Boekhoudprogramma’s met het mooiste design

mooiste boekhoudprogramma's: tellow

Had je ooit verwacht dat ik een artikel zou schrijven over de mooiste boekhoudprogramma’s? Dat ik je in tijden van corona maar zou willen vertellen over de pracht en praal die terug te vinden is in een vernuftig stukje software dat boekhoudsoftware heet?

Een kleine kans. Want meestal krijg ik de vraag of ik een artikel wil schrijven over de werking van een boekhoudprogramma. Vandaag gaat dat anders worden. Want ik kreeg recent de volgende vraag binnen:

“Zou het niet eens mogelijk zijn om een artikel te schrijven over de mooiste boekhoudprogramma’s?”

Daar voegde de vaste lezer, Tobias, nog het volgende aan toe:

“Als iets er mooi uit ziet, werkt het vaak ook zo. Daarom zou ik graag een overzicht willen zien van de mooiste boekhoudprogramma’s van dit moment. Want ik geloof oprecht dat er veel pracht verstopt zit in de wereld van boekhoudsoftware.”

Dat klinkt als mooie brandstof voor een nieuw artikel over boekhoudprogramma’s. Iets wat ik elke dag weer met liefde doe.

Nu heb ik voor dit artikel grondig onderzoek moeten doen om een goed idee te krijgen wat een goed design voor een boekhoudprogramma nu precies inhoudt. Ik heb daarvoor onder andere dit artikel over software design geraadpleegd.

Inhoudsopgave

Waar moet een goed design van een boekhoudprogramma aan voldoen?

Als je alleen dit artikel gezocht hebt om een idee te krijgen van wat dan precies de mooiste boekhoudprogramma’s zijn, kun je direct verder omlaag scrollen. Daar vind je namelijk een overzicht van vijf van de mooiste boekhoudprogramma’s van dit moment. Deze boekhoudprogramma’s hebben zichzelf bewezen tot de mooiste exemplaren te horen. Dat is wat mij betreft wel een waardering waard.

Laten we eerst eens goed gaan kijken wat precies een goed design maakt. Het is hartstikke leuk dat er boekhoudprogramma’s zijn die het kennelijk goed op orde hebben. Maar wat hebben ze dan precies op orde? Ik leg je kort de belangrijkste principes voor het design van een boekhoudprogramma uit.

Hou het simpel

Een simpele maar o zo belangrijke regel is de KIS, Keep It Simple, regel. Deze regel is er om de inrichting van het design zo eenvoudig mogelijk te houden. Als je iets niet goed genoeg kan uitleggen, begrijp je het zelf ook niet goed genoeg.

Door een patroon aan te houden, kun je een volgorde bepalen die klanten gaan herkennen. Het proces van het vervolgens constant verbeteren, onderzoeken en vragen van feedback aan klanten, zorgt ervoor dat uiteindelijk een punt bereikt kan worden dat in lijn is met wat klanten van je verwachten. Een design dat naadloos op de wensen aansluit.

Volgens de eerder aangehaalde bron, worden de beste boeken niet geschreven maar herschreven. Het continue proces van verbetering zorgt ervoor dat je als gebruiker op een simpel maar effectief ontwerp kunt rekenen. Vanuit de ontwikkelaar, is het daarom zaak hier voldoende tijd in te investeren.

Is het echt nodig?

tellow factuu maken in app

Als je in een boekhoudprogramma je werk wilt doen, zie je bij de meeste boekhoudprogramma’s tientallen functies staan. Veel van deze functies wordt misschien maar door een paar procent van de klanten gebruikt. Je kunt je daarom als ontwikkelaar wel afvragen of het wel nodig is deze functies toe te voegen.

Stel je eens voor dat we in de Albert Heijn of Jumbo staan. Jij bent verantwoordelijk voor de inrichting van de winkel. Er wordt aan jou gevraagd welke producten je aan klanten laat zien als ze het eerst de winkel inlopen. Laat je de aanbiedingen zien? Of juist de duurste producten?

Je weet als het goed is dat je alleen de producten moet laten zien die voor zoveel mogelijk mensen relevant zijn. Producten laten zien die mensen waarschijnlijk nooit zullen kopen heeft geen zin. Ze zullen alleen maar meer het idee krijgen dat jij als supermarkt ver van de klant vandaan staat. En dat wil je ook niet bereiken.

In een boekhoudprogramma is het niet anders. Hoe dichterbij de in het oog springende functies bij de klant, de gebruiker, staan, hoe beter de functies en het boekhoudprogramma gebruikt worden.

De routes moeten duidelijk zijn

Waar zijn welke functies te vinden? Hoe kom je er en vooral, wat moet je doen om van functie naar functie te gaan. Het wordt je helaas lang niet door ieder boekhoudprogramma even makkelijk gemaakt om je werk te doen. Als je facturen wilt inboeken, rapportages wilt inzien of je kosten wilt verzamelen, is het belangrijk om je een boekhoudprogramma toe te kennen dat ook in staat is hier een goede route voor aan te leggen.

Een goede ontwikkelaar moet een design creëren dat aansluit op de natuurlijke route van software. Het is niet de bedoeling dat jij moet zoeken waar wat te vinden is. De ontwikkelaar moet nadenken wat een logische route is en pas dan deze route toepassen.

Val niet in herhaling

Een supermarkt waar tien keer dezelfde aanbieding staat? Of een reclame die wel heel vaak op televisie te zien is? Op een gegeven moment loont het niet meer om iets vaker te laten zien. Toch maken we te vaak de fout om dingen, of dat nu functies, reclames zijn, herhaaldelijk te laten zien.

Als een gebruiker op den duur eenmaal weet waar alles te vinden is, is het niet meer nodig om in herhaling te vallen. Op de een of andere manier doen we dat toch nog vaak. Daarom is dit meteen de halt die je als ontwikkelaar nodig hebt. Stop met het herhalen van jezelf. Na enige tijd weten gebruikers echt wel hoe ze de facturenmodule kunnen vinden of op welke pagina de digitale btw-aangifte gedaan kan worden.

Kijk ook uit met meldingen die er niet toe doen. Bij sommige boekhoudprogramma’s staan wel maanden in de bovenbalk meldingen van nieuwe functies. Als iemand er niet op klikt, is het kennelijk niet belangrijk genoeg.

Op maat ontworpen pagina’s

Ten slotte moeten de pagina’s waar je functies op kunt uitvoeren, altijd de 1 functie per pagina regel volgen. Op dezelfde pagina gebruikers facturen laten nakijken als inboeken is niet handig. Net als dat het niet werkt om alles verspreid te laten.

Geef functies de ruimte en laat ze ademen. Op deze manier weten gebruikers wat ze op een pagina kunnen verwachten. Als opeens blijkt dat een pagina nog een functie bevat, heeft het gebruikers misschien wel maanden gekost om deze functie te ontdekken. Dat wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen.

Top 5 Mooiste Boekhoudprogramma’s

Sommige van mijn favoriete boekhoudprogramma’s scoren bijzonder laag op dit lijstje. E-Boekhouden en Rompslomp zijn echt niet de mooiste boekhoudprogramma’s. Ze zijn verre van oogstrelend te noemen, waardoor ik ze ook niet aan dit lijstje zou willen toevoegen.

De boekhoudprogramma’s die wel prachtig en oogstrelend zijn, zijn in de volgende volgorde het mooist:

 1. Tellow
 2. Gekko
 3. Exact Online
 4. Paperdork
 5. Moneybird

1. Tellow

Tellow staat op een ruime, maar dan ook echt ruime eerste plek. Tellow is het mooiste boekhoudprogramma van dit jaar en waarschijnlijk ook de jaren hierna. Wie Tellow gebruikt, begrijpt direct waarom ik Tellow als een van de mooiste boekhoudprogramma’s durf te bestempelen.

Wie de bovenstaande hoofdstukken over design in boekhoudprogramma’s gelezen heeft, kan ervan uitgaan dat bij Tellow deze kenmerken allemaal afgetikt kunnen worden. Daarbij zit een vrijwel perfect gebruik van kleuren en vormen hierbij, waardoor alles natuurlijk aanvoelt.

Een betere prestatie kan je bijna niet wensen. Wie voor design een boekhoudprogramma zoekt, komt altijd bij Tellow uit.

tellow

Speciaal voor ZZP

 • Inclusief boekhoud app
 • Met diverse rapportages
 • Inclusief BTW aangifte
Klik hier voor meer informatie

2. Gekko

Gekko is alweer kilometers verder dan Tellow dat is. Gekko is een prima alternatief voor wie een wat minder gedurfd maar nog altijd effectief ontwerp zoekt. Het in Spanje ontworpen boekhoudprogramma heeft voor iedere functie een eigen app waardoor je altijd in het vaste Gekko-ontwerp je administratie kunt regelen.

Zo mooi als Tellow is Gekko dus zeker niet. Wie wat minder wilt uitgeven en meer smartphone apps verwacht, kan in Gekko echter een goed alternatief vinden.

boekhoudprogramma gekko

Meest gekozen door Freelancers

 • inclusief factureringsmodule
 • Inclusief rittenregistratie
 • Gratis boekhoudprogramma
Klik hier voor meer informatie

3. Exact Online

Peperduur maar prachtig. Als Exact Online goedkoper was geweest, had het gegarandeerd een tweede plek in mijn lijstje met mooiste boekhoudprogramma’s gehad. Helaas is met 60 tot 100 euro per maand het tegendeel waar. Voor dat extra bedrag, mag je Exact Online niet voor het design nemen.

exact home

Meer dan 30 jaar ervaring

 • boekhouden en factureren in 1
 • met elke webshop te koppelen
 • Scan en herken service
Klik hier voor meer informatie

4. Paperdork

Weer een behoorlijk duur boekhoudprogramma dat er weliswaar prachtig uitziet. Design heeft kennelijk een prijskaartje als we de boekhoudprogramma’s van Exact Online en Paperdork mogen geloven. Paperdork is een aardig boekhoudprogramma dat zo zijn sterke functies heeft. De online boekhouder, die je ook echt helpt en van advies voorziet, is een mooie toevoeging.

paperdork boekhoudprogramma

Meest gekozen door Freelancers

 • inclusief factureringsmodule
 • Inclusief rittenregistratie
 • Gratis boekhoudprogramma
Klik hier voor meer informatie

5. Moneybird

Moneybird is misschien niet het mooiste boekhoudprogramma, maar wel het boekhoudprogramma met het mooiste functionele design. Het mag blijken dat Moneybird goed heeft nagedacht over de regels waar ik het eerder in dit artikel over had. Als een van de weinige design alternatieven, is dit toch wel een topper die misschien wel hoger had moeten staan.

Moneybird

Boekhouden en factureren in 1

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • geen boekhoudkennis nodig
 • Marktleider voor ZZP
Klik hier voor meer informatie

Veel gestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma?

Wat een boekhoudprogramma kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De kosten voor het goedkoopste boekhoudprogramma zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Als je een MKB bedrijf hebt en meer functionaliteiten wil kost een boekhoudprogramma tussen de € 25 en € 50 per maand. Met een online boekhoudprogramma van € 7,95 per maand heb je al een uitgebreid boekhoudprogramma met alle belangrijke functies.

Bekijk het complete overzicht met prijzen van boekhoudprogramma’s.

Wat is het beste online boekhoudprogramma?

Het beste boekhoudprogramma is afhankelijk van je bedrijfsomvang en bedrijfstype. Op basis hiervan heb je behoefte aan andere functionaliteiten. Door het invullen van onze boekhoudprogramma vergelijker krijg je direct het beste boekhoudprogramma die aansluit bij jou wensen.

Lees hier verder voor onze boekhoudprogramma vergelijker

Wat zijn de voordelen van online boekhouden?

Voordelen online boekhouden:
* Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
* Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
* Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
* Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
* Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Lees verder voor het overzicht van de beste boekhoudprogramma’s

Wat doet een online boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Bekijk het meest complete overzicht van boekhoudprogramma’s

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten