Wat is een DGA?

DGA is de afkorting voor een directeur-grootaandeelhouder. Wanneer je eigenaar bent van een bedrijf wil dit echter niet zeggen dat je direct een DGA bent. Je moet daarom meer weten. Een heel duidelijke omschrijving is er echter niet, omdat er in iedere wet een andere omschrijving van deze directeur wordt gebruikt. In principe zou je kunnen zeggen dat het de hoogste baas binnen een B.V. of N.V. is en een groot deel van de beschikbare aandelen bezit. Er zijn hiervoor verschillende categorieën terug te vinden, die allemaal andere voordelen met zich meebrengen. Ook bepaalt dit voor een deel de belastingaangifte.

Meerdere categorieën van een DGA

Een van de categorieën van een DGA is de DGA die zoveel aandelen bezit dat er meer dan de helft van de stemmen door deze persoon worden vertegenwoordigd. Je hebt dan als het ware een meerderheidsbelang. Ook kun je minder dan de helft van de stemmen hebben, waarbij een meerderheid in de algemene vergadering ervoor moet zorgen dat je ontslagen wordt. Wanneer een groep van DGA’s evenveel aandelen bezit, is dit weer een aparte groep. Als laatste heb je ook nog te maken met een DGA die helemaal geen aandelen bezit, maar waarvan bloedverwanten minstens tweederde bezit van de aandelen.

Altijd letten op contracten

Als DGA moet je goed opletten welke contracten je ondertekent. Het kan namelijk zijn dat je privé meegerekend wordt voor de lening. Vanuit de aandelen betaal je eigenlijk salaris aan jezelf. Ook moet je goed gaan bekijken of je als DGA meeverzekerd bent bij de werknemersverzekeringen. Uiteindelijk kan het verschillen op gaan leveren voor jouw belastingaangifte. Zorg er daarom voor dat je precies weet wat je allemaal in moet gaan vullen en welke gegevens je hiervoor nodig hebt. Als ondernemer kun je dan jouw voordeel hieruit behalen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *