Ondernemers en particulieren zien op de facturen en offertes vaak het woord btw staan. Dit is namelijk een verplichting voor ondernemers. Er zijn een aantal soorten tarieven terug te vinden, waardoor je goed op moet letten welke je zelf als ondernemer moet gaan vragen. Het algemene tarief is 21 procent. Echter kan het ook zijn dat je een verlaagd tarief moet rekenen. Dit is een tarief van 9 procent. Voor zaken met het buitenland is weer een tarief van 0 procent van toepassing. Je moet daarom goed weten wat de verschillen zijn voordat je de facturen opmaakt.
De verschillende vormen van btw verder uitgelegd
De btw kent meerdere vormen. Je hebt te maken met 21 procent btw wanneer je onroerende zaken levert. Hier zit namelijk een overgangsregeling aan verbonden. Ook bij nieuwbouwwoningen geldt weer een bepaalde overgangsregeling. Het verlaagde btw-tarief van 9 procent geldt voornamelijk op etenswaren. Ook andere diensten kunnen hieronder vallen. Voor een aantal goederen en dan met name handelen met het buitenland geldt 0 procent. Je betaalt wel btw over jouw uitgaven, waardoor je ze kunt aftrekken bij de belastingaangiftes. Je krijgt dan vaak nog geld terug van de belastingdienst.
De administratie bijhouden
Als ondernemer kun je ook te maken krijgen met producten en diensten die vrijgesteld zijn van btw. Hierover mag je dus geen btw verrekenen op de factuur. Wanneer je zelf voor deze producten belasting betaalt, kun je deze niet aftrekken bij de voorbelasting. Het is bij het bijhouden van de administratie belangrijk dat je alle btw-tarieven goed in de gaten houdt. Zo voorkom je dat je uiteindelijk een verkeerde aangifte doet en het jou wellicht hogere betalingen op gaat leveren, terwijl je misschien geld terug kan krijgen. Zorg er daarom voor dat alle facturen en offertes op een goede manier verwerkt worden.