Als ondernemer moet je de btw in de aangifte op verschillende manieren berekenen. Een van de stelsels die hierbij voorbijkomt, is het kasstelsel. Hiervoor moet je wel weten wat het precies inhoudt en hoe je dit gaat doen in de belastingaangifte. Als je een kasstelsel toepast, dan bereken je de btw dus op basis van jouw kas- en bankadministratie. Je berekent hierbij de btw over de inkomsten die in het bepaalde tijdvak waarover je de aangifte moet doen. Dit zijn de inkomsten die daadwerkelijk zijn bijgeboekt of ontvangen in de kas. Van hieruit kun je namelijk ook bekijken welke regeling past.
Het kasstelsel om overzicht te krijgen
Btw wordt door vrijwel ieder bedrijf in rekening gebracht. Wanneer jij producten aanschaft bij een leverancier moet je namelijk ook btw betalen. Deze kun je aftrekken op de btw-aangifte. Je moet de btw aftrekken in het tijdvak waarin de factuur verkregen is. Zelfs als je de leverancier nog niet betaald hebt. Wel moet je deze altijd in jouw kasstelsel meenemen, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de bedragen. Zelfs als je geen in- en verkoopadministratie bijhoudt, moet je dit ook doen en kun je zelf bepalen op welke manier je het doet. Je moet het alleen wel altijd op dezelfde manier blijven uitvoeren.
Verschillende btw-tarieven om te berekenen
Bij het kasstelsel kunnen ook meerdere btw-tarieven meegenomen worden. Het btw-tarief bestaat namelijk uit verschillende percentages. Zo heb je de 9 procent op voedingsmiddelen, maar ook 21 procent op andere producten en diensten. Ook dit moet uiteengezet worden in de administratie. Bij de btw-aangifte kun je dit in verschillende vakken aangeven. Zo weet je zeker dat je de juiste belasting betaalt en je wellicht ook nog wat terugkrijgt. Ga als ondernemer daarom altijd op de juiste manier aan de slag.