MoneyMonk vs Moneybird

Welk boekhoudprogramma is het beste?

Als zelfstandig ondernemer heb je vast al eens van MoneyMonk of Moneybird gehoord, beide bedrijven bieden een online boekhoudprogramma aan voor jouw zakelijke administratie. Bij de eerste oogopslag is het moeilijk om te bepalen welk boekhoudprogramma het beste is en daarom hebben we deze twee softwareprogramma’s naast elkaar gelegd. We vergelijken de prijzen, de aangeboden functies, de apps en de algehele gebruiksvriendelijkheid van beide programma’s met elkaar. Na het lezen van dit artikel, weet je precies welk boekhoudprogramma het beste past bij jouw onderneming.

MoneyMonk en Moneybird lijken in veel opzichten op elkaar, maar als je beide uitgebreid onderzoekt komen er wel degelijk verschillen naar voren. Deze verschillen kunnen ervoor zorgen dat het ene programma veel beter past bij jouw bedrijf, dan het andere. Kleine dingen maken het verschil op het gebied van efficiëntie en gebruiksgemak, waardoor het wel degelijk van belang is om te kijken wat deze pakketten jou nu precies te bieden hebben.

moneymonk

 • Eén gebruiker
 • Inclusief offertes maken
 • Inclusief urenregistratie

Gratis

Klik hier voor meer informatie

Moneybird

 • Eén gebruiker
 • Inclusief facturen en offertes
 • Inclusief bankkoppeling

€ 12,- per maand

Klik hier voor meer informatie

Inhoudsopgave

Kosten boekhoudprogramma’s

De kosten van de aangeboden pakketten, is veelal het eerste waar je als ondernemer naar kijkt. Het is erg belangrijk om te weten wat een boekhoudprogramma kost, maar zorg ervoor dat je jouw keuze niet enkel van de prijs laat afhangen. Sommige boekhoudprogramma’s lijken op het eerste gezicht erg voordelig, maar voldoen wellicht niet aan de door jou gestelde eisen of brengen extra kosten in rekening voor het gebruik van bepaalde functies. Wij hebben de prijzen van MoneyMonk en Moneybird voor jou met elkaar vergeleken, inclusief eventuele bijkomende kosten.

MoneyMonk kosten en boekhoudpakketten

MoneyMonk biedt in totaal drie verschillende pakketten aan, waarvan er één gratis is. Het gratis pakket van MoneyMonk, is geen volwaardig boekhoudprogramma, maar biedt wel een aantal handige functies aan. Indien je starter bent en minder dan 1 jaar staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, profiteer je van 50% korting op de MoneyMonk boekhoudpakketten. Iedereen kan de MoneyMonk pakketten sowieso 30 dagen gratis testen, zonder verplichtingen.

De functies van het gratis en de betaalde MoneyMonk pakketten zijn als volgt:

MoneyMonk Gratis

 • Uren- en rittenregistratie
 • Onkosten beheren
 • Offertes maken
 • Projecten beheren


MoneyMonk Boekhouden ZZP van €25,- per maand

 • Facturen maken + iDEAL betaalknop
 • Automatische bankkoppeling
 • BTW aangifte
 • Rapportages


MoneyMonk Boekhouden MKB van €50,- per maand

 • Inclusief 2 gebruikers
 • Geschikt voor VOF’s en BV’s
Moneymonk prijzen

Moneybird kosten en boekhoudpakketten

Moneybird biedt, net als MoneyMonk, een gratis pakket aan. Dit pakket is eveneens geen volwaardig boekhoudprogramma en is enkel voor het aanmaken van facturen (maximaal 3) en het registreren van uren (maximaal 20 urenregels). Het gratis pakket van Moneybird is erg beperkt en we hebben het daarom niet verder opgenomen in dit artikel. Moneybird biedt daarnaast drie betaalde pakketten aan, waarvan de prijzen over het algemeen lager liggen dan die van MoneyMonk. Moneybird biedt geen kortingen aan voor startende ondernemers, maar wel een gratis proefperiode van 60 dagen om het programma te leren kennen, zonder verplichtingen.

