Had je ooit verwacht dat ik een artikel zou schrijven over de mooiste boekhoudprogramma’s? Dat ik je in tijden van corona maar zou willen vertellen over de pracht en praal die terug te vinden is in een vernuftig stukje software dat boekhoudsoftware heet?
Een kleine kans. Want meestal krijg ik de vraag of ik een artikel wil schrijven over de werking van een boekhoudprogramma. Vandaag gaat dat anders worden. Want ik kreeg recent de volgende vraag binnen:
“Zou het niet eens mogelijk zijn om een artikel te schrijven over de mooiste boekhoudprogramma’s?”
Daar voegde de vaste lezer, Tobias, nog het volgende aan toe:
“Als iets er mooi uit ziet, werkt het vaak ook zo. Daarom zou ik graag een overzicht willen zien van de mooiste boekhoudprogramma’s van dit moment. Want ik geloof oprecht dat er veel pracht verstopt zit in de wereld van boekhoudsoftware.”
Dat klinkt als mooie brandstof voor een nieuw artikel over boekhoudprogramma’s. Iets wat ik elke dag weer met liefde doe.
Kort samengevat is dit de beste boekhoudsoftware met het mooiste design:
- Tellow – Beste voor beginners
- Gekko – Beste voor ZZP en kleine bedrijven
- Exact Online – Makkelijk en eenvoudig op te zetten
- Met kilometer- en urenregistratie
- Inclusief gratis bankkoppeling
- Mobiele app voor IOS/android
- Klantwaardering: 8,1
Nu heb ik voor dit artikel grondig onderzoek moeten doen om een goed idee te krijgen wat een goed design voor een boekhoudprogramma nu precies inhoudt. Ik heb daarvoor onder andere dit artikel over software design geraadpleegd.
Inhoudsopgave
Waar moet een goed design van een boekhoudprogramma aan voldoen?
Als je alleen dit artikel gezocht hebt om een idee te krijgen van wat dan precies de mooiste boekhoudprogramma’s zijn, kun je direct verder omlaag scrollen. Daar vind je namelijk een overzicht van vijf van de mooiste boekhoudprogramma’s van dit moment. Deze boekhoudprogramma’s hebben zichzelf bewezen tot de mooiste exemplaren te horen. Dat is wat mij betreft wel een waardering waard.

Laten we eerst eens goed gaan kijken wat precies een goed design maakt. Het is hartstikke leuk dat er boekhoudprogramma’s zijn die het kennelijk goed op orde hebben. Maar wat hebben ze dan precies op orde? Ik leg je kort de belangrijkste principes voor het design van een boekhoudprogramma uit.
Hou het simpel
Een simpele maar o zo belangrijke regel is de KIS, Keep It Simple, regel. Deze regel is er om de inrichting van het design zo eenvoudig mogelijk te houden. Als je iets niet goed genoeg kan uitleggen, begrijp je het zelf ook niet goed genoeg.
Door een patroon aan te houden, kun je een volgorde bepalen die klanten gaan herkennen. Het proces van het vervolgens constant verbeteren, onderzoeken en vragen van feedback aan klanten, zorgt ervoor dat uiteindelijk een punt bereikt kan worden dat in lijn is met wat klanten van je verwachten. Een design dat naadloos op de wensen aansluit.
Volgens de eerder aangehaalde bron, worden de beste boeken niet geschreven maar herschreven. Het continue proces van verbetering zorgt ervoor dat je als gebruiker op een simpel maar effectief ontwerp kunt rekenen. Vanuit de ontwikkelaar, is het daarom zaak hier voldoende tijd in te investeren.
Is het echt nodig?
Als je in een boekhoudprogramma je werk wilt doen, zie je bij de meeste boekhoudprogramma’s tientallen functies staan. Veel van deze functies wordt misschien maar door een paar procent van de klanten gebruikt. Je kunt je daarom als ontwikkelaar wel afvragen of het wel nodig is deze functies toe te voegen.
Stel je eens voor dat we in de Albert Heijn of Jumbo staan. Jij bent verantwoordelijk voor de inrichting van de winkel. Er wordt aan jou gevraagd welke producten je aan klanten laat zien als ze het eerst de winkel inlopen. Laat je de aanbiedingen zien? Of juist de duurste producten?
Je weet als het goed is dat je alleen de producten moet laten zien die voor zoveel mogelijk mensen relevant zijn. Producten laten zien die mensen waarschijnlijk nooit zullen kopen heeft geen zin. Ze zullen alleen maar meer het idee krijgen dat jij als supermarkt ver van de klant vandaan staat. En dat wil je ook niet bereiken.
In een boekhoudprogramma is het niet anders. Hoe dichterbij de in het oog springende functies bij de klant, de gebruiker, staan, hoe beter de functies en het boekhoudprogramma gebruikt worden.
De routes moeten duidelijk zijn
Waar zijn welke functies te vinden? Hoe kom je er en vooral, wat moet je doen om van functie naar functie te gaan. Het wordt je helaas lang niet door ieder boekhoudprogramma even makkelijk gemaakt om je werk te doen. Als je facturen wilt inboeken, rapportages wilt inzien of je kosten wilt verzamelen, is het belangrijk om je een boekhoudprogramma toe te kennen dat ook in staat is hier een goede route voor aan te leggen.
Een goede ontwikkelaar moet een design creëren dat aansluit op de natuurlijke route van software. Het is niet de bedoeling dat jij moet zoeken waar wat te vinden is. De ontwikkelaar moet nadenken wat een logische route is en pas dan deze route toepassen.

Val niet in herhaling
Een supermarkt waar tien keer dezelfde aanbieding staat? Of een reclame die wel heel vaak op televisie te zien is? Op een gegeven moment loont het niet meer om iets vaker te laten zien. Toch maken we te vaak de fout om dingen, of dat nu functies, reclames zijn, herhaaldelijk te laten zien.
Als een gebruiker op den duur eenmaal weet waar alles te vinden is, is het niet meer nodig om in herhaling te vallen. Op de een of andere manier doen we dat toch nog vaak. Daarom is dit meteen de halt die je als ontwikkelaar nodig hebt. Stop met het herhalen van jezelf. Na enige tijd weten gebruikers echt wel hoe ze de facturenmodule kunnen vinden of op welke pagina de digitale btw-aangifte gedaan kan worden.
Kijk ook uit met meldingen die er niet toe doen. Bij sommige boekhoudprogramma’s staan wel maanden in de bovenbalk meldingen van nieuwe functies. Als iemand er niet op klikt, is het kennelijk niet belangrijk genoeg.
Op maat ontworpen pagina’s
Ten slotte moeten de pagina’s waar je functies op kunt uitvoeren, altijd de 1 functie per pagina regel volgen. Op dezelfde pagina gebruikers facturen laten nakijken als inboeken is niet handig. Net als dat het niet werkt om alles verspreid te laten.
Geef functies de ruimte en laat ze ademen. Op deze manier weten gebruikers wat ze op een pagina kunnen verwachten. Als opeens blijkt dat een pagina nog een functie bevat, heeft het gebruikers misschien wel maanden gekost om deze functie te ontdekken. Dat wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen.
Top 5 Mooiste Boekhoudprogramma’s
Sommige van mijn favoriete boekhoudprogramma’s scoren bijzonder laag op dit lijstje. E-Boekhouden en Rompslomp zijn echt niet de mooiste boekhoudprogramma’s. Ze zijn verre van oogstrelend te noemen, waardoor ik ze ook niet aan dit lijstje zou willen toevoegen.
De boekhoudprogramma’s die wel prachtig en oogstrelend zijn, zijn in de volgende volgorde het mooist:
- Tellow – Beste prijs/kwaliteit verhouding
- Gekko – Perfect voor ZZP en kleine bedrijven
- Exact Online – Makkelijk en eenvoudig op te zetten
- Paperdork – Duur, maar mooi design
- Moneybird – Super eenvoudig boekhoudprogramma
#1 Tellow – Meeste waar voor je geld
Tellow staat op een ruime, maar dan ook echt ruime eerste plek. Tellow is het mooiste boekhoudprogramma van dit jaar en waarschijnlijk ook de jaren hierna. Wie Tellow gebruikt, begrijpt direct waarom ik Tellow als een van de mooiste boekhoudprogramma’s durf te bestempelen.
Wie de bovenstaande hoofdstukken over design in boekhoudprogramma’s gelezen heeft, kan ervan uitgaan dat bij Tellow deze kenmerken allemaal afgetikt kunnen worden. Daarbij zit een vrijwel perfect gebruik van kleuren en vormen hierbij, waardoor alles natuurlijk aanvoelt.
Een betere prestatie kan je bijna niet wensen. Wie voor design een boekhoudprogramma zoekt, komt altijd bij Tellow uit.

#2 Gekko – Perfect voor ZZP en kleine bedrijven
Gekko is alweer kilometers verder dan Tellow dat is. Gekko is een prima alternatief voor wie een wat minder gedurfd maar nog altijd effectief ontwerp zoekt. Het in Spanje ontworpen boekhoudprogramma heeft voor iedere functie een eigen app waardoor je altijd in het vaste Gekko-ontwerp je administratie kunt regelen.
Zo mooi als Tellow is Gekko dus zeker niet. Wie wat minder wilt uitgeven en meer smartphone apps verwacht, kan in Gekko echter een goed alternatief vinden.

#3 Exact Online – Makkelijk en eenvoudig op te zetten
Peperduur maar prachtig. Als Exact Online goedkoper was geweest, had het gegarandeerd een tweede plek in mijn lijstje met mooiste boekhoudprogramma’s gehad. Helaas is met 60 tot 100 euro per maand het tegendeel waar. Voor dat extra bedrag, mag je Exact Online niet voor het design nemen.

#4 Paperdork – Duur, maar mooi design
Weer een behoorlijk duur boekhoudprogramma dat er weliswaar prachtig uitziet. Design heeft kennelijk een prijskaartje als we de boekhoudprogramma’s van Exact Online en Paperdork mogen geloven. Paperdork is een aardig boekhoudprogramma dat zo zijn sterke functies heeft. De online boekhouder, die je ook echt helpt en van advies voorziet, is een mooie toevoeging.

#5 Moneybird – Super eenvoudig boekhoudprogramma
Moneybird is misschien niet het mooiste boekhoudprogramma, maar wel het boekhoudprogramma met het mooiste functionele design. Het mag blijken dat Moneybird goed heeft nagedacht over de regels waar ik het eerder in dit artikel over had. Als een van de weinige design alternatieven, is dit toch wel een topper die misschien wel hoger had moeten staan.

Veel gestelde vragen
Wat een boekhoudpakket kost, is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudpakketten voor zzp zijn er al vanaf €9,95 per maand.
– Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten;
– Veel wordt geautomatiseerd verwerkt, zodat je hier geen omkijken naar hebt;
– Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoudapp;
– Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud;
– Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.
Een boekhoudprogramma is software om de boekhouding van je bedrijf bestaande uit alle transacties ordelijk bij te houden. Met een boekhoudprogramma kun je zelf de boekhouding doen en heb je geen boekhouder nodig. Met een boekhoudprogramma voldoe je aan de voorwaarden van de Belastingdienst.
Door een boekhoudprogramma te gebruiken kun je makkelijk en snel je administratie verzorgen. Je houdt transacties in de gaten, stelt facturen op, regelt de urenadministratie en meer. Veel onderdelen kunnen worden geautomatiseerd, waardoor je minder tijd kwijt bent en de kans op fouten wordt verkleind. De Belastingdienst waardeert het als er gebruik wordt gemaakt van een goed boekhoudprogramma.
Er zijn diverse boekhoudprogramma’s voor een bepaalde periode gratis te gebruiken. In deze proefperiode mag je zonder betaling gebruikmaken van alle functies van het boekhoudprogramma. De duur van de proefperiode kan variëren van 30 dagen tot 15 maanden. Tevens zijn er (beperkte) boekhoudprogramma’s die volledig gratis te gebruiken zijn. Deze kennen doorgaans een betaalde variant met meer functies.
Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel €120,- per maand kwijt. Wanneer je een eenmanszaak hebt of zzp’er bent, is het zelf bijhouden van de boekhouding met een boekhoudpakket in de cloud erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.
Het is in enkele gevallen mogelijk om een boekhoudprogramma eenmalig aan te schaffen. Na de aankoop kun je het programma onbeperkt gebruiken en hoef je niets bij te leggen. De meeste boekhoudprogramma’s werken echter met een terugkerende betaling in de vorm van een abonnement. Je betaalt dan maandelijks een bedrag om van het boekhoudprogramma en alle bijbehorende voordelen gebruik te maken.
Om met een boekhoudprogramma te beginnen heb je geen boekhoudkennis nodig. De boekhoudprogramma’s die wij adviseren geven een duidelijke uitleg waarbij je stap voor stap geholpen wordt. Zo zijn er diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.
Gerelateerde artikelen
Top 10 Boekhouding Apps
De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?
Gratis Excel Template Boekhouding nodig?
Gratis boekhoudprogramma’s in Excel inclusief templates voor jouw boekhouding ✓Vergelijk & kies ✓Onafhankelijke vergelijking
Factuur Eenvoudig maken?
Wil je gratis, gemakkelijk en snel een factuur maken? Bekijk onze top 3 gratis software om facturen te maken ✓Onafhankelijke vergelijking
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar

Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.