Wat is de reisbureauregeling?

Verkoop je reizen? Dan heb je ongetwijfeld te maken met de reisbureauregeling. Dit is namelijk een regeling die voor alle landen binnen de EU geldt, maar er zitten wel wat regels aan verbonden. Je kunt het zien als een btw-regeling voor wanneer je reisdiensten levert. Als je een of meerdere onderdelen van deze reizen inkoopt bij andere ondernemers en weer op eigen naam verkoopt, betaal je een bepaalt percentage over de winstmarge en niet over de totaalprijs van de reis. Alleen ben je dan wel aan een aantal voorwaarden verbonden.

Wat is een reisbureauregeling?

De reisbureauregeling geldt voor iedereen de een of meerdere onderdelen inkoopt van een bepaalde reis. En die vervolgens doorverkoopt. Daar geldt wel een belangrijke regel voor: dit mag alleen aan een ander reisbureau of mensen die reizen. Voordeel is wel dat je geen reisbureau hoeft te zijn om van deze bijzondere regeling gebruik te mogen maken. Ook voor zelfstandig ondernemers is het dus interessant. Sterker nog: zelfs scholen mogen het toepassen als ze een bepaalde reis aan leerlingen doorverkopen.

wat is de reisbureauregeling

Wat is het voordeel van deze regeling?

Allemaal leuk en aardig, maar welk voordeel biedt de reisbureauregeling nu? Daar kunnen we een vrij simpel antwoord op geven: je ontvangt een btw voordeel. Dat zit zo: je moet  dankzij deze regeling geen btw betalen over de volledige inkoopprijs, maar alleen over de winstmarge van de reis die je doorverkoopt.

Reisbureauregeling: een praktijkvoorbeeld

Laten we een praktijkvoorbeeld gebruiken om het een en ander te verduidelijken. Stel je voor dat je een reis naar Griekenland inkoopt voor 2500 euro. Vervolgens lukt het jou om deze reis aan een familie door te verkopen voor 5000 euro. Dankzij de regeling hoef je geen btw over de volledige 2500 euro te betalen. In plaats daarvan betaal je over het verschil tussen 5000 en 2500 euro. Oftewel: 21 procent over 2500 euro. Een simpel rekensommetje wijst uit dat dit 525 euro is. Dit terwijl het bedrag bij 5000 euro natuurlijk veel hoger ligt, namelijk 1050 euro. Het dubbele!

Pas op: uitzondering buiten de EU

Overigens  moet je er wel rekening mee houden dat de reisbureauregeling anders is bij landen bij de Europese Unie. Dit heeft alles te maken met het btw tarief van 21 procent. Maar bij een reis buiten de grens van de EU, bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, is de situatie anders. In dergelijke situaties geldt het 0 procent tarief.  Goed nieuws, want dit betekent dat je geen btw hoeft te betalen. Maar wat als je een reis verkoopt die zich voor een deel binnen de EU en voor een deel erbuiten. In dat geval betaal je over het deel binnen Europa, bijvoorbeeld een stuk van de heenreis, nog wel 21 procent btw. Hou dit goed in de gaten!

De reisbureauregeling geldt niet voor iedereen

Zo mag je de btw bij de reisbureauregeling niet volledig aftrekken bij de belastingaangifte. Daarbij geldt de regeling ook niet als je alleen bemiddelt voor de verkoop van reizen. Dit gebeurt als je niet uit eigen naam handelt. Als je de reizen zelf verkoopt en ook daadwerkelijk aanbiedt, dan geldt de regeling dus weer wel. Je moet daarom goed weten waar jouw bureau onder valt. Je kunt anders nooit de juiste aangifte doen. Mocht jouw bureau dus onder deze regeling vallen, dan dien je ook een extra administratie aan te leggen om dit naar behoren uit te kunnen voeren.

De juiste administratie kunnen aantonen

Bij een reisbureauregeling vallen dus uitsluitend de bureaus die reizen inkopen en onder eigen naam weer verhandelen. Mocht je dit doen, dan kun je de btw over de winst terugvragen bij de belastingdienst. Houdt er dan wel rekening mee dat je ook jouw eigen btw weer af moet dragen. Het zou daarom kunnen zijn dat je alsnog belasting betaalt in plaats van terugkrijgt. Houdt daarbij ook direct de administratie op de juiste manier bij. Zo voorkom je dat je aan het einde van het jaar alles nog uit moet gaan zoeken en in de problemen komt.

Gerelateerde artikelen

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?