan je ondernemingSoms worden er extra kosten in rekening gebracht, bijvoorbeeld als je meer kilometers rijdt dan vooraf aangegeven
Je hebt recht op een vervangende auto, zodat je nooit zonder wagen komt te zittenJe kunt niet bij iedere garage terecht, wat onhandig kan zijn als er een garage in de buurt zit of je graag naar een specifieke garage gaat
De lease facturen zijn aftrekbaar van de belastingen en de auto komt niet op de balans te staan
Je hoeft geen groot bedrag te investeren voor het aanschaffen van een auto

Kom ik als ZZP’er in aanmerking voor een operational lease?

Een zakelijke operational lease kun je niet zomaar afsluiten, maar je kunt wel altijd een lease aanvraag indienen. Omdat het een financieel product is, wordt er door de leasemaatschappij eerst gekeken of je de maandlasten kunt dragen, in dit geval of je onderneming dit kan.

Het aanvragen van een leasecontract doe je door het uitkiezen van de door jou gewenste wagen, het bepalen van de voorwaarden van het contract (looptijd, optionele extra’s, en wel of geen privégebruik) plus het verstrekken van je bedrijfsgegevens. Aan de hand daarvan ontvang je meestal binnen een paar dagen een antwoord en indien goedgekeurd een offerte of het contract.

Nadat je hebt getekend wordt de auto door de leasemaatschappij geregeld of besteld bij de dealer, afhankelijk van jouw keuze. Vergeet niet om tijdens het aanvraagproces te vragen naar de verwachte leverdatum, sommige extra’s kunnen namelijk zorgen voor een langere levertijd. Als je snel een zakelijke auto nodig hebt, is het waakzaam om van tevoren te overleggen welke modellen eventueel uit voorraad leverbaar zijn.

Aanbieders operational lease ZZP

Als je erover denkt om als ondernemer voor een operational lease te kiezen, is het slim om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo weet je precies welke leasemaatschappij het voordeligste is en/of de meeste voordelen biedt.

Just Lease

Just Lease biedt operational lease aan voor zakelijk gebruik en ook voor ZZP’ers. Wat betekent dat je de kosten dus ook kunt aftrekken. Bij Just Lease is het overigens ook mogelijk om privé een operational leasecontract af te sluiten. Zaken die zitten inbegrepen in de maandprijs zijn:

just lease logo
 • Onderhoud, inclusief haal- en brengservice
 • Banden
 • Reparaties
 • Pechhulp
 • Afschrijving
 • Wegenbelasting
 • Allrisk verzekering
 • Vervangend vervoer, na 24 uur

Just Lease is een dochteronderneming van de Terberg Business Lease Group en beschikt over een team van 120 medewerkers. Hun kantoor bevindt zich in Houten en op het onafhankelijke platform Trustpilot ontvangen ze een uitstekende beoordeling, 4.4 van de 5 sterren op basis van meer dan 1.450 reviews. Waardoor je ervan uit kunt gaan dat het een betrouwbare onderneming is. Een pluspunt dat naar voren komt in de beoordelingen van klanten, is dat de klantenservice erg vriendelijk is en graag meedenkt. Iets dat naar mijn mening erg belangrijk is bij zoiets als een auto leasen. Uiteraard zijn er ook klanten die minder te spreken zijn over de service van Just Lease, waarbij vooral het niet kunnen leveren van een auto uit voorraad wordt genoemd.

Prijs voorbeeldauto Audi A1 Sportback, per maand:
vanaf €400 voor een jonge occasion en vanaf €450 voor een nieuwe auto (exclusief BTW)

Voordelen: betrouwbare onderneming, goede klantenservice, veel extra’s zoals haal- en brengservice

Nadelen: sommige wagens zijn niet leverbaar

Activ Lease

Activ Lease biedt net als Just Lease meerdere lease producten aan, waaronder operational lease voor ondernemers en ook ZZP’ers. Als je kiest voor een full operational lease via Activ Lease, dan zit het volgende inbegrepen in de maandprijs :

activ lease logo
 • Onderhoud
 • Brandstofpas (optioneel)
 • Reparaties
 • Vervangend vervoer, na 24 uur
 • Belasting
 • Verzekering
 • Rente
 • Winterbanden (optioneel)

Activ Lease is een intermediair die ook bemiddelen bij een full operational lease voor ZZP’ers. De onderneming is gevestigd in Almere en op het moment van schrijven hebben ze al meer dan 6.000 leasecontracten afgesloten. Ze hebben ook al ruim 45 jaar ervaring, wat een pluspunt is. Uiteraard heb ik ook gekeken hoe Activ Lease scoort bij (huidige) klanten, alleen zijn er op Trustpilot geen reviews te vinden over de onderneming. Op hun eigen review-pagina ontvangen ze een score van 9,7, wat uiteraard een beetje subjectief is. Gelukkig zijn er wel behoorlijk wat Google reviews, waar Activ Lease inderdaad hoog scoort met een 4,8 van de 5 sterren op basis van 170 reviews.

De klantenservice wordt genoemd als zeer hulpvaardig, waarbij ook de hulp bij het uitkiezen van een model door veel klanten op prijs wordt gesteld. Ook hier wordt, net zoals bij Just Lease, het niet kunnen leveren van een auto genoemd als grootste nadeel, en daarnaast het maken van fouten in contracten. Ik kan het wel waarderen dat Activ Lease de moeite neemt om iedere beoordeling te beantwoorden en ook excuses aanbiedt als de fout inderdaad van hun kant afkomstig is.

Prijs voorbeeldauto Audi A1 Sportback, per maand:
vanaf €432 voor een nieuwe auto (exclusief BTW)

Voordelen: onderneming met ruime ervaring, bemiddelende partij, behulpzame klantenservice

Nadelen: winterbanden en brandstofpas zijn optioneel (extra kosten)

ANWB operational lease

Ook de ANWB, bekend van de ANWB Wegenwacht en meer, biedt een operational lease aan voor alle ondernemers en dus ook voor ZZP’ers. Bij een operational lease van de ANWB zitten de volgende aspecten in de maandprijs inbegrepen:

anwb lease logo
 • onderhoud
 • haal- en brengservice
 • vervangend vervoer na 24 uur van gelijke klasse, indien beschikbaar
 • zomerbanden
 • verzekeringen (eigen risico van €300)
 • belastingen
 • wegenwacht
 • schade
 • tank of laadpas (optioneel)
 • winterbanden (optioneel)

De ANWB is vrijwel bij iedereen in Nederland bekend en hoeft niet veel toelichting. Het is een grote onderneming, wat gepaard gaat met zowel voor- als nadelen. Voor het leasen van auto’s werkt ANWB samen met Leaseplan en daarom heb ik de reviews van klanten bekeken over deze onderneming. Aangezien de beoordelingen over de ANWB zelf niet specifiek gaan over het leasen van wagens. Leaseplan heeft een uitstekende score ontvangen op Trustpilot, om precies te zijn 4,4 van de 5 sterren, op basis van meer dan 1.700 beoordelingen. Klanten zijn vooral te spreken over de klantenservice en het gemak van de app, waarmee je veel zelf kunt regelen zoals afspraken bij een garage. De app is eveneens een van de nadelen die door klanten wordt genoemd, waarbij het niet altijd mogelijk is om naar dezelfde garage te gaan.

Prijs voorbeeldauto Volkswagen Polo (Audi A1 Sportback niet beschikbaar) per maand:
vanaf €445 voor een nieuwe auto (exclusief BTW)

Voordelen: zeer bekende onderneming, handige app, inclusief ANWB Wegenwacht, gepersonaliseerde bestelwagens mogelijk

Nadelen: winterbanden en brandstofpas zijn optioneel (extra kosten), weinig keuze (merken en modellen)

Overzicht aanbieders

LeasemaatschappijPrijs p.m. Audi A1 / VW PoloNieuw / OccasionVoordeel
Just Lease€400 – €450Occasion – NieuwOok jonge occasions
Activ Lease€432NieuwVeel keuze
ANWB / Leaseplan€445NieuwGepersonaliseerde bestelwagens mogelijk

Conclusie

Het leasen van een zakelijke (of privé) auto is ook mogelijk als ZZP’er. Het grote verschil tussen operational lease en “reguliere” lease is dat bij de operational leasevorm vrijwel alle kosten inbegrepen zitten in de prijs en je deze echt huurt. Je wordt dus geen eigenaar van de auto en deze komt ook niet op je zakelijke balans te staan. Bij een full operational lease zitten belastingen, verzekeringen, reparaties, onderhoud, een vervangwagen na 24 uur en pechhulp dus inbegrepen, en vaak is er ook een haal- en brengservice voor reparaties.

Bij het aanvragen van een operational lease wordt gekeken naar de bedrijfssituatie en de gekozen auto. Het gaat namelijk om een financieel product, waarbij de aanbieder er zeker van wil zijn dat je de maandlasten als ondernemer kunt dragen.

De prijzen en contractvoorwaarden verschillen per aanbieder, waardoor het goed is om meerdere met elkaar te vergelijken. Zo zitten bijvoorbeeld winterbanden en een brandstofpas soms wel en soms niet inbegrepen in de maandelijkse kosten. In dit artikel heb ik een aantal aanbieders besproken, inclusief de voor- en nadelen. Een tip om mee te geven is dat je er goed aan doet om altijd naar de verwachte leverdatum te vragen van je leasewagen, of te vragen of deze misschien uit voorraad leverbaar is. Een van de grootste nadelen die door gebruikers wordt genoemd, is lang te moeten wachten op hun lease auto.

Houd er ook rekening mee dat als je zakelijk een auto least op basis van operational lease, dat je bijtelling moet betalen als je deze ook privé wil gebruiken (meer dan 500 km per jaar). De bijtelling is niet inbegrepen in de maandelijkse kosten en wordt uitgerekend aan de hand van meerdere variabelen, waaronder de cataloguswaarde van de auto. Gebruik je de auto alleen zakelijk en houd je een rittenregistratie bij om dit aan te kunnen tonen, dan betaal je niets aan bijtelling.

Veelgestelde vragen – FAQ’s

Wat is ZZP operational lease?

ZZP operational lease is het leasen van een zakelijke auto op de naam van je onderneming. Je betaalt bij deze leasevorm een vast bedrag per maand voor het huren van de auto, deze betaal je dus niet af. Alle kosten zitten inbegrepen, waaronder belastingen, onderhoud, reparaties, verzekeringen en meer. Je weet dus precies waar je aan toe bent.

Wat is het nadeel van ZZP operational lease?

Het grootste nadeel van een ZZP full operational lease is dat je de auto niet afbetaalt, waardoor je dus geen auto hebt aan het einde van het leasecontract. Aan de andere kant zou je veel meer gaan betalen als dit wel het geval zou zijn.

Wat is het voordeel van ZZP operational lease?

ZZP operational lease heeft meerdere voordelen, zo weet je bijvoorbeeld precies wat je per maand kwijt bent aan je auto en hoef je geen grote investering te doen. Alle kosten voor onderhoud, verzekeringen, reparaties en belastingen zitten bij een full operational lease inbegrepen in het maandbedrag.

Moet ik bijtelling betalen als ZZP’er bij operational lease?

Als je een auto zakelijk least via een operational lease en de auto ook meer dan 500 km privé gaat gebruiken, dan komt de bijtelling erbij. Het exacte bedrag is afhankelijk van de prijs van de auto, het bijtellingspercentage en je inkomen. Gebruik je de auto alleen zakelijk met minder dan 500 privé kilometers en je kunt dit aantonen (rittenregistratie), dan hoef je niets aan bijtelling te betalen.

Gerelateerde artikelen

Online Boekhoudprogramma ZZP – De Beste ZZP Tools Vergelijken

Zeker weten dat je het beste ZZP online boekhoudprogramma kiest? Ik kan met zekerheid zeggen dat dit jouw beste opties zijn.

Kamer van Koophandel: alles wat je over de KvK moet weten

Wil jij meer te weten komen over de KvK, een van de belangrijkste instanties van Nederland? Ik geef je antwoord op je Kamer van Koophandel vragen.

ZZP Opdrachten, hoe kun je ze makkelijk vinden? Zo dus!

Wat kun je doen om snel ZZP opdrachten te vinden? Volg deze stappen en ik verzeker je dat je snel een opdracht kunt vinden!

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *