Klippa Pro Review

Voor het digitaliseren van je administratie

Klippa is een ervaren onderneming die software ontwikkelt voor het digitaliseren van de administratie. Denk aan het scannen van bonnen en overige documenten, evenals het bijhouden van ritdeclaraties. Het doel van de software is het automatiseren van saaie handmatige taken, waardoor fouten worden voorkomen en je als ondernemer tijd overhoudt voor andere zaken.

In deze review lees je wie de mensen achter dit bedrijf zijn, wat je allemaal met de Klippa software kunt doen, hoe gebruiksvriendelijk het programma werkt, wat Klippa kost, beoordeel ik de kwaliteit van de klantenservice, wat andere gebruikers ervan vinden, en welke koppelingen er mogelijk zijn. Kortom, een volledige review over Klippa die van pas komt als je erover denkt om een betaald abonnement af te nemen.

Prijs / kwaliteit 4 sterren review bonnen software
4,2
Slimme functies 4 sterren review bonnen software
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review bonnen software
4,2

Pluspunten Klippa

 • Makkelijk in gebruik, ook voor medewerkers

 • Goede klantenservice

 • Betaalbaar

 • Goede integratie tussen Klippa en Exact

 • Grote mate van herkenning, zelfs van handgeschreven bonnen (scan & herken)

Minpunten Klippa

 • Aanpassingen maken voor meerdere documenten tegelijkertijd is ietwat omslachtig

 • Problemen met het verwijderen van gebruikers

Over Klippa

Klippa is opgericht in 2015 en het bedrijf richt zich op de digitalisatie van vrijwel alle papieren documenten waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Hoewel Klippa in meerdere landen actief is, heeft de onderneming maar liefst twee hoofdkantoren in eigen land. In Groningen en Amsterdam om precies te zijn. Daarnaast hebben ze ook nog een vestiging in Hamburg (Duitsland) en Brasov (Roemenië). Het is dus duidelijk dat het bedrijf hard aan de weg timmert en al behoorlijk ver is gekomen.

Inmiddels bestaat Klippa uit een team van meer dan 70 werknemers en bieden ze hun software aan in 35 landen. Het grote voordeel van een internationaal bedrijf met een Nederlandse achtergrond is dat Klippa veel koppelingen aanbiedt met Nederlandse software, waar ik later in deze review op inga.

Grofweg biedt Klippa twee hoofdproducten aan: Spend Control en Doc Horizon. Doc Horizon biedt met behulp van AI slimme documentverwerking aan, waarmee je een eigen workflow kunt creëren voor de verwerking ervan. Hierbij kun je ook denken aan het anonimiseren van informatie, het classificeren en labelen van documenten, en het opsporen van frauduleuze documenten. Klippa Spend Control is echter het product waar ik het in deze review voornamelijk over ga hebben. Dit is namelijk financiële software voor ZZP’ers en het MKB, die je kunt gebruiken voor alles dat te maken heeft met digitale factuurverwerking, declaraties en losse bonnen.

Functies Klippa Pro vs. Spend Control

Zoals hiervoor reeds aangegeven, gaat deze review over het financiële product dat Klippa aanbiedt; Klippa Spend Control. Deze software wordt wederom in verschillende vormen aangeboden, zoals Klippa Pro voor ZZP’ers, Klippa Spend Control voor het MKB en een Whitelabel variant voor grotere ondernemingen (vanaf €50.000 per jaar). De basis van de software komt echter behoorlijk overeen, zoals de beschikbare functies. Spend Control is echter een stuk uitgebreider en gericht op teams, terwijl Klippa Pro dé oplossing is voor ZZP’ers.

Klippa Pro is een programma voor ondernemers die zelf de touwtjes in handen willen houden, zoals ZZP’ers die de boekhouding deels zelf willen regelen maar de ingewikkeldere zaken overlaten aan een expert. Want samenwerken met je boekhouder of accountant is nog makkelijker met de software van Klippa. De belangrijkste functies zijn: scan & herken, BTW aangifte, factuurverwerking en declaraties (inclusief reiskosten).

klippa dashboard bonnen toevoegen

Scan & Herken (Klippa Pro en Spend Control)

Een van de basisfuncties van Klippa Pro, evenals van Spend Control, is het scannen van documenten. Denk aan losse bonnen, waaronder tankbonnetjes, plus andere documenten zoals inkoopfacturen. Het enige dat je hoeft te doen om een document te digitaliseren, is er een foto van te maken met de Klippa app. Je kunt ook een foto mailen of een bestand uploaden van je computer. De scan & herken technologie (op basis van OCR) doet de rest, en zorgt ervoor dat je geen gegevens meer handmatig hoeft over te typen. Alle belangrijke gegevens, zoals het bedrag, de eventuele BTW, de datum, de naam van de verkopende partij, en meer, worden overgenomen. Het herkenningspercentage ligt rond de 95%, waardoor je dus slechts een paar gegevens nog handmatig moet aanpassen of aanvullen.

BTW aangifte (Klippa Pro en Spend Control)

Hoewel je de BTW aangifte zelf niet kunt indienen met de software van Klippa, kun je deze wel gebruiken voor het berekenen van de BTW aangifte, inclusief alle benodigde categorieën en percentages. Je kunt alle documenten eenvoudig uit Klippa exporteren en vervolgens doorsturen naar je boekhouder of accountant, of natuurlijk gebruiken om zelf de aangifte te regelen.

Facturen verwerken (Klippa Pro en Spend Control)

Het verwerken van facturen begint vrijwel hetzelfde als het indienen van documenten, via de app, mail of door het bestand te uploaden. Ook daarna doet scan & herken het meeste werk. Het verwerken van facturen in een andere valuta dan de euro zijn geen probleem, evenals het splitsen of samenvoegen van facturen. Je kunt er met Spend Control zelfs voor kiezen om facturen in bulk te uploaden, en deze zo dezelfde kenmerken mee te geven.

Declaraties, waaronder reiskosten (Klippa Pro en Spend Control)

Met Klippa Spend Control kun je declaraties online regelen. Van het indienen van een declaratie via de app door een medewerker, tot het verwerken ervan in de administratie. Ook hierbij wordt gebruikgemaakt van de scan & herken techniek, zodat de declaratie niet handmatig hoeft te worden ingevuld. Het is ook hier mogelijk om bonnen in een andere valuta in te dienen, waarbij het omrekenen gebeurt met behulp van de dagkoers of een eigen koers. Een groot voordeel van het indienen van declaraties met Klippa, is dat dubbele bonnen worden herkend. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een declaratie twee keer wordt ingediend of verwerkt, en hetzelfde geldt voor afwijkende boekingen.

Reiskosten declareren is onderdeel van de declaratie module en doe je op basis van Google Maps. Je hoeft hier de omgeving van Klippa overigens niet voor te verlaten, want de app zit geïntegreerd in de software. Het enige dat je in feite hoeft te doen, is het invullen van het vertrekpunt en de eindbestemming. Als het gaat om een “retour”, kun je dit ook aanvinken.

Een ander voordeel is het zelf instellen van een autorisatie flow (enkel beschikbaar voor Klippa Spend Control) die past bij jouw onderneming. Zo kun je bepaalde acties automatiseren, mede dankzij de zelflerende technologie. Je kunt daarnaast eigen regels instellen en verschillende rechten toekennen op basis van groeperingen.

klippa voor ritten declaratie

Zakelijke creditcards (Spend Control)

Voor bedrijven die op zoek zijn naar meer controle over de onkosten, is het mogelijk om te profiteren van de samenwerking tussen Klippa en Pliant. Pliant is een onderneming die digitale creditcard oplossingen aanbiedt voor bedrijven en tevens verantwoordelijk is voor de Klippa creditcards. Dit zijn speciale creditcards die je online en offline kunt gebruiken, inclusief in te stellen limieten per kaart en een trackingsysteem. Iets dat vooral handig is als je personeel in dienst hebt.

Gebruiksvriendelijkheid

Klippa biedt een gratis abonnement aan voor ZZP’ers, dat je kunt gebruiken voor het bewaren van bonnen en het exporteren ervan. Daarnaast kun je alle functies van Klippa Pro 7 dagen lang gratis testen, inclusief de mobiele app voor iOS en Android. Heb je een MKB, dan kun je voor Spend Control een gratis demo aanvragen. De gebruiksvriendelijkheid van beide software oplossingen (Pro en Spend Control) komt overeen, en hieronder ga ik in op de gebruiksvriendelijkheid van Klippa Pro.

De eerste indruk van de Klippa interface vind ik zelf zeer rustig en helder. Je wordt niet overspoeld met informatie, en het dashboard is zelfs nog geheel leeg. (Hier komen normaal je bonnen te staan). Je kunt vanuit dit dashboard dus direct bonnen of andere documenten toevoegen, en filters toepassen. Je hebt de keuze uit diverse declaratie opties en alles spreekt voor zich. Het toevoegen van een ritdeclaratie via Google Maps is naar mijn mening een zeer goede zet, en zorgt ervoor dat je werkelijk alle onkosten kunt opslaan in één overzicht.

Iets dat zeker bijdraagt aan het simpele gebruiksgemak is dat je geen ingewikkelde termen tegenkomt. De software van Klippa is simpel, maar effectief. Als je ergens niet uitkomt dan kun je via de interface naar de desbetreffende hulppagina gaan, waar je veel informatie vindt over de werking van het programma. Er is een speciale rubriek voor Klippa Pro voor ZZP’ers, en alle handleidingen zijn voorzien van afbeeldingen.

Klippa is naar mijn mening een zeer gebruiksvriendelijk programma, ook voor startende ZZP’ers die nog niet eerder te maken hebben gehad met onkosten en het verwerken hiervan. De mobiele app is overigens even eenvoudig in gebruik en het gebruiksgemak loopt naadloos in elkaar over. Je kunt met de app trouwens meer dan alleen bonnen uploaden, want je hebt toegang tot alle eerder genoemde functies.

Kosten

Klippa biedt verschillende oplossingen aan en hanteert hiervoor ook verschillende prijsmodellen. Bij Klippa Spend Control voor het MKB zijn de prijzen enkel op aanvraag. De kosten voor Klippa Pro zijn wel openbaar en deze zijn als volgt:

PakketKosten per maand
Klippa BasicGratis
Klippa Pro€3,99

Als je voor een jaarabonnement kiest, dan ontvang je korting. Je betaal dan €34,99, wat neerkomt op een korting van €12,89.

Het grote verschil tussen Klippa Basic en Pro is de hoeveelheid functies. Je kunt namelijk alleen met het betaalde abonnement: BTW registreren, een betaalmethode registreren, exporteren naar overige bestandstypen dan PDF, scan & herken gebruiken, reiskosten declaraties indienen door middel van Google Maps, en gebruik maken van de klantenservice. Waarmee ik meteen aankom bij het volgende onderwerp.

Klantenservice

Als je een betaald abonnement hebt bij Klippa, dan kun je via de chat, e-mail en telefonisch contact opnemen met de klantenservice. De chat optie is vrijwel altijd de snelste manier om vragen te stellen en je ziet duidelijk of het team van de klantenservice online is. Je kunt zelfs bekijken welke medewerkers onderdeel zijn van de klantenservice, als je gericht een vraag wil stellen aan een specifieke persoon. Wat mij persoonlijk is opgevallen, is dat je ook snel antwoord krijgt op de meer technische vragen. De klantenservice is daarnaast vriendelijk en reageert over het algemeen snel.

klippa helpdesk

Reviews

Een belangrijke bron van informatie om meer te weten te komen over een programma, is door reviews te lezen van gebruikers. Gelukkig zijn deze voor Klippa erg positief, en het bedrijf scoort op alle vlakken uitstekend. Natuurlijk heb ik de reviews doorgenomen en de belangrijkste min- en pluspunten op een rij gezet. Hieronder het resultaat:

Pluspunten:

 • makkelijk in gebruik, ook voor medewerkers
 • goede klantenservice
 • betaalbaar
 • goede integratie tussen Klippa en Exact
 • grote mate van herkenning, zelfs van handgeschreven bonnen (scan & herken)

Minpunten:

 • aanpassingen maken voor meerdere documenten tegelijkertijd is ietwat omslachtig
 • problemen met het verwijderen van gebruikers

Koppelingen

Bij een programma als Klippa is het fijn als er koppelingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld met boekhoud of ERP software. Hoewel de ZZP oplossing (Klippa Pro) perfect is als je alle gegevens wil bijhouden en wil delen met je boekhouder of accountant, is het fijn dat er een mogelijkheid is om dit ook te koppelen met je boekhoudprogramma. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de Spend Control oplossing voor het MKB.

Ik wil je aanraden om altijd te controleren of de gewenste koppeling beschikbaar is. Op het moment van schrijven kun je Klippa koppelen met onder andere:

 • Exact (Online en Globe)
 • AFAS Software
 • Software Gemak
 • Informer
 • Visma
 • Microsoft Dynamics

Daarnaast biedt Klippa ook koppelingen aan met andere soorten software, waaronder: UI Path, Mendix, Automation Anywhere en Betty Blocks.

klippa filters

Klippa Doc Horizon

Deze review zou niet compleet zijn, zonder een kort woordje over Doc Horizon. Met Doc Horizon kun je een kant en klare workflow ontwerpen voor jouw onderneming, maar dan zonder te coderen. Je selecteert namelijk de gegevensbron, het documenttype (bulk), welke velden moeten worden opgehaald (namen, data, e.d.), welke controles er nodig zijn (denk aan goedkeuringen) en de eindbestemming. Dit laatste kan de Klippa database zijn, maar ook een gekoppeld boekhoud of ERP programma.

Hoe vaker je de software van Doc Horizon gebruikt, hoe slimmer deze wordt. Je kunt deze als het ware trainen, zodat de herkenning en verwerking van gegevens alsmaar beter wordt. Doc Horizon is vooral interessant voor ondernemingen met een groot aantal te verwerken documenten, evenals het automatiseren van het onboardingsproces van nieuwe medewerkers en zelfs voor het KYC proces.

Klippa Doc Horizon biedt ook speciale maatwerkoplossingen aan voor specifieke sectoren. Voorbeelden hiervan zijn prijsvergelijkingen voor de retail, afleverbewijsverificatie automatiseren voor de transportsector, en zelfs het omzetten van afbeeldingen naar tekst voor de horeca.

Doc Horizon van Klippa kan veel verschillende soorten gegevensvelden herkennen, waardoor de technologie kan worden ingezet voor facturen en bonnen, maar ook voor paspoorten, loonstroken en zelfs transportdocumenten. De kosten zijn overigens op aanvraag door middel van een maandelijks abonnement. Je betaalt, in tegenstelling tot Klippa Pro op basis van verbruik. Dus, hoe meer documenten je verwerkt; hoe minder je per stuk betaalt.

Conclusie

Klippa wordt door gebruikers no-nonsense software genoemd en hier sluit ik me helemaal bij aan. Dit Nederlandse bedrijf biedt een programma aan dat eenvoudig in gebruik is, een moderne en minimalistische uitstraling heeft, en doet wat het moet doen. Klippa is geen volledige boekhoudoplossing, maar een programma om je administratie te digitaliseren. Ze richten zich op verschillende doelgroepen met diverse producten, waaronder Klippa Pro voor ZZP’ers, Klippa Spend Control voor het MKB en Doc Horizon als je op zoek bent naar een op maat gemaakte oplossing.

Klippa Pro is ideaal als je wil samenwerken met je boekhouder of accountant, ook als je zelf wel de BTW aangifte wil indienen. Een groot voordeel ten opzichte van overige software in dezelfde categorie, is dat je naast bonnen ook reiskosten kunt declareren via Google Maps. Spend Control is ietwat uitgebreider en hiermee kunnen ook medewerkers declaraties indienen en kun je speciale Klippa betaalkaarten aanvragen.

De kosten voor “Klippa Spend Control” zijn enkel op aanvraag, maar “Klippa Pro” is zeer betaalbaar. Er is zelfs een gratis versie voor starters; “Klippa Basic”. “Klippa Doc Horizon” is bedoelt voor grote ondernemingen, waardoor je er zeker van bent dat de software met jou mee kan groeien als je behoefte hebt aan een grotere mate van automatisering.

Prijs / kwaliteit 4 sterren review bonnen software
4,2
Slimme functies 4 sterren review bonnen software
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review bonnen software
4,2

Veelgestelde vragen – FAQ’s

Wat kost Klippa?

Klippa biedt verschillende producten aan, waaronder Klippa Pro voor ZZP’ers. Klippa Pro kost €3,99 per maand of €34,99 voor een jaarabonnement.

Is Klippa een boekhoudprogramma?

Nee, Klippa is een oplossing voor het digitaliseren van de administratie. Denk aan het verwerken van losse bonnen en facturen, evenals ritdeclaraties. Ook kun je met Klippa Pro de BTW aangifte berekenen.

Is Klippa geschikt voor ZZP’ers?

Ja, Klippa biedt zelfs een speciale oplossing aan voor ZZP’ers. Klippa Pro is speciaal ontworpen voor ondernemers zonder personeel, voor het digitaliseren van de administratie.

Heeft Klippa een app?

Ja, je kunt de Klippa app downloaden voor iOS en Android apparaten. De app is onder andere geschikt voor het scannen van losse bonnen.

Is Klippa gratis?

Klippa biedt een gratis pakket aan, genaamd Klippa Basic. Hiermee kun je onbeperkt bonnen toevoegen en exporteren.

Wat kost Doc Horizon van Klippa?

De kosten voor de Doc Horizon oplossing van Klippa zijn op basis van een persoonlijke offerte. Hierbij worden de hoeveelheid documenten die moeten worden gedigitaliseerd meegenomen in de prijsberekening.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Inkoopfacturen inboeken: Waar moet je op letten en hoe?

Boek je inkoopfacturen in met een boekhoudprogramma. Binnen enkele seconden kun je online inkoopfacturen inboeken en verwerken.

Wat is een Boekhoudkoppeling en hoe werkt het?

Kies de boekhoudkoppeling die het beste bij jouw onderneming past. Bespaar tijd en geld door jouw online boekhouding automatisch aan jouw zakelijke bankrekening te koppelen.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar gratis bonnetjes software?