Elke bedrijfseigenaar droomt natuurlijk van een hoge winst. Tevreden werknemers en klanten zijn natuurlijk ook belangrijk, maar een onderneming kan alleen blijven voortbestaan bij voldoende omzet. Om succesvol te zijn moet een bedrijf niet alleen winst maken, maar ook lage vaste kosten hebben. Wat zijn vaste kosten precies en waarin verschillen ze van variabele kosten? Wij verdiepten ons in deze vragen en de antwoorden lees je in dit artikel.
Wat zijn vaste kosten?
De naam zegt het al een beetje: vaste kosten zijn kosten waar je elke maand mee te maken krijgt. Het maakt niet uit of je veel of weinig producten en/of diensten weet te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan het salaris van het personeel, de huur en verzekeringen. Ook krijgen sommige ondernemingen te maken met kosten voor panden, gebouwen en machines. Het geld dat je elke maand moet betalen is van invloed op de winst van een bedrijf. Als bedrijfseigenaar moet je deze kosten dan ook goed in de gaten houden. Maak eventueel een budgetplan om alle uitgaven overzichtelijk te beheren. Wellicht zie je nog punten waarop je kunt besparen. Lagere kosten betekent meer winst, dus dat is zeker de moeite van het proberen waard!
Waarom is het belangrijk om te weten wat de vaste kosten zijn?
Het is heel belangrijk om de vaste kosten van een bedrijf te kennen. Laten we dat vooropstellen. Door alles duidelijk in beeld te hebben zorg je voor efficiënter beleid en hopelijk meer winst. Ook weet je veel beter waar al het geld binnen het bedrijf naar toe gaat en waar je eventueel op kunt bezuinigen. Ook geeft het jou inzicht in de hoeveelheid omzet die nodig is om de kosten te dekken. Meten is weten, ook of juist wanneer je een onderneming hebt!
Wat zijn de voordelen van dit type kosten?
Ieder bedrijf krijgt te maken met vaste kosten. Je ontkomt er nu eenmaal niet aan, maar dat is niet perse negatief. Zo zorgt het voor een bepaalde mate van voorspelbaarheid en dat is best fijn. Zo weet je precies welke kosten je in elk geval iedere maand hebt. En op basis van die informatie zou je een budget kunnen maken. Ook belangrijk om te weten is dat zakelijke kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Dat is mooi, maar hou je wel aan de regels. Zo moeten de kosten echt betrekking hebben op de zaak en dien je dat tijdens een eventuele controle aan te tonen met een bonnetje of factuur.
Waarin verschilt het van variabele kosten?
Wat betreft kosten bestaan er twee categorieën: vast en variabel. Er zijn een aantal verschillen tussen waar je vanaf moet weten. Vaste kosten zijn er altijd, terwijl variabele kosten afhankelijk zijn van de productie en de verkoop van jouw producten. En die lopen uiteen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor energie en wat je moet betalen voor het inkoopproces.
Variabele kosten: een praktijkvoorbeeld
Variabele kosten hangen af van hoe een bepaald product wordt geproduceerd. Laten we dat eens verduidelijken met een praktijkvoorbeeld. Stel je voor dat een bedrijf meer aantallen van een bepaald product maakt. Daardoor nemen de kosten voor zowel energie als grondstoffen toe. Maar de productie is elke maand of misschien zelfs iedere dag anders. Ze verschillen bijvoorbeeld per seizoen omdat er in de zomermaanden meer wordt geproduceerd dan in de wintermaanden. Zodoende spreken we van ‘variabele kosten’. Wel is het zo dat de totale kosten van een bedrijf bepaald worden door vaste kosten en variabele kosten. En op basis van die informatie ben je als bedrijfseigenaar in staat om de bruto winst te berekenen.
Hoe verlaag je de vaste kosten van een bedrijf?
Het is natuurlijk niet fijn om hele hoge vaste kosten te hebben. Is daar bij jouw bedrijf sprake van? Dan is het tijd om een financieel plan te maken met als hoofdvraag: ‘hoe kun je de bedrijfskosten verlagen?’. Wellicht is het mogelijk om panden voor een lagere prijs te huren. Heb je een hoge energierekening? Niet fijn, maar ook dat leed is te verzachten door energiezuinige apparaten aan te schaffen. Of kies voor een andere verzekeringsmaatschappij om te bezuinigen op de polis. Je zult versteld staan van het bedrag dat je hebt bespaard!
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar