Is het jouw droom om ooit voor jezelf te beginnen, maar weet je niet waar je moet beginnen of durf je de stap niet te zetten? Dan is het opstarten van een mini onderneming wellicht iets voor jou. Zo ben je toch eigen baas, zonder dat er veel risico aan vast zit. En mocht jouw mini onderneming een succes blijken te zijn en krijg je de smaak te pakken, dan kun je er altijd voor kiezen om uit te breiden.
In dit artikel leer je precies wat je moet doen voor het opstarten van jouw eigen mini onderneming en wat voor activiteiten geschikt zijn om jouw eigen “small business” op te zetten.
Inhoudsopgave
Wat is een mini onderneming?
Een mini onderneming is een kleine onderneming, waarbij je deels als zelfstandige werkt. Je kunt dus ook een mini onderneming opstarten naast je reguliere baan. Het grote voordeel is dat het dus veel minder risicovol is, want je bent niet direct financieel afhankelijk van jouw eigen bedrijf. Het is ook een goede manier om een bepaald idee of concept te testen, om alvast naamsbekendheid op te bouwen of om erachter te komen naar welke producten of diensten veel vraag is.
Wat moet ik doen om een mini onderneming te starten?
Een onderneming starten, of het nu een “normale” of een “mini” onderneming is, betekent dat je altijd een aantal stappen moet ondernemen. Want ook bij het opstarten van een mini onderneming begin je daadwerkelijk voor jezelf en wordt je zoals dat heet ZZP’er, oftewel een Zelfstandige Zonder Personeel.
Stap 1: Bedenk wat je wil gaan doen
De eerste stap is bedenken wat je precies wil gaan doen en dit is misschien wel een van de moeilijkste onderdelen. Het moet iets zijn wat jou ligt, maar er moet ook vraag naar zijn. Brainstormen is een goede manier om ideeën te verzinnen, waarbij het kan helpen om al deze ideeën op te schrijven. Als je ongeveer weet welke richting je op wilt gaan met je mini onderneming, dien je jezelf een aantal vragen te stellen. Wil ik een product of een dienst aanbieden? Is er vraag naar hetgene dat ik wil gaan doen? Zouden mensen mijn product of dienst willen kopen? Biedt mijn idee een oplossing voor een bepaald probleem? en Kan ik winst maken met dit bedrijfsconcept?
Als je erachter bent gekomen wat je precies wil gaan ondernemen, is het belangrijk om hier verder op in te gaan. Heb je startkapitaal nodig? Kun je jouw werkzaamheden vanuit huis doen? enzovoorts. Probeer een zo duidelijk mogelijk beeld te scheppen van jouw toekomstige mini onderneming.
Zodra het voor jezelf duidelijk is hoe je jouw mini onderneming wil vormgeven, is het slim om alvast wat marktonderzoek te doen. Kijk of er vraag is naar jouw product of dienst? Wie jouw concurrenten zijn? Wie je potentiële klanten zijn? Enzovoorts. Het is belangrijk om kritisch te zijn, en niet enkel de voordelen maar ook de nadelen van jouw mini onderneming in kaart te brengen.
Stap 2: Zet je ideeën op papier
Een goede manier om dit te doen is door het schrijven van een bedrijfsplan. Hierdoor wordt het niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen, duidelijk wat jouw doelen en verwachtingen zijn. Een ondernemingsplan schrijven klinkt misschien erg ingewikkeld, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Je kunt het natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wil, maar het belangrijkste is om duidelijkheid te scheppen. Een kort en duidelijk bedrijfsplan is voldoende. Hieronder een aantal onderdelen, die niet mogen ontbreken in jouw mini ondernemingsplan:
- Informatie over jezelf en de onderneming: dit onderdeel gaat met name over jezelf en de reden waarom je een onderneming wil starten. Je kunt hierin ook vaardigheden of opleidingen benoemen die van toepassing zijn op het starten van je bedrijf. In dit gedeelte kun je ook je persoonlijke gegevens zetten, zoals je adres, maar ook je werkervaring en/of relevante opleiding. Je kunt dit gedeelte als het ware vergelijken met het opstellen van een CV
- Het idee: dit is waarschijnlijk het belangrijkste deel van je ondernemingsplan, en hierin probeer je zo duidelijk en gedetailleerd mogelijk jouw idee te presenteren. Je beschrijft niet alleen wat je wil gaan doen, maar ook wat de doelgroep is en waar de activiteiten zullen plaatsvinden (thuis of elders). In dit gedeelte kun je ook beschrijven dat het om een mini onderneming gaat, hoeveel tijd je aan jouw bedrijf zal spenderen en welke rechtsvorm van toepassing is. Dit laatste zal in de meeste gevallen een eenmanszaak zijn, aangezien dit de makkelijkste en snelste manier is om een bedrijfje te starten. Als het nodig is omschrijf je ook of jouw onderneming dient te voldoen aan bepaalde wetten en regels, en of je hiervoor een vergunning nodig hebt
- Marketingplan: hierin beschrijf je eventueel marktonderzoek dat je al hebt gedaan, maar ook de manieren waarop je jouw product of dienst aan de man wil brengen. Je beschrijft als het ware waarom jouw idee zal werken en hoe je van jouw onderneming een succes gaat maken. Het is een goede manier om een realistisch beeld te schetsen van je verwachtingen, en het is met name cruciaal als je ook anderen wil overtuigen van jouw concept
- Financieel plan: dit is het gedeelte waar de meeste ondernemers het meeste tegenop zien, maar het is goed om ook een financieel plan toe te voegen aan jouw bedrijfsplan. Het helpt je namelijk om erachter te komen of jouw mini onderneming haalbaar is en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst. Met name als je geld wil gaan lenen of als je op zoek gaat naar investeerders, zal dit gedeelte goed van pas komen. Een ondernemingsplan hoeft echt niet ontzettend uitgebreid en ingewikkeld te zijn, als het maar een duidelijk beeld schept van jouw plannen. Beschrijf dus welke investeringen je nodig hebt om je mini onderneming te starten en hoe je jouw mini onderneming gaat financieren
Stap 3: Maak jouw mini onderneming officieel
Ook als je een mini onderneming start, zul je moeten voldoen aan de Nederlandse regel- en wetgeving. Je dient dus ook jouw mini onderneming in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, oftewel de KvK. Houd er rekening mee dat je voor het inschrijven van je onderneming in het Handelsregister iets moet betalen. In de meeste gevallen kost het rond de 75 euro om je mini onderneming officieel te maken, maar dit is afhankelijk van de door jou gekozen rechtsvorm. Om je bedrijfje in te schrijven moet je onder andere een bedrijfsnaam hebben en een rechtsvorm kiezen. De meeste mensen die een mini onderneming starten kiezen voor een eenmanszaak. Als je geen personeel aanneemt dan kun je jezelf een ZZP’er noemen. Je kunt echter ook een eenmanszaak starten en personeel aannemen.
De meest gekozen rechtsvormen onder startende ondernemers zijn:
- Eenmanszaak: snel, makkelijk en goedkoop. Geen rechtspersoon, waardoor je zelf aansprakelijk bent voor eventuele schulden bij faillissement
- Vennootschap Onder Firma (VOF): een samenwerking met andere ondernemers en over het algemeen duurder om op te starten. Iedere deelnemer is privé aansprakelijk voor de gehele VOF
- Besloten Vennootschap (BV): enkel op te richten samen met anderen, beperkt privé aansprakelijk als bestuurder, mogelijk zonder startkapitaal en de mogelijkheid om investeerders aan te trekken. Houd wel rekening met meer administratieve verplichtingen
Stap 4: Het bijhouden van de administratie
Nu jouw mini onderneming officieel is, zul je ook een zakelijke administratie moeten bijhouden. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken en de goedkoopste manier is door het gebruiken van online boekhoudsoftware. Op deze manier heb je jouw boekhouding zelf in de hand, zonder dat je hier veel tijd aan kwijt bent. Bijkomende voordelen van online boekhoudsoftware zijn: dat je zelf weinig tot geen boekhoudkennis nodig hebt, dat fouten in je administratie zoveel mogelijk worden voorkomen, dat je gebruik kunt maken van de klantenservice indien je ergens tegen aan loopt en dat je altijd real-time inzicht hebt in de financiële stand van zaken. Indien gewenst kun je voor ingewikkelde dingen een boekhouder vragen om met je mee te kijken.
Veel online boekhoudsoftware pakketten hebben tevens de functie om zowel via fysieke als mobiele apparaten je uren bij te houden. Stel dat je meer tijd aan je mini onderneming gaat besteden, kom je wellicht in aanmerking voor belastingvoordelen. De ondernemersaftrek is hier een goed voorbeeld van, maar je dient dan wel aan te kunnen tonen dat je een minimaal aantal uren aan jouw onderneming werkt. Op het moment van schrijven is dit aantal 1.225 uur per jaar. Je kunt hierbij aan van allerlei taken denken, inclusief het beantwoorden van e-mails, het maken van reclame en netwerken.
Alle voordelen van online boekhoudsoftware op een rij:
- Je hebt inzicht in de financiën van je mini onderneming
- Het is makkelijk om op kansen in te spelen
- Het helpt om efficiënt te werken
- Je bespaart kosten doordat je geen of minder beroep hoeft te doen op een boekhouder
- Je hebt geen boekhoudkennis nodig
- Fouten in de administratie worden zoveel mogelijk voorkomen
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Stap 5: Zorg ervoor dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen
Als je eenmaal eigen ondernemer bent, betekent dit ook dat je moet voldoen aan een aantal verplichtingen. Een daarvan is de wettelijke bewaarplicht, wat overigens met een online boekhoudprogramma veel makkelijker is. Je hebt namelijk alle belangrijke gegevens centraal op één plaats online staan, waardoor je vaarwel kunt zeggen tegen stapels aan losse papieren en mappen. Ga ook na of je algemene voorwaarden moet opstellen, en of het nodig is om een verzekering af te sluiten.
Stap 6: Creëer naamsbekendheid
Als jouw mini onderneming een feit is kun je al beginnen met het opbouwen van naamsbekendheid, om ervoor te zorgen dat mensen bekend worden met jouw bedrijf. Het is belangrijk dat toekomstige klanten zien dat je een betrouwbare onderneming bent en hier kun je ook in de opstartfase al mee beginnen. Je kunt denken aan het (laten) maken van een website, het aanmaken van social media accounts of fysiek gaan flyeren. Hoe je dit aanpakt is mede afhankelijk van jouw idee en je beoogde doelgroep. Probeer consistent te zijn tijdens het creëren van naamsbekendheid. Kies bijvoorbeeld voor een bepaalde huisstijl, herkenbare kleuren en gebruik dezelfde naam en logo op meerdere online platformen.
10 Leuke ideeën voor jouw mini onderneming
Voor het opstarten van een mini onderneming hieronder een aantal ideeën om inspiratie op te doen. Het belangrijkste is dat je iets kiest wat echt bij je past.
1. Workshops geven
Als je ergens goed in bent, is het wellicht een idee om jouw kennis en vaardigheden met anderen te delen. Denk aan het geven van een workshop acrylnagels zetten bij jou thuis, yogalessen in het plaatselijke park of anderen online piano leren spelen. Je kunt zowel individuele workshops geven evenals groepslessen, of zelfs een set van meerdere workshops aanbieden om terugkerende klanten te verkrijgen.
2. Maak je eigen online cursus
Een andere manier om je kennis en vaardigheden te delen, is door het maken van een online cursus. Dit kost in eerste instantie vrij veel tijd, maar als de cursus eenmaal af is kun je hiermee een bijna passief inkomen vergaren. Je kunt jouw online cursus op meerdere manieren aanbieden, denk aan bestaande online platforms maar ook via een eigen site.
3. Oppassen
Oppassen klinkt misschien als een baantje voor tieners, maar toch kan het ook een erg leuk idee zijn voor jouw mini onderneming. Denk aan het oppassen op dieren waarbij je extra diensten aanbiedt, zoals het op de hoogte houden van de eigenaren als ze op vakantie zijn bijvoorbeeld of het toedienen van medicatie. Je kunt ook oppasouder worden voor kinderen, of zelfs op huizen passen als mensen voor een langere tijd weg zijn.
4. Eten verkopen
Als je goed kan koken en/of bakken, is het een idee om jouw lekkernijen te verkopen. Als je weinig tijd hebt om aan je mini onderneming te besteden, kun je bijvoorbeeld gaan staan op plaatselijke markten. Dit is een relatief goedkope manier om wat extra geld bij te verdienen en je bepaalt zelf wanneer je werkt. Je kunt er ook voor kiezen om jouw gerechten of gebakjes bij mensen thuis te bezorgen of op bestelling te laten afhalen. Dit is een manier om kosten te besparen, omdat je gewoon vanuit huis kunt starten met je mini onderneming.
5. Start een escaperoom
Vooral als je een ruimte ter beschikking hebt of voor een leuk bedrag een pandje kunt huren, kan het erg winstgevend zijn om een escaperoom op te zetten. Houdt echter wel rekening met startkapitaal, want het bouwen van een escaperoom kan behoorlijk prijzig zijn. Als je echter zelf creatief en handig bent, is dit een leuk idee voor een mini onderneming.
6. Kapster aan huis
Als je een opleiding hebt gevolgd tot kapster of genoeg ervaring hebt, kun je starten met het kappen van mensen aan huis. Je hebt hiervoor slechts een minimale investering nodig, waarbij je zelf in de hand hebt hoe vaak je afspraken inplant. Je kunt naast het knippen en kleuren van haren ook andere diensten aanbieden, denk aan het geven van een mani- of pedicure als dit iets is waar je tevens goed in bent.
7. DIY producten verkopen
Als je graag creatief bezig bent, zijn er veel bestaande platforms waar je jouw diensten kunt aanbieden en zelfs kunt adverteren. Op deze manier is het in het begin makkelijker om een klantenkring op te bouwen en ervoor te zorgen dat mensen jouw producten kunnen vinden. Je kunt van allerlei DIY spulletjes verkopen, zoals zeep, kaarsen, sieraden of kleding. Als je liever niet zelf producten opstuurt kun je ook digitale producten verkopen of enkel designs maken die je vervolgens plaatst op online sites die het hele productie- en logistieke proces voor jou regelen; ofwel print on demand.
8. Vastgoed opknappen en verkopen
Als je handig bent en je de mogelijkheid hebt om te investeren in vastgoed, kan het erg winstgevend zijn om een pand op te knappen en vervolgens weer door te verkopen. Dit flippen van woningen gaat echter wel gepaard met een behoorlijke investering. Naast de aanschaf van het pand zelf, dien je ook materialen en eventuele werkuren te betalen. Je genereert pas omzet nadat je alle werkzaamheden hebt verricht.
9. Tuinonderhoud
Als je groene vingers hebt en graag fysiek bezig bent, kan het een goed idee zijn om in de weekeinden bij te klussen als hovenier. Er is over het algemeen vrij veel vraag naar mensen die tuinen kunnen onderhouden en het is tevens een manier om een vaste klantenkring op te bouwen, gezien het werk telkens terugkeert. Investeringen om aan te denken zijn een karretje voor groenafval en geschikt gereedschap.
10. Fotograaf (of videograaf)
Het maken van foto’s of video’s kan een erg leuke en creatieve manier zijn om extra geld te verdienen. Het is tevens een goed idee voor een mini onderneming, helemaal als je de juiste skills en het materiaal ervoor hebt. Je kunt van allerlei soorten fotoshoots of video opnames verkopen, denk aan het vastleggen van een bruiloft, het maken van een portret, het fotograferen van dieren, maar ook het maken van productfoto’s voor andere (mini) ondernemingen.
Veelgestelde vragen
Een mini onderneming is een kleine onderneming, waarbij je deels als zelfstandige werkt. Je kunt dus ook een mini onderneming opstarten naast je reguliere baan. Het grote voordeel is dat het dus veel minder risicovol is, want je bent niet direct financieel afhankelijk van jouw eigen bedrijf. Het is ook een goede manier om een bepaald idee of concept te testen, om alvast naamsbekendheid op te bouwen of om erachter te komen naar welke producten of diensten veel vraag is.
Na het opstarten van een mini onderneming zul je ook een zakelijke administratie moeten bijhouden. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken en de goedkoopste manier is door het gebruiken van online boekhoudsoftware. Op deze manier heb je jouw boekhouding zelf in de hand, zonder dat je hier veel tijd aan kwijt bent. Bijkomende voordelen van online boekhoudsoftware zijn: dat je zelf weinig tot geen boekhoudkennis nodig hebt, dat fouten in je administratie zoveel mogelijk worden voorkomen, dat je gebruik kunt maken van de klantenservice indien je ergens tegen aan loopt en dat je altijd real-time inzicht hebt in de financiële stand van zaken. Indien gewenst kun je voor ingewikkelde dingen een boekhouder vragen om met je mee te kijken.
Alle voordelen van online boekhoudsoftware op een rij:
– Je hebt inzicht in de financiën van je mini onderneming
– Het is makkelijk om op kansen in te spelen
– Het helpt om efficiënt te werken
– Je bespaart kosten doordat je geen of minder beroep hoeft te doen op een boekhouder
– Je hebt geen boekhoudkennis nodig
– Fouten in de administratie worden zoveel mogelijk voorkomen
Voor het opstarten van een mini onderneming hieronder een aantal ideeën om inspiratie op te doen:
– Workshops geven
– Maak je eigen online cursus
– Oppassen
– Eten verkopen
– Start een escaperoom
– Kapster aan huis
– DIY producten verkopen
– Vastgoed opknappen en verkopen
– Tuinonderhoud
– Fotograaf
Gerelateerde artikelen
Top 10 Boekhouding Apps
De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?
Online Boekhoudprogramma ZZP – De Beste ZZP Tools Vergelijken
Zeker weten dat je het beste ZZP online boekhoudprogramma kiest? Ik kan met zekerheid zeggen dat dit jouw beste opties zijn.
Kosten Bedrijf Opstarten: Alles op een Rij
Weet welke kosten bij het opstarten van een bedrijf komen kijken. Van boekhoudkosten tot de opstartkosten.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.