Wat is de voorbelasting?

De voorbelasting voor een ondernemer is de btw over producten die ingekocht worden namens het bedrijf. Hierbij gaat het zowel om de kleine inkopen als de grote investeringen. Er zijn ook een aantal zaken waarbij de btw niet afgetrokken mag worden. Wanneer je zelf als ondernemer geen btw vraagt, dan mag je dit bijvoorbeeld ook niet aftrekken. Daarbij mag het ook niet gerekend worden op inkopen die je gebruikt voor producten en diensten die niet btw-plichtig zijn. Tevens moet je een factuur in jouw bezit hebben waar duidelijk op staat wat de hoogte van de btw is. De factuur moet hierbij aan alle eisen voldoen.

De regels omtrent de voorbelasting goed doornemen

De voorbelasting geldt ook alleen voor aankopen die je doet voor het bedrijf. Zaken die privé gebruikt worden, mogen dus niet meegenomen in de btw-aftrek. Tevens zijn er verschillende regels die gelden voor het kopen van eten en drinken. Zakelijke diners en lunchen mogen bijvoorbeeld wel weer voor 80 procent afgetrokken worden van de inkomstenbelasting. Je moet daarom voor jezelf een goed overzicht maken van de belaste en vrijgestelde omzet. Zo voorkom je dat je een verkeerde btw-aangifte doet en uiteindelijk ook weer terug moet betalen aan de belasting. Als startende ondernemer is de kans op een teruggave groter.

Ook investeringen meenemen in de aangifte

Als je nog geen ondernemer voor de btw bent, dan hoef je nog niet aan de voorbelasting te denken. Wel moet je alle bonnen en facturen bewaren. Het kan namelijk zijn dat deze nog steeds aftrekbaar bent als je daadwerkelijk met jouw bedrijf gaat beginnen. Wel moet je hierbij aan kunnen tonen dat de investeringen ook daadwerkelijk bijgedragen hebben aan de totstandkoming van het bedrijf. Je mag hiervoor wel alle investeringen in de aanloopfase meenemen, waarbij je tot vijf jaar voor de start kunt kijken.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *