Minox Boekhoudprogramma

Ervaringen, Functies en Review

boekhoudprogramma minox

Minox heeft van alle boekhoudprogramma’s die ik op zelfboekhouden.com besproken heb, misschien wel de meest kleinschalige aanpak. Het richt zich niet alleen op grote ondernemers, maar ook ondernemers die net beginnen. Dat is een frisse wind door de boekhoudwereld heen. Te veel boekhoudprogramma’s willen zich alleen richten op kleine of juist grote ondernemers. Dat Minox er wel in slaagt om kennelijk beide doelgroepen aan te spreken, is omdat het kleinschalig wil blijven. Het is er helemaal tevreden mee dat het niet zoveel klanten als Rompslomp, Exact Online en Moneybird heeft. Zo kan het zich blijven richten op haar klanten. Vooral als je de ervaringen met Minox leest.

Zoals je misschien wel weet, zijn het precies dat soort boekhoudsoftware waar ik warm van kan worden. Waar ik graag meer over vertel. Ook al adviseer ik, verderop deze Minox review, toch een selectie aan andere boekhoudprogramma’s. Want zelfs met de mooie kleinschalige aanpak van Minox, is het niet goed genoeg om mijn lezers te adviseren.

Toch moet Minox een eerlijke kans krijgen. Ik neem je daarom mee langs alle functies die ik tijdens mijn proefperiode uitgeprobeerd heb. Ik ben benieuwd wat jouw ervaring met Minox is!

Dit is wat je met Minox allemaal kunt doen (Functies)

Ik neem je vliegensvlug door de verschillende functies van Minox heen. Zo heb je een idee wat je met Minox kunt doen. Let wel op dat ik niet per boekhoudpakket de verschillende functies bespreek maar alleen de functies bespreek die in het meest uitgebreide pakket te vinden zijn. Op de website van Minox kun je vervolgens per boekhoudpakket bekijken welke functies er inbegrepen zijn.

Alles op een rij, kun je met Minox onder andere het volgende:

 • Factureren
 • Inkoop automatiseren
 • Verkoop automatiseren
 • Bank automatiseren
 • Kasboek
 • Belastingdienst
 • Managementdashboards
 • Accountancy Dashboard
 • Vaste activa
 • Kolommenbalans
 • Mobiele app
 • Boekhouden als een Pro
 • Minox Cloud ERP
 • Minox open API
 • Koppelingen
 • Scan & Herken
minox boekhoudsoftware

Facturen sturen

Even een factuur sturen of inboeken is zoals ieder andere boekhoudsoftware verre van ingewikkeld. Dat komt doordat dit een van de functies is waar het meeste van de aandacht naar is uitgegaan. Ieder boekhoudprogramma weet hoeveel mensen uiteindelijk de facturatiemodule zullen gebruiken. Je wilt dan ook dat dit juist de functie is die het best werkt. En gelukkig is dat bij Minox prima.

Je kunt tijd besparen doordat facturen, middels de bankkoppeling, extra verwerkt kunnen worden. Doordat je ook nog eens standaard aan de facturatie eisen van de Belastingdienst voldoet, hoef je je daar ook niet meer zorgen over te maken. Een voordeel is namelijk dat de facturen in Minox zo zijn ingesteld, dat ze ‘compliant’ met de eisen van de Belastingdienst zijn. Die overigens niet zo heel streng zijn. Alle boekhoudprogramma’s die ik op zelfboekhouden bespreken heb, voldoen hier allemaal aan. Minox vond het echter een puntje om uit te lichten.

Vanuit Minox kun je na het aanmaken van een factuur direct de factuur mailen. Het is dus niet nodig om de factuur eerst te downloaden en dan bij te voegen. Voeg een persoonlijke noot toe en je factuur is uit te deur. Dat met een paar handige klikken op de knop.

Offertes maken

Factuur sturen, offertes maken, het klinkt als een riedeltje dat je ondertussen van mij bekend bent. Daarom is dat de tweede functie die uitvoerig onder het licht is geweest.

Hier doet Minox het in vergelijking met andere boekhoudprogramma’s wat beter. Offertes zijn eenvoudig aan te maken terwijl je ze zover kunt uitbreiden als je zelf wilt. Vanwege de tientallen losse velden die je in kunt vullen, is het maken van uitgebreide offertes goed te doen. Voor de meeste ondernemers is dit niet heel belangrijk. Maar er zullen ook genoeg ondernemers zijn voor wie het belangrijk is om een grote, gespecificeerde offerte te kunnen maken en sturen. Doordat je tal van velden aan kunt maken en invullen, is een ander programma hier niet meer voor nodig.

minox verkoopfacturen maken

Dashboards

Voor wie nog niet doorheeft dat Minox wat anders is dan je gebruikelijke boekhoudprogramma, gaat daar zeker van worden na het gebruiken van de dashboards. De zogeheten managementdashboards zijn zo ingericht, dat je als een manager door de dashboards heen kunt gaan. Vooral in grotere bedrijven met nog meer bewegende onderdelen, kunnen de dashboards als waardevol worden ervaren.

In de verschillende dashboards zijn zaken als de werkvoorraad, inzicht en planning, aanleverproces, acties, vraagposten, filters en verschillende rapportages te vinden. Het is gemakkelijk gemaakt om rapportages en dashboards naar eigen wens in te richten zodat je snel je weg kunt vinden. Ook is er een RGS analyzer aanwezig. Dit schijnt een functie te zijn waarmee je via de open analytics store complete analyses kunt delen. Wat het precies is, heb ik met mijn demo-boekhouding niet kunnen uittesten. Wel kan ik je vertellen dat het volgens Minox een onderscheidende functie is.

Overigens heb je naast het management dashboard ook nog een accountancy dashboard. Dit lijkt over het algemeen sterk op de management variant, maar dan net wat meer richting accounting gericht.

Vaste activa en kolommenbalans

Deze twee onderdelen hebben in Minox een aanzienlijk belangrijkere rol gekregen dan in veel andere boekhoudsoftware die ik dagelijks voorbij zie komen. Minox heeft ervoor gekozen om Vaste Activa een aparte module te geven. Hier kun je afschrijvingen, scenario’s, activa groepen en de staat van activa onderbrengen.

De kolommenbalans is een module waar je de boekhouding direct aan de bron kunt uitwerken. Dit zou volgens de ontwikkelaars (en hopelijk boekhouders) van Minox tijd en geld schelen. Zo kun je de kolommenbalans interactief gebruiken, rekeningkaartjes maken, bronnen en boekingen corrigeren en van sneltoetsen gebruik maken om nog sneller te werken.

Minox heeft een mobiele app

Met de huidige tendens had je nooit voor mogelijk gehouden dat Minox zowaar een mobiele app heeft. Toch is het zo en heeft Minox een eigen app. Voor verschillende besturingssystemen kan de app gedownload worden. Tenminste, als het echt een app te noemen is.

De app, genaamd Minox Bizcuit, helpt je om bonnetjes in te scannen en naar je administratie te sturen en de rest van je boekhouding te regelen. Met uitzondering van grote rapportages en dashboards, kun je de meeste functies vanuit Bizcuit uitvoeren. Het eerder genoemde scan en herken is een handige toevoeging doordat je niet meer bonnetjes hoeft te bewaren. Je maakt met Biscuit een foto van je bonnetje en je hebt met een handomdraai je bonnetje naar je boekhouding gestuurd!

minox mobiele app

Hoe de Minox review tot stand gekomen is

Ik geef lang niet altijd een volledige inkijk in hoe mijn reviews tot stand gekomen zijn. Ik vertel je weliswaar van alles over de verschillende functies, kosten en andere mogelijkheden. En natuurlijk wat ik er zelf van vind ofwel mee ervaren heb. Wat ik je niet doe, is dat ik je vertel hoe mijn recensie/review tot stand gekomen is

Voor een periode van 30 dagen kreeg ik de kans van Minox om de boekhoudsoftware eens goed te onderzoeken. Ik kon iedere kant op, elke hoek bekijken en vooral de bodem omkeren. Het grootste boekhoudpakket zit bij de 30 dagen proefperiode inbegrepen, waardoor ik zonder enige beperkingen het boekhoudprogramma eens goed kon onderzoeken.

Dat heb ik natuurlijk, zoals je van mij gewend bent, met een demo-boekhouding gedaan. Een boekhouding die ik standaard gebruik als ik boekhoudprogramma’s uittest. Het voordeel hiervan is dat ik altijd weet, zoals bij Minox maar ook andere programma’s, hoe het programma reageert op een geïmporteerde boekhouding. En ik kan mijn ervaring zo naast mijn ervaring met andere programma’s leggen. Heel veel makkelijker kan bijna niet, al zeg ik het zelf.

Jij kunt Minox ook 30 dagen gratis uitproberen

Verderop ontdek je wat de kosten van Minox zijn. Het is namelijk niet een gratis te gebruiken boekhoudprogramma. Ook al zijn de kosten bij het kleinste pakket laag, ben je minimaal € 7,50 per maand kwijt. Hierbij kun je overigens alleen maar facturen sturen, ontvangen en dus inboeken.

Voordat je hier ook maar over nadenkt, kun je net als ik 30 dagen lang Minox op proef gebruiken. Dit is een ruime periode waar je echt iedere functie kunt uitproberen. Of dat nu het sturen van facturen, inzien van rapportages of uitdraaien van je balans is.

Dit is wat Minox per maand kost

Iets waar Minox niet helemaal goed is, is overzichtelijk blijven. En dat wordt ernstig duidelijk als je ontdekt hoeveel verschillende boekhoudpakketten het wel niet heeft.

Ik heb het keer op keer gezegd: als aan de voorkant een boekhoudprogramma al lastig of onduidelijk is, zal dat weinig positiefs betekenen voor het daadwerkelijke gebruik hiervan. Let op, het is even om hoofdpijn van te krijgen. Maar de volgende 5 (!) boekhoudpakketten zijn momenteel bij Minox te vinden:

Facturering: € 7,50 per maand

Connect: € 19,95 per maand

Basis:  € 29,95 per maand

Pro: € 39,95 per maand

Xtra: € 49,95 per maand

Mocht Minox dit lezen: dit is natuurlijk geen prettige opzet voor een ondernemer om doorheen te moeten speuren. Zoveel verschillende opties en onderliggende functies, dat je geen idee hebt welk boekhoudpakket je nodig hebt. Waarschijnlijk schuift Minox het zelf af op: dan weet je zeker dat je een boekhoudpakket hebt dat bij je gebruik past. Echter zullen 99 procent van de ondernemers in deze zoektocht afhaken of met het verkeerde boekhoudpakket eindigen. Om hier nog door het bos de bomen te zien, moet je op een waar avontuur gaan.

De kosten zijn overigens voor klein gebruik uitstekend te noemen. Ondernemers die nauwelijks een boekhoudprogramma nodig hebben, kunnen met het pakket van € 7,50 per maand (Facturering) overweg. Zelfs iDEAL-betaallinks en herinneringen zijn met dit pakket al mogelijk. Daarna kunnen de pakketten fors oplopen, vooral omdat je voor sommige functies en opties moet bij betalen.

 • Vanaf 100 facturen per jaar
 • Extra administratie
 • Bankkoppelingen

Wil je hier niet voor bijbetalen? Dan heb je pech. Zelfs bij de duurdere pakketten loop je tegen tegen bijbetalingen van tot wel € 7,50 per maand aan.

Het is dus even bijten voor Minox of aspirant-Minox gebruikers om vanaf hier verder te gaan. Minox lijkt er namelijk tot dusver niet al te goed van af te komen. En dat heeft het helaas helemaal aan zichzelf en de opmerkelijke keuzes te danken.

Ook voor accountants

Als er een doelgroep is die het geen probleem vindt om uit zoveel boekhoudpakketten te kiezen, zijn het de accountants wel. Is het een verrassing dat juist Minox zich deels op accountants richt? Natuurlijk niet. Want die vinden het niet erg dat de opzet zo onduidelijk is.

Daarom heeft Minox een volledige ‘verkooppagina’ gewijd aan het promoten van de boekhoudsoftware aan accountants. Of accountants hier warm van worden is mij onduidelijk (net als de homepage van Minox). Wel heb ik zo’n idee dat accountants het helemaal niet erg vinden dat Minox zo onduidelijk is. Dan weten ze namelijk zeker dat hun klanten niet zelf in Minox aan de slag gaan en zij hun klant ook echt als klant kunnen blijven houden.

Desondanks zijn de functionaliteiten voor accountants op zijn minst interessant te noemen. Het lijkt, gezien de prijsstelling, behoorlijk wat waarde voor je geld als accountant te hebben. Of dat genoeg is om accountants over de streep te trekken? Daar zou ik graag meer over horen. 

Conclusie: Moet je Minox een kans geven?

Nee. Minox krijgt in mijn review niet hoger dan een schraal zesje. Misschien voor de ondernemer die af en toe een factuurtje moet sturen en niet meer dan 6 facturen in de maand nodig heeft. Want dan blijf je binnen het pakket van € 7,50 per maand. Daarboven? Dan weet Minox je meteen met een extra toelage van maar liefst 100% (!!!) te vinden.

Het is bijna niet voor te stellen dat dit soort boekhoudprogramma’s nog bestaan. Natuurlijk doet Minox het uitstekend bij een deel van haar klanten. Ik heb alleen zo’n voorgevoel dat veel van deze klanten niet weten dat tegenwoordig het gras groener aan de overkant is. Moderne boekhoudprogramma’s die de afgelopen vijf jaar uitgekomen zijn, scoren op ieder vlak tientallen procenten beter. De keuze is daarom voor 99 procent van de ondernemers, als ze de keuze uit alle opties zouden hebben, snel gemaakt.

Mijn advies? Probeer Minox eerst 30 dagen uit en dan een van de alternatieven die ik eerder in mijn Minox review aangehaald heb. Dan weet je pas echt wat modern online boekhouden is. Anders zou je bijna vergeten, dat we alweer in de 21e eeuw leven.

Kies voor een ander boekhoudprogramma. Ik verzeker je dat je met een boekhoudprogramma als Rompslomp, MoneyMonk of Tellow optimaal kunt boekhouden zonder dat je ooit nog een boekhouder nodig hebt.

Wat zijn de ervaringen met Minox van andere gebruikers?

Ik ben zoals met iedere review naar ervaringen van andere gebruikers met Minox op zoek gegaan. Deze keer ging dat, vanwege de kleinschaligheid van deze online boekhoudsoftware, wat minder makkelijk. Toch heb ik vijf recente ervaringen bij elkaar kunnen sprokkelen waardoor je een goed idee krijgt wat Minox je te bieden heeft.

Overzichtelijk programma dat mijn boekhouding makkelijker en vooral sneller maakt.

Frank uit Naarden

Minox online bevalt erg goed! Klantvriendelijk in gebruik en goede service!

Teun uit Sliedrecht

Minox Online is gebruiksvriendelijk en laat je toe je administratie meer en meer te automatiseren. Aan hun website kan Minox wel nog werken. De mooie look en feel gingen toch wat ten koste van de duidelijkheid. Het pakket is redelijk qua prijs, tenzij je alle opties wil benutten. De toekomst zal uitwijzen of andere boekhoudpakketten hun prijzen zullen moeten bijsturen om de technologische evoluties te kunnen bijhouden.

Jan uit Nieuw-Vennep

Minox is een zeer uitgebreid boekhoudprogramma. Vanwege de vele functionaliteiten heeft de ontwikkelaar ervoor gekozen om het aanbod in een flink aantal modules te gieten.

ZZPBedrijf

Dit zijn de boekhoudprogramma’s die ik wél adviseer (Minox alternatieven)

Maar als er zo weinig positiefs aan Minox te vertellen is, moet er toch een boekhoudprogramma zijn waar je wel wat aan hebt?

Gelukkig wel.

Er zijn voldoende boekhoudprogramma’s waarmee je als ondernemer alle kanten op kan. Vooral: boekhoudprogramma’s die ondernemen daadwerkelijk makkelijker en leuker maken. Op zelfboekhouden.com kan je tot wel 100 boekhoudprogramma’s vinden die je kunt gebruiken om je onderneming naar een hoger niveau mee te tillen. De vijf, naar mijn mening, beste zijn hieronder te vinden.

