Kosten bedrijf opstarten

Alles op een rij

Het starten van een eigen onderneming gaat gepaard met kosten, met name als start-up. Er komt veel meer bij kijken dan enkel de kosten voor het huren van een bedrijfspand of werkplek, en het inrichten daarvan. In dit artikel gaan we in op alle kosten die gepaard gaan met het opstarten van een bedrijf, zodat je precies weet hoeveel geld je nodig hebt om jouw droom om voor jezelf te beginnen te verwezenlijken.

De belangrijkste kosten op een rij

Voordat we dieper ingaan op de kosten om een bedrijf op te starten, heb ik hieronder alvast een overzicht gemaakt van de verschillende kostenposten waar je mee te maken zal krijgen als je voor het eerst voor jezelf begint.

  • Eenmalige kosten (website, machines) en terugkerende kosten (hosting, huur)
  • Essentiële kosten (inschrijving handelsregister) en optionele kosten (visitekaartjes, flyers)
  • Vaste kosten (huur) en variabele kosten (verzekering, lening)
kosten bedrijf opstarten

Kosten onderneming starten

Bij het opstarten van je eigen bedrijf gaan kosten gepaard, welke zijn onder te verdelen in eenmalige en terugkerende kosten. Eenmalige kosten zijn bijvoorbeeld de kosten voor het inschrijven van je onderneming in het Handelsregister en de kosten voor het opzetten van een website. Terugkerende kosten zijn onder meer het betalen van een maandelijks bedrag voor het gebruik van online boekhoudsoftware en het abonnement voor het hosten van je site. Over het algemeen zijn terugkerende kosten stabieler, terwijl eenmalige kosten erg veel kunnen verschillen per maand en lastiger zijn om rekening mee te houden.

Naast eenmalige en terugkerende kostenposten, dien je ook een verschil te maken tussen essentiële en optionele kosten. Als je bijvoorbeeld ook van huis uit kunt werken, dan is het huren van een werkplek een optionele kostenpost. Met name als je net start met ondernemen, is het verstandig om optionele kosten zoveel mogelijk te vermijden totdat jouw bedrijf winstgevend is. Misschien vind je het veel leuker om een eigen kantoortje te hebben, toch is het goed om in het begin jezelf niet te voorzien van “overbodige luxe”.

Het laatste onderscheid dat je kunt maken tussen verschillende kosten voor het opstarten van een bedrijf, zijn vaste en variabele kosten. Vaste kosten zijn kosten waar je niets aan kunt veranderen, maar variabele kosten zijn belangrijk om goed onder de loep te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een verzekering of het afnemen van een lening. Het kan nogal wat schelen op de lange termijn, als je in de beginfase van jouw bedrijf de juiste keuze maakt en kiest voor een kwalitatieve oplossing die qua kosten het meest voordelig is.

Veel voorkomende kosten bedrijf opstarten

Bij het opstarten van een bedrijf krijg je te maken met verschillende soorten kosten. Hieronder de belangrijkste kosten waar je mee te maken krijgt.

Inschrijfkosten

Als je start met ondernemen zul je jouw bedrijf moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Aan de hand van de gekozen rechtsvorm gaat dit gepaard met bepaalde kosten, die onder te verdelen zijn in inschrijf- en notariskosten.

Als je zo min mogelijk kosten wil maken bij het starten van je bedrijf is het verstandig om te kiezen voor een rechtsvorm waarbij je geen hulp nodig hebt van een notaris, zoals een eenmanszaak. Hierdoor hoef je enkel de kosten van de inschrijving in het handelsregister te betalen en dit is iets dat je gewoon zelf kunt regelen.

Sommige rechtsvormen, zoals een BV, vereisen echter bepaalde statuten die enkel kunnen worden opgesteld door een notaris. En zoals je vast kunt begrijpen gaat dit gepaard met extra kosten, die afhankelijk zijn van de hoeveelheid werk die de notaris moet verrichten om de inschrijving van je onderneming in orde te maken.

Werkplek

Afhankelijk van het soort bedrijf dat je gaat starten en je privésituatie, is het goed mogelijk dat je ook kosten zal hebben voor het huren of kopen van een werkplek. Indien het mogelijk is kun je vanuit huis beginnen te werken, waardoor je bespaart op deze kosten. Ook spaar je op deze manier extra kosten uit, zoals de kosten om heen en weer te reizen naar jouw werkplek.

Soms is het echter niet mogelijk om vanuit huis te werken, waardoor je rekening moet houden met extra kosten voor het huren van een werkplek of kantoor, of zelfs voor het kopen van een bedrijfspand. Als je voldoende hebt aan een bureau, kun je er ook over nadenken om een flexibele werkplek te huren in een gedeelde locatie.

Materialen en voorraad

Iedere kostenpost is afhankelijk van het soort bedrijf dat je gaat starten, en dat geldt ook voor kosten die je moet maken voor het doen van inkopen. Probeer deze kosten, met name in het begin, zo minimaal mogelijk te houden zodat je bedrijf sneller winstgevend is. Als je dure materialen zoals machines nodig hebt, kun je overwegen om deze te huren. Eventueel inclusief de optie om deze vervolgens in een later stadium te kopen. Soms is het ook mogelijk om bepaald gereedschap of materiaal tweedehands over te nemen, denk bijvoorbeeld aan faillisementsverkopen.

kosten startup

Marketing

Marketing is een breed begrip en als startende onderneming kun je vrijwel niet zonder. Het is waarschijnlijk dat je acties zal moeten ondernemen om jouw onderneming kenbaar te maken aan anderen en om potentiële klanten te vinden. Ongeacht of je zaken doet met andere bedrijven of met particulieren, zal je ervoor moeten zorgen dat potentiële klanten van jouw bestaan afweten. Marketing omvat alle activiteiten, zowel offline als online, om de verkoop van jouw product of dienst te bevorderen.

Als je lokaal werkzaam bent kun je bijvoorbeeld kiezen om offline reclame te maken, bijvoorbeeld door het verspreiden van flyers of door deel te nemen aan lokale evenementen. Je kunt tevens online een bepaalde regio targeten, bijvoorbeeld met gerichte online advertenties. Als je een product aanbiedt betekent dit ook dat je foto’s zal moeten (laten) maken, video content of een grafisch ontwerp zal moeten (laten) maken. Je hebt hierin de keuze om het zelf te doen met handige tools zoals Canva Pro, maar je kunt deze taken natuurlijk ook uitbesteden aan een professional, wat wel extra kosten met zich meebrengt.

Internetmarketing

Online adverteren is vaak voor veel ondernemingen een goede manier van internetmarketing. Evenals het opzetten van een eigen site en/of social media kanalen. Door middel van een goede marketingstrategie kun je jouw naamsbekendheid vergroten, met als doel meer omzet te genereren. Het is tevens belangrijk dat potentiële klanten de mogelijkheid hebben om contact met jouw bedrijf op te nemen. Denk aan telefonisch, per e-mail, maar ook door het sturen van vragen middels social media platformen.

Hoewel er heel wat bij het promoten van jouw bedrijf komt kijken, is het goede nieuws dat internetmarketing niet per se geld hoeft te kosten. Met name door het gebruik van social media platformen en het investeren van tijd, is het mogelijk om je bedrijf te promoten zonder dat je hiervoor iets hoeft te betalen. Het is natuurlijk afhankelijk van jouw budget en marketingstrategie wat de beste optie is. Je kunt namelijk ook een marketing budget opstellen en bepaalde activiteiten uitbesteden.

Een website

Hoewel het hebben van een website tegenwoordig niet noodzakelijk is, is het voor veel start-ups een kostenpost. Een website kan verschillende behoeften dienen, zoals het geven van informatie aan potentiële klanten, het genereren van leads, het verkopen van producten (een webshop), enzovoorts. Je kunt een website zien als een online visitekaartje. Heb je echter weinig budget of geen noodzaak aan een site, dan kun je ook kiezen voor andere mogelijkheden om jouw bedrijf te presenteren, zoals het gebruik van social media platforms bijvoorbeeld.

Bijkomende kosten om rekening mee te houden bij het hebben van een site, is het creëren van relevante content, zoals bijvoorbeeld unieke teksten. Evenals SEO werkzaamheden om je pagina goed te laten scoren in zoekmachines en de vindbaarheid te verhogen. SEO staat voor Search Engine Optimization, wat in het Nederlands ook wel zoekmachine optimalisatie betekent.

kosten bedrijf opstarten

Zakelijke administratie

Zodra je voor jezelf begin zul je aan het idee moeten wennen dat je zelf verantwoordelijk bent voor je zakelijke administratie. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld slimme boekhoudsoftware. Afhankelijk van jouw wensen en eisen zul je een bedrag per maand betalen, waardoor je jouw boekhouding ook zonder boekhoudkundige kennis vrij ver in orde kunt brengen, evenals het doen van de BTW aangifte. Er zijn zelfs online boekhoudprogramma’s, die hun software gratis aanbieden voor startende ondernemers.

Je kunt er ook voor kiezen om je boekhouding uit handen te geven, door het inhuren van een boekhouder of accountant. Houd er rekening mee dat je zo vaak meer geld kwijt bent dan wanneer je kiest voor een online boekhoudprogramma. Het andere voordeel is dat je met online boekhoudsoftware altijd precies weet hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Zo kun je inspringen op kansen, die je met een boekhouding in Excel niet zou zijn tegengekomen.

Een combinatie van beide is tevens een optie, door je boekhouder mee te laten kijken met jouw online administratie en om vragen te stellen als je advies nodig hebt.

Alle voordelen van online boekhoudsoftware op een rij:

  • Je hebt inzicht in de financiën van je mini onderneming
  • Het is makkelijk om op kansen in te spelen
  • Het helpt om efficiënt te werken
  • Je bespaart kosten doordat je geen of minder beroep hoeft te doen op een boekhouder
  • Je hebt geen boekhoudkennis nodig
  • Fouten in de administratie worden zoveel mogelijk voorkomen

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Werknemers / Arbeidsuren

Het is geheel afhankelijk van de grootte en de soort onderneming die je opstart, of je dit geheel alleen aankunt of dat het slimmer is om anderen in te huren. Dit kan op verschillende manieren, van vaste werknemers tot het inhuren van freelancers voor een bepaalde taak. Ook als je iets wel zelf kunt, maar je tijd nodig hebt voor andere werkzaamheden kan het lonen om iemand anders zijn expertise in te huren. Het is echter wel een belangrijke kostenpost om in het oog te houden, omdat deze kosten behoorlijk kunnen oplopen.

Verzekering

Het verschilt per soort onderneming of je verplicht bent om een verzekering af te sluiten. Stel dat je bijvoorbeeld een escape room wil opstarten, dan is het verstandig om een verzekering af te sluiten om eventuele ongelukken van bezoekers te dekken, en je hiervoor niet persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld.

Maar ook als je geen verzekering nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld een webdesign bedrijfje vanuit huis start, kan het slim zijn om een verzekering af te sluiten. Je kunt hierbij denken aan een rechtsbijstandsverzekering, maar ook aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Op het moment van schrijven is deze laatste optie in Nederland niet verplicht voor zelfstandigen, maar het kan zijn dat hier binnen de korte termijn verandering in komt. Als je hiervoor kiest, is de premie mede afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent.

Wat kost een bedrijf opstarten nu echt?

Nu je weet aan welke kosten je moet denken bij het opstarten van een bedrijf, vraag je jezelf vast af hoeveel dit je nu ongeveer gaat kosten. Hieronder hebben we alle gemiddelde kosten die een start-up maakt opgesomd. Houd er echter rekening mee dat dit kostenplaatje er voor jouw bedrijf totaal anders uit kan zien. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er tal van factoren van invloed op wat het kost om een bedrijf te starten.

KostenpostDetailsGeschatte kosten start-up
Inschrijving KvKVerplicht onderdeel als je een onderneming start in NederlandEenmalig €75,-
WerkplekAfhankelijk van de locatie en gebaseerd op het huren van een (gedeelde) werkplek€300,- tot €600,- per maand
Materialen en voorraadErg variabel, en afhankelijk van de behoeften en sector€10.000 tot €125.000
MarketingVariabel en afhankelijk van hoeveel taken je gaat uitbesteden0 tot 10% van je totale budget
WebsiteHoe complexer de site; hoe hoger de kosten. Dit geldt tevens voor de hostingEenmalige kosten van €300,- tot €20.000, plus hostingkosten. Hosting kost per maand tussen de €5,- en €100,-
Online boekhoudprogrammaHet gebruiken van online software, inclusief het doen van de BTW aangifteGratis tot €50,- per maand
VerzekeringAfhankelijk van de branche waarin je onderneemtGemiddeld €260,- per maand

Het is dus zeker mogelijk om een bedrijf te starten met een minimaal budget van een paar honderd euro, indien het een dienst is die je vanuit huis kunt aanbieden en als je hiervoor geen taken hoeft uit te besteden. Echter liggen de gemiddelde kosten vaak rond de €30.000,-. Maar dit is gebaseerd op start-ups en ondernemingen die niet zonder een behoorlijke investering kunnen, zoals in de technologie of medische sector.

Tips opstarten bedrijf

Hieronder onze tips voor het opstarten van een bedrijf.

Begin klein

Om de kosten in het begin zo laag mogelijk te houden, is het verstandig om zo klein mogelijk te beginnen. Hoewel het natuurlijk hartstikke goed is dat je optimistisch bent, kan een erg optimistische insteek er ook voor zorgen dat je veel geld investeert aan dingen die je niet noodzakelijk nodig hebt, of bijvoorbeeld aan een te grote voorraad. Probeer een open blik te behouden en bereid te zijn dingen in de nabije toekomst te moeten aanpassen. Test je product of dienst op een kleinere schaal uit, en begin pas met het echte uitbreiden als je een “proof of concept” hebt, oftewel als je weet dat er behoefte is naar hetgeen dat jij aanbiedt.

kosten start-up

Maak een bedrijfsplan

Als je te maken hebt met het aanvragen van een lening of het verkrijgen van investeringen, dan kun je eigenlijk niet zonder een goed bedrijfsplan. Maar ook als je zelf de financiële middelen hebt om je onderneming te starten, is het goed om een financiële schatting te maken en deze op te nemen in een bedrijfsplan. Zo zet je namelijk voor jezelf op een rijtje wat het doel van je eigen bedrijf is en wat de geschatte kosten zijn.

Neem hierin ook op hoeveel maanden je waarschijnlijk wel kosten hebt, maar geen omzet draait. Dit is iets dat ook zal verschillen per sector. Zo zal het maken van een app bijvoorbeeld een veel langere aanloopperiode nodig hebben, dan het aanbieden van online coaching sessies. Wat jouw bedrijfsidee ook is, het is goed om een plan te hebben waarin staat welke kosten je zal moeten maken en hoe je van plan bent om dit te doen.

Weet wat je leent

Als je besluit om een lening af te sluiten is het erg belangrijk dat je niet alleen precies uitrekent hoe je deze lening gaat aflossen, maar ook hoeveel rente je in totaal gaat betalen. De kosten voor het afsluiten van een lening kunnen namelijk hoog oplopen, waardoor het iets is waar je van tevoren goed over na moet denken. Het is belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van alle kosten, inclusief leningen en afbetalingen, zodat je weet hoeveel omzet jouw bedrijf moet draaien om levensvatbaar te zijn en te blijven.

Start met minder

Het kan een positief effect hebben om met weinig geld te moeten starten, omdat je met een klein startkapitaal gedwongen wordt om het geld zo effectief mogelijk uit te geven. Het kan soms makkelijker zijn om een onderscheid te maken tussen essentiële en optionele kosten, als je te maken hebt met een beperkt budget. Wellicht kan het je helpen om prioriteiten te stellen als startende ondernemer.

Veelgestelde vragen

Welke kosten komen er kijken bij het opstarten van een bedrijf?

Veel voorkomende kosten bij het opstarten van een bedrijf zijn:

– Inschrijfkosten Kamer van Koophandel
– Werkplek
– Materialen en voorraad
– Marketing
– Website
– Online boekhoudprogramma
– Verzekeringen

Wat zijn goede tips voor het opstarten van een bedrijf?

Een aantal tips voor het opstarten van een bedrijf zijn:

– Begin klein
– Maak een bedrijfsplan
– Weet wat je leent
– Start met minder

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Online Boekhoudprogramma ZZP – De Beste ZZP Tools Vergelijken

Zeker weten dat je het beste ZZP online boekhoudprogramma kiest? Ik kan met zekerheid zeggen dat dit jouw beste opties zijn.

Mini Onderneming Opstarten: Het Definitieve Stappenplan

Altijd al willen ondernemen? Of wil je simpelweg wat bijverdienen? Hierbij ons stappenplan voor het opstarten van een mini onderneming.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis boekhouden als startende ondernemer?