Wat is het keuzevermogen?

Als ondernemer kun je met verschillende vermogens te maken hebben. Een daarvan is het keuzevermogen. Dit is van toepassing wanneer er geen onderscheid te maken is tussen zakelijk en privégebruik. Je kunt dan immers geen splitsing maken. Vanaf dat moment kun je de boeking helemaal zelf bepalen. Wel moet dit in alle redelijkheid gedaan worden. Wanneer je bijvoorbeeld een bedrijfspand hebt, kun je deze voor zowel zakelijk als privé gebruiken en dus ook op beide manieren in de boekhouding meenemen. Je kunt er daarna echter niet meer vanaf wijken. Bedenk daarom goed waar je het beste mee uit bent.

Het keuzevermogen is niet te veranderen

Het keuzevermogen kan op verschillende manieren tot voordelen leiden. Wanneer je bijvoorbeeld een bedrijfspand als privé boekt, dan kun je bij een waardestijging een groot voordeel behalen. Dit kan dan geboekt worden als onbelaste boekwinst. Als het zakelijk is, dan kan dit ook voor meer belasting gaan zorgen. Daarbij gelden wel bepaalde percentages. Daarom wordt in de praktijk ook vaak voor ondernemingsvermogen gekozen. Zoals gezegd kun je niet meer wisselen wanneer je de keuze gemaakt hebt voor een bepaald vermogen. Neem daarom ook altijd alle voor- en nadelen mee bij het doen van de administratie.

Geen overlapping in de belastingaangifte

Bij een keuzevermogen kun je er soms ook voor kiezen om een bepaald deel van de woning als zakelijk te beschouwen. Hiervoor moet je weer aan verschillende voorwaarden voldoen en voorkomen dat er een arbitrage optreedt. Je zult daarom te maken krijgen met een aftrekbeperking. Je mag geen overlapping hebben in de belastingaangifte. Wanneer je in Box 1 en Box 3 dezelfde bedragen hebt staan, dan kan dit nog wel eens tot gevolgen leiden. Zorg er daarom voor dat je hier altijd goed naar blijft kijken en je alle opties voor jezelf op een rijtje blijft zetten.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *