Zodra je jezelf hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel krijg je van de belastingdienst een btw-nummer. Deze wordt per brief naar jou gestuurd en geeft aan dat je vanaf dat moment de btw-aangifte moet gaan doen. Dit is een periodieke aangifte waarin je de ontvangen en betaalde btw met elkaar verrekend. Je ontvangt echter ook nog een speciaal omzetbelastingnummer. Beide nummers heb je nodig voor de juiste administratie en je kunt aan de hand hiervan ook de verdere belastingaangifte gaan doen. Je moet dan wel weten wat beide nummers inhouden en hoe je ze kunt gebruiken.
Het btw-nummer vermelden op alle communicatiemiddelen
Een btw-nummer kun je dus zien als jouw identificatienummer. Je vermeldt dit nummer altijd op de facturen en de website. Ook op andere communicatiemiddelen kun je dit nummer vermelden. Zo kan er door iedereen gecontroleerd worden of jouw bedrijf legaal is. Het nummer bestaat altijd uit een landcode, 9 cijfers, de letter B en een controlegetal van 2 cijfers. Dit was voor eenmanszaken in eerste instantie voldoende om alle belastingaangiftes te kunnen doen en om ervoor te zorgen dat de belastingdienst wist met wie ze te maken hadden.
Ook eenmanszaken worden voorzien van een omzetbelastingnummer
Tegenwoordig hebben eenmanszaken ook voorzien van een nieuw omzetbelastingnummer. Het btw- nummer bestond namelijk uit het burgerservicenummer, maar deze wordt niet meer gebruikt. Jouw privacy is dus beter beschermd als er een factuur wordt verstuurd. Daarom krijgen eenmanszaken ook een nieuw nummer toegestuurd en moeten beide nummers gebruikt worden om de belastingaangiftes goed uit te voeren. Het omzetbelastingnummer vind je terug in de online omgeving van de belastingdienst. Het btw-nummer moet je altijd zelf goed bewaren. Wanneer je een van de twee kwijt bent, moet je contact opnemen met de belastingdienst om een nieuw nummer aan te vragen.