Jouw administratie moet je op een goede manier inrichten. Daarom gebruik je het factuurstelsel. Hierin verwerk je namelijk alle kosten en opbrengsten in de periode waarop de facturen gemaakt zijn. Dit is dus niet op basis van wanneer de betalingen uitgevoerd worden. Deze komen namelijk in het kasstelsel terecht. Wanneer je voor een bepaald stelsel gekozen hebt, mag je ze niet door elkaar gebruiken. Je moet er daarom voor zorgen dat je advies gaat inwinnen van een expert, zodat je er zeker van bent dat je alles op orde hebt voor de belastingdienst.
Het factuurstelsel voor ontvangers en verstuurders
Het factuurstelsel is een bepaalde structuur waarbij je de facturen verwerkt op basis van de factuurdatum. Wanneer je producten of diensten inkoopt in december 2018 en pas in januari 2019 betaalt, moet je deze in de boekhouding van 2018 verwerken. In dit jaar heb je immers de factuur ontvangen. Het geldt ook voor de producten en diensten die jij verkoopt aan jouw klanten. Hierdoor krijg je een overzicht van alles wat jij verkocht hebt in dat jaar, waardoor je ook weer andere zaken van de bedrijfsvoering op de goede manier kunt doorvoeren. Houd er wel rekening mee dat je jouw facturen dus pas op een later moment uitbetaald krijgt.
De btw en de verkopen tussen ondernemers
Het factuurstelsel is echter niet voor de verkoop en aankoop tussen ondernemers en particulieren. Het geldt namelijk alleen voor de verkopen die gedaan worden tussen ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan leveranciers. Je bent hierbij namelijk verplicht om facturen door te sturen. Deze facturen bevatten ook een bepaald btw-bedrag. Ook deze btw moet je verrekenen in de periode van de factuurdatum. Je zult deze dus wel mee moeten nemen in de aangifte die je van een bepaalde periode van de facturen moet doen.