Wat is het verzamelinkomen?

Iedereen die werkt heeft te maken met een verzamelinkomen. Dit is namelijk het totaal van het jaarinkomen uit de drie boxen van de Belastingdienst. Deze drie boxen worden aan het einde van het jaar met elkaar vergeleken. Daarbij bestaat de eerste box uit de inkomsten uit werk, een eigen woning en een uitkering. De tweede box gaat over het inkomen uit aandelen en dividenden. Als laatste moet je aangeven wat de opbrengsten zijn uit het sparen en beleggen. Op basis hiervan wordt een eigen bijdrage geleverd en moet je een bepaalde hoogte aan belasting betalen aan het einde van het jaar.

Het verzamelinkomen te allen tijde doorgeven

Het verzamelinkomen is belangrijk om door te geven. Als je namelijk geen aangifte inkomstenbelasting doet, dan wordt er gekeken naar het belastbaar loon. Dit is het totaal van het salaris of de uitkering in een bepaald jaar. De Belastingdienst dient dit door te geven aan de CAK. Zolang dit verzamelinkomen niet bekend is, wordt er een minimale lage eigen bijdrage gerekend. Vanaf het moment dat de hoogte wel doorgegeven wordt, moet je de werkelijke eigen bijdrage gaan betalen. Je krijgt dan ook een nieuwe beschikking doorgestuurd. Vanaf dat moment kun je er niets meer aan veranderen.

Belasting betalen moet altijd

Daarbij kan het verzamelinkomen ook heel laag zijn. Als dit het geval is, hoef je geen belasting te betalen. Wel dien je dan alsnog de inkomstenbelasting te doen. Je krijgt dan een aanslag van 0 euro. Geld terugkrijgen is vrijwel nooit het geval. Hiervoor moet je namelijk weer aan geheel nieuwe voorwaarden voldoen. Je kunt er daarom altijd vanuit gaan dat, zodra je geld ontvangt uit een uitkering of salaris, je ook een bepaald bedrag moet betalen aan de Belastingdienst. Dit geld moet daarom altijd apart gezet worden voor het einde van het jaar.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je het Verzamelinkomen Berekenen?