Dat zijn namelijk Moneybird, Rompslomp, Tellow, MoneyMonk en E-Boekhouden. Vooral Tellow, Rompslomp en MoneyMonk krijgen van mij alle lof. In vergelijking met andere boekhoudprogramma’s zoals Minox laten deze drie zien dat je echt je boekhouding aan een professional kunt overlaten. En de professional is in dit geval je boekhoudprogramma.

Online boekhouden kan zoveel meer zijn dan alleen wat cijfers invullen. Je kunt er waterdichte rapportages van ontvangen, adviezen krijgen over wat je het best kunt doen en voorkomen dat je onnodige kosten maakt.

Slimme koppelingen waardoor verschillende soorten software eindelijk met elkaar kunnen samenwerken. Kortom, alles wat je van een boekhoudprogramma moet kunnen verwachten.

En daar gaan Minox je niet bij helpen.

Alternatieve boekhoudsoftware

 

Bekijk hier alle boekhoudsoftware

Meestgestelde vragen

Hoe weet ik welke boekhoudsoftware geschikt is voor mijn type bedrijf of branche?

Om te bepalen welke boekhoudsoftware geschikt is voor je bedrijf of branche, kun je eerst een lijst maken van je specifieke behoeften en functies die je nodig hebt. Onderzoek vervolgens de beschikbare softwareopties, lees recensies en vergelijk hun functies, prijs en integraties.

Wat is de beste boekhoudsoftware?

De beste boekhoudsoftware voor jouw bedrijf hangt sterk af van de omvang van je bedrijf en de branche. Voor veel startende ondernemers is e-Boekhouden, vanwege de lage prijs en aanwezige functies, de beste optie. Als je al een wat groter bedrijf hebt, kun je het beste Exact of AFAS SB+ overwegen.

Is boekhoudsoftware eenvoudig te gebruiken en te begrijpen voor beginners?

Boekhoudsoftware is over het algemeen ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn voor beginners, maar de ervaring kan variëren. e-Boekhouden wordt als intuïtief en gemakkelijk in gebruik beschouwd, wat het geschikt maakt voor startende ondernemers.

Kan ik een boekhoudprogramma integreren met andere systemen, zoals CRM, webshops of kassasystemen?

Ja, veel boekhoudprogramma’s, waaronder e-Boekhouden, bieden integraties met CRM, webshops, kassasystemen en andere software om een naadloze workflow te creëren.

Hebben boekhoudprogramma’s proefperiodes voor startende ondernemers?

Sommige boekhoudprogramma’s bieden proefperiodes of speciale aanbiedingen voor startende ondernemers. e-Boekhouden heeft bijvoorbeeld een promotie waarbij starters 15 maanden gratis gebruik kunnen maken van het programma.

Hoe zit het met de beveiliging en privacy van mijn financiële gegevens in de software?

Boekhoudsoftware moet voldoen aan strikte beveiligingsnormen om de privacy en veiligheid van uw financiële gegevens te waarborgen. Controleer de beveiligingsmaatregelen en het privacybeleid van de software voordat u een keuze maakt.

Kan de software mij helpen bij het doen van btw-aangifte en het opstellen van jaarrekeningen?

Ja, boekhoudsoftware zoals e-Boekhouden heeft ingebouwde functionaliteiten om u te helpen bij het doen van btw-aangifte en het opstellen van jaarrekeningen, waardoor het administratieve proces eenvoudiger wordt.

Gerelateerde artikelen

e-Boekhouden.nl review | Mijn ervaringen

e-Boekhouden review: e-Boekhouden is volgens veel reviews de beste optie voor starters en ZZP. We bespreken: kosten, funties en ervaringen

Exact Online review | Ervaringen en Kosten

De ervaringen met Exact Online zijn bij een groeiend deel van de gebruikers negatief. We onderzoeken en bespreken beide kampen in onze Exact Online review.

Beste Boekhoudsoftware 2024? | Top 10 Ruim 12 maanden Getest

Welke boekhoudsoftware is wél het geld waard? 100+ programma’s zijn een jaar getest. Ontdek direct welke boekhoudsoftware het best is getest.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een online Boekhoudprogramma?