Als ondernemer zijn er veel verschillende kapitalen waar je rekening mee moet houden. Een daarvan is het informeel kapitaal. Dit kapitaal staat lijnrecht tegenover het formeel kapitaal en houdt eigenlijk in dat dit het kapitaal is dat opgebouwd wordt door bevoordelingen van de aandeelhouder. Dit zijn de bevoordelingen die niet zouden voor komen als er bijvoorbeeld met een derde gehandeld zou worden. Daarom kan het ook alleen bij rechtspersonen voorkomen. Als eenmanszaak hoef je hier dus geen rekening mee te houden en hoef je er ook niets mee te doen tijdens het doen van de administratie en de boekhouding.
Informeel kapitaal voor onzakelijke tarieven
Het informeel kapitaal bevat onder andere transacties tussen aandeelhouders en ondernemingen. Deze transacties zijn vaak niet zakelijk. Als het gaat om het berekenen van verschuldigde belasting, moet er echter wel zakelijk handelen toegepast worden. Gebeurt dit niet, dan moet er een correctie op de fiscale winstberekening worden toegepast. Je kunt het soms ook zien als het kwijtschelden van een lening van producten en diensten tegen onzakelijke tarieven. Ook het verhuur van onroerend goed tegen onzakelijke tarieven valt hieronder en moet dus ook meegenomen worden. Zo heb je voor jezelf ook een goed overzicht voor de belastingaangifte.
De winstberekening van kapitaal
Informeel kapitaal moet dus altijd een verschuiving hebben. Deze moeten daarom ook altijd meegenomen worden in de winstberekening. Je moet daarbij ook altijd gaan kijken naar de verschillen tussen het beginvermogen en het eindvermogen. Je moet dan ook de waardebepaling berekenen. Hiervoor moet het zakelijk tarief bepaald worden. Je zult daarom altijd goed op moeten letten en moeten kijken naar de regels voordat je daadwerkelijk het informeel kapitaal vast kunt stellen. In jouw boekhouding zul je dit ook altijd moeten verantwoorden, zodat de Belastingdienst het direct kan zien bij een controle.