De functies van de verschillende Moneybird pakketten zijn als volgt:

Moneybird Pakket 1 van €12,- per maand

 • Banktransacties (maximaal 20 per maand)
 • Facturen en offertes maken en versturen
 • Documenten verwerken
 • Urenregistratie


Moneybird Pakket 2 van €21,- per maand

 • Banktransacties (maximaal 50 per maand)
 • Dezelfde functies als het voorgaande pakket


Moneybird Pakket 3 van €30,- per maand

 • Onbeperkt aantal banktransacties
 • Inclusief alle functies van de voorgaande pakketten
Moneybird prijzen

Conclusie prijsvergelijking MoneyMonk vs Moneybird

Zowel MoneyMonk als Moneybird bieden complete boekhoudprogramma’s aan, waarmee je jouw gehele zakelijke boekhouding online bijhoudt voor een leuke prijs. MoneyMonk biedt een gratis pakket aan, waarbij je een aantal handige functies ontvangt. Helaas is het gratis pakket voor veel ondernemers niet voldoende. Het gratis pakket van Moneybird is enorm beperkt en dient meer om kennis te maken met de software zelf. MoneyMonk heeft een mooie aanbieding voor startende ondernemers, terwijl starters bij Moneybird niet profiteren van korting, maar wel van goedkopere prijzen.

Als we kijken naar de betaalde pakketten van beide aanbieders, dan ben je over het algemeen met Moneybird goedkoper uit dan met MoneyMonk. Bij MoneyMonk betaal je namelijk €50,- voor het meest uitgebreide pakket, terwijl dit bij Moneybird maar €30,- is. Daarnaast is ook het goedkoopste pakket van MoneyMonk duurder, dan de twee goedkoopste pakketten van Moneybird. Beide boekhoudprogramma’s werken niet met extra kosten, waardoor het makkelijker is om de prijzen met elkaar te vergelijken. Bij beide aanbieders is het mogelijk om het programma een maand lang, zonder verplichtingen, gratis uit te proberen.

Onthou dat de prijs niet het enige is, dat bepaalt welk boekhoudprogramma het beste is. Laten we eens kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van beide online boekhoudprogramma’s.

Gebruiksgemak online boekhoudprogramma’s MoneyMonk vs Moneybird

Gebruiksgemak is iets dat je niet over het hoofd mag zien, bij het kiezen van een boekhoudprogramma. Je zal namelijk regelmatig in dit programma werken, waardoor de gebruiksvriendelijkheid van cruciaal belang is. Indien een programma niet prettig werkt, zal het je eveneens meer energie en tijd kosten.

Gebruiksgemak MoneyMonk

Een account bij MoneyMonk aanmaken is eenvoudig en doe je met jouw e-mailadres. Hierna stellen ze je een aantal vragen, in de vorm van een korte enquête. Vervolgens kom je in het dashboard terecht, waar je alle functies en instellingen aantreft. De algehele uitstraling van het programma is zakelijk en rustig. Er bevindt zich op het dashboard een video, waarin een medewerker jou uitlegt hoe het programma werkt. Bij de functies zelf, treffen we helaas geen korte uitleg of beschrijving aan. Dit maakt het, vooral in het begin, soms lastig waar te beginnen met het opstarten van jouw administratie. Het is wel mogelijk om gebruik te maken van de gratis persoonlijke opstartservice of zelf aan de slag te gaan via het MoneyMonk stappenplan.

Gebruiksgemak Moneybird

Ook bij Moneybird log je snel en eenvoudig in, met jouw e-mailadres en wachtwoord. De interface ziet er net zoals die van MoneyMonk, zakelijk en minimalistisch uit. Dit komt uiteraard ook omdat er nog geen gegevens in staan van jouw onderneming. Bij Moneybird is het dashboard een stuk leger en er staat bij iedere functie een korte omschrijving. Moneybird maakt geen gebruik van video tutorials, maar heeft wel een uitgebreide kennisbank waar je tal van informatie over het programma aantreft.

Moneybird boekhoudprogramma

Moneybird vs MoneyMonk, wie is gebruiksvriendelijker?

De algehele uitstraling van beide boekhoudprogramma’s lijken op elkaar en zelfs het kleurgebruik komt overeen. Het gebruiksgemak van beide boekhoudprogramma’s is fantastisch, waarbij het neerkomt op persoonlijke voorkeur welke het beste is. Moneybird leert je het programma gaandeweg gebruiken, terwijl je er bij MoneyMonk goed aan doet van tevoren te leren hoe het programma in elkaar steekt.

Slimme functies boekhoudprogramma’s

Het voordeel van online boekhouden, in vergelijking met een offline boekhoudprogramma, zijn de slimme functies waar je dankzij de software gebruik van maakt. Het verschilt per boekhoudprogramma wat voor slimme functies er worden aangeboden. Slimme functies zijn een handige manier om tijd te besparen en zorgen ervoor dat bepaalde handelingen worden geautomatiseerd.

Slimme functies MoneyMonk

MoneyMonk maakt gebruik van een aantal slimme functies, om het leven van jou een stukje makkelijker te maken. Een van die innovatieve mogelijkheden, is het meesturen van een iDEAL betaalknop bij jouw facturen. Dit zorgt ervoor dat klanten, over het algemeen, sneller betalen. De automatische bankkoppeling is een ander voorbeeld van een slimme functie. De bankkoppeling zorgt ervoor dat transacties automatisch worden geïmporteerd en er boeking suggesties worden gedaan. Deze hoef je vervolgens enkel nog maar te controleren en goed te keuren. De bankkoppeling zorgt ervoor dat je minder tijd kwijt bent en jouw boekhouding altijd up-to-date is.

Losse bonnen verwerk je in jouw administratie door middel van de MoneyMonk app. Maak een foto van de bon met je mobiele telefoon en upload deze naar MoneyMonk. Vervolgens zorgt de scan & herken software ervoor, dat de bon automatisch wordt verwerkt in jouw administratie.

De BTW aangifte is iets waar de meeste ondernemers tegenop zien en veelal een hoop tijd in beslag neemt. Bij MoneyMonk wordt jouw aangifte automatisch uitgerekend en klaargezet. Verstuur deze vervolgens direct vanuit MoneyMonk naar de Belastingdienst. MoneyMonk rekent daarnaast ook afschrijvingen voor je uit, van bijvoorbeeld de door jou gekochte nieuwe auto of laptop.

Slimme functies Moneybird

Moneybird maakt, net als MoneyMonk, gebruik van slimme functies, waardoor het bijhouden van jouw boekhouding nog makkelijker wordt. Dit begint al bij het maken van offertes, want zowel de factuurnummers, BTW berekeningen en totaal bedragen worden voor jou uitgerekend. Jouw klant kan deze offerte online accepteren en jij verstuurt de factuur vervolgens via Moneybird per e-mail, post of via Peppol.

Voor het invoeren van losse bonnen, gebruik je de Moneybird app. Scan deze met jouw mobiele telefoon of upload ze handmatig. De slimme functies tonen suggesties waar je de bonnen kunt inboeken, zodat je deze enkel nog maar hoeft te controleren en goedkeuren. UBL facturen worden ook automatisch ingeboekt, evenals documenten die zijn verzonden via het Peppol netwerk.

De bankkoppeling zorgt ervoor dat de transacties van jouw zakelijke bankrekening, automatisch worden gekoppeld aan jouw administratie. Inkomende facturen die kunnen worden gekoppeld aan een transactie, worden automatisch geregistreerd als betaald.

Welk boekhoudprogramma is het slimst?

Op het gebied van slimme functies, gaan deze twee boekhoudprogramma’s redelijk gelijk op. Wat betreft de automatische bankkoppeling, heeft Moneybird een streepje voor. Dit komt onder meer dankzij het gebruik van het Peppol netwerk, en het automatisch koppelen van betalingen en facturen. MoneyMonk is daarentegen slimmer als het gaat om het indienen van de BTW aangifte. Hoe dan ook, beide boekhoudprogramma’s maken gebruik van slimme functies en zullen jou tijd besparen in vergelijking met het boekhouden in Excel.

Inzicht in je bedrijf

Een van de grote voordelen van een online boekhoudprogramma, is het inzicht dat je krijgt in jouw onderneming. Gezien alle gegevens digitaal worden opgeslagen op één plek, kun je van allerlei handige overzichten en rapportages opvragen en weet je altijd hoe jouw bedrijf er financieel voorstaat. Dankzij de automatische bankkoppeling, wordt jouw administratie meerdere keren per dag ge-update. Zo kom jij nooit meer voor financiële verrassingen te staan.

Bij beide boekhoudprogramma’s raden we je aan de financiële overzichten in te zien via de desktopversie. Hier vind je net wat meer mogelijkheden en het is tevens beter leesbaar. Zowel Moneybird als MoneyMonk, geven jou een uitgebreid inzicht met behulp van diverse rapportages. Bij Moneybird zijn dit onder meer: een resultatenrekening, een BTW overzicht, een debiteurenoverzicht, de omzet per project en een kasstroom overzicht. Bij MoneyMonk vind je onder andere: een winst- en verliesrekening, de balans, een grootboekmutatiekaart, alle facturen per kwartaal en de ritten per klant. Het grote verschil is, dat je bij MoneyMonk alle rapportages in één overzicht hebt. Zo ook die van de facturen, onkosten, ritten en uren. Bij Moneybird zijn deze overzichten te vinden onder verschillende rubrieken in het dashboard. Beide programma’s bieden de mogelijkheid, om deze rapporten te downloaden in verschillende formaten.

Moneymonk app

MoneyMonk app vs Moneybird app

Zowel MoneyMonk als Moneybird bieden een eigen boekhoud app aan. De Moneybird app is beschikbaar voor iOS en Android apparaten, terwijl de MoneyMonk app enkel te downloaden is in de App Store voor iOS. Zo’n boekhoud app is erg makkelijk als je een dagje niet op kantoor bent of even snel iets wil nakijken.

De meest gebruikte functie van beide boekhoud apps, is de scan & herken functie. Fotografeer of scan bijvoorbeeld jouw tankbonnetje, zodat deze direct wordt verwerkt in jouw administratie en je deze niet meer kunt kwijtraken.

Andere functies van de Moneybird app zijn onder andere: inzicht verkrijgen in jouw onderneming, en inkomende facturen/offertes maken, verwerken en versturen. Overige functies van MoneyMonk zijn: het registreren van uren en ritten, inclusief automatische afstandsberekening, facturen versturen en het bekijken van de financiële situatie van jouw bedrijf.

De MoneyMonk app heeft iets meer te bieden dan die van Moneybird, maar daartegenover staat wel dat deze enkel beschikbaar is voor Apple gebruikers. Moneybird biedt haar app aan voor zowel Android als iOS apparaten. Helaas is er voor beide applicaties nog wat werk aan de winkel. Met name als we de functies en het gebruiksgemak vergelijken met de desktop versie. 

Conclusie MoneyMonk vs Moneybird

Na het uitgebreid testen van beide boekhoudprogramma’s, kunnen we niet anders dan zeggen dat beide programma’s perfect zijn voor de ondernemer. Zowel MoneyMonk als Moneybird bieden volwaardige boekhoudprogramma’s aan, voor een zeer eerlijke prijs, zonder verborgen extra kosten. Moneybird is iets goedkoper dan MoneyMonk, maar MoneyMonk biedt korting aan voor startende ondernemers.

Beide programma’s zijn gebruiksvriendelijk, waardoor het echt aankomt op jouw persoonlijke voorkeur welk programma het prettigste werkt. Wat betreft de apps, hopen we dat beide partijen deze in de toekomst nog verder ontwikkelen, maar voor gebruik onderweg zijn ze prima. Hou er rekening mee dat de MoneyMonk app enkel beschikbaar is voor iOS gebruikers.

Qua slimme functies maken beide programma’s het boekhouden eenvoudiger, waarbij MoneyMonk iets slimmer is als het gaat om de BTW aangifte. Moneybird is daarentegen weer slimmer als het aankomt op het verwerken van betalingen. Beide programma’s helpen jou inzicht te krijgen in de financiële situatie van jouw onderneming, waarbij MoneyMonk alle rapporten op één plaats heeft staan.

Beide boekhoudprogramma’s zorgen ervoor dat je jouw hele bedrijfsadministratie zelf kunt doen, indien gewenst met hulp van een financieel adviseur of boekhouder. Het grote voordeel van het gebruik van Moneybird en MoneyMonk is, dat je zelf precies weet hoe jouw onderneming er financieel voorstaat. Beide programma’s geven jouw veel inzicht en zorgen er eveneens voor dat jouw administratie altijd up-to-date is. Welk pakket je uiteindelijk kiest, Moneybird of MoneyMonk, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en de behoeften van jouw onderneming. Deze twee professionele boekhoudprogramma’s zijn zeker de moeite waard om in te investeren.

moneymonk

 • Eén gebruiker
 • Inclusief offertes maken
 • Inclusief urenregistratie

Gratis

Klik hier voor meer informatie

Moneybird

 • Eén gebruiker
 • Inclusief facturen en offertes
 • Inclusief bankkoppeling

€ 12,- per maand

Klik hier voor meer informatie

Gerelateerde artikelen

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het boekhoudpakket van MoneyMonk?

Het boekhoudpakket van MoneyMonk kost je minimaal €25,- per maand en het bedrijf biedt 50% korting aan startende ondernemers. MoneyMonk biedt ook een gratis boekhoudprogramma aan, waarbij je gebruik maakt van verschillende handige functies, maar het is geen totaalpakket voor het bijhouden van jouw zakelijke administratie.

Klik hier voor meer informatie

Hoeveel kost het boekhoudpakket van Moneybird?

Het goedkoopste boekhoudpakket van Moneybird kost €12,- per maand. Dit pakket is een volwaardig boekhoudprogramma, maar wel met een beperkt aantal banktransacties per maand. Moneybird heeft ook een gratis pakket, maar dit is geen volwaardig boekhoudprogramma voor ondernemers.

Klik hier voor meer informatie

Welk boekhoudprogramma is beter, MoneyMonk of Moneybird?

Beide online boekhoudprogramma’s zijn uitstekend voor ZZP’ers. Welk programma beter is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. In dit artikel leggen we beide programma’s naast elkaar en vergelijken we deze op basis van: prijs, functies, gebruiksgemak en inzicht.

Klik hier voor meer informatie

Welk boekhoudprogramma is goedkoper, Moneybird of MoneyMonk?

MoneyMonk en Moneybird bieden beide een gratis pakket aan. Helaas zijn deze gratis pakketten, geen volwaardige online boekhoudprogramma’s. Als we kijken naar de betaalde pakketten, dan is Moneybird goedkoper dan MoneyMonk. Het goedkoopste pakket van Moneybird kost €12,- per maand en die van MoneyMonk €25,-. MoneyMonk biedt wel korting aan voor starters.

Klik hier voor meer informatieOp zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten