Wat is de suppletie?

De bekende Amerikaanse politicus Benjamin Franklin deed ooit een beroemde uitspraak: “er zijn twee zekerheden in het leven, namelijk de belastingen en de dood”.  Hopelijk laat het laatste nog even op zich wachten, maar individuen als bedrijven ontkomen simpelweg niet aan belastingverplichtingen. Een begrip die af en toe opduikt is “suppletie”. Wat houdt dit precies in?

Wat betekent suppletie?

Het begrip suppletie heeft betrekking op de belastingaangifte. Om precies te zijn, het betreft de correctie of aanvulling van belastingaangiften die eerder zijn ingediend. Bij dit proces corrigeert een belastingplichtige eventuele fouten of onvolledigheden. Zo komt het wel eens voor dat een ondernemer teveel of te weinig btw heeft betaald in het vorige kwartaal. Door het invoeren van een suppletie herstelt hij of zij deze vergissing. Vervolgens valt er een brief op de deurmat waarin staat hoeveel er nog moet worden betaald. Of, in een gunstig geval, welk geldbedrag de ondernemer terugkrijgt omdat hij of zij teveel heeft afgedragen.

Als ondernemer kun je te maken krijgen met een suppletie. Dit is namelijk een correctie van de aangifte omzetbelasting, ook wel de btw-aangifte genoemd. Als je hier een correctie op uit wilt voeren, dan moet je namelijk een suppletie omzetbelasting indienen. Hiermee corrigeer je bijvoorbeeld het lopende aangiftejaar of een aangifte tot vijf jaar terug. Je kunt hiermee dus de correctie uitvoeren, maar moet het ook kunnen verantwoorden. Het is daarom verstandig om eerst te bekijken of er echt een correctie uitgevoerd moet worden of dat je toch de juiste gegevens hebt aangegeven. Zo voorkom je een boete.

De suppletie als toevoeging

Bij een suppletie kun je aangeven of je te veel of te weinig btw hebt betaald of gekregen. Je doet hiermee dus een toevoeging op de bestaande aangifte. Hierin geef je de juiste bedragen aan en je levert bewijzen aan. Daarmee overschrijf je de eerder aangegeven bedragen. Dit kan dus in jouw voordeel werken, maar uiteindelijk ook in jouw nadeel. Als je te weinig belasting over de btw betaald hebt, dan moet je hier immers alsnog een bepaald bedrag over betalen. Voor jouw onderneming kan het nadelig zijn, maar tegelijkertijd is het ook nodig om alles naar behoren door te blijven geven om geen boete te ontvangen.

wat is de suppletie

Voor welke belastingen kun je een correctie doorvoeren?

Correcties kunnen betrekking hebben op verschillende soorten belastingen. We noemden al eerder de omzetbelasting (btw), maar het komt ook voor bij onder andere de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting.

Waarom is het soms nodig om een suppletie aan te vragen?

De redenen om het aan te vragen lopen uiteen, variërend van een fout tijdens de aangifte tot een andere financiële situatie binnen het bedrijf. Laten we voor het gemak eens een aantal mogelijke redenen voor suppletie op een rijtje zetten:

Reden 1: Er is een fout gemaakt in de oorspronkelijke aangifte
Fouten maken is menselijk. Het komt regelmatig voor dat er een of meerdere fouten worden ontdekt in de oorspronkelijke belastingaangifte. Misschien heb je wel een rekenfoutje gemaakt of kan de boekhouder voortaan beter een rekenmachine bij de hand houen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er bepaalde inkomsten of aftrekposten worden weggelaten. Is dat wel het geval? Dan is het nodig om een suppletie aan te vragen.

Reden 2: De financiële situatie van een bedrijf is veranderd
De financiële situatie van een bedrijf is nooit hetzelfde. In de loop van het jaar kan er behoorlijk wat veranderen, bijvoorbeeld door nieuwe inkomstenbronnen bepaalde investeringen of het verlies van klanten. Dit brengt veraneringen in de belastingaangifte met zich mee en zodoene is suppletie noodzakelijk.

Reden 3: Er is sprake van nieuwe wet- en regelgeving
Belastingwetten en -regels veranderen soms ook. Aan bedrijven de taak om er voor te zorgen dat ze altijd in overeenstemming zijn met de meest recente voorschriften. Helemala wanneer de nieuwe wetgeving van invloed is op hun belastingverplichtingen. In da geval moeten bedrijven suppletie indienen om aan deze nieuwe eisen te voldoen.

Reden 4: De Belastingdienst ontdekt fouten tijdens controles
De Belastingdienst controleert regelmatig belastingaangiftes. Helaas komt er soms wel eens een foutje of een onvolledigheid bovendrijven. In dat geval vraagt de Belastingdienst aan de ondernemer(s) om een suppletie in te dienen, om de fouten te corrigeren.

Waarom is het zo belangrijk om op tijd een suppletie in te dienen?

Heb je een of meerdere fouten ontdekt tijdens de Belastingdienst? Zorg er dan voor dat je op tijd een suppletie indient. Op die manier voorkom je boetes en eventuele rente daar bovenop. De Belastingdienst is er niet bepaald blij mee wanneer je te laat een suppletie indient. Sterker nog, financiële sancties zijn soms behoorlijk hoog en vormen een extra kostenpost voor het bedrijf.

Voorkom juridische problemen

Het niet naleven van belastingverplichtingen leidt in sommige gevallen tot juridische problemen en geschillen met de Belastingdienst. Wederom een goede reden om op tij een suppletie in te dienen. Daarmee voorkom je als ondernemer juridische problemen én bouw je een goede relatie op met de Belastingdienst.

Hoe dien je een suppletie in?

Oke, je weet inmiddels hoe belangrijk het is om op tijd een suppletie in te dienen. Maar hoe doe je dat dan? Laten we voorop stellen dat het proces van suppletie afhankelijk is van het type belasting en het soort correctie die je moet doorvoeren. Over het algemeen is er sprake van het volgende stappenplan bij het indienen van een suppletie:

Stap 1: Stel vast waarom er een suppletie nodig is
Ten eerste dien je vast te stellen dat er een fout of een aanvulling nodig is in de oorspronkelijke belastingaangifte.

Stap 2: Verzamel alle benodigde documenten
Inmidddels weet je waarom een suppletie noodzakelijk is. De tweede stap is het verzamelen van de benodigde documenten om de correctie of aanvulling te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan facturen, bonnen en bankafschriften.

Stap 3: Vul het suppletieformulier in
Vervolgens dien je via de website van de Belastingdienst een suppletieformulier downloaden. Bij het corrigeren van de btw aangifte dien je in te loggen in het gedeelte ‘Inloggen voor ondernemers’. Als het goed is staat het suppletie formulier er tussen. Vul vervolgens alle informatie in over de aard van de correctie of aanvulling.

Stap 4: Dien het formulier in bij de Belastingdienst
Heb je het suppletieformulier ingediend? Dan is het tijd om het belangrijke document in te dienen bij de Belastingdienst. De meeste ondernemers doen dit tegenwoordig digitaal.

Wat gebeurt er na het indienen van een suppletie?

Na het indienen zal de Belastingdienst de informatie beoordelen en verwerken. Waarschijnlijk nemen ze contact met je op als er toch nog aanvullende informatie of verduidelijking nodig is. Is dat niet het geval, dan past de Belastingdienst de belastingverplichtingen van het bedrijf aanpassen op basis van het correctie- of aanvulverzoek. Daaruit ontstaan twee mogelijke scenario’s: je krijgt geld terug of moet bijbetalen.

Voorkom tijdgebrek door een goede administratie

De suppletie kan echter ook een voordeel opleveren. Als je te veel belasting hebt betaald krijg je deze namelijk terug. Of in ieder geval het verschil ervan. Dit laat ook goed zien waarom het zo belangrijk is om jouw administratie op een goede manier bij te houden. Je bent namelijk meer tijd kwijt aan het corrigeren ervan door de correctie door te sturen naar de Belastingdienst dan wanneer je alles goed bij blijft houden voor jouw bedrijf. Behaal er je voordeel uit.